Puppy training pads of toch maar kranten?
28 april 2023 
10 min. leestijd

Puppy training pads of toch maar kranten?

Kranten gebruiken om je pup zindelijk te maken? Het leek zo'n goed idee!

Tja, totdat je pup zijn plasje mixte met kranten en jouw mooie vloer veranderde in een soort blauwzwart kleurkunstwerk. Het is niet dat je geen fan bent van cultuur. Maar..

Je weet vrij zeker dat deze crème de la crème van ‘experimentele kunst’ toch écht mooier zou staan IN een lijst en aan de muur, in plaats van op de grond.

Natuurlijk weegt het stukje "het niet op hoeven ruim" wel een kleinnn beetje mee in je professionele beoordeling ;)

Jakkie!

Je kan  nog net het eerst woord van de koptitel die in de krant stond, nu aan je vloer klevend als een tattoo. “Waarom.." 

Dat vraag jij jezelf ook af, “Pfffff, waarom!?” Je zucht, maar kan er nog net om grinniken. "Had ik dat nou meer geweten", mompel je in jezelf.

Maar ja, wat gebruik je dan om je puppy zindelijk te maken? 

Moet je nu een krant gebruiken om je puppy zindelijk te maken? OF toch maar die dure puppy training pads of zijn er ook nog andere oplossingen?

Je weet de voor- en nadelen van elke aanpak en wat je het beste kan doen na het lezen van dit blog. 

Maar.. Voor we in de zindelijkheidsmiddeltjes duiken..

Het juiste ‘middeltje’ tegen zindelijkheidsproblemen? Dat is nooit het doel. Want je wilt juist dat je zo snel mogelijk van alle ‘middeltjes’ af bent. Toch?

Je wilt immers niet een soort van mobiel toilet in je huis maken, waarbij jij de privé toiletjuffrouw blijft voor je puppy.

pup plast binnen, opdeweilen terwijl puppy kijkt


Je wilt dat je pup gewoon buiten plast!

Je houten vloer, tegelvloer of het tapijt? (“Oh neeee, toch niet wéér”, snik) Die houd je liever droog! En dat is logisch. Een goede zindelijkheidstraining voor je puppy, puber of hond helpt je daar gelukkig snel vanaf.

Maar.. Voor nu, terug naar de middeltjes tijdens de ‘zindelijkheidstraining periode’ en hun voor- en nadelen

Als baasje kies je wat JIJ fijn vindt om mee te werken en wat bij je situatie past, soms zijn je keuzes simpelweg beperkt omdat iets duur is. Maar.. 

Hoe sneller de zindelijkheidstraining van je pup is afgerond? Des te minder moeite én kosten je hoeft te maken. Geef die aanpak daarom altijd prioriteit.

Puppy zindelijk maken met kranten.. 

Jij, je buurman, familie of vrienden hebben ongetwijfeld nog wat kranten liggen. En heb je onverhoopt toch geen lezers in je omgeving? Dan is dit een pro tip: Neem een gratis proefperiode voor een krant (let daarbij wel op de kleine lettertjes ;)).

Dat jij je dagelijkse krantje vervolgens gebruikt als een soort zindelijkheidsabonnement voor je puppy? Dat is een ander verhaal.

Maarrr..

Waarschijnlijk kan je de krant voor je hem op grond legt ook nog even lezen. Dat is dan weer een mooie bonus, toch?

Voordelen van de krant:

Absorbeert puppy plasjes best oké. (minder dan pads die ervoor bedoeld zijn natuurlijk)

• Is een goedkope oplossing

• Je kan er makkelijk aankomen

Maar.. Zoals je al kon lezen in de intro, heeft het gebruiken van kranten ook zo zijn nadelen. Hé, jammer.

Nadelen van werken met de krant:

Werken met kranten? Dat kan al snel je huis veranderen in een kliederboel vol inktvlekken. Een vervelende bonus? Soms veranderen de pootjes van je hond erdoor in blauwe of zwarte inktstempels, die je huis voorzien van allerlei ongewenste stempelpatroontjes. Oeps!

Papier absorbeert niet zo goed als bijvoorbeeld puppy pads of WC papier en je moet het natuurlijk wel vaak vervangen. Doe je dat niet? Dan wordt de kans op intvlekken met elk plasje een stuk waarschijnlijker én het ruikt ook niet zo lekker natuurlijk ;)

Tips als je je puppy zindelijk wilt maken met kranten

Als je werkt met kranten, leg er dan in ieder twee over elkaar. Neem geen ‘glanzende’ en gecoate magazines of reclamefolders ter vervanging. Deze absorberen een plasje van je pup heel slecht.

Leg géén WC papier onder de bovenste laag krantenpapier om 'extra te absorberen'. Pups eten dit 'papje' namelijk vaak op. Twee kranten op elkaar is prima, je kan eventueel ook een oude handdoek gebruiken. Dit absorbeert wel goed.

Let ook op dat je het niet bijvoorbeeld op een deurmat of tapijt legt, daar trekt de inkt makkelijker in en het papier wordt moeilijker op te ruimen.

Wil je meer weten over puppy training pads? In het filmpje hieronder gaan we er dieper voor je op in.

We leggen uit in welke situaties puppy pads juist wel en niet handig zijn. Wat de voor- en nadelen zijn én waarom je puppy soms na het gebruik van training pads nog steeds binnen blijft plassen en poepen.


Plasjes van je pup opvangen met puppypads?

Bereken snel hoeveel ben je kwijt aan puppypads,, Gemiddeld zo’n 10-50 cent per stuk, de meeste zweven rond de €0,25 per stuk. Vooral  afhankelijk van hoe groot ze zijn en de kwaliteit. Te klein? Dat is niet zo'n goed idee, hoewel ze goed hun werk doen als een echte puppy plas spons,  moet je pup natuurlijk wel daadwerkelijk plassen op de pads zelf.

Let op. Als je met puppy training pads wilt trainen is dat een hele bewust keuze als baasje. Want..

Er zitten ook nadelen aan, daar kom ik zo op terug. Je bent er waarschijnlijk al achter dat je pup stiekem best vaak plast op een dag. Dus 1 tot 2 euro aan puppy pads per dag? Daar zit je al snel aan en waarschijnlijk zelfs een stukje meer.


puppy heeft geplast op puppy training pads


Laten we eerst kijken naar de voordelen:

• Puppypads zijn bedoeld voor zindelijkheidstraining. (Als je bewust voor deze vorm kiest)

• Ze absorberen dus ook supergoed. (als je de juiste kwaliteit kiest)

• Afhankelijk van welke je kiest kan het ook helpen tegen nare geurtjes.

Zijn er ook nadelen? Ja, Helaas wel...

• Ze zijn een stuk duurder dan kranten.

• Minder vriendelijk voor het milieu. Dat komt omdat ze voor eenmalig gebruik zijn. (je kan ze helaas niet net als een krant eerst lezen en dan alsware 'recyclen')

• Kan een averechts effect hebben, waardoor je jouw pup juist aanleert binnen te plassen.

• Hierdoor kan je pup buiten leren plassen moeilijker worden.

En van die herbruikbare puppypads dan?

Daar is het voordeel van dat ze wat langer meegaan, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Ze zijn helaas wel weer wat duurder in de aanschaf.

Ook bij deze variant blijft toch wel écht het grootste nadeel: je maakt het voor je puppy met zo'n heerlijke zachte ondergrond soms ‘te makkelijk’, waardoor hij de voorkeur krijgt om binnen te plassen.  En dat is nou precies wat je niet wilt bereiken.

Zindelijkheidstraining staat bij elk middeltje natuurlijk voorop, maar bij pads is het nóg belangrijker vanwege de mogelijke nadelige effecten.


puppy bench training voor zindelijkheid

Dan maar je puppy zindelijk maken met de bench?

Maak je gebruik van een bench? Dan is een goede bench-training belangrijk, dat gaat over meer dan alleen zindelijkheid. Voor het stukje zindelijkheidstraining voor de bench geldt dat dit belangrijk is om te weten..

Laat nooit jouw pup IN zijn bench zitten als hij zijn plasje moet doen. Want je dwingt hem anders eigenlijk om in zijn bench te plassen. Of je pup zijn instinct getraind is om zijn slaapplekje schoon te houden? Dat ligt aan zijn tijd toen hij nog bij de fokker was.

Zat hij bij de fokker bijvoorbeeld in een aardappelkrat of ergens waar hij in moest blijven zitten? Dan is je pup zijn instinct waarschijnlijk zoiets als: ‘Hee, ik kan hier gewoon een plasje doen en drolletje leggen.

De voordelen van werken met de bench (training) zijn:

• Dat (gelet op wat hierboven staat natuurlijk) je pup makkelijk een routine kan vormen.

• Een pup of hond wil graag schoon slapen, net als jij. Daar speel je op deze manier goed op in :)

• Als bijvangst kan het helpen om angst, stoelpoot kauwen en meer op te lossen.

En de nadelen?

• Je moet consistent zijn en wat geduld kunnen opbrengen. Geloof me, we weten het, dat is niet altijd even makkelijk (voor d meeste baasjes niet tenminste ;)) En met het verkeerde advies? Duurt het alleen maar langer of gaat het zelfs helemaal fout.

• Je moet een bench hebben die de juiste maat is voor je hond. Wordt je pup groter? Dan heb je misschien wel een grotere bench nodig.

• Je puppy kan ‘zijn poten in het zand zetten’ omdat hij niet in de bench wil. Dit ‘gedoe over de bench’ kan best wat stress geven, zowel aan je pup als aan jou.


buiten netjes buiten leren plassen

Tijd voor de beste oplossing. Het einddoel van ieder baasje! ‘Je pup gewoon lekker buiten laten plassen’

Je wilt dat je pup uit zichzelf aangeeft dat hij naar buiten moet, zonder al die ‘ongelukjes binnen’, maar dat moet je hem natuurlijk wel aanleren.

Dat doe je door lekker vaak buiten te trainen, dat kan al in je achtertuin of in de straat/buurt waar je woont. Hoe sneller je start met de zindelijkheidstraining van je hond? Hoe sneller je van ‘ongelukjes’ binnen af bent. 

De voordelen van direct buiten leren plassen op een rijtje

• Je leert je hond om buiten te plassen (ja, duh!).

• Je voorkomt dat binnenplassen een routine wordt, hoe eerder je erbij bent? Hoe makkelijker dat gaat!

• Hoe vaker je de zindelijkheid van je pup traint, hoe kleiner het risico op ‘ongelukjes’ binnenshuis wordt.

• Het traint tegelijk de socialisatie van je pup en bevordert zijn gezondheid door meer te bewegen.

Natuurlijk geldt ook hier: ‘Elk voordeel…’

De nadelen van je pup trainen om buiten te plassen

Je geduld kan door je pup op de proef gesteld worden 

Consistent zijn en goed handelen best lastig, zeker zonder begeleiding. (Of erger nog .. o.b.v. slecht advies zoals 'duw hem met zijn neus erin)

Slecht weer? Daar hebben zowel baasjes als puppy’s soms wat moeite mee.

• Afhankelijk van waar je woont (bijv. drukke weg, fietsers en veel andere honden) zijn er wel wat risico’s m.b.t. veiligheid en hygiëne.

Uitzonderlijke gevallen bij puppy’s die binnenplassen

Over het algemeen kan je een puppy door zindelijkheidstraining snel aanleren dat hij buiten moet plassen. Mits je natuurlijk een beetje je best doet, consistent bent en de juiste adviezen krijgt. Maar.. Soms blijft je pup of hond dan toch nog binnenplassen…

Zoek in dat geval echt hulp! Doe navraag bij een hondentrainer, maar liever nog.. Ga langs een dierenarts! Het kan zijn dat er medische problemen zijn die de ‘ongelukjes’ van je pup veroorzaken.

puppy zindelijkheidstraining banner foto puppy tussen wc papier

Tot slot over zindelijkheid en middeltjes.


Puppy’s plassen binnen, tja, vervelend, maar helaas wel waar. De beste oplossing die zich ook het snelst terugverdiend? Dat is toch echt zo snel mogelijk te starten met een zindelijkheidstraining voor je puppy. Het liefst direct vanaf dag een dat je hem in huis hebt.

Jij kan immers best wel wat andere dingen bedenken die leuker zijn om te doen dan kranten in huis leggen en plasjes van je pup opruimen. En het is ook super fijn als je niet zo vaak boos hoeft te worden op je pup. Dat komt jullie baas en pup relatie alleen maar ten goed.

Meer weten over puppy training waarin we dit en nog veel meer behandelen?

Wil je je hond beter leren begrijpen of hulp bij het opvoeden van je puppy?

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen