Je puppy verzekeren: Deze dingen wil jij zeker weten!
05 mei 2023 
3 min. leestijd

Je puppy verzekeren: Deze dingen wil jij zeker weten!

Yes, daar is je nieuwe pup eindelijk! Bij het knuffelen moet je wel opletten dat je hem niet per ongeluk fijnknijpt, maar ja, hij is dan ook zo ontzettend schattig!

Al is hij pas een paar dagen bij jou, je moet er nu al niet aan denken dat er ook maar OOIT iets met hem zou gebeuren. En als dat wel zou gebeuren..

Dan weet je 100% zeker dat je over alle drempels zou vliegen om hem in 2 minuten bij de dierenarts te krijgen!

Maar eenmaal binnen bij de dierenarts.. "Huh!?!? Kost dat zoveel!? Daar was ik deze maand echttt niet op berekend!" 

Relax, dit gaat jou niet overkomen!

Want na het lezen van het blog, weet jij namelijk precies hoe je op onverwachtse kosten voorbereid bent! En of je nu wel of niet kiest voor een verzekering voor je pup ? Dat maakt niet uit, want je weet na het lezen precies waar je aan toe bent en wat je kan verwachten!

hond bij dierenarts

Wat is een hondenverzekering en is zo'n verzekering eigenlijk belangrijk?

Als baasje zelf heb je waarschijnlijk wel een ziektekostenverzekering, toch? Een hondenverzekering werkt vrijwel hetzelfde, maar dan voor je hond natuurlijk ;) 

En aangezien jouw pup zo'n verzekering zelf niet kan aanvragen, mag jij dat doen als baasje.

Maar ja, is zo'n verzekering nou écht nodig voor je puppy of hond? 

Ja en nee, simpel gezegd: Het gaat om hoe JIJ met de (onverwachte) kosten van de dierenarts wilt omgaan. 

Want net als jij en ik kan je puppy of hond natuurlijk weleens ziek worden. Een hondenverzekering dekt in dat geval het grootste deel van de kosten. Daar betaal jij als baasje (met alle liefde) maandelijks voor.

Hoeveel kosten dekt zo'n hondenverzekering? 

Surprise surprise. Dat verschilt per hondenras, grootte, leeftijd, enz. En nadrukkelijker nog "per verzekeraar en polis". Lees dus altijd goed de voorwaarden en zeker de kleine lettertjes ;) 

Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde soort rassen die vaker met specifieke problemen kampen.

Denk bijvoorbeeld aan..

Een grote labrador of Duitse herder? Die kan bijvoorbeeld sneller last krijgen van zijn heupen (heupdysplasie). Kosten voor een heupoperatie? Die kunnen wel oplopen tot €3.500 per heup....

Rassen met korte snuiten (inmiddels wordt er gewerkt aan deze regelgeving (verbod), er is voor nu een fokverbod voor honden met extreem korte neusjes), maar deze honden krijgen bijvoorbeeld sneller ademhalingsproblemen.  En de kosten van een neusoperatie? Daarvoor kan je minimaal rekenen op €1.500

Een kleine hond zoals een poedel of Chihuahua? Die kan weer sneller last krijgen van zijn knieschijven (Patella luxatie). Operatiekosten? Al snel €1000  per knie...

Zo heeft eigenlijk elk ras en type hond wel 'zijn eigen probleempjes'. 

Dat is op zich niet erg, maar wel iets dat door jouw verzekeraar als maatstaf gebruikt wordt. Daarop worden de kosten van je dierenverzekering gebaseerd. Wat betekent dat voor jou? Dat als je nog geen puppy hebt het zeker even handig is om op dat soort dingen te letten wanneer je een hond gaat kopen

Denk je nu "Jaaaaa, maar.. Alle rashonden hebben dus afwijkingen? Dan ga ik tch een hond zonder stamboom kopen? Of een echte kruising!"... Dan ben je vaak nog slechter af. 

Bij honden met stamboom worden de ouders namelijk wel getest op o.a heupdysplasie, oogafwijkingen en andere kwaaltjes. Bij de broodfok en gelegenheidsfok is dit niet verplicht

Een verzekeraar wil natuurlijk zo min mogelijk risico lopen en aan jou verdienen. Dus het gemiddeld baasje is meestal net wat meer kwijt over een periode van 10+ jaar, maar in ruil daarvoor krijg je wat meer zekerheid en grip op je kosten (als je goed onderzoek verricht hebt). 

En je zal maar net treffen dat jouw lieve pup veel extra aandacht en bezoekjes nodig heeft, dan ben je blij dat je een verzekering hebt natuurlijk.

hondenverzekering


En hoeveel kosten maak jij als baasje gemiddeld voor dierenarts bezoekjes? 

Hieronder alvast een handige tabel met een hele voorzichtige inschatting per hondenras, maar let goed op. Dit verschilt écht heel erg per pup of hond, niet alleen per ras. De kosten kunnen dus ook flink tegen- of meevallen.  Het is wel zo dat bepaalde hondenrassen vrijwel standaard 'hogere dierenartskosten' hebben.

Maak daarom zeker gebruik van deze pro tips: 

Bel altijd even naar 1 of 2 goede dierenartsen bij jou in de buurt. Zij kunnen je namelijk veel meer details geven over wat je kan verwachten. Zo kan jij onderbouwd een overweging maken of je kiest voor een puppy verzekering of juist niet.

Twee honden of meerdere huisdieren? Weet je zeker weet dat je een verzekering wilt na goed onderzoek? Vergelijk dan niet alleen de polissen en wat er gedekt wordt inhoudelijk, maar let ook op.. Sommige verzekeraars geven namelijk kortingen als je er meerdere huisdieren verzekerd. En dat is wel zo fijn ;)

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen