Mijn hond valt de TV aan
17 december 2021 
6 min. leestijd

Mijn hond valt de TV aan

In deze blog gaan we het hebben over TV kijken. Heel af en toe krijg ik casussen waarbij een hond de TV echt aanvalt, of heel bang is voor de TV. 

Ik had laatst een geval waarbij de hond uitsluitend reageerde op commissaris Rex. En ik heb zelf een hond die elke bal die op TV wordt weggegooid, weggeschopt of door het beeld rolt, wel wil gaan vangen. En... zelfs tomaten op het beeldscherm zijn volgens haar BALLEN!!!


Je hond reageert op de TV

Wat als jij rustig TV wilt kijken en je hond gaat tussen jou en je TV staan blaffen naar jou? Waarom kijken sommige honden heel gefocust naar de TV en andere honden helemaal niet?

En hetzelfde geldt voor geluiden! De deurbel, een blaffende hond... die geluiden op de TV lokken net zo'n reactie uit als 'in het echt'. Om nog maar te zwijgen van honden die heel agressief het beeldscherm aanvallen.

mijn hond kijkt TV


Je hond kijkt TV

Waarom kijkt de ene hond dus wel TV en de andere niet? Dit heeft vaak te maken met hoe visueel ingesteld je hond is. Mijn ervaring is dat honden met een hoge mate van jachtdrift meer interesse hebben in alles wat beweegt, zoals katten, konijnen, bladeren die uit de bomen vallen... en ook beelden op TV. 

Rassen die vaker TV kijken, zijn herders, staffies, husky's, border collies en aanverwante rassen. Het sterk reageren op bewegende prikkels hoort bij deze rassen en kan zich dus ook uiten bij een TV. 


Je hond blaft tegen de TV

Blaffen tegen dieren of mensen op TV is ook echt heel vervelend. Niet alleen voor jou, maar ook voor je buren. De eerste vraag die je moet stellen, is waarom je hond dit blijft doen. Wat levert het hem op? 

Aandacht van jou, of blijft hij blaffen omdat het beeld op TV altijd weg gaat? Of blaft hij uit opwinding, of uit frustratie omdat hij datgene op TV niet te pakken kan krijgen? Totdat je weet waarmee je hond wordt beloond, kun je het gedrag niet veranderen. 

hond valt uit naar TV


Je hond valt de TV aan

Dit kan rampzalige gevolgen hebben, zoals een kapotte TV of een gewonde hond. Je wordt boos, het is een grote chaos, TV kijken is niet meer lekker ontspannend. En elke keer je hond in een andere ruimte opsluiten, is ook niet de bedoeling natuurlijk. 

Meestal is het uitvallen gericht op andere honden of katten, maar ik ken ook een hond die echt flipte als er paarden op TV waren. Blaffen, grommen, schuimbekken, tegen de TV beuken. Inmiddels gaat hij bij de aanblik van een paard op TV liggen, om zijn favoriete beloning (geitenkaas!) te mogen ontvangen. 


Je hond blaft tegen zijn baas die TV kijkt

Je hond vindt het natuurlijk leuker als jij met hem bezig bent, in plaats van maar TV te kijken. Blaffen als je aan de telefoon bent, als je een gesprek probeert te voeren met je vriend, of als je net lekker klaar zit voor de volgende aflevering van je favoriete serie... echt zo irritant. 

En... je hond blijft het doen, omdat jij dit gedrag meestal beloont. Door te bewegen, naar hem te kijken, tegen hem te praten (of te schelden...). 

dieren op TV aanvallen


Dieren op TV

De meeste honden reageren op andere dieren op TV. Katten zijn een geliefd 'opjaag-object', ook op TV. Maar boos doen tegen een hond op TV is ook iets dat best wel vaak voorkomt. En wij als dierenliefhebbers willen natuurlijk wel eens een leuke docu bekijken, of trainingsfilmpjes op onze TV streamen. 

Vaak hebben we wel zelf een beetje schuld aan dit gedrag. Als onze puppy met een scheef koppie gaat loeren naar een kat op TV, vinden we het grappig. Gaat hij een beetje springen richting het beeld, met schattige puppygeluidjes erbij, moeten wij er om lachen... sommige pups gaan dan nog 'beter hun best doen'. En dan vinden wij het niet meer leuk. 


Reageren op andere beelden op TV

Mijn hond reageert dus ook op alles wat rond is en beweegt op TV. Gelukkig zijn we geen voetbal-fans, want dan zou haar gedrag het kijkplezier flink verpesten. Ze vindt eigenlijk een heleboel programma's interessant, en kijkt ook vaak met mij mee als ik een webinar op TV ga streamen. 

Clickertraining met katten is haar favoriet. Van mij mag ze kijken, ik beloon haar ook vaak voor alleen rustig kijken. Alleen die ballen... want die komen soms erg onverwachts. Ik investeer dus nu in het 'nee' commando, dat ik supersnel kan geven als ze richting de TV springt...

hond laat je geen tv kijken


Een trainingsplan voor je hond tussen baas en TV

Allereerst, als het gedrag is gericht naar jou (je hond plaatst zich dus tussen jou en je favoriete programma), heb je één hoofdregel. En dat is dat je geen enkele vorm van aandacht aan je hond mag schenken als hij tegen jou staat te blaffen (of je met een superzielig kopje aankijkt, zachtjes piepend en jankend...). 

Je kunt (voordat je op de bank ploft) het stuk tussen jou en je TV afzetten. Maar het belangrijkste is dus geen aandacht aan het geblaf en gepiep schenken! Als je hond blaft, oordoppen in, de buren waarschuwen, en uiteraard niet gaan oefenen om 10 uur's avonds. 


Waarschuwing; het geblaf neemt eerst toe. Het wordt dus harder, luider en langer. Want... het heeft altijd gewerkt. 


Je hond leren niet uit te vallen naar de TV

Allereerst zorg je ervoor dat je je hond veilig kunt aanlijnen of (met kleine honden vaak een prima optie) je zet een puppyren op een gepaste afstand van de TV. Plaats een kleedje over je TV en zet het geluid zachtjes aan. Beloon je hond voor al het rustige gedrag, dus je beloont hem voor het niets doen. 

Stapsgewijs het geluid harder zetten. Gaat het goed? Dan zet je het geluid helemaal uit en doe je een beetje een doorzichtige doek over je TV. Weer het 'niks doen' belonen, het zicht steeds meer 'open' maken. 

Als je hond rustig blijft met de TV zonder geluid, maar wel beeld, dan ga je beiden combineren. En voor de onverwachtse prikkels kun je inderdaad het 'nee' commando goed aanleren en de reactie op de 'nee' uiteraard flink belonen! 


Mijn hond is bang voor de TV

Dit probleem kom ik ook wel eens tegen. Soms is een hond bang voor bepaalde programma's, beelden of geluiden. Ik ken een hond die gromt en wegkruipt met zijn staart tussen de poten bij Jurassic Park-dinosaurussen. 

En ik heb ook een aantal honden op training gehad die bang zijn voor de TV in het algemeen. Allemaal volwassen adoptiehonden uit het buitenland, met een verleden als zwerver. 

Waarschijnlijk was een TV voor hen een nieuwe prikkel. Ook hierbij geldt: kleine stapjes, dus of eerst het geluid zacht aan, of eerst alleen het beeld zonder geluid, en eventueel eerst met een doorschijnend doekje over je TV. 

hond is angstig op TVSluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen