Kuddebewakingshonden
23 augustus 2022 
5 min. leestijd

Kuddebewakingshonden

Met de komst van de wolf in Nederland is ook de discussie over het beschermen van het vee op gang gekomen. Een hekje om de schapen zetten houdt de schapen wel binnen, maar de wolf niet buiten. Een speciale afrastering voor wolven is erg prijzig.

In andere landen worden veel kuddebewakingshonden gebruikt. Is dat ook een optie voor Nederland?


Wat is een kuddebewakingshond?

Een kuddebewakingshond of een kuddehond, oftewel een KBH, is een hond die de dieren waar hij mee optrekt, beschermt. Kuddebewakers kunnen vaak ook een terrein bewaken. Kangals worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor de bewaking van terreinen.

Maar alle KBH's hebben dus een algemene deler: ze bewaken en beschermen, elke dag, op elk moment, datgene waar ze mee leven. Een kuddebewakingshond leeft dus bij de kudde. Het is geen parttime baan naast het in een mandje bij de kachel liggen!

KBH honden


Welke rassen vallen onder kuddebewakers?

Onder kuddebewakers vallen onder andere de witte berghonden zoals een Tatra, Kuvasz, Komondor, Maremma en Pyrenese Berghond. Ook de grote rassen uit Oost Europa zoals Kangals en Ovcharka's zijn fantastische kuddebewakers. De Spaanse mastin, Estrela, Pyrenese mastiff en Rafeiro zijn voorbeelden van KBH's uit Zuidwest Europa.


Kuddebewakingshond als gezelschapshond

Hoewel de meeste kuddebewakers er als pup echt heel erg schattig uitzien... niet doen. Een werkloze kuddebewakingshond is gewoon niet gelukkig.

Daarbij kan het zomaar gebeuren dat je kangal dan zelf werkzaamheden gaat bedenken. Bijvoorbeeld je huis bewaken zodat niemand op je terrein kan komen. En ook niet op de straat langs je huis.

De frustratie van geen werk hebben kan ook ontsporen in ongewenste agressie. In sommige KBH rassen heb je wel foklijnen waarin de honden eigenlijk niet meer hun werk kunnen doen, maar wel functioneren als huishond, mits je een groot erf hebt. Dit zijn echt geen honden die je op een flatje of in een kleine tussenwoning moet houden!

kuddebewaker


Keuze voor een hond als kuddebewaker

Heb je een groot erf, een bedrijfsterrein, een kudde schapen of ander vee en denk je er aan om een kuddebewaker aan te schaffen? Dan is het verstandig om je eerst echt goed in te lezen in de verschillende rassen.

Want een Pyrenese berghond is toch stukken makkelijker en socialer dan bijvoorbeeld een Kaukasische ovcharka. In asiels zitten veel goede KBH's die mensen zonder er goed bij na te denken, hebben aangeschaft om er vervolgens achter te komen dat een grote, sterke zelfstandige hond met bewakers instinct toch geen verstandige keuze was...


Hoe train je een hond om te bewaken?

Niet. Zo simpel is dat. Een hond heeft het in zich, of niet. Natuurlijk is een grote hond die blaft een prima afschrik-methode tegen inbrekers, en dat gedrag kun je wel aanleren. Maar een hond die je in wilt zetten bij je schaapskudde tegen wolven, dat is geen aangeleerd kunstje. Die aanleg moet er zijn.

Wil je de meeste kans op succes, dan kies je een puppy uit bewezen foklijnen, en laat je deze opgroeien in je kudde, bij voorkeur samen met een ervaren hond.

vee beschermen tegen wolven


Eén of meer honden?

Een grote KBH hond kan aanvallen van een eenzame, jonge wolf wel afweren, maar hoe groot hij ook is, hij kan niet opboksen tegen 2 of meer indringers. Daarom is het wel verstandig om kuddebewakers in koppels te houden.

Een reu-teef combinatie werkt vaak het beste. Kuddebewakers werken zeer zelfstandig, het is dus niet vergelijkbaar met de drijvende en hoedende honden die erg op de aanwijzingen van hun baas letten.


Tegen wie worden de schapen bewaakt?

In de meeste landen zijn de kuddebewakers nuttig vanwege de wolven. Maar ook beren kunnen een bedreiging zijn, en ook die worden aangevallen door kuddebewakingshonden indien nodig.

Een ander punt waar niet altijd zo goed over wordt nagedacht, zijn mensen. De herder van de kudde moet natuurlijk wel bij zijn vee kunnen, maar vreemden die vee willen stelen... die worden ook aangevallen, net als honden die op schapen jagen. De kudde wordt dus niet alleen beschermd tegen wild!

kuddehond bewaakt


Risico's met kuddebewakingshonden

En daar zit dan ook meteen het risico met KBH's in Nederland. Wanneer wandelaars hun hond maar los laten lopen en achter schapen aan laten gaan, kan deze ernstig verwond worden door een bewaker. En het is dan misschien ook niet zo verstandig om in je enthousiasme met een camera tussen de schapen te gaan lopen voor een schattig plaatje van een klein lammetje.

Door de Nederlandse mentaliteit en gebrek aan ruimte zou het kunnen zijn dat er ongelukken gebeuren met KBH's.


Het leven van een kuddebewaker

Het leven van een kuddebewaker bestaat uit, juist, het bewaken van de kudde. Al vanaf puppy leeft de hond tussen de schapen, zodat hij een deel van de groep wordt. Hij eet en slaapt ook met de kudde. Uiteraard eet hij geen gras en hooi zoals de schapen.

Vanaf puppy gaat hij al mee met de kudde. Natuurlijk is het verstandig om in een land zoals Nederand de pup wel te socialiseren met andere mensen en honden, maar verwacht niet dat je KBH een soort uit de kluiten gewassen golden retriever gaat worden!

wandelen bij schaapskudde


Heeft de hond dan niet meer aandacht nodig?

De kuddebewakers krijgen uiteraard aandacht van hun baas. Als je dus een schaapskudde ziet met een hond erbij, laat ze dan met rust. Deze honden zitten er niet op te wachten dat jij ze gaat knuffelen, of nog erger, dat jouw hond met ze wil gaan spelen.

Een goede kuddebewakingshond is juist in zijn element en het gelukkigste als hij mag doen waarvoor hij gefokt is: leven met zijn kudde en hen beschermen tegen alle gevaren.


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen