Je hond heropvoeden
06 mei 2022 
10 min. leestijd

Je hond heropvoeden

De heropvoeding van je hond, oftewel je hond rehabiliteren, hem of haar een nieuwe start geven...

Volgens sommigen is het gewoon een kwestie van liefde en geduld. Volgens anderen is het einde oefening als een hond bijvoorbeeld eenmaal iemand heeft gebeten, want de hond heeft bloed geproefd. Hardhandig optreden wordt ook vaak goed gepraat omdat de hond moet rehabiliteren.


Wat is heropvoeding?

Met heropvoeding wordt bedoeld dat je hond opnieuw opgevoed wordt. Vaak betreft dit honden met probleemgedrag, zoals uitvallen, trekken aan de lijn, algehele ongehoorzaamheid, angstgedrag of agressie.

Het doel van heropvoeding is meestal om het ongewenste gedrag van je hond te stoppen of te verminderen en het gewenste gedrag te laten toenemen.

hond opvoeden


Wanneer moeten honden heropgevoed worden?

Meestal wordt er aan heropvoeding gedacht bij herplaatsing van een hond, maar heropvoeden kan ook gebeuren om juist herplaatsing te kunnen voorkomen.

Deze situatie is uiteraard wat lastiger, omdat de hond en de eigenaar al een geschiedenis samen hebben. De hond heeft namelijk al geleerd om bepaald gedrag te vertonen, en de eigenaar heeft al geleerd om daar op een bepaalde manier op te reageren.


Je hond heropvoeden in een roedel

Wat we vaak zien, is dat er een roedelopname wordt aangeboden om honden en baasjes van hun probleem af te helpen.

Roedelopname kan een prima oplossing zijn voor honden die bijvoorbeeld nooit de kans hebben gekregen om met andere honden om te gaan, en daardoor op het sociale vlak erg onzeker zijn. Een groep (honden leven niet in roedels) rustige, stabiele, sociale honden kan dan echt uitkomst bieden.

hond laten opnemen in roedel


Overweeg je een roedelopname voor je hond? Let hier dan op!

 • De groepsgrootte en het aantal begeleiders. Bij eventuele ruzie moet er minimaal 1 begeleider per twee honden zijn
 • Hoe de groep is opgebouwd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond flink wordt aangepakt in de groep!
 • Kennis en opleidingsniveau van de aanbieder (vraag naar diploma's van erkende opleidingen, bijvoorbeeld DogVision of Annorlunda)
 • Roedelopname helpt niet tegen trekken aan de lijn of ongehoorzaamheid!
 • Hoe gaan de begeleiders met de honden om?
 • Hoe gedragen de honden zich in de groep? Blij, vrolijk, vrij en speels? Of vermijdend en erg rustig?


Je hond intern heropvoeden

Ook is het bij sommige aanbieders mogelijk om je hond intern op te laten nemen voor heropvoeding. Dit kan een prima idee zijn, vooral als er thuis een crisis situatie bestaat.

Maar het is niet zo dat je hond intern gaat trainen en jij daarna een kant-en-klaar, goed luisterend product in huis krijgt en dat je dan van het gedragsprobleem af bent. Nee, je moet dan zelf ook de stapjes van de training nog doorlopen als je hond weer thuis is. Een goed intern project betrekt dus ook de eigenaar erbij, tijdens en na het traject.

hond rehabiliteren


Je dominante hond heropvoeden

Dominante honden bestaan niet, want dominantie is een relatiebegrip. Het zegt iets over de verhouding tussen twee individuen.

Als je hond dus heropgevoed wordt door een trainer die werkt vanuit het dominantie-idee en die je hond wel even zal 'aanpakken', dan kan het zo zijn dat je hond in aanwezigheid van de trainer wel erg onderdanig is, maar is de trainer buiten beeld, dan komt het probleemgedrag steeds heftiger terug.


Je oudere hond heropvoeden

Ook oudere honden kunnen nog prima nieuw gedrag aanleren. Natuurlijk is het wel zo dat een hond van tien jaar, die altijd heeft geleerd om uit te vallen naar andere honden (om maar een voorbeeld te geven), deze gewoonte minder snel kan loslaten.

Het is dus zeer zeker niet zo dat als je hond ouder is dan drie jaar, je zijn gedrag dan niet meer kunt bijsturen.

oudere hond heropvoeden


Je angstige hond heropvoeden

Bij heropvoeding van angstige honden heb je twee dingen nodig: tijd en geduld. Een angstige hond moet allereerst meer zelfvertrouwen krijgen, en vervolgens in kleine stapjes (zonder angst te ervaren!) langzaam wennen aan datgene waar hij bang voor is.

Het heropvoeden van angstige honden kan soms erg lastig zijn. Dat zien we ook vaak bij buitenlandse honden die op straat hebben geleefd en erg moeten wennen aan het in huis wonen, het aan de riem lopen en andere voor ons vanzelfsprekende dingen.


Je agressieve hond heropvoeden

Agressie is het meest voorkomende probleem waarbij eigenaren hulp zoeken voor heropvoeding. Hierbij kan het gaan om agressie naar mensen, andere honden of andere dieren.

Met agressie is vooral het veiligheidsaspect echt heel erg belangrijk. Een hond die agressie toont naar mensen 'even op zijn plek zetten' of corrigeren totdat je geen uitvalgedrag meer ziet, is extreem gevaarlijk, omdat fysieke correcties en intimidatie het gedrag (blaffen, grommen, happen, bijten) onderdrukken, maar de emotie die het gedrag opwekt (boosheid, frustratie, angst) vergroot.

heropvoeding hond agressie


Je mishandelde hond heropvoeden

Honden die mishandeld zijn, zijn vaak hun vertrouwen in mensen kwijt. Ook zie je vaak heftige reacties op bepaalde bewegingen met armen of benen (slaan/schoppen). Honden die zijn mishandeld door middel van een lijn of halsband kunnen extreem schuw of met agressie reageren bij het omdoen van een halsband of bij het aanlijnen.

Heb je een hond met een mishandelingsverleden? Denk dan goed na over wat er met deze hond is gebeurd en welke handelingen en prikkels slechte herinneringen kunnen oproepen.


TIPS voor de heropvoeding van je hond

 • Schroom niet om hulp te vragen bij een professional
 • Verdiep je in de behandelmethodes van de trainer voordat je hem/haar bij je hond laat
 • Kies altijd een professional die beloningsgericht werkt
 • Vraag naar het behandelplan en hoe jij er als eigenaar deel van gaat zijn
 • Bereid je voor door de tijd in te plannen die intensief trainen in beslag neemt

welke honden kan je heropvoeden


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9.95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen