Mijn hond is waaks
07 september 2021 
5 min. leestijd

Mijn hond is waaks

Waken is één van de oorspronkelijke gebruiksdoelen van honden. Waaksheid kan zich uiten in blaffen en alarm slaan, maar ook in indringers wel binnen laten maar niet meer weg laten gaan. Of in ronduit aanvallen en bijten. De ene eigenaar is erg trots op een waakse hond, terwijl een ander baasje het bewaken helemaal niet leuk vindt.  


Wat is waaks zijn eigenlijk?

Als je deze vraag stelt aan mensen, dan is hun uitleg meestal dat de hond zijn terrein wil bewaken, zijn huis beschermen, de baasjes en hun familie verdedigen, waken is een goede eigenschap... maar ja, het zou toch mooi zijn als de hond een keer ophield met blaffen. Ja, hij mag natuurlijk wel waarschuwen en inbrekers mag hij staande houden, maar tegen de buurman of schoonmoeder blaffen, dat dan weer liever niet. 


Is je hond wel waaks?

De meeste baasjes verklaren overmatig geblaf van hun honden met 'hij is gewoon waaks'. De eigenaar vindt het meestal niet zo'n probleem. Maar als je hond bij het minste of geringste aanslaat en niet vrij snel ophoudt als het 'gevaar' is geweken (zoals de postbode die naar de volgende voordeur fietst), dan is er wel iemand die er echt last van heeft. Namelijk... je hond! Het is niet echt fijn voor je hond als hij de hele tijd 'op scherp staat'! 

is je hond wel waaks


Gedwongen bewaker

Een jonge en/of onzekere hond zonder begeleiding in je tuin of op je erf laten lopen, is min of meer vragen om problemen. Deze honden gaan overal op reageren omdat ze onzeker zijn. Hun eigenaar dwingt ze dus eigenlijk in een functie die ze niet aan kunnen. 

Als je dus een hond hebt die blaft tegen passerende fietsers, wandelaars, in de wind fladderende bladeren en plastic zakjes... haal je hond dan uit de situatie, geef hem steun, laat merken dat hij niet hoeft te waken. 


Verschil in hondenrassen

Sommige honden blaffen heel snel op alles wat ze zien of horen. Vaak zien we dit gedrag bij kleine hondjes. Wil dit dan zeggen dat kleine hondjes de beste bewakers zijn? Nee. 

Kijk je naar de beste waakhonden als het gaat om echt je huis en erf te bewaken, dan kom je eerder uit bij honden zoals de Anatolische herder, de rottweiler of een riesenschnauzer. En nee, deze honden zijn geen extreme blaffers. Eigenlijk is een kenmerk van een goede bewaker dat deze alleen in aktie komt als het nodig is, de rest is energieverspilling. 

mijn hond is niet waaks


De voor- en nadelen van een 'alarm'

Op een boerderij waar je zelf vaak geen deurbel hoort, is een hond die blaft wanneer iemand op het erf komt, natuurlijk wel heel handig. 

Als deze hond nu ook zou blaffen wanneer bij de buren, 100 meter verderop, een auto de oprit op rijdt, of wanneer er een duif overvliegt, of wanneer er een fietser passeert, dan weet de eigenaar op een bepaald moment niet meer wat nu wel en niet een 'echt' alarm is. De voor- en nadelen van bewaken

Een echte waakhond hebben, kan soms echt wel voordelen hebben. Dit geldt zelfs voor kleinere honden en honden die alleen maar blaffen, maar nooit iets zouden doen. 


Door een blaffende hond neemt het risico op inbraak bijvoorbeeld al aardig af. Als je 's avonds wandelt met een hond die waaks overkomt of kan blaffen op commando, is de kans aanzienlijk kleiner dat je wordt lastig gevallen. Het nadeel is dat een hond die waakt, ook je mogelijkheden om bezoek te ontvangen flink kan beperken...

hond is waaks


De voor- en nadelen van aanvallen

In situaties waar je echt gevaar loopt, verwachten veel baasjes dat hun hond hen echt onvoorwaardelijk beschermt en verdedigt. Als je alleen thuis bent en een wildvreemde komt binnen zonder toestemming, dan hoort een hond jou te beschermen, toch? 


Nou... in de werkelijkheid valt het (helaas) tegen. De meeste honden verwachten eerder dat jij, als leidinggevende, hen juist kunt beschermen. Je hond iemand laten aanvallen mag trouwens niet. Uiteraard is er een uitzondering voor diensthonden van de politie en het leger. Goed volk of inbreker?

Op de een of andere manier denken veel mensen dat honden een soort van 'zesde zintuig' hebben om te kunnen beoordelen wie 'goed volk' is en wie niet. 

Maar hoe denk je dat je hond het verschil kan weten tussen een buurman die van jou toestemming heeft gekregen om een boormachine te lenen en die gewoon op komt halen terwijl je niet thuis bent, en een inbreker die wel weet waar hij dat gereedschap kan verkopen? Soms zijn onze verwachtingen niet echt realistisch....

waaks zijn mag


Kun je je hond leren bewaken?

Je kunt elke hond natuurlijk wel leren blaffen op commando (nou ja, bijna elke hond, er zijn ook rassen die niet kunnen blaffen), maar het echte bewaken en verdedigen moet wel in de hond zitten. 

Is het voor jou belangrijk dat een hond echt bewaakt (en dus niet gewoon blaft op vanalles en nog wat)? Kies dan een ras waarbij het bewaken van huis en erf één van de oorspronkelijke taken is! 


Kun je waaks zijn afleren?

Het 'echte bewaken', dus de karaktertrekken van overzicht houden, selectief reageren op prikkels, terrein verdedigen, enzovoort, zijn trekjes die diep in het DNA zitten van sommige honden. Als je niet wilt dat je hond bewaakt en is het voor jou belangrijk dat iedereen op elk moment gewoon achterom binnen kan lopen, dan kun je hier het beste rekening mee houden als je een hond uitkiest. 

Heb je een felle bewaker en vind je dat niet zo fijn... dan kun je het beste management toepassen. Met andere woorden; voorkomen dat je hond eerder bij de voordeur/poort is dan jij. En ervoor zorgen dat bezoek niet zonder begeleiding binnen kan komen. 

waakse hond


Heb je hulp nodig?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond? Je hond beter leren begrijpen? Hulp bij het opvoeden van je puppy? Of met de training van je puber of herplaatser?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen en een mega gezellige community met veel leerzame video’s en artikelen en de mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen