Het jachtinstinct van een hond
13 september 2022 
6 min. leestijd

Het jachtinstinct van een hond

Wandelen met een hond die achter wild aan gaat, katten de stuipen op het lijf jaagt of helemaal door het dolle is wanneer hij een spoor van een konijn ruikt, is niet echt een ontspannen bezigheid.

Loslopen is dan ronduit onverantwoord en gevaarlijk, maar altijd aan de lijn lijkt toch ook zo zielig voor je hond. Kun je het jachtinstinct nou verminderen of het najagen zelfs afleren?


Waarom jagen honden?

Honden zijn van nature jagers, en geen prooidieren. Een prooi opzoeken, speuren, stalken, najagen, aanvallen, grijpen, uit elkaar scheuren en opeten, is een gedragspatroon dat bij elke hond aanwezig is. Dat is als ware de essentie van een hond. Honden zijn daar voor gemaakt.

En waar een gemiddelde herder deze hele gedragsketting met gemak kan uitvoeren bij een konijntje, en een kleine shih tzu puppy achter een blaadje aanhuppelt in een herfst windvlaag... het is hetzelfde gedrag. Iets wat van je af beweegt, najagen. Dat is het jachtinstinct dat in elke hond aanwezig is.

hond jachtinstinct


Is najagen geen spel?

In spel kunnen honden achter elkaar aan rennen, maar in spel moet dit nooit omslaan in echt najagen. Het gebeurt wel eens, maar dan is het echt geen leuk spel meer. Helaas zien veel eigenaren het verschil niet, met als gevolg dat de gejaagde hond een traumatische ervaring meemaakt.

Kenmerkend voor spel is het wisselen van rol. Dus de ene hond rent achter de andere aan en daarna wisselen ze van positie: de jager wordt de gejaagde. Heb je dat wel eens gezien bij een hond die achter een konijn of ree aangaat? Nee hè. Dus... het najagen van wild is geen spel.


Is jagen agressie?

Daar zijn de meningen enigszins over verdeeld. Bij jagen komt er geen emotie van boosheid aan te pas. Wanneer het jagen dus bij agressie wordt ingedeeld, is het wat we noemen 'koude agressie'.

Agressie naar andere honden of mensen zonder de intentie om deze simpelweg te doden als zijnde prooi, is heel emotioneel, en wordt 'hete agressie' genoemd.

Denk eens bij jezelf, een ruzie met je vriend is emotioneel, naar de snackbar gaan om een hamburger te kopen en opeten niet. Voor een hond is het wegrennende konijn niets anders dan een hamburger, geen vijand.

koude agressie


Het najagen van wild

Najagen van wild is niet fijn. Het is gevaarlijk voor het wild en voor je hond. Voor het wild is het stressvol, en het kan verwondingen veroorzaken of zelfs de dood tot gevolg hebben. Gejaagd worden is altijd stressvol, en menig ree is door de paniek onder een auto gekomen, of vastgelopen in een hek. Ook kunnen ze een poot breken tijdens het vluchten.

Je hond kan dus iets doden zonder dat hij het te pakken kan krijgen. En natuurlijk zijn er ook honden die gewoon goed genoeg zijn in het jagen en wél het wild te pakken krijgen.


Hoe kun je voorkomen dat je hond achter wild aan jaagt?

Uiteraard is het erg belangrijk dat je met je hond vanaf begin af aan veel tijd investeert in gehoorzaamheid, vooral in het hierkomen. En dat je dit ook blijft oefenen en blijft belonen, en ook op plaatsen met afleidingen zoals wild.

Is je hond (nog) niet zo gehoorzaam? Dan kun je hem het beste aangelijnd houden. Met een 10-20 meter lijn heeft je hond ruimte om te lopen en te snuffelen, maar kan hij niet op jacht.

hond najagen afleren


Wild najagen in een losloopgebied

In een losloopgebied mag je hond ook niet achter wild aan. Als je nu denkt 'ja, maar hij doet het toch, en het is een losloopgebied'... bedenk dan dat je hond los MAG in een losloopgebied, MITS hij onder appel staat.

Dat wil zeggen dat hij luistert en niet zonder toestemming ergens achteraan gaat. Dus ook niet achter wild. En ook niet achter fietsers, joggers, paarden, etc. Doet je hond dat wel, dan mag hij dus niet los, ook niet in een losloopgebied.


Maar jagen is toch normaal?

Ja, wild najagen is dus normaal hondengedrag. Dat wil niet zeggen dat je het maar moet toelaten omdat het nu eenmaal normaal hondengedrag is. Jouw hond is jouw verantwoordelijkheid.

Wil je dat je hond jaagt, sluit je dan aan bij een jagersvereniging en ga samen met je hond gecontroleerd jagen. Er is niks grappigs aan als je hond samen met een ree op een drukke autoweg terechtkomt en beiden worden doodgereden.

mijn hond gaat achter wild aan


Hoe kan ik mijn hond het jagen afleren?

Nou, niet. Maar je kunt hem wel leren wanneer en wat hij mag najagen. Door oefeningen te doen waarbij je hond iets mag najagen, krijg je meer controle over het jachtgedrag. Door deze oefeningen bevredig je ook de behoefte van je hond om dingen na te jagen.

Dat is ook heel erg belangrijk, want als je hond een flink jachtinstict heeft en hij kan het nergens in kwijt, dan zal hij zeker gaan jagen wanneer de gelegenheid er is. Agility, speuren, coursing, pakwerk, apporteren en jachttraining zijn voorbeelden van sporten waarbij je hond zijn jachtinstict kwijt kan, en jullie kunnen samen leren om het najagen onder controle te hebben.


Maar mijn hond heeft nooit iets te pakken gehad...

Dat maakt dus niet uit. Najagen op zich is al zelfbelonend. Honden (net als alle roofdieren) zijn zo 'geprogrammeerd'.

Denk maar eens aan jonge dieren die voor het eerst gaan jagen. Ze zijn er nog niet heel goed in, dus mislukt de jacht heel vaak. Als alleen het pakken dus belonend zou zijn, zouden die honden stoppen met jagen, en verhongeren.

Omdat het najagen op zich al zelfbelonend gedrag is, blijven de dieren ook jagen als ze niets te pakken hebben gehad.

jagen met je hond


Jachthonden

Bij jachthonden is natuurlijk geselecteerd op jachtinstinct. Toch zijn er enorme verschillen. Waar een terriër moet najagen en de prooi moet grijpen, moet een staande hond deze juist niet zelf gaan pakken maar aanwijzen. Een retriever moet een geschoten stuk wild terugbrengen. En een bloedhond moet alleen maar het spoor volgen naar het wild toe.

Dat je hond een jachthond is, is geen excuus om hem ongecontroleerd achter wild aan te laten rennen. Juist niet, want jachthonden worden getraind voor een specifieke taak en jagen samen met de baas, niet op eigen houtje.


Honden met veel jachtinstinct

Bij sommige rassen heb je meer kans op een enorm jachtinstinct. Dit zien we bijvoorbeeld bij sommige herderrassen zoals Mechelse herders, bij stafford-achtigen, bij husky's en bij windhonden. Deze honden worden vooral getriggerd bij het zien van wild dat beweegt.

Bij beagles, teckels, bassets en bloedhonden wordt het najagen vooral getriggerd door een spoor waar het wild heeft gelopen. Terriërs kunnen reageren op beide, en zijn ook behoorlijk vastberaden om het wild ook echt te pakken te krijgen.

jachthond speuren


Honden met weinig jachtinstinct

Wil je een hond die makkelijk los kan lopen zonder risico op najagen, verdiep je dan in hun jachtgedrag. Praat met veel eigenaren van verschillende types honden. Meestal zijn gezelschapshonden, erfhonden zoals berghonden en molossers het minst 'jagerig'.

Het is niet helemaal eerlijk om een hond aan te schaffen die veel jachtinstinct heeft en je vervolgens te ergeren op het feit dat hij overal achteraan wil.

En andersom... wil je de show stelen op een coursingbaan met je Engelse mastiff? Dan zul je ook zwaar teleurgesteld worden.


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.
Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen