Alles over hondenpoep
26 april 2022 
5 min. leestijd

Alles over hondenpoep

Hondenpoep, ergernis nummer 1 (of misschien nummer 2, na overlast van blaffen?) voor mensen die niet zo van honden houden. Maar ook voor veel mensen die wel van honden houden!

Waarom zou je hondenpoep opruimen?

Niemand vindt het leuk om in hondenpoep te stappen. Vooral niet als het zo'n zacht hoopje poep is dat zich helemaal verspreidt in het profiel van je schoenzool. Vervolgens stap je in de auto en je hele auto stinkt naar poep. Bah!

Ook vanwege het verspreiden van ziektes zoals Giardia en wormpjes, is het opruimen van hondenpoep wel zo handig. In het bos, als je hond meters ver weg van het pad gaat poepen, ligt het natuurlijk anders!

Wat is het voordeel van hondenpoep opruimen?

Het voordeel van hondenpoep opruimen is dat wanneer je het opruimt, de poep ook hele verhalen vertelt. Aan de poep kun je zien, ruiken en voelen of alles binnen in je hond er gewoon goed en gezond aan toe gaat. Je ziet eventuele veranderingen in kleur, je voelt door het zakje heen of je hond opeens veel hardere of zachtere ontlasting heeft. Bij te harde ontlasting kun je je hond meer orgaanvlees geven. Heeft je hond vaak zachte ontlasting of zelfs diarree, dan is een mestonderzoek aan te raden!

Waarmee ruim je hondenpoep op?

Poepzakjes zijn er in allerlei maten en soorten, blauw, roze, met hartjes, met pootjesprint, met parfum... Maar ja, dan heb je wel de poep opgeruimd, maar zit je vervolgens met een berg extra plastic afval.

Ik zou dus het liefst adviseren om biologisch afbreekbare zakjes te gebruiken. Dat scheelt weer een beetje. Het nadeel van zakjes is soms de complete afwezigheid van vuilnisbakken.

Een andere optie is een poepschep, waarmee je de poep in een gootje, ver de bosjes in, of in een slootje kan kieperen. Ook een prima oplossing, maar waar laat je het schepje ondertussen?

Als je hond aan de lijn loopt heb je één hand nodig voor je lijn en de andere om je hond af en toe te belonen... een schepje is dus niet altijd even praktisch.

Wat moet ik gebruiken als mijn hond binnen poept?

Als je hond binnen poept moet je hem zo snel mogelijk zindelijk maken. Een goede zindelijkheidstraining is daarom het eerste middel dat je inzet. Voor je hond zindelijk is kan je ervoor kiezen om tijdelijk puppy-pads of kranten te gebruiken. Let op. Dat is een keuze waar je goed over na moet denken, zeker wanneer je puppy-pads overweegt. De nadelen van deze pads zijn namelijk dat ze 1. duur zijn en 2. een averechts effect kunnen hebben (je leert je pup aan om binnen te plassen in plaats van buiten).

hoe vaak poept hond normaal

Hoe vaak poept een hond per dag?

Normaal poept een hond één tot drie keer per dag als hij goede voeding krijgt. Goede voeding is voer waar je hond energie uithaalt, veel van verbruikt en dus minder van uitpoept. Het kan gebeuren dat je hond meer of vaker poept wanneer hij stress heeft of plots meer beweging of eten krijgt dan normaal.

Wat moet je doen wanneer je hond elke dag wel 4 keer moet poepen in grote hoeveelheden?

Als je hond 4 keer per dag moet poepen in grote hoeveelheden kan het zo zijn dat je hond misschien beter ander of minder voer zou mogen krijgen! Met minder voeren kijk je uiteraard eerst of je hond juist mager is, of mag er wel een kilootje (of meer) vanaf?

Hoeveel poept een hond per dag?

Bij een grote Herder kun je twee keer daags een halve rookworst qua volume verwachten. En dan refereer ik naar zo'n gewoon, klein rookworstje, geen Unox XXL formaat. Bij kleine hondjes, zoals een Jack Russel of Kooikertje, is dit de helft. Poept je hond nou echt bergen? Dan geldt ook hier dat je ander voer of minder voer mag geven, en ook weer moet kijken naar het gewicht van je hond!

Als je hond elke dag vier keer een hele kleine drol produceert, is dat natuurlijk meer dan twee keer een enorme mesthoop. Om je een beetje een idee te geven...

gezonde hondendrol herkennen

Hoe ziet een gezonde hondendrol er uit?

Een normale kleur voor een gezonde hondendrol is een saaie, donkerbruine kleur. Een gezonde hondendrol is stevig, die kun je makkelijk oppakken zonder dat er drab aan de grassprietjes blijft hangen.

Hoe ziet een hondendrol van een ongezonde hond er uit?

Is de kleur van de hondendrol heel erg grijs? Dit kan wijzen op pancreas problemen! Let ook op of je kleuren zoals;: geel, rood en groen/blauw/paars/oranje ziet in een drol, dit zijn geen normale kleuren die je in hondenpoep hoort te zien.

Hele harde witte keutels zijn normaal als je hond een bot heeft gegeten. Dat is als het een keertje voorkomt niet erg, let wel op dat je alleen rauw bot geeft en let er ook op dat je hond geen verstopping heeft.

Let op de geuren en kleuren van een hondendrol

Ja, natuurlijk ruikt hondenpoep wel naar poep. Maar hondenpoep hoort niet echt te stinken. Stinkt het wel heel erg? Dan is een mestonderzoek, inclusief Giardia test, wel verstandig om te doen... En kijk ook naar de voeding!

Een keer wat meer geur is ook normaal als je hond bijvoorbeeld net de avond ervoor wat tafelresten heeft gegeten. Dan kan de geur en kleur net even anders zijn dan normaal. Pens eten geeft trouwens ook een andere kleur en geur dan bijvoorbeeld brokjes.

Poep vertelt dus veel over wat je hond eet. Bij voedingen met enorme hoeveelheden kleurstoffen vind je die vaak ook weer terug in de poepkleur.

hondenpoep geuren kleuren ongezond


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen