Wolf en hond
01 november 2022 
7 min. leestijd

Wolf en hond

De wolf is terug in Nederland. En dat geeft nogal wat gespreksstof in de media. Is een wolf nu een grenzeloze moordenaar, of een vredelievend dier dat je best wel zou kunnen knuffelen?

En vooral... hoe gevaarlijk is een wolf voor onze honden (of andersom)? Wat zijn nu eigenlijk de verschillen en overeenkomsten tussen een hond en een wolf?


Zijn wolven agressief?

Ja, wolven kunnen agressie laten zien. Zoals ook honden, mensen, paarden... alle dieren hebben agressie in hun 'basispakket' om deze in te zetten als het nut heeft.

Situaties waar een dier (dus niet alleen een wolf...) agressie in zou kunnen zetten is wanneer ze hun nakomelingen, de paringskansen, of het territorium moeten beschermen. Dan is agressie heel normaal.

Bedenk maar eens wat jij zou doen als iemand opeens in je huis binnendringt en je kinderen bedreigt... Zou je dan zeggen: ja, toe maar, ik ga wel even in de tuin zitten? Nee. Dan zet je ook agressie in.

agressie bij wolven


Verschillende strategieën

Elk dier zal in een conflictsituatie verschillende strategieën kunnen gebruiken, namelijk vluchten, vechten, bevriezen of kiezen voor 'fiddle about', dat wil zeggen, het dier gaat iets doen dat niet bij de situatie past, zoals rondrennen of rollen op de grond.

Wolven hebben geleerd dat bevriezen en fiddlen geen nut heeft, dus blijven alleen vluchten en vechten over. Met vechten loop je altijd het risico om zelf gewond te raken. Daarom is vluchten voor wilde dieren een verstandigere optie.

Maar als je heel erg hongerig bent, en je hebt een redelijke kans om door vechten een geweldige maaltijd binnen te harken en een kleine kans op verwondingen... tja, dan moet je dat toch proberen!


Is vee dood maken geen agressie dan?

Ja en nee. Het is geen echte agressie in die zin dat de emotionele factor (boosheid, woede) ontbreekt. Denk nog maar eens aan jezelf. Je krijgt een bakje kipnuggets voorgeschoteld, die vind je heel lekker (alle vegetariërs, gebruik je fantasie...). Je pakt er een, bijt er in, kauwt, slikt door. Ben je dan agressief?

Nee, je bent bezig met voedsel. Alleen wij krijgen ons voer kant-en-klaar in een bakje voorgezet, wilde dieren niet. Die moeten eerst de prooi opjagen, doodbijten, en dan eten.

En waarom dan 3 schapen in plaats van één? In de natuur zal dat niet lukken, want daar waren die andere twee allang weg geweest. Maar op dat omheinde weilandje heb je dus overvloed. Ooit 9 kipnuggets gekocht terwijl je er met 6 eigenlijk al genoeg had?

wat te doen als je een wolf tegen komt met je hond


Zijn wolven schuw?

Wolven zijn schuw in situaties die ze niet kennen, of waarmee ze negatieve ervaringen hebben. Een wolf die een keer geschampt is door de horens van een hooglander zal daarna schuw zijn tegenover gehoornd vee, en dan vooral als het om de voorkant gaat.

Wolven die door mensen aan het schikken zijn gemaakt, zijn schuw naar mensen. Maar een wolf die bij het benaderen van mensen een stuk palingworst krijgt toe geworpen... nee, die wordt juist minder schuw. Ze hebben aanleg voor schuwheid, maar door ervaringen kan dat dus schuiven per situatie.


Waarom zou een wolf je hond benaderen?

De meest voorkomende reden waarom een wolf een hond benadert, is waarschijnlijk loopsheid. Wolven en honden kunnen nakomelingen krijgen, dus een jonge, mannelijke wolf zonder partner wordt zeker ook aangetrokken door een loopse teef.

Een andere reden waarom een wolf een hond benadert, is nieuwsgierigheid. Dit geldt vooral voor jonge wolven die nog niet bezig zijn met het verdedigen van een eigen territorium.

En de derde reden is precies dat... een territorium. Een wolf is een wild dier, en een andere hondachtige in hun territorium is concurrentie die je beter kunt uitschakelen. Dat kan door hem weg te jagen of aan te vallen als de andere partij zich niet laat wegjagen.

mag mijn hond wolven benaderen


Wat als je met je hond een wolf tegenkomt?

Als je hond los is, roep hem bij je en lijn hem aan. Probeer rustig de afstand te vergroten en laat je hond vooral niet gaan provoceren door fixeren, grommen, blaffen of speluitdagingen te uiten naar de wolf.

Als de wolf toch toenadering wil zoeken, probeer dan veel geluid te maken (soms is dat niet handig als je hond meteen mee gaat tetteren), pak eventueel een grote tak en zwaai er mee boven je hoofd, zing, spring. Observeer tegelijkertijd het gedrag van de wolf.

Stopt deze met benaderen, of gaat hij vluchten, prima. Lijkt hij juist geïrriteerd te raken, focus dan op het vergroten van de afstand maar ga NIET als een gek wegrennen. Net als bij honden triggert dat het najagen.


Evolutie van wolf naar hond

Dankzij het aanpassingsvermogen van wolven, hebben we tegenwoordig huishonden. De wolven die het minst schuw waren, werden gevoed en zo creëerden mensen generatie op generatie minder schuwe dieren. Generatie na generatie kwamen de dieren steeds dichterbij de mensen.

Zouden er in die tijd mensen zijn aangevallen, of kinderen opgegeten... dat weten we natuurlijk niet. Wat we wel weten is dat ook toen de schuwheid overwonnen kon worden met natuurlijke selectie.

Als we dus nu een generatie wolven teveel laten wennen aan mensen, en we gaan ze voeren... dan worden ze steeds minder voorzichtig.

wat niet te doen als je een wolf ziet


Do's en Don'ts met wolven

DOEN:

  • Afstand houden
  • Pet Corrector/ratel bij je hebben om eventueel geluid te maken (schrikeffect)
  • Felle zaklamp/flitslamp gebruiken voor afschrikken
  • Je hond aangelijnd houden, in het zicht, onder controle
  • Niet met je hond wandelen binnen een vast territorium
  • Niet met een loopse hond in een wolvengebied in het bos gaan lopen
  • Een wolf-werende omheining zetten om je kleinvee

    NIET DOEN:

  • Je hond naar een wolf toe laten gaan (ook niet als hij 'alleen maar wil spelen')
  • Wolven benaderen of er achteraan lopen
  • Wegrennen van wolven
  • Eten naar een wolf toe gooien/neerleggen
  • Je kleinvee onbeschermd buiten laten
  • Met een loopse of loslopende, niet goed luisterende hond in een wolvengebied wandelen

hoe gevaarlijk is een wolf voor een hond


Komen wolven in je tuin om je hond op te eten?

Ja, het zou kunnen dat een wolf in je achtertuin komt en een conflict krijgt met je hond. Maar als je hond in een afgezette tuin van een rijtjeshuis rondloopt, dan is die kans wel heel erg klein. De kans dat je hond wordt ontvoerd is dan aannemelijk groter.

Woon je op het platteland en je hond ligt achter de schuur aan een ketting... tja, dan kan dat dus wel gebeuren. Heb je je hond buiten in een kennel, zorg er dan voor dat hij geen poot of snuit door de tralies naar buiten kan steken. Dan kan hij ook niet gebeten worden.

Ook hier geldt dat een loopse hond die buiten loopt een jonge wolf-reu kan aantrekken. Je loopse hond dus zeker in huis houden, of anders goed 'beveiligd'.


Tussen monster en sprookjesdier

Een wolf is dus geen angstaanjagend, moordzuchtig dier dat het liefst alles wat hij tegenkomt in stukken scheurt... het liefst natuurlijk kinderen en grootmoeders. Dat is ondertussen wel gebleken uit een aantal opnames waar een wolf met gemak had kunnen aanvallen.

Maar het is ook geen zachtaardig sprookjesdier dat je door geestelijk verbinding te maken moet gaan knuffelen! Een wolf is een wild dier, een intelligente jager, een prachtige verschijning, maar gewoon een dier. Geen monster, geen sprookjesfiguur, een echt dier.

wilde wolf


Lichaamstaal van een wolf

De lichaamstaal van een wolf komt op veel vlakken overeen met die van honden. Er werd bij een video opname geschreven 'kijk, deze wolf heeft zijn staart helemaal omlaag, zijn rugharen overeind, de oren naar achteren... daar zie je aan dat hij zich klaar maakt om aan te vallen'.

Nee, hij is juist bezig om het conflict te vermijden. Zou hij willen aanvallen, dan gaan de oren naar voren, de staart omhoog, en de hele houding is hoger. De haren overeind is (net als bij honden) gewoon een signaal dat het dier iets als spannend ervaart.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen