Je puppy verzekeren: Deze dingen wil jij zeker weten!
05 mei 2023 
10 min. leestijd

Je puppy verzekeren: Deze dingen wil jij zeker weten!

Yes, daar is je nieuwe pup eindelijk! Bij het knuffelen moet je wel opletten dat je hem niet per ongeluk fijnknijpt, maar ja, hij is dan ook zo ontzettend schattig!

Al is hij pas een paar dagen bij jou, je moet er nu al niet aan denken dat er ook maar OOIT iets met hem zou gebeuren. En als dat wel zou gebeuren..

Dan weet je 100% zeker dat je over alle drempels zou vliegen om hem in 2 minuten bij de dierenarts te krijgen!

Maar eenmaal binnen bij de dierenarts.. "Huh!?!? Kost dat zoveel!? Daar was ik deze maand echttt niet op berekend!" 

Relax, dit gaat jou niet overkomen!

Want na het lezen van het blog, weet jij namelijk precies hoe je op onverwachtse kosten voorbereid bent! En of je nu wel of niet kiest voor een verzekering voor je pup ? Dat maakt niet uit, want je weet na het lezen precies waar je aan toe bent en wat je kan verwachten!

hond bij dierenarts

Wat is een hondenverzekering en is zo'n verzekering eigenlijk belangrijk?

Als baasje zelf heb je waarschijnlijk wel een ziektekostenverzekering, toch? Een hondenverzekering werkt vrijwel hetzelfde, maar dan voor je hond natuurlijk ;) 

En aangezien jouw pup zo'n verzekering zelf niet kan aanvragen, mag jij dat doen als baasje.

Maar ja, is zo'n verzekering nou écht nodig voor je puppy of hond? 

Ja en nee, simpel gezegd: Het gaat om hoe JIJ met de (onverwachte) kosten van de dierenarts wilt omgaan. 

Want net als jij en ik kan je puppy of hond natuurlijk weleens ziek worden. Een hondenverzekering dekt in dat geval het grootste deel van de kosten. Daar betaal jij als baasje (met alle liefde) maandelijks voor.

Hoeveel kosten dekt zo'n hondenverzekering? 

Surprise surprise. Dat verschilt per hondenras, grootte, leeftijd, enz. En nadrukkelijker nog "per verzekeraar en polis". Lees dus altijd goed de voorwaarden en zeker de kleine lettertjes ;) 

Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde soort rassen die vaker met specifieke problemen kampen.

Denk bijvoorbeeld aan..

Een grote labrador of Duitse herder? Die kan bijvoorbeeld sneller last krijgen van zijn heupen (heupdysplasie). Kosten voor een heupoperatie? Die kunnen wel oplopen tot €3.500 per heup....

Rassen met korte snuiten (inmiddels wordt er gewerkt aan deze regelgeving (verbod), er is voor nu een fokverbod voor honden met extreem korte neusjes), maar deze honden krijgen bijvoorbeeld sneller ademhalingsproblemen.  En de kosten van een neusoperatie? Daarvoor kan je minimaal rekenen op €1.500

Een kleine hond zoals een poedel of Chihuahua? Die kan weer sneller last krijgen van zijn knieschijven (Patella luxatie). Operatiekosten? Al snel €1000  per knie...

Zo heeft eigenlijk elk ras en type hond wel 'zijn eigen probleempjes'. 

Dat is op zich niet erg, maar wel iets dat door jouw verzekeraar als maatstaf gebruikt wordt. Daarop worden de kosten van je dierenverzekering gebaseerd. Wat betekent dat voor jou? Dat als je nog geen puppy hebt het zeker even handig is om op dat soort dingen te letten wanneer je een hond gaat kopen

Denk je nu "Jaaaaa, maar.. Alle rashonden hebben dus afwijkingen? Dan ga ik tch een hond zonder stamboom kopen? Of een echte kruising!"... Dan ben je vaak nog slechter af. 

Bij honden met stamboom worden de ouders namelijk wel getest op o.a heupdysplasie, oogafwijkingen en andere kwaaltjes. Bij de broodfok en gelegenheidsfok is dit niet verplicht

Een verzekeraar wil natuurlijk zo min mogelijk risico lopen en aan jou verdienen. Dus het gemiddeld baasje is meestal net wat meer kwijt over een periode van 10+ jaar, maar in ruil daarvoor krijg je wat meer zekerheid en grip op je kosten (als je goed onderzoek verricht hebt). 

En je zal maar net treffen dat jouw lieve pup veel extra aandacht en bezoekjes nodig heeft, dan ben je blij dat je een verzekering hebt natuurlijk.

hondenverzekering


En hoeveel kosten maak jij als baasje gemiddeld voor dierenarts bezoekjes? 

Hieronder alvast een handige tabel met een hele voorzichtige inschatting per hondenras, maar let goed op. Dit verschilt écht heel erg per pup of hond, niet alleen per ras. De kosten kunnen dus ook flink tegen- of meevallen.  Het is wel zo dat bepaalde hondenrassen vrijwel standaard 'hogere dierenartskosten' hebben.

Maak daarom zeker gebruik van deze pro tips: 

Bel altijd even naar 1 of 2 goede dierenartsen bij jou in de buurt. Zij kunnen je namelijk veel meer details geven over wat je kan verwachten. Zo kan jij onderbouwd een overweging maken of je kiest voor een puppy verzekering of juist niet.

Twee honden of meerdere huisdieren? Weet je zeker weet dat je een verzekering wilt na goed onderzoek? Vergelijk dan niet alleen de polissen en wat er gedekt wordt inhoudelijk, maar let ook op.. Sommige verzekeraars geven namelijk kortingen als je er meerdere huisdieren verzekerd. En dat is wel zo fijn ;)

HondenrasGeschatte jaarlijkse kostenGem. Kosten per 5 jaar
Labrador Retriever€200 - €500€1000 - €3000
Duitse Herder€200 - €600€1000 - €3000 
Golden Retriever€200 - €500€1000 - €3000 
Franse Bulldog€300 - €700€1500 - €3500 
Beagle€200 - €400€1000 - €2000 
Poedel€200 - €500€1000 - €3000
Rottweiler€200 - €600€1000 - €3000 
Boxer€200 - €600€1000 - €3000 
Dalmatiër€200 - €500€1000 - €3000
Cavalier King Charles Spaniel€200 - €500€1000 - €3000 
Yorkshire Terriër€150 - €400€750 - €2000 
Border Collie€200 - €500€1000 - €3000
Staffordshire Bull Terrier€200 - €500€1000 - €3000 
Shih Tzu€150 - €400€750 - €2000 
Chihuahua€150 - €400€750 - €2000 
Engelse Bulldog€300 - €800€1500 - €4000 
Cocker Spaniel€200 - €500€1000 - €3000 
Mopshond€200 - €600€1000 - €3000 
Australian Shepherd€200 - €500€1000 - €3000 
Bichon Frisé€200 - €400€1000 - €2000 

De veel en (gelukkig) weinig voorkomende redenen voor dierenartsbezoeken

De nagels knippen van je hond (als je dat niet zelf kan of wilt), gebitsreiniging, prikjes, wormen kuurtje, een standaard onderzoekje van je hond, een pijntje, hoestje of misselijkheid met een bijbehorend middeltje? Het hoort er allemaal bij!

De bovenstaande kosten krijg je vrijwel gegarandeerd meermaals per jaar. Net zoals jij bijvoorbeeld paracetemol neemt of als je ze hebt, met de kids naar de dokter gaat.

Let wel op; nagels knippen kan je ook zelf, gezonde voeding voorkomt tandplak, entingen zijn 3 jaar geldig en met titeren hoef je meestal nog minder vaak te prikken... Laat je dus ook niet onnodig op de kosten jagen! 

De uitzonderingen zijn operaties of behandelingen van je hond, bijvoorbeeld bij:
• Een gezwel
• Ernstige problemen
• Breuken
• (Spier)ziektes
• Na een onverhoopt ongeluk

Deze uitzondering lopen snel in de kosten. Een beetje te vergelijken met de tandarts. Als je niet goed verzekerd bent? Dan vallen de foto's van je gebit vergezeld met een heerlijk onaangename wortelkanaalbehandeling en de 'ontzettend hard nodige' pijnstiller kosten, ineens koud op je dak. Dubbel plezier dus! *zucht*

Bij je pup zijn prikjes een veelvoorkomende kostenpost, maar komt je hond eenmaal in de puber fase? Dan kan (reactief) gedrag een grotere rol spelen en wordt het een volwassen hond of senior? Dan komen er vaak meer kosten bij. 

Want gewrichten bijvoorbeeld? Die slijten nu eenmaal, net als bij ons. Ook de kans op ziektes wordt groter.  Elke fase heeft zo zijn eigen 'kostenposten', ook daar kan je dierenarts je goed over informeren.

hond met gedragsprobleem

Overigens is de dierenarts niet altijd de enige kostenpost.

Net als wij kunnen honden ook gedragsproblemen ontwikkelen. Daarom is het altijd belangrijk om al vroeg een goede puppycursus te volgen, waarin ook een flinke portie aandacht is voor zindelijkheid, (puppy) bijten en socialisatie. Daarna regelmatig een honden training, in ieder geval hondencursussen die gerelateerd zijn aan opvoeding en gehoorzaamheid

Het liefst dus gericht op dit gedrag te voorkomen en anders een hondentraining gericht op gedrag om het tijdig aanpakken.

Als dat om welke reden dan ook niet (ge)lukt (is) of ondanks een aantal goede hondentrainingen je hond nog steeds niet luistert...

Dan blijft je hond misschien last houden van bijvoorbeeld: bijten, agressie, angst of overmatige stress. En dat wil je oplossen natuurlijk. Daarom zijn er ook speciale gedragstherapeuten voor honden.

En.. 

Wist je dat erkende gedragstherapeuten van het NVGH  door bepaalde verzekeraars wél worden vergoed?

Die hondenexperts kosten geld natuurlijk, net als een psycholoog of psychiater geld kost voor mensen. Ook de mentale en emotionele gezondheid van je hond kun je dus (bij sommige verzekeraars) verzekeren, een van de dingen waar je dus zeker op wilt letten. Wij raden vooral aan: probeer het liever voorkomen dan te genezen!

Wat wordt er vergoed door een hondenverzekering?

Dat ligt eraan welke puppy verzekering (of hondenverzekering) je kiest. Denk hierbij aan de opbouw van je eigen ziektekostenverzekering en je tandartsverzekering ;) 

Ook voor honden heeft elke verzekeraar weer zijn voor- en nadelen ÉN dingen die wel en niet vergoed worden. Zo zijn er ook voor puppy's en honden basis- en uitgebreide verzekeringen bijvoorbeeld.

Pro tip: Als je voor een verzekering wilt gaan, doe dat dan al in de puppy fase! Een volwassen hond verzekeren kost meer én als je hond in zijn puppy of puber fase onverhoopt al 'probleempjes' heeft gekregen? Dan is je verzekering duurder en worden deze kosten vaak niet vergoed.

Hier wil je zeker rekening mee houden: Doe je aan sporten of werken met je hond? Eventuele sport- of werkblessures vallen vaak buiten de verzekering! Wat eigenlijk heel erg jammer is, omdat sport- en werkhonden JUIST vaak een gezondere conditie hebben dan bijvoorbeeld puur gezelschapshondjes...

Let op; koop je een pup bij een broodfokker? Dan ziet de verzekering dat vaak als "bewust risico nemen", je krijgt dan meestal minder vergoed. Koop je een pup bij een verantwoordelijke fokker? Dan betaalt de fokker vaak de kosten als je pup toch iets erfelijks heeft of wanneer de ziekte uit het nest blijkt te komen.

goedkope hondenspullen

De alternatieven van een puppy- of hondenverzekering

Het doel van je verzekering is dat je pup of hond de juiste zorg krijgt op het moment dat het nodig is, maar.. Ook de financiële kant speelt mee. Je hebt meer zekerheid over de kosten vooraf. Dat is voor veel baasjes juist de reden om voor een verzekering te kiezen, maar wat als je dat niet wilt?

Dan zijn dit de alternatieven: 

Stempelkaarten en licenties bij de dierenarts. 

Er zijn ook dierenarts die met een 'rittenkaart met korting' of o.b.v. een maandelijks bedrag werken. Eigenlijk een beetje hetzelfde als een verzekering dus. 

Het geeft je een stukje financiële zekerheid. Maar.. Hondengedrag problemen? Die zijn dan vaak weer niet inbegrepen. Want dat is weer een ander specialisme. Let dus altijd goed op waar je voor tekent en weeg de risico's af.

Spaarpotje of spaarrekening.

Veel ouders met kinderen gebruiken dit systeem al voor de kinderen. Een potje waar ze maandelijks geld instorten voor later, "voor de bruiloft of het huisje inrichten" of voor de korte termijn "speelgoed met sinterklaas en kerst". Zo'n systeem werkt ook prima voor je pup, maar je moet wel zorgen dat je goed berekenen hoeveel je maandelijks in dat potje stopt.

Een creditcard?

Niet het beste advies, maar wel handig als de nood echt hoog is. Met een creditcard of kleine lening van de bank kan je snel een rekening betalen, maar let op. Dit is eigenlijk altijd al 'te laat'. Het is veel slimmer om jezelf goed voor te bereiden.

Voorkomen. Voorkomen. Voorkomen.

De kans op  kosten later? Die kan je in veel gevallen voorkomen, zeker als het gaat om gedragsproblemen, angst, stress, socialisatie en zaken zoals bijvoorbeeld overgewicht. 

Met onze hondenschool online kan je veel hondentrainingen lekker vanuit huis volgen, op jouw tempo, terwijl je werkt aan een goede ontwikkeling van je pup of hond.

Er zijn meestal ook wel wat hondenscholen bij jou in de buurt. Let in dat geval heel goed op welke hondenschool je kiest. Daar schreef ik al eerder een ander blog over :) 

Conclusie

Wel of geen hondenverzekering afsluiten? Dat is een afweging die je voor jezelf maakt. Het gaat erom dat je financieel voorbereid bent op de dierenartskosten (en evt. andere kosten), wanneer er iets met je puppy of hand aan de hand is. Er zijn ook alternatieve voor een verzekering zoals sparen of een strippenkaart bij de dierenarts, ieder met zijn eigen voor- en nadelen.

Preventief werken aan de gezondheid (gezond eten, regelmatig wandelen, etc.) en het gedrag van je hond d.m.v. een goede puppy cursus en hondentrainingen helpt je om kosten te voorkomen op termijn.

En tot slot nog een kleine tip, ga je naar de dierenarts, lees dan nog snel even dit blog over dierenartstraining!

naar dierenarts als je hond een teek heeft


Meer weten over honden trainingen?

Wil je je hond beter leren begrijpen of hulp bij het opvoeden van je puppy?

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen