Je goed voorbereiden op de komst van je puppy?
21 april 2023 
in Puppy
6 min. leestijd

Je goed voorbereiden op de komst van je puppy?

Dé voorbereiding op de komst van je puppy!

Het is bijna zover! Je krijgt bijna je puppy in huis, yaayyyy! Het kopen van je puppy was al spannend genoeg, je was zóóó blij, maar nu het bijna zover is en je puppy in aankomst is maak je jezelf toch wel weer een beetje zorgen.. 

Want, ehh.. 

Ben je eigenlijk wel goed voorbereid op de komst van je nieuwe pup? Je krijgt de twijfelgedachten maar niet uit je hoofd! 

Allereerst, wees gerust! Ik weet nu al zeker dat jij het allerliefste baasje gaat zijn voor je puppy! Hoe ik dat weet? 

Omdat jij de moeite neemt om jezelf goed voor te bereiden natuurlijk! Daarmee sta je al 3-0 voor op andere baasjes;) en dat is wel zo fijn, zeker voor je toekomstige pup!

Door een goede voorbereiding heb jij trouwens ook veel meer rust in je hoofd. Daardoor kan jij je veel meer focussen op jouw kleine puppy zelf en hem met open armen ontvangen.

voorbereiding-puppy in huis tuin rennen


Klinkt een stuk beter dan stress ritjes naar de dierenwinkel en afwachten tot de bezorger eindelijk een keer langskomt met 'wat er nog mist voor je pup'.

Toch? 

Een goede voorbereiding op de komst van je pup is dus ook voor jou als baasje fijn.

Jou voorbereiding is wat dus gaat zorgen voor een succesvolle start in jouw baasje-puppy relatie!

En dat is ook nodig, want..

Er zijn natuurlijk nog wel een ‘paaarrrr kleine dingetjes waar je liever je aandacht op richt’ als je puppy er eenmaal is, denk ik maar zo ;) 

Zoals hoe je zo snel mogelijk van zijn kleine ‘ongelukjes’ op het tapijt af komt.. En hoe je er voor zorgt dat je puppy niet in je hand bijt, omdat hij bijvoorbeeld je duim verwart met zijn kauwspeeltje.. (auch!) 

Gelukkig heb je door een goede voorbereiding op je pup zijn komst meer tijd en energie om aan dat soort 'puppy probleempjes' te werken. 

Maar laten we beginnen bij het begin..

Hoe bereid jij je jezelf en je huis voor op de komst van een puppy? 

Laten we beginnen bij de voorbereiding van je huis. Want welke spulletjes heeft je puppy eigenlijk nodig om zich veilig en welkom te voelen in jouw huis? Goede vraag! 

In dit korte filmpje geef ik jou het antwoord, lees je liever? Dan kun je meteen verder lezen onder het filmpje. 

P.S. Wil jij de superhandig puppy safe house checklist uit de video? 

Krijg je een nieuwe puppy in huis? Zo ziet je voorbereiding eruit:

Zorg voor een eigen plekje voor je puppyEen plekje waar hij heerlijk rustig kan liggen. Het liefst lekker dicht bij je. Zo kun je namelijk goed in de gaten houden hoe het met hem gaat en natuurlijk wat hij allemaal uitspookt ;) 

Dat mag een lekker warm mandje zijn, maar een bench is ook super handig. Neem je een bench voor je puppy? Leg er dan een deken in, zodat je pup lekker kan liggen én een deken onder dat vind je krasvrije vloer wel zo fijn ;) 

Leg het speelgoed in de bench van je pup en wat lekkers, dat is pas een warm welkom voor je pup, toch?

Zorg voor een leerzame snuffelmat!

Een snuffelmat is net zoiets als ‘educatief speelgoed' voor kinderen is, maar dan voor je puppy. Je pup kan volledig opgaan in zijn speeltje. 

En dat is fijn, want hij kan beter spelen met zijn snuffelmat dan met je bank, kussens of sloffen, toch? 

Oké, leuk, maar wat is er dan zo educatief aan dan? 

In een snuffelmat kun je snoepjes en voertjes verstoppen, je puppy zoekt daar dan naar. Zo traint hij zijn reukvermogen al van kleins af aan! 

Daarnaast is ‘snuffelen’ een van de favoriete activiteiten voor honden, een beetje zoals jij graag bezig bent met je hobby (ja zelfs Netflixen mag je als hobby rekenen natuurlijk) ;)  

puppy kauwen bal bek


‘Iets’ om op te kauwen, heel veel ‘iets-en’ zelfs. 

Kauwspeeltjes zijn belangrijk voor je pup om zich mee bezig te houden, wederom is het net als snuffelen een soort hobby voor je hond. Het heeft daarnaast allerlei functionele voordelen, voor zijn gebit bijvoorbeeld, maar wist je dat je pup door te kauwen ook stress en angst voorkomt? En dat het een soort van ‘ontstresser is’ als hij dat wel heeft?

Super belangrijk: “Genoeg (kauw)speeltjes? Check!”

Ik raad je overigens écht aan om zelfs 20+ verschillende speeltjes te kopen. Geen zorgen, ze mogen gewoon tweedehands en goedkoop zijn. Wat!? Waarom zoveel? 

Tja, puppy’s zijn eigenlijk net kleine kinderen, steeds hetzelfde speeltje? Daar zijn ze snel klaar mee. Dan is al snel je bank of schoen de klos. Het is zoiets als ‘kijk mama ik heb een tekening gemaakt’, op de muur..  (En beide heb je liever niet, toch?)

puppy in huis kauwspeeltjes speelgoed hond

Let op wat er ligt in je puppy zijn “tandbereik”! 

Kauwspeeltjes? Die wil je altijd en overal heel dicht in de buurt van je puppy hebben, want naast ‘uitgekeken zijn op een speeltje’, zet je puppy ook graag zijn tandjes in ‘nieuwe speeltjes’, onbedoelde speeltjes, de “oh nee, niet mijn favoriete laarzen!” speeltjes.  

Maar je favoriete laarzen? Zelfs die kunnen nog vervangen worden (al laat jij dat nu niet meer zover komen natuurlijk)

Maar.. Er zijn ook een boel andere dingen die je écht moet opbergen, want je puppy? Die is onvervangbaar! 

Vanaf het eerste moment dat je hem ziet zal je er alles voor doen om hem te beschermen, dat weet ik zeker.

Hoe kan het ook anders? Kijk die die schattige oogjes die je vol bewondering aankijken!

Daarom hebben we voor jou alle dingen die je ‘buiten tandbereik’ moet houden voor je pup gebundeld in de ‘puppy safe house’ lijst. Schrijf je snel in voor de mails en je ontvangt de lijst direct. 

Zo houd jij je huis super veilig voor je puppy.

Tot slot.. 

Jezelf en jouw huis voorbereiden op de komst van je nieuwe pup? Dat was samen met de checklist nog best simpel..

Maar..

komst puppy thuis bot kauwen

Hoe bereid je jezelf voor op de komst van een puppy?

Waarschijnlijk schieten er nu nog allerlei vragen door je hoofd  zoals;

• Ga ik het wel goed doen?

• Ben ik niets vergeten?

• Waar moet ik op letten?

• Wat is er nog meer gevaarlijk voor mijn puppy?

• Zal hij wel goed luisteren? (en zo niet, hoe zorg ik dan dat hij wél luistert?)

• Hij zal mij toch niet gaan bijten? (en wat moet ik doen als hij dat wel doet)

• Gaat dat wel goed met de kinderen?

• Plast en poept hij niet alles onder?

• Mag hij wel of niet los? 

• Hoe vaak moet hij wandelen? 

• Hoeveel moet hij eten? 

• Hoe zorg ik dat hij niet ontsnapt?

• Moet ik nou wel of niet een puppy training volgen?

• En ga zo maar door. 


Stop je hoofd heel even, daarna mag je weer verder. Oke? Oké. 

Want ik zal je een geheim verklappen: Je bent niet de enige die over de komst van zijn puppy piekert en ‘zoveel stress ervaart’. 

Echt? Ja! En dat is juist een goed teken! 

Het betekent namelijk dat je goed voorbereid wilt zijn en een super baasje voor je pup gaat worden!

Je huis puppy safe inrichten? Dat kan je nu al van je lijstje strepen. Dus tijd om die andere vragen ook door te strepen, toch? 

Hoe? 

Door direct te starten met een goede puppy cursus (ja, dat kan zelfs al voor je pup er is, graag zelfs!)! 

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen