Mijn hond jaagt achter fietsers aan
17 juni 2022 
5 min. leestijd

Mijn hond jaagt achter fietsers aan

Fietsers najagen is erg vervelend, voor de fietser en voor jou als baasje, en soms ook voor je hond. Als je hond achter fietsers aan jaagt, kan hij op een heleboel plekken niet los lopen. 

Fietsers kunnen schrikken van je hond, met een valpartij als gevolg. En je hond kan onder een fiets (of nog erger, onder een auto) komen. Alle reden dus om het najagen van fietsers af te leren! Maar... hoe dan?


Waarom jaagt je hond fietsers na?

Omdat hij er voor beloond wordt! Ja, echt!

Nee, niet in de zin dat jij of de fietser bewust je hond beloont, maar onbewust. Najagen is enorm zelfbelonend, ongeacht of het nu gaat om een fietser, een vogel, een kat, een jogger...

Snel bewegende items zijn voor de meeste honden interessant. Daarbij levert dit gedrag vaak ook onverdeelde aandacht op van de baas! En ja, negatieve aandacht is ook aandacht. 

waarom rennen honden achter fietsers


Jaagt jouw hond achter fietsers aan?

Dan is de kans groot dat je hond over een flinke hoeveelheid jachtpassie beschikt. En dat krijg je er dus niet uit. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat je hond deze hobby op een andere manier kan uitoefenen. 

Een speeltje najagen, schapendrijven, coursing... allemaal prima spelletjes waarin de natuurlijke drang van je hond om achter dingen aan te gaan, wordt bevredigd. 

Een andere optie is om zelf te gaan fietsen met je hond, of zelfs deel te nemen aan bikejoring. Dan krijgt een fiets een hele andere associatie voor je hond!


Hoe kun je voorkomen dat je hond achter fietsers aan gaat?

Allereerst: aanlijnen! En afstand houden van fietsers. Voorlopig is een wandeling over een smal fietspad dus niet voor jou weggelegd.

Als je ook zonder fietsers al worstelt met het wandelen, en je hebt het idee dat je totaal geen controle over je hond hebt, dan moet je dus ook gaan werken aan de basis gehoorzaamheid.

Ten tweede: nadenken over de afstand. Hoe dichterbij een fietser voorbij zoeft, hoe groter de verleiding om er achteraan te gaan.

hond blaft tegen fietsers


Kun je fietsers najagen afleren?

Nou, eigenlijk leer je je hond niet om 'niet achter fietsers aan te gaan'. Je leert je hond wat hij wél mag doen als er fietsers in beeld komen. Iets 'niet doen' is voor een hond niet te begrijpen.

Leer je hond bijvoorbeeld dat als hij een fietser ziet, hij naast je komt, of jouw hand mag aanraken met zijn neus, of gaat zitten of liggen. 

De beloning voor dit gewenste gedrag mag echt gigantisch zijn, want het najagen is echt enorm zelfbelonend. Daar kan geen brokje met een aai over de bol tegenop! Maar... misschien is een flirt pole najagen wel net zo leuk als een fietser laten schrikken?


Hoe leer je je hond om niet achter fietsers aan te rennen?

Zoek een plek waar je hond wel fietsers kan zien, op een afstand waarbij je hond nog wel kijkt naar een fietser, maar bereikbaar blijft en waar je hem kunt belonen. Het liefst zowel met voer als met spel. Bijvoorbeeld een hobbelig grasveld waar aan een kant een fietspad langs loopt. 

Neem lekkere voerbeloningen en zijn favoriete speeltje mee voor je hond. Wanneer hij een fietser ziet, beloon je hem. Een keer met een voertje uit de hand, de andere keer met een voertje gooien of strooien, daarna weer met spel. Als je hond gaat blaffen of piepen (of gillen...): de afstand vergroten. 

hond leren om fietsers met rust te laten


Zo leert je hond om te gaan met fietsers

Vindt jouw hond het erg lastig? Vraag dan iemand om jou te helpen. Vraag diegene om op een ruime afstand (je wilt altijd genoeg afstand bewaren, zodat je hond de fiets wel ziet, maar niet uitvalt) met de fiets in de hand rustig heen en weer te lopen. 

Beloon je hond voor het rustig kijken, en voeg wat simpele oefeningen toe die je hond goed beheerst en leuk vindt. Lukt dat niet? Maak deze oefeningen dan eerst thuis en buiten sterker, zonder fietsers! 

De volgende keer kan je hulpje iets sneller lopen. Of iets dichterbij komen. Maar niet allebei tegelijk! Krik de moeilijkheidsgraad langzaam op. 


De gevaren van fietsers najagen

Als je hond achter fietsers aan gaat, kan een fietser dat echt als angstaanjagend ervaren. En nee, niet alleen als je een grote, gevaarlijk uitziende hond hebt. Kleine honden kunnen ook flink bijten

En misschien bijt jouw hond helemaal niet, maar dat kan een gemiddelde fietser niet weten. Een fietser kan daardoor vallen, of juist vluchten en daarbij geen oog meer hebben voor ander verkeer. En zo kan er een botsing plaats vinden tussen een fietser en een auto. 

hond leren in fietsmand


Najagen is gevaarlijk voor je hond

Je hond kan een schop krijgen van een fietser die zichzelf verdedigt. En hij kan lelijk onder een fiets komen als hij er voor langs loopt, of de fietser kan bovenop je hond vallen. Een poot tussen de spaken is ook een reëel gevaar voor je hond. 

En niet alleen de fietser, maar ook je hond kan betrokken raken bij een botsing met een auto. Dat is toch een nachtmerrie die je niet wilt meemaken! 


Is je hond agressief tegen fietsers?

Als je hond echt de neiging heeft tot bijten of happen naar fietsers, dan is het echt aan te raden om naast de bovengenoemde training ook muilkorftraining te gaan doen. Want soms kan het gebeuren dat je tijdens je wandeling een stuk moet lopen waar ook fietsers komen. 

Natuurlijk doe je er alles aan om te voorkomen dat je hond uitvalt naar een fietser. De muilkorf is een soort van extra ingebouwde veiligheid. En, mits je een muilkorf goed hebt aangeleerd, zien honden dat als een 'feestneus'. 

hond hapt wanneer iemand voorbij fiets



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen