Agilitytraining [21 vragen en antwoorden met bonusvragen)
16 oktober 2023 
19 min. leestijd

Agilitytraining [21 vragen en antwoorden met bonusvragen)

Agilitytraining

Wil jij een agilitytraining gaan volgen met je hond? Wil je weten hoe je je moet voorbereiden, hoeveel het gaat kosten en of je nu echt pas mag beginnen als je hond 1 jaar oud is? Dan is dit het perfecte blog voor jou.

 Lees snel het antwoord op 21 vragen over agilitytraining voor je hond:

1.Waarom ga je met een hond naar agilitytraining?
2.Is agilitytraining belangrijk voor je hond?
3. Is agilitytraining nodig?
4. Wat leer je als baasje van een hond bij agilitytraining?
5. Wat leert je hond tijdens een agilitytraining?
6. Hoe oud moet je hond zijn voor agilitytraining?
7. Kan je met elke hond een agilitytraining volgen?
8. Is een agilitytraining geschikter voor specifieke honden?
9. Welke soorten agilitytraining zijn er?
10. Welke hondentrainer geeft agilitytraining?
11. Zijn er verschillende trainingstechnieken voor agilitytraining?
12. Zijn er verschillende trainingsschema's voor agilitytraining?
13. Wat is een goede agilitytraining?
14. Wat is een slechte agilitytraining?
15. Waar kan je een agilitytraining volgen?
16. Kan je jezelf met een online hondencursus voorbereiden op agilitytraining?
17. Wat kost een agilitycursus voor je hond?
18. Hoe lang duurt een agilitytraining?
19. Welke hulpmiddelen heb je nodig bij agilitytraining?
20. Veelgestelde vragen over agilitytraining
21. Wat zijn de alternatieven voor een agilitytraining?

agility hond springt balk sprong

1. Waarom ga je met een hond naar Agilitytraining? 

Dit zijn 6 redenen om een agilitytraining te volgen met je hond:
1. Agilitytraining sluit goed aan op de basisbehoefte van bijna elke hond.
2. Je hond geniet vaak enorm van agilitytraining
3. Je hond leert beter naar je luisteren
4.  Verbetert de relatie met je hond.
5, Je hond en jijzelf worden beiden fitter van agilitytraining. (Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Al hoef jij als baasje niet zoveel te rennen als je hond, maar ben je vooral bezig met je hond te sturen.)
6. Voorkomen van probleemgedrag bij je hond (dat ontstaat uit verveling)

Kan agilitytraining probleemgedrag van je hond voorkomen?

Agilitytraining kan probleemgedrag van je hond in veel gevallen voorkomen of oplossen (wanneer het probleemgedrag van je hond voortkomt uit verveling). Agility is namelijk iets waar de meeste honden hun energie in kwijt kunnen. De training is voor je hond een combinatie van nadenken, najagen, fysiek en mentaal bezig zijn. Deze combinatie van mentale en fysieke inspanning geeft veel voldoening aan je hond.


2. Is agilitytraining belangrijk voor je hond?

Agilitytraining is zeker belangrijk voor je hond, dit geldt nog nadrukkelijker voor actieve hondenrassen. Denk aan rassen zoals; Mechelse herders, Australian Shepherds en bepaalde terriërs. Dit zijn honden die zonder deze training hun fysieke energie niet kwijt kunnen. Een andere hondentraining zoals gehoorzaamheidstraining of een wandeling voorziet niet in hun bewegingsbehoefte. Agilitraining is daarom een echte uitkomst voor deze rassen omdat het aansluit op hun fysieke en mentale behoeften.

3. Is agilitytraining nodig?

Ja, agilitytraining is zeker nodig voor bepaalde hondenrassen en lijnen binnen die hondenrassen zoals; bepaalde Belgische herders, Border collies, bepaalde terriër rassen en sommige jachthonden (zoals de working cockers). Dit soort honden kunnen agilitytraining echt nodig hebben zodat ze zich niet gaan vervelen. Want verveling kan resulteren in probleemgedrag (zoals slopen).

Over het algemeen vinden alle honden agilitytraining erg leuk. Dus heb je een hond die qua fysieke conditie agilitytraining kan doen? Dan is dat zeker aan te raden.


4. Wat leer je als baasje van een hond bij agilitytraining?

Als baasje (handler) leer jij om goed en snel samen te werken met je hond. Zo leer je hoe je jouw hond moet motiveren, wat nodig is om je hond een hoge snelheid te laten bereiken. Je leert ook hoe je jouw hond zelfbeheersing aanleert, deze zelfbeheersing en controle heeft je hond nodig bij bepaalde toestellen. Dat je goed samen leert werken met je hond zorgt ervoor dat hij beter naar jou luistert. Tot slot leer jij ook beter en op tijd je hond commando's te geven, hem te belonen en zijn gedrag te begrijpen. Dus agilitytraining is ook iets waar de eigenaar veel van kan leren.

5. Wat leert je hond tijdens agilitytraining?

Je hond leert tijdens agilitytraining uiteraard alle agility toestellen te nemen zoals de raakvlaktoestellen, maar hij leert ook te slalommen tussen palen, goed te springen en met grote snelheid door tunnels te gaan. 

Ook leert je hond ook een stuk zelfbeheersing. Want je hond moet bijvoorbeeld wachten op jouw release (het teken dat hij mag starten) en hij moet jouw aanwijzingen opvolgen zoals: gaan we linksaf, rechtsaf of rechtdoor. 

Tot slot leert hij als het goed is om met jou te spelen en samen te werken. Het kan zelfs zijn dat je hond beter leert  om te gaan met andere honden, omdat hij deze vaak ziet bij de training.


6. Hoe oud moet je hond zijn voor agilitytraining?

Je hond moet echt volgroeid zijn om op hoog niveau mee te doen aan agility. Bij hele grote honden betekent dat dat je hond wel 20 maanden oud moet zijn. Met hoog niveau bedoel ik toestellen op volle hoogte, wedstrijden en parcoursen. Moet je dan wachten tot die leeftijd? Nee! Je kan namelijk al eerder met je hond een agilitytraining volgen. 

Zo is er pre-agilitytraining en zelfs puppy-agilitytraining. Bij deze laatste vorm doe je bijvoorbeeld heel veel grondwerk met je puppy. Je leert wissels, je leert hem startlijngedrag aan, je bent al bezig met sturingscommando's zoals: vooruit, naar links, naar rechts, van je af, naar je toe. Je leert je pup ook reageren op jouw fysieke aanwijzing (je pup sturen naar een plek die je aanwijst met je vinger). Tijdens het oefenen leert je pup ook balans en coördinatie van zijn lichaam aan.

Het volledig belasten van je hond en volledige parcoursen doe je echter pas wanneer je hond volgroeid is.

Kan een hond blessures krijgen van agilitytraining?

Ja, een hond kan blessures krijgen door agilitytraining. Als je al met puppy-agilitytraining begint en de training rustig opbouwt, dan heeft je pup terwijl hij opgroeit echter een veel betere lichaamsbeheersing.  Op het moment dat hij een puberhond wordt is daardoor de kans op blessures tijdens agility veel kleiner.


7. Kan je met elke hond een agilitytraining volgen?

Je kan met elke hond een agilitraining volgen, de vraag is alleen op welk niveau. Heb je een puppy of puber? Dan kun je een pre-agilitytraining  of puppy-agilitytraining volgen waar je nog geen volledige toestellen en zeker geen volledige parcoursen.

Heb je een jongvolwassen hond? Dan kan je al op een agilitytrainingscursus, waarbij je jouw hond al wel toestellen aanleert, maar waarbij ze nog niet op volle hoogte zijn afgesteld. Hierdoor wordt je hond nog niet volledig belast.

Heb je een volwassen hond? Dan kan je echt agilitytraining lessen volgen. Je kan dan kiezen voor wedstrijdgerichte training of voor een recreatieve agilitycursus. Bij een recreatieve cursus heb je bijvoorbeeld kortere oefeningen of train je op een lager niveau.

Heb je een wat oudere hond van bijvoorbeeld 10 jaar? Dan kan je nog steeds beginnen aan agilitytraining, maar zorg dan dat je een training volgt die een beetje is aangepast op het uithoudingsvermogen van je hond.

Kan je een agilitytraining volgen met elk ras?

Je kan met elke hond een agilitytraining volgen die is afgestemd op zijn niveau, mits de hond op een gezond gewicht is en de dierenarts niet zegt: dit kan absoluut niet. 

Heb je bijvoorbeeld een bulldog? Dan kan je beter niet op een hete zomerdag buiten agilitytraining doen. Je kan misschien wel op recreatief niveau wat toestellen doen, zolang de instructeur maar weet waar hij op moet letten qua veiligheid, opbouw van de training en de fysieke belasting van je hond. 


8. Is agilitytraining geschikter voor specifieke honden? 

Ja, agilitytraining op sportniveau is geschikter voor echter sport- en werkhonden. Denk aan specifieke honden zoals:
• Belgische herders
• Border collies
• Australian Shepherds
• Welsh Terriërs
• Vlinderhondjes
• Working Cocker Spaniels
• Jachtlijn Labradors
• Aanverwante sport- en werkhondenrassen

Maar..

We zien regelmatig andere honden die het erg leuk doen op wedstrijden. Hondenrassen die het (recreatief) ook goed doen zijn bijvoorbeeld rassen zoals:
• Golden retrievers
• Rottweilers
• Duitse jachtterriers
•  Kooiker hondjes
• Teckels
• Whippets

Dus er zijn honden van elk ras die schitteren op het agilityveld, maar wil je echt scoren bij wedstrijden? Dan kan je het beste kiezen voor een hond van een sportief gebouwd werkhondenras.

Deze doet het beter dan bijvoorbeeld een Ierse wolfshond die heel groot is en niet is gefokt om heel hard te werken.

Maar elke hond kan op zijn eigen niveau heel veel plezier beleven aan agility, het ligt er dus vooral aan wat jouw doel is als baasje. 


9. Welke soorten agilitytraining zijn er?

Er zijn verschillende soorten (niveaus) agilitytraining:

9.1. Puppy-agilitytraining (vaak grondwerk genoemd).

Hierbij leer jij de pup sturen en hij jouw aanwijzingen op te volgen. Ook leer je de basis van agility, balans en coördinatie, wissels, een stukje target training en een stukje speltraining.

9.2.Pre-agilitytraining

Hierin wordt het begin gemaakt van bepaalde toestellen nemen. Bijvoorbeeld leren springen (met de latjes op de grond), een stukje sprongtechniek, een stukje targettraining, beginnen met aanleren van de raakvlakken, beginnen met het aanleren van het insteken van de paaltjes en verder gaan met het aanleren van wissels en startlijngedrag.

9.3. Beginnerscursus agility

Hierin maak je een begin van het aanleren van toestellen en korte toestelcombinaties.

9.4. Gevorderde cursus voor agility

Dit kan zowel wedstrijdgericht als recreatieve agility trainen zijn.

9.5. Volledige wedstrijdtraining

Hierin zet je de puntjes op de i. Denk aan hoe je 0,1s tijdwinst krijgt in bochten, hoe je hond nog meer snelheid kan opbouwen en dit soort aandachtspunten.

Je hebt dus verschillende niveaus van agilitytraining, maar zorg dat je altijd bij de basis begint. Let daarnaast op dat je een vakkundige instructeur hebt die weet wat hij doet. Op die manier ondervindt je hond er fysieke geen nadelen aan.


10. Welke hondentrainer geeft agilitytraining?

De meeste hondentrainers zijn zelf actief binnen de agilitysport. Zo'n trainer met  ervaring is ook aan te raden, want het is een echte praktijksport. De meeste agilitytrainers hebben ook bijscholing gedaan op het gebied van balans en coördinatie, de bouw van de hond, de fysieke ontwikkeling van honden, sommigen volgens zelfs bijscholing als hondenfysiotherapeut of hondenosteopaat, want het is een erg fysieke sport.

Daarnaast moet de hondentrainer ook veel verstand hebben van hondengedrag. Voor veel honden brengt de sport namelijk opwinding met zich mee OF een hond is juist angstig aan het begin van een training of voor (bepaalde) toestellen.

Lesgeven in agility is dus best pittig. Daarom wil je een agilitytraining volgen bij een hondentrainer die voldoet aan deze criteria:
• Heeft de juiste opleiding heeft
• Heeft praktijkervaring
• Heeft veel verstand van de fysieke ontwikkeling van honden
• Weet hoe de sport veilig beoefend moet worden.
• Beschikt over kwalitatief goede en veilige toestellen.
• Heeft een veilige bodem als ondergrond zodat je hond minder kans heeft op blessures.


11. Zijn er verschillende trainingstechnieken voor agilitytraining?

Ja, er zijn verschillende trainingstechnieken binnen agilitytraining. De trainingstechnieken blijven zich ontwikkelen. Vroeger werd een hond bijvoorbeeld aangelijnd over hindernissen gestuurd, dat gebeurt tegenwoordig eigenlijk écht niet meer. 

Er wordt nu veel vaker beloningsgericht getraind, er wordt spel ingezet en gebruik gemaakt van targettraining. Er zijn echter nog wel ouderwetse trainingen, waarbij de nadruk ligt op: plicht, druk, moeten en foutloos lopen. Soms wordt de hond zelfs gevraagd om naast de eigenaar te blijven lopen. Dat is iets wat eigenlijk niet bij agilitytraining hoort.

Wat we soms ook zien is dat de hond eerst een hele rits gehoorzaamheidstrainingen moet volgen voor de agilitytraining, waarbij de hond bijvoorbeeld altijd links moet lopen van het baasje of waarbij de hond niet zo ver vooruit mag. Waarbij vaak niet veel wordt gespeeld en waarbij alles rustig wordt gehouden.

Eerst zo'n soort gehoorzaamheidstraining volgen heeft in dat geval eigenlijk een nadeel, want je hond gaat geen snelheid maken, hij wil niet vooruit, hij heeft geleerd dat hij altijd aan je linkerkant moet lopen.

Dus kies altijd voor een moderne, beloningsgerichte training als je agilitytraining wilt gaan doen met je hond.


12. Zijn er verschillende trainingsschema's voor agilitytraining?

Ja, je kan verschillende trainingsschema's inzetten voor agility. De meest gebruikelijke vorm is dat je een keer per week traint bij een club en thuis de basisvaardigheden met je hond op peil houdt zoals; startlijn wachten, spelen met je hond en zijn conditie op peil houden.

Sommige mensen trainen zelfs twee keer per week bij een club. Dat kan wanneer je hond een goede conditie heeft en je zijn conditie op peil houdt. Je doet daarvoor sportgerichte oefeningen, maar ook ondersteunende oefeningen thuis. Hiermee zorg je voor een goede spieropbouw en conditie van je hond, maar je bevordert tegelijkertijd ook zijn lenigheid.
 

13. Wat is een goede agilitytraining?

Een goede agilitytraining is een veilige training waarbij je hond op zijn eigen niveau mag werken. Ofwel: waarbij je hond zeker niet wordt afgeremd, maar ook niet wordt overvraagd. Daarom is een groepsles vaak niet ideaal bij agilitytraining. Het is vaak moeilijk voor een instructeur om dan elke hond op zijn eigen niveau te kunnen laten trainen. In een groep kan het ook zijn dat je hond heel lang moet wachten op zijn beurt.

De juiste groepssamenstelling

Je kan bij puppy-agilitytraining, pre-agilitraining en agilitytraining op recreatieniveau prima in een groep trainen. Wil je met je hond oefenen voor wedstrijdniveau agility? Dan kan je beter een agilitytraining volgen in de vorm van duos of lessen volgen met drie honden die ongeveer op hetzelfde niveau zitten. 

Goede toestellen

Voor goede behendigheidstraining (agilitytraining) heb je ook goede en veilige toestellen nodig die voldoen aan de normen. Let op, soms zien we bijvoorbeeld nog bij verenigingen klimschutting met klimlatten die te hoog zijn of slalompalen die te dicht op elkaar staan, dat is natuurlijk vragen om problemen. Zowel problemen qua motivatie van je hond als mogelijke blessures.

Goede ondergrond

Agilitytraining vindt altijd plaats op een verende ondergrond. Goede verende ondergronden zijn:
• Rubber mat (rubbermatting), waar een kunstgraslaag of tapijtlaag bovenop zit
• Zandbodem (zoals in een manage)
• Grasveld wat egaal is en niet glad (dus niet trainen wanneer het heeft geijzeld of water blijft liggen na een hoosbui)


14. Wat is een slechte agilitytraining?

Dit zijn 5 kenmerken voor een slechte agilitytraining:

1. Gebruik van dwang en correcties.
2. Honden aan de lijn over toestellen heentrekken.
3. Starten met toestellen op volle hoogte
4. Onveilige toestellen (zoals te hoge schutting met dikke vierkante klimlatten erop, toestellen die niet kunnen afbreken, toestellen die makkelijk omvallen)
5. Niet verende ondergrond zoals steen

15. Waar kan je een agilitytraining volgen?

15.1. Je kan een agilitytraining volgen bij een hondenschool (ofwel agility sportvereniging). 

Dit is aan te raden omdat zij vaak de beste toestellen hebben, maar ook de kennis en ervaring (bijgeschoolde instructeurs) om goed en veilig agility te beoefenen met je hond.

15.2 Thuis

Je kan agility thuis oefenen. Bij een agilitytraining krijg je ook huiswerk mee om thuis te oefenen. Als het veilig kan, dan kan je bijvoorbeeld ook een hindernis en tunnel veilig in je tuin neerzetten om mee te oefenen. Je kan dan thuis de kleine technische dingen met je hond prima oefenen, mits je op een vereniging of hondenschool hebt geleerd hoe deze werken.

Tegenwoordig heb je ook online hondentraining voor agility, daarmee kan jij zelf, als je de toestellen hebt zelf mee uit de voeten.


16. Kan je jezelf met een online hondencursus voorbereiden op agilitytraining?

Ja, met een aantal online hondentrainingen kan je jezelf heel goed voorbereiden op een fysieke agilitytraining. Met mijn eigen honden train ik ook agility. Met hen ga ik van pup af aan al zoeken naar de juiste motivatie en met de basis leggen voor hun fysieke ontwikkeling

Je hebt veel baat bij het volgen van deze 2 online hondencursussen voor je aan agilitytraining begint:

16.1. Online hondencursus: Big 6 

Deze online hondencursus bereid jou als baasje voor op agilitytraining door je hond goed te leren kennen. Je leert hierin bijvoorbeeld welke beloningen en welke spellen je hond het fijnste vindt. Deze kun je weer inzetten om de motivatie van je hond te vergroten tijdens de agility. Je leert ook hoe je een beloningssignaal aanleert en hoe je dat gaat gebruiken. Dat is echt onmisbaar binnen de agilitytraining vanwege de snelheid.

16.2. Body Awareness cursus (binnen de LOCA club)

De online hondencursus Body awareness draait om lichaamsbewustzijn. Hoe beter je hond voorafgaand aan agility is gegymnastiseerd (bekend is met warming up, cooling down en hoe leniger en krachtiger je hond is), hoe makkelijker het voor hem wordt om een fysieke sport zoals agility te beoefenen.


17. Wat kost een agilitycursus?

17.1. Kosten agilitycursus in groepsverband

Een gemiddelde agilitycursus in groepsverband kost €100,00 a €150,00 euro. Zo'n cursus bestaat doorgaans uit ongeveer 10 lessen. Agilitytraining is vaak iets duurder omdat de kosten om het te geven ook wat duurder zijn. Een hondentrainer heeft een veilige locatie nodig, toestellen die geld kosten (en slijten) een verende ondergrond en het bodemonderhoud dat daarbij hoort.

17.2. Kosten agilitytraining in duos

Een agiliitytraining volgen met twee personen (duos) kost gemiddeld €25,00 tot €50,00 per les (van een uur). Voor deze vorm betaal je vaak per les. Omdat je met minder personen een les volgt is er meer aandacht voor je hond, maar is een sessie vaak duurder.

17.3 Kosten priveles agility 

Privélessen agilitytraining kosten gemiddeld €30,00 tot €75,00 per uur. In deze vorm is er de meeste aandacht en begeleiding voor jou en je hond, maar de kosten zijn ook het hoogst natuurlijk.

Agilitytraining in de papieren lopen, zeker als je thuis ook nog aan de slag wilt met toestellen (bijvoorbeeld een sprong, tunnel, raakvlaktrainer en set slalom paaltjes). Voor de toestellen en de training samen betaal je al snel gemiddeld €1.500,00 tot €2.000,00. 

Agility kan dus een dure sport zijn. Ga ja daarentegen maar een uur per week trainen bij de hondenschool / vereniging? Dan betaal je maar €150,00 voor 10 lessen.


18. Hoe lang duurt een agilitytraining?

Agilitytraining van starten met trainen tot het punt dat je hond een volledig parcours kan lopen, kan gemiddeld wel 1 jaar duren. Dit geldt voor een keer trainen per week op de vereniging (hondenschool) en thuis wat oefenen.

Sommige mensen trainen wel drie keer per week, een hond leert de sport dan sneller. De vraag is dan wel: is dat verstandig? Want je bent je hond wel fysiek aan het belasten door de training.

Eigenlijk gaat het er niet om hoe snel je een parcours lopen voor elkaar krijgt, maar hoeveel plezier je hond aa het trainen beleeft. Daarnaast zit er veel verschil tussen honden. De ene hond heeft iets zo door, waar een ander wel twee jaar doet over tussen de paaltjes slalommen. Daarom is het belangrijk dat je een training volgt die aansluit op hun leertempo. Want het is iets dat je moet accepteren: de ene hond leert nu eenmaal sneller dan de ander.


19 Welke hulpmiddelen heb je nodig voor agilitytraining?

Voor agilitytraining heb je maar enkele hulpmiddelen nodig voor je hond en voor jezelf. Voor je hond heb je enkele supergave speeltjes nodig waar je hond dol op is (die je kan inzetten als beloning) en/of lekkere en gezonde voerbeloningen.

Voor jezelf heb je goede sportschoenen nodig, je hebt toestellen nodig, deze kan je zelf aanschaffen of deze staan bij de hondenschool waar je traint. 

Er zijn een aantal veelgebruikte extra hulpmiddelen zoals een treat & train. Dat is een op afstand bestuurbaar apparaat waar iets lekker inzit voor je hond. Deze kun je op afstand openen om je hond te belonen. Dat wordt vaak gebruikt in combinatie met raakvlakken omdat wij mensen vaak iets langzamer zijn dan honden, met dit apparaat kun je de hond wél op tijd belonen. Je geeft dan het beloningssignaal aan je hond en hij krijgt de beloning.

Ook targetmatjes en boogjes worden vaak gebruikt als hulpmiddel bij het aanleren van raakvlakken. 

Bij de paaltjes worden channelwires gebruikt. Dat zijn een soort boogjes waar je hond doorheen moet die je hond rond een een paaltje leiden. Deze maken het voor je hond makkelijker om een beweging aan te leren.

Let op: deze hulpmiddelen werken niet voor alle honden. Er zijn dus wel hulpmiddelen, maar welke voor jou en je hond geschikt zijn moet je altijd per training bekijken. 


20. Veelgestelde vragen over agilitytraining

20.1. Kan mijn hond wel meedoen met agilitytraining als hij andere honden niet leuk vindt?

Ja, dat kan prima, want bij agility doen de honden de oefeningen een voor een. Je hond hoeft dus niet te spelen met andere honden.

20.2. Kan mijn hond meedoen als hij overgewicht heeft?

Liever niet, want het is een fysiek zwaar belastende sport. Het is daarom het beste om eerst te zorgen dat je hond meer afvalt. Je hond kan wel al beginnen met grondwerk, startgedrag en zijn conditie opbouwen. Echt springen en klimmen wordt pas gedaan wanneer de hond zijn streefgewicht heeft bereikt.

20.3. Kan mijn hond meedoen aan agility als hij nog niet (helemaal) gehoorzaam is?

Ja. Kan je hond bijvoorbeeld nog niet los volgen? Is hij gezakt voor zijn gehoorzaamheidstraining? Dan is dat niet erg. Bij agilitytraining is het wel ontzettend belangrijk dat je hond komt wanneer je hem roept. Dat is de enige oefening die je hond daarom ook echt (enigszins) moet beheersen voordat hij deelneemt aan agilitytraining. 

Volgen, apporteren of terug plaats leren wordt niet ingezet bij de training, daarom is een gehoorzaamheidscertificaat ook niet echt noodzakelijk.

20.3. Moet ik wachten met agilitytraining tot mijn hond 1 jaar oud is?

Nee. Deze regel is eigenlijk ooit bedacht omdat hondentrainers vroeger dachten dat een hond eerst een aantal gehoorzaamheidstrainingen nodig had voordat hij kon doorstromen naar een agilitytraining. 

Let op: belast je hond fysiek pas volledig als hij fysiek is ontwikkeld. Dat is bij grote honden pas rond de 20 maanden. Onder volledige fysieke belasting verstaan we: volledige wedstrijden, parcoursen en toestellen op volle hoogte). Anders is de kans op blessures en slijtage van de botten een stuk groter.

Is later of eerder dan 1 jaar starten met agilitytraining beter of slechter?

Eigenlijk is de leeftijd van 1 jaar voor je hond de slechtste leeftijd om met agility te beginnen. Waarom? Omdat je hond volop in de (pre)puberteit zit. Hierdoor kan hij angstig reageren op toestellen zoals een kattenloop. Op een jongere of juist oudere leeftijd zien honden veel minder het gevaar in van deze dingen, waardoor het trainen veel makkelijker is.

Hoe kan je eerder beginnen met agility trainen? 

De laatste jaren is er puppy-agility, pre-agility en zijn er op agility gerichte voorbereidende cursussen bijgekomen. Hierdoor kan je dus al veel eerder beginnen met het oefenen van agility. Met puppy-agility en pre-agility leer je ook andere dingen aan je hond dan alleen maar agility toestellen. 

21. Wat zijn de alternatieven voor een agilitytraining?

Kan je niet echt agility trainen met je hond? Dan zijn er gelukkig ook alternatieven zoals hoopers. 

21.1. Hoopers

Deze sport is eigenlijk vergelijkbaar met agility, maar is fysiek minder belastend voor je hond. Zo wordt er bijvoorbeeld niet hoog gesprongen. De sport gaat om sturing en snelheid. Bij Hoopers gaat je hond onder andere door boogvormige poortjes, rond tonnetjes en door korte tunneltjes.

21.2. Combisport

Dit is erg geschikt als je zelf ook fysiek mobiel bent en je  een hond hebt die graag dicht bij jou blijft. Bij combisport ga je samen met je hond over een hindernisbaan. Je hond moet dan ook aardig in de buurt blijven. 

Welke andere soorten hondentrainingen zijn er?

Er zijn nog een heleboel andere soorten hondentrainingen zoals puppy training, gehoorzaamheidstraining en gedragstraining. In dit blog lees je er nog veel meer over. Handig wanneer je misschien liever voor een leuk alternatief wilt kiezen of lekker thuis wilt trainen met je hond.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen