Je hond blaffen afleren
03 juni 2023 
6 min. leestijd

Je hond blaffen afleren

Blaffen afleren... Dat klinkt als muziek in je oren. Klinkt tenminste veel beter dan het woef, waf, howowoeeew de hele dag door. Ja, even een keer blaffen is natuurlijk prima, maar je bent zo langzamerhand wel echt klaar met het geblaf. Waarom blaft je hond zo veel en waarom is hij niet stil als jij het zegt? In dit blog lees je hoe je verschillende soort blaf gedrag kan oplossen, maar let op, blaffen kan je eigenlijk niet volledig afleren.

Waarom blaft mijn hond zo veel?

Dit heeft te maken met verschillende motivatiefactoren. een hond die erg waaks is, zal meer blaffen in een flatje dan een hond die geen aanleg heeft voor blaffen. Sommige honden blaffen (bijna) nooit, andere honden blaffen een heleboel. 

Het ras van de hond is een belangrijke factor, bij sommige rassen is blaffen iets wat honderden jaren er in is gefokt als gewenste eigenschap. Ook kunnen honden erg veel blaffen omdat ze zich onzeker voelen, uit agressie, uit angst of door een andere emotie. En soms blaffen honden heel veel omdat dat de manier is om de aandacht van de baas te trekken. Het kan best even duren voor je hond stopt met blaffen en wanneer je hem 'onbewust' beloond. (lees hieronder snel verder)

waarom blaft hond veel riem

Waarom stopt mijn hond niet met blaffen?

De normale gang van zaken is dat je hond blaft, bijvoorbeeld wanneer de deurbel gaat, en wanneer de postbode weer weg is? Dan stopt het blaffen. Deze blaf heeft een functie (een indringer wegjagen). Maar soms raakt een hond zo opgewonden (of hij raakt in paniek) dat herstellen van de emotie erg lastig wordt. Dan blijft de hond blaffen.

Honden kunnen ook lang blijven blaffen als ze tussendoor worden beloond, bijvoorbeeld door een baas die "Nee, NEE, stil, STIL!!!" gaat roepen.

Hoelang kan een hond blijven blaffen?

Heel lang. Er zijn honden die 8 uur bijna non-stop blaffen wanneer hun eigenaar niet thuis is. Dat is echt heel zielig, want de hond raakt mentaal en fysiek helemaal uitgeput. En nee, in dat geval doet de hond het niet om "zijn zin te krijgen", maar puur uit paniek en wanhoop.

Eventjes blaffen is normaal in de communicatie van honden, maar overmatig blaffen is wel abnormaal gedrag waarbij je hond echt hulp nodig heeft om weer tot rust te komen.

hoe lang blaft hond dalmatier

Hoe kan ik mijn hond afleren om te blaffen?

Allereerst moet je goed begrijpen waarom je hond blaft. En waarom hij juist in deze situatie blaft. Want thuis blaffen wanneer de deurbel gaat heeft misschien een hele andere motivatie dan blaffen op het hondenstrand tegen iemand met een bal in de hand. Of blaffen op straat tegen een andere hond. Of blaffen in huis wanneer de hond alleen wordt gelaten.

Veel gemaakte fouten om blaffen af te leren; 

• Blafband om doen (dit veroorzaakt angst/stress bij de hond en doet niets aan het oorzaak)
• Tegen de hond schreeuwen (je "blaft mee" met je hond)
• "STIL!" roepen zonder de hond te leren wat "stil" betekent
• Fysiek straffen (porren, tikken, nekvel pakken e.d). Gebruik van fysieke straffen verhoogt kans op agressie!

hond afleren blaffen tuin

Zo laat je je hond stoppen met overmatig blaffen:

Jet leert je hond om te stoppen met overmatig blaffen door hem eerst te leren op commando te blaffen, vervolgens leer je hem ook stil te zijn op commando. Beloon het stil zijn heel erg royaal, ook wanneer je hond nog helemaal niet heeft geblaft. Stil zijn moet meer opleveren dan blaffen! Je leert je hond dit eerst aan zonder prikkels van buitenaf. Dus stel: je hond blaft enorm veel tegen mensen op straat, dan ga je niet eerst op straat oefenen. Denk er goed over na in welke situaties je een paar blafjes niet erg vindt. In die situaties vraag je dan blaffen, en stil zijn.

Hoe leer je jouw hond blaffen naar andere honden af?

Een van de situaties waar blaffen echt te gek kan worden, is blaffen wanneer je hond andere honden ziet. Ook hierin geldt; kijk eens goed naar je hond. Hoe voelt hij zich? Is hij opgewonden, boos of gefrustreerd? Of juist bang voor andere honden? Blaffen naar andere honden is bijna altijd emotionele manier van blaffen. Verander je de emotie, dan stopt het baffen meestal vanzelf. Met andere woorden; als je hond blaft omdat hij bang is voor honden, en de angst is weg, is het blaffen ook verleden tijd.

blaffen naar honden afleren hond

Hoe leer je jouw af om te blaffen wanneer hij alleen thuis is ?

Als je hond heel veel blaft wanneer hij alleen thuis moet blijven, is het enige verstandige keuze om een camera aan te schaffen en te kijken waarom blaft je hond. Heeft hij moeite met alleen zijn, of reageert hij op iets van buitenaf. Daaruit kan je werken aan een oplossing, zoals leren alleen zijn of juist er voor zorgen dat de prikkels van buiten niet zo sterk binnen komen. Denk aan gordijnen dicht, TV aan, kluifjes en andere verrijking geven.

Hoe leer je jouw hond af om te blaffen wanneer de deurbel gaat?

Bezoek aan huis hebben kan een hel zijn als je hond blijft blaffen. De meeste honden beginnen wanneer de deurbel gaat. Ook hier kan de reden voor het blaffen erg veel verschillen. Een hond blaft omdat hij door zo dol-enthousiast is vanwege het leuke bezoek, een andere blaft om de boel te bewaken en het bezoek weg te jagen, en er zijn honden die blaffen omdat dat aandacht van de baas en het bezoek oplevert.

blaffen deurbel hond stoppen

Kan je blaffen volledig afleren? 

Eigenlijk niet. Je kan wel je hond leren wanneer blaffen wel en niet een juiste keuze is, en je kan je hond leren om stil te zijn wanneer je er om vraagt. Maar helemaal niet blaffen is bij de meeste honden niet haalbaar. Blaffen is toch een normale vorm van communicatie voor een hond. Het beste is al vanaf puppy je hond veelvuldig te belonen voor het stil zijn, en dat is dan ook gelijk het moeilijkste wat er is voor mensen; het goede gedrag belonen voordat het "slechte" begint!

Blaffende honden bijten niet? 

Of toch wel? Elke hond kan bijten, en het kan zijn dat de hond eerst blaft, maar het kan ook zijn dat hij muisstil is voordat hij bijt. Ga er dus niet van uit dat je een blaffende hond zomaar kunt benaderen zonder gebeten te worden! Heb jij een hond waarvan je je afvraagt of hij naast het blaffen ook wel eens zou kunnen bijten (of is dat al wel eens (bijna) gebeurd)? Dan is het een goed idee om hier meer te lezen over honden die uitvallen terwijl ze blaffen!

Heb je al een pup of hond en wil je graag een online hondentraining volgen?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Tiny Preijer-Oosterling
Door

Tiny Preijer-Oosterling

op 18 Jun 2023

Ik heb een labrador van 7,5 jaar. Ivm de gezondheid van mijn man (verpleeghuis) loop ik nu met onze allerliefste Yentl, maar ze blaf iedere vreemde hond af. En zo erg dat ik de grootste moeite heb op zelf op de been te blijven. Minna kun je mij privé les

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Jul 2023

Hoi Tiny, acht wat vervelend zeg. Blaft Yentl alleen, of trekt hij ook nog aan de riem? Omdat je schrijft dat je bijna niet kan blijven staan. Dat is super vervelend en onveilig. Stuur even een mail naar vragen@vanmaanenloca.nl en dan kunnen we samen kijken hoe we je het beste kunnen helpen!

Reactie plaatsen