Alles over hondenpoep
26 april 2022 
8 min. leestijd

Alles over hondenpoep

Hondenpoep, ergernis nummer 1 (of misschien nummer 2, na blafoverlast?) voor mensen die niet zo van honden houden. Maar ook voor veel mensen die wel van honden houden! 


Waarom zou je hondenpoep opruimen?

Niemand vindt het leuk om in hondenpoep te stappen. Vooral niet als het zo'n zacht hoopje poep is dat zich helemaal verspreidt in het profiel van je schoenzool. Vervolgens stap je in de auto en je hele auto stinkt naar poep. Bah!

Ook vanwege het verspreiden van ziektes zoals Giardia en wormpjes, is het opruimen van hondenpoep wel zo handig. In het bos, als je hond meters ver weg van het pad gaat poepen, ligt het natuurlijk anders! Waarmee poep opruimen? 

Poepzakjes zijn er in allerlei maten en soorten, blauw, roze, met hartjes, met pootjesprint, met parfum... Maar ja, dan heb je wel de poep opgeruimd, maar zit je vervolgens met een berg extra plastic afval.

Ik zou dus het liefst adviseren om biologisch afbreekbare zakjes te gebruiken. Dat scheelt weer een beetje. Het nadeel van zakjes is soms de complete afwezigheid van vuilnisbakken.

Een andere optie is een poepschep, waarmee je de poep in een gootje, ver de bosjes in, of in een slootje kan kieperen. Ook een prima oplossing, maar waar laat je het schepje ondertussen? Als je hond aan de lijn loopt heb je één hand nodig voor je lijn en de andere om je hond af en toe te belonen... een schepje is dus niet altijd even praktisch. 


Voordelen van hondenpoep

Het voordeel van hondenpoep is dat wanneer je dat opruimt, de poep ook hele verhalen vertelt. Aan de poep kun je zien, ruiken en voelen of alles binnen in je hond er gewoon goed en gezond aan toe gaat.  

Je ziet eventuele veranderingen in kleur, je voelt door het zakje heen of je hond opeens veel hardere of zachtere ontlasting heeft. Bij te harde ontlasting kun je je hond meer orgaanvlees geven. Heeft je hond vaak zachte ontlasting of zelfs diarree, dan is een mestonderzoek aan te raden! 

hoe hoort hondenpoep er uit te zien


Hoe vaak per dag poepen is normaal?

Normaal poept een hond die goede voeding krijgt (voeding waar hij veel van verbruikt en minder eruit poept) één tot drie keer op een dag. Stress, of een keer veel meer beweging (of meer eten) zorgen ervoor dat je hond vaker moet gaan. 

Is het zo dat je hond eigenlijk elke dag wel 4 keer moet poepen en zijn dit flinke hoeveelheden? Dan kan het zo zijn dat je hond misschien beter ander voer of minder zou mogen krijgen! Met minder voeren kijk je uiteraard eerst of je hond juist mager is, of mag er wel een kilootje (of meer) vanaf?


Hoeveel poep komt er uit je hond?

Als je hond elke dag vier keer een hele kleine drol produceert, is dat natuurlijk meer dan twee keer een enorme mesthoop. Om een beetje een idee te geven... bij een grote herder kun je twee keer daags een halve rookworst qua volume verwachten. En dan wel zo'n gewoon, klein rookworstje, geen Unox XXL formaat. 

Bij kleine hondjes, zoals een jack russel of kooikertje, is dit de helft. Poept je hond nou echt bergen, ja dan geldt ook hier dat je ander voer of minder zult mogen geven, en ook weer kijken naar het gewicht van je hond! 

mestonderzoek hond


Hoe ziet een gezonde drol er uit?

Een gezonde hondendrol is stevig, die kun je makkelijk oppakken zonder dat er drab aan de grassprietjes blijft hangen. Een normale kleur is een saaie, donkerbruine kleur. 

Is de kleur heel erg grijs? Dit kan wijzen op pancreas problemen! Geel, rood en groen/blauw/paars/oranje zijn geen normale kleuren die je in hondenpoep hoort te zien.

Hele harde witte keutels zijn normaal als je hond een bot heeft gegeten. Dat is als het een keertje voorkomt niet erg, let wel op dat je alleen rauw bot geeft en let er ook op dat je hond geen verstopping heeft. 


Geuren en kleuren

Ja, natuurlijk ruikt poep wel naar poep. Maar hondenpoep hoort niet echt te stinken. Stinkt het wel heel erg, dan is een mestonderzoek, inclusief Giardia test, wel verstandig om te doen... en kijk ook naar de voeding! 

Een keer wat meer geur is ook normaal als je hond bijvoorbeeld net de avond ervoor wat tafelresten heeft gegeten. Dan kan de geur en kleur net even anders zijn dan normaal. Pens eten geeft trouwens ook een andere kleur en geur dan bijvoorbeeld brokjes.

Poep vertelt dus veel over wat je hond eet. Bij voedingen met enorme hoeveelheden kleurstoffen vind je die vaak ook weer terug in de poepkleur. 

poepzakje of schepje


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.

Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen