Mijn hond heeft een probleem met de stofzuiger
14 september 2021 
5 min. leestijd

Mijn hond heeft een probleem met de stofzuiger

Een stofzuiger is een apparaat dat een heleboel honden echt verschrikkelijk vinden. Ze blaffen tegen de stofzuiger, happen er aan, gek word je er van. Je hond dus maar in de tuin als je gaat stofzuigen? Als hij dan onder de modder weer binnenkomt, kun je weer opnieuw beginnen. Om gek van te worden! Waarom reageren veel honden zo op een stofzuiger... en nog belangrijker, kun je er misschien toch iets aan doen?


Waarom doet je hond zo gek?

De stofzuiger maakt geluid en beweegt. Dat zijn 2 prikkels waar de meeste (jonge) honden op reageren. De stofzuiger aanvallen en najagen, er in bijten, dat is dus normaal spelgedrag, wat uiteraard vaak wordt beloond door de stofzuiger en de baas. Maar het kan ook zijn dat je hond als pup niet gesocialiseerd is met een stofzuiger. Dan gaat je hond proberen om het enge apparaat 'weg te blaffen'.

spel met stofzuigerWaarom blijft je hond blaffen en happen?

Het happen en blaffen wordt constant beloond omdat de stofzuiger blijft bewegen. En vaak krijgt je hond als bonus ook nog eens aandacht van de baas...
Soms gaat de baas zelfs meedoen aan het spel en de stofzuigermond op de hond zetten. Dit is voor sommige honden een bevestiging dat het een geweldig spel is, dat ze samen met de baas doen.

Er zijn ook honden die hiervan schrikken en dan gaat het speelse happen en blaffen over in blaffen en happen uit angst. Niet echt een verbetering dus....


Wat kun je doen om je hond rustig te krijgen?

Als het gaat om een hond die de stofzuiger als een leuk spelletje ziet, kun je je hond een oefening 'plaats' aanleren. Dan leert je hond op een bepaalde plek te blijven, terwijl jij stofzuigt. Enorm veel belonen in de eerste maanden van het oefenen, je wilt echt een megasterk gedrag opbouwen.

Dus eerst de 'plaats' aanleren zonder de stofzuiger, dan met een stilstaande stofzuiger, dan met een stofzuigen zonder geluid en dan 'voor de echt'. En na het stofzuigen even een leuke spelsessie met je hond. Want spelen met de baas mag (moet zelfs), alleen niet met de stofzuiger!

spanning afnemen door spel


Wat als je hond bang is voor de stofzuiger?

Trainen, trainen, trainen. Maar niet zoals heel veel mensen trainen, dus 'gewoon stofzuigen, hij moet er maar aan wennen'. Als je hond er namelijk echt angstig voor is, kan het misschien wel zo zijn dat hij er aan gaat wennen, maar het is net zo goed mogelijk dat hij nog angstiger wordt. En het kan ook vrij makkelijk anders.

Hier een aantal tips die je kunt gebruiken voor het stofzuigen: training is natuurlijk altijd maatwerk, dus kies datgene wat voor jullie haalbaar is.

Wil je echt een trainingsplan als maatwerk en heb je hierbij hulp nodig? Word dan lid van de LOCA Club!


De stofzuiger is er gewoon

In de trainingsperiode mag de stofzuiger gewoon altijd aanwezig zijn. Dat wordt dus je nieuwe interieur accessoire! Zet de stofzuiger gewoon in een hoekje van de kamer en verder doe je er niets mee als je hond in de kamer is. Deze stap zorgt voor gewenning bij het zien van een stofzuiger.


Wat je NIET moet doen, is je hond naar de stofzuiger lokken met lekkers, of naar de stofzuiger lopen en deze aantikken. Ik weet het, dat is goed bedoeld, maar dat maakt juist 'een dingetje' van de stofzuiger. Doe gewoon, dat is al bijzonder genoeg!

hond stofzuiger


Stofzuigen moet ook

Ja, zeker met een hond in huis is stofzuigen wel een noodzakelijk kwaad. Als je nu gaat stofzuigen, zet je je hond in een andere ruimte. Een tuin is natuurlijk ideaal want daar hoef je niet te stofzuigen. Heb je geen tuin, dan is een slaapkamer of bijkeuken ook prima. En ben je dan klaar in de kamer, dan kan je hond in de kamer en ga jij de andere ruimte stofzuigen. En dan gaat je Miele weer op zijn plaats in de hoek. De hond hoort de stofzuiger dus wel, maar ziet hem niet.Stofzuigen zonder geluid

Op een bepaald moment, als deze 2 stappen zonder spanning gaan, ga je in stapjes stofzuigen zonder geluid. Je stofzuiger mag uit de hoek naar het midden van de kamer. Is je hond daar helemaal OK mee, dan mag je stofzuiger naar nog een andere plek. En zo mag de stofzuiger steeds meer bewegen door de kamer.

Als ook dit geen spanning meer veroorzaakt (je ziet geen grote ogen, tongelen, oren naar achteren, grommen, piepen, blaffen, lage houding), dan ga je stofzuigen, maar zonder dat de stekker in de stopcontact zit. Je kunt beginnen met een halve vierkante meter, je hond belonen, klaar.

wennen aan stofzuiger


Echt stofzuigen

Als de bovengenoemde stap echt perfect gaat (je kunt met een stille stofzuiger de hele kamer door, je hond krijgt tussendoor lekkere beloningen, er zijn geen problemen) dan is dat het moment om je stofzuiger aan te zetten.

Wel op minimale herrie, dus als je zo'n zuigkracht-regelaar hebt, zet deze dan op zijn zachtst. En het liefst de stofzuiger een beetje vol laten, daar worden ze ook stil van. En nu begin je net zoals met het stofzuigen zonder geluid, met een halve vierkante meter, belonen, klaar.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming
Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen