Welke beloningssnoepjes heeft je puppy nodig?
26 mei 2023 
in Puppy
9 min. leestijd

Welke beloningssnoepjes heeft je puppy nodig?

Je wilt dat je puppy goed luistert, toch? Dat je beloningssnoepjes moet geven bij goed gedrag? Daar was jij al lang achter! Waarschijnlijk uit eigen onderzoek of door een puppycursus.

Maar ja, wat zijn de beste beloningssnoepjes? Dat is toch nét wat lastiger. Er zijn ook zóóó veel beloningssnoepjes; zachte snoepjes, harde, grote, kleine, krokante, gedroogd vlees, kauwsnoepjes, vis, vlees... en ga zo maar door..

Dat je dus door de bomen even het bos niet meer ziet? Dat is logisch! Maar na dit blog weet jij alles wat je moet weten ;)
beloningssnoepjes puppy puppycursus poot geven

Waarom zijn goede beloningssnoepjes belangrijk voor puppy's?

Je wilt dat je puppy goed luistert, zodat het een lieve sociale hond wordt, dus moet je zijn goede bedrag belonen met beloningssnoepjes. Maar.. Dat is iets wat je in een puppycursus waarschijnlijk al geleerd hebt.

Goede snoepjes? Die maken het verschil! Zo blijft je pup 'lekker leren'!

Je puppy moet wel gemotiveerd zijn om zijn beloning te willen krijgen, daarom is het belangrijk dat je als baasje snoepjes geeft die je pup lekker vindt.

Want ja, ziet je pup zijn 'beloning' niet als beloning, maar als 'iets vies''? Dan wordt het trainen van je pup een beetje lastig natuurlijk.

Dat zou een beetje zijn als het gemiddelde kind proberen te belonen met een broccoli of grapefruit. Hé bah brocolli! (ach, het was het proberen waard).

beloningssnoepjes puppy kind rug

Maar nu vraag je je waarschijnlijk af: "uhhh, wat vindt een puppy dan wél lekker?" Vlees! Hoe schattig je puppy er ook uitziet, honden en dus ook puppy's blijven échte vleeseters (carnivoren). 

Maar net mensen vinden veel pups misschien een visje of lekker kaasblokje op zijn tijd ook heerlijk, al is kaas natuurlijk vanwege het zout en vet (en mogelijke lactose intolerantie) niet zo'n geschikte beloning. Dus reserveer die liever als een 'super beloning' van tijd tot tijd. TIP; inimini stukjes geitenkaas is beter dan grote homp gewone kaas.

Let op; sommige puppies houden ook van fruit. Als je appel geeft dat je wel de pitjes goed uit de appel snijdt. Dit is namelijk wel weer giftig en gevaarlijk. En geef maar een hele kleine stukje!

Zijn beloningssnoepjes met vleessmaak altijd de beste keus voor puppy's?

In veel gevallen wel, maar niet altijd. Sommige pups en honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde dierlijke eiwitten.

Misschien kan je pup bijvoorbeeld niet tegen hert of rund, bij veel merken kun je daarom gelukkig 100% vleesvoeding krijgen. Ofwel beloningen / voer van: 100% hert, 100% kangeroe, 100% zalm of een andere vlees of vissoort.

beste beloningssnoepjes puppy kiezen

Zijn lekkere beloningssnoepjes wel gezond voor je puppy?

Ja, gelukkig wel. Beloningssnoepjes die je puppy super lekker vindt zijn vaak ook echt gezond. Maar helaas zijn er ook genoeg snoepjes die niet gezond zijn, zoals de veelvoorkomende gekleurde "botjes" en "hartjes". Heleboel baasjes kopen deze snoepjes omdat ze niet beter weten! Gelukkig heeft jouw pup een geweldig baasje dat dit Blog leest :)

Wat zijn de beste beloningssnoepjes JOUW puppy?

De beste beloningssnoepjes voor jouw puppy zijn degene die volledig zijn afgestemd op jouw pup! Maar hoe weet je welk snoepje dat dan is?

Dit is waar je op let bij het kiezen van goede beloningssnoepjes:

• Dat je pup zijn beloningssnoepjes écht lekker vindt!
• Dat hij niet allergisch is voor de snoepjes natuurlijk.
• Natuurlijke ingrediënten: liefst geen toevoegingen en zeker geen smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
• Goede voedingswaarde: niet te veel zout, vet en calorieën.
• Passend bij de grootte van je pup: Te grote snoepjes zijn al snel "een maaltijd".
• Textuur en verteerbaarheid: je pup moet het snoepje veilig en supersnel kunnen inslikken en het moet niet te zwaar op zijn maagje liggen.

goede beloningssnoepjes hond slaapt bank

Wil je op super goede beloningssnoepjes (of worsten, supplementen, voer etc) voor je hond met korting?
Gebruik de code: vanmaanen op de website van organimal en krijg op elke bestelling die je daar plaatst 10% korting


Hoe weet ik of mijn pup allergisch is voor bepaalde beloningssnoepjes?

Je puppy krijgt ineens jeuk, zijn huid heeft irritaties/ontstekingen of hij krijgt maag- of darmklachten. Dit heet eigenlijk voedselovergevoeligheid, een parapluterm voor 'afwijkend reageren op voeding', maar de termen voedselallergie en voedselovergevoeligheid worden vaak door elkaar gebruikt.

Voor nu is het belangrijkste dat je weet dat je beloningssnoepjes het beste 'los van elkaar' kunt testen. Dus om te beginnen niet allerlei verschillende snoepjes per dag, dat kan later wel. Zo zie je nu precies 'waar je puppy goed of slecht op reageert'.

Dit de beloningen die je in ieder geval nooit moet geven:

• Cholade of iets met chocola erin! (kan fataal zijn)
• Druiven of rozijnen (hoewel ze appels geweldig vinden, kunnen druiven of rozijnen nierfalen veroorzaken)
• Avocado kan maagklachten geven.
• Noten (macademia) noten kunnen al gevaarlijk zijn maar macademia noten kunnen hartklopping en meer veroorzaken

En ja, meloen mag dan weer wel ;)

slechte vervangingen hondensnoep beloningen

Kan ik duidelijk zien wanneer mijn puppy een allergische reactie heeft?

Ja, meestal wel. Als je ziet dat je puppy zich bijvoorbeeld ineens meer gaat krabben of bijten. Je kan ook huidirritaties gaan zien of merken dat hij ineens begint met scheetjes te laten (en die ruik je vaak behoorlijk goed helaas), ook zijn poep kan ineens veranderen in diarree of hij kan zelfs gaan overgeven.

Het gaat om meer dan kiezen voor het beste beloningssnoepje.

Het beste beloningssnoepje voor de ene pup hoeft niet het beste snoepje voor jouw puppy te zijn. Zelfs gezonde snoepjes met hoogwaardige proteïnes moeten namelijk wel passen bij je pup zijn gewicht, grootte en levensstijl.

Beweegt je pup veel? Dan mag hij bijvoorbeeld best wat meer calorieën (en vetten) binnenkrijgen.

Ook belangrijk, bij elk snoepje is het belangrijk om te testen of je pup niet overgevoelig/allergisch is voor de (dierlijke) eiwitten en ingrediënten die erin zitten.

Pro tip: merk je dat je puppy last heeft van de snoepjes of voeding die hij krijgt? Wissel dan eerst natuurlijk van snoepjes, maar overweeg ook eens een 'eliminatiedieet'. Daarin wordt getest (test jij) voor welke voeding je hond allergisch is.

beste beloningssnoepjes pup hond

Moet ik beloningssnoepjes afwisselen?.

Ja graag! Wij willen ook niet elke dag hetzelfde hapje.
Vindt jouw puppy een beloningssnoepje super lekker én is het gezond? Dan kan je het gerust veel blijven gebruiken, maar voor zijn motivatie is het wel handig als je af en toe wat experimenteert.

Daardoor weet jij waar je pup goed en minder op reageert.

Dat ge-experimenteer hoef je natuurlijk niet 'tijdens een puppycursus' of trainingsessie met je pup te doen. Je zou maar net het verkeerde snoepje bijhebben, toch? Oeps!

De hoeveelheid beloningssnoepjes is ook belangrijk!

Veel kleine beloningssnoepjes samen zijn nog steeds veel calorieën. Zeker als je veel traint en je jouw pup vaak beloont! Dus hoeveel mag je jouw lieve pup nou eigenlijk geven? Vaak wordt op die vraag als antwoord "de 10% regel" gegeven.

Dat betekent dat het aantal calorieën van de snoepjes ongeveer 10% mag zijn van wat je pup per dag aan calorieën binnen mag krijgen.

Maar dat is vaak te weinig om effectief te kunnen trainen. Wat kan je dan het beste doen? Gebruik beloning die ook geschikt is als voeding, zoals heerlijke gestoomde worst voor honden.

hoeveel beloningssnoepjes puppy malteser

Het zal je misschien verrassen, maar puppy's mogen vaak meer snoepjes dan pubers en volwassen honden.

Hoewel we geneigd zijn kinderen juist minder snoepjes te geven, is dat bij puppy's niet verstandig. Want puppy's "moeten er nog van groeien", letterlijk (fysiek en mentaal zelfs), maar... Niet persé van de snoepjes natuurlijk ;)

Wat wel zo is, is dat een pup gemiddeld twee keer zoveel eten nodig heeft als een volwassen hond. Dat betekent in verhouding dus ook 'meer snoepjes'.

Als je puppy kon praten zou hij nu natuurlijk "Yaayyyyy!" Roepen, maar die 'snoepbehoefte' heeft voor jou ook één groot voordeel!

Je kan je puppy dus best veel 'beloningen geven'. Wat goed uitkomt omdat je juist in de puppyfase veel moet trainen.

beloning geven pup pomsky

Op welke manieren kan je beloningssnoepjes geven?

Er zijn verschillende manieren om je pup zijn beloningssnoepjes te geven. Bij een puppycursus of thuis trainen voer je jouw pup vaak uit je hand.

Als je buiten- of binnenshuis gaat trainen. Dan kan je ook een plek aanwijzen als beloningsstation. Dat is een plek waar je de snoepjes plaatst om je hond er naartoe te laten rennen of om er samen met je hond/pup naartoe te rennen als beloning.

Het rennen naar een beloningsstation is dan al onderdeel van de beloning. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld te werken met een clicker, een apparaatje waarmee je het gewenst gedrag precies op het juiste moment "markeert". Daarna geef je natuurlijk wel nog een beloningssnoepje of een andere beloning.

Let op: snoepjes zijn een belangrijk 'ingrediënt' voor elke honden- en puppy training, maar je moet wel goed opletten dat je daadwerkelijk goede gedrag beloont, in plaats van alleen lokken of je hond snoepjes geven omdat hij er zo schattig uitziet. 

manieren beloningssnoepjes geven alternatieven


Wat zijn de beste puppy beloningen?

Dit zijn de 7 beste puppybeloningen op een rij:

1. Kleine (echt piepkleine, denk aan formaat pinknagel) stukjes worst voor honden
2. Stukjes gedroogde long
3. Kleine blokjes gedroogde hart
4. Ministukjes gedroogde vlees
5. Beetjes gedroogde vis
6. Ministukjes gekookte kip
7. Hele kleine blokjes geitenkaas

Wil jij met je puppy op puppycursus?

Bekijk dan onze online puppy training en ga lekker thuis aan de slag met het trainen van je puppy op jouw tempo. Leer alles over zindelijkheid, socialisatie, bijten afleren en krijg vooral een fijne sterke band met je pup!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen