Honden en hun persoonlijke zone
27 januari 2023 
6 min. leestijd

Honden en hun persoonlijke zone

Heb je dat ook wel eens... dat je je een beetje ongemakkelijk voelt wanneer iemand echt dichtbij jou komt? 

Of dat je met het openbaar vervoer reist en iemand naast je komt zitten die de hele tijd zijn been tegen jou aan drukt, of met zijn arm tegen je aan leunt, of misschien zelfs zomaar zijn hoofd op je schouder legt? 

Hmmm... dat voelt als een inbreuk op je privacy. Je wilt geen wildvreemde ongevraagd zo dichtbij je! Maar hoe zit dat eigenlijk met honden? 


De persoonlijke zone van honden

Honden hebben (net als wij mensen) een persoonlijke zone. 

Je kunt de afstand naar een andere hond (of mens, of ander dier) als volgt indelen:

  • De neutrale afstand (er is geen contact of communicatie, geen van de twee individuen reageert op elkaars aanwezigheid) 
  • De sociale afstand (er is communicatie en/of contact door middel van lichaamstaal of geur) 
  • De persoonlijke zone (er is intensief contact, waarbij verschillende emoties, zoals angst, woede of sexuele gevoelens een rol kunnen spelen)

hebben honden persoonlijke ruimte


Hoe groot is de persoonlijke zone?

Bij sommige honden is de persoonlijke zone behoorlijk groot. 

Herders hebben vaak een grotere eigen bubbel, en ze kunnen al van zich af snauwen op een afstand van 20 meter. Overdreven? Ja, misschien wel. 

En dan hebben we ook honden waarbij je je kunt afvragen of deze hond wel zoiets als een persoonlijke zone heeft. 

Een andere hond die er zomaar bovenop springt, of een mens die deze honden zomaar gaat knuffelen... geen enkel probleem! 

De grootte van de persoonlijke zone is bij honden dus net zo individueel als bij ons mensen. 


Hoe sociaal is jouw hond?

Net zoals sommige mensen het dus geen enkel probleem vinden om met iedereen knuffels uit te delen en zich met z'n tienen in een lift te proppen, hebben sommige honden ook weinig moeite met het hebben van anderen (honden en/of mensen) in hun persoonlijke zone. 

Deze honden walsen ook vaak zomaar bij de persoonlijke zone van anderen binnen, zich van geen kwaad bewust. En dit kan dus een behoorlijke uitbrander van de andere hond veroorzaken. 

En dan hoor je een afkeurend 'jouw hond is ook niet echt sociaal zeg!'. 

Maar... is dat wel terecht? 

Afstand tussen twee honden


Sociaal gedrag 

Een onderdeel van sociaal gedrag is het (h)erkennen en respecteren van de persoonlijke ruimte van andere individuen. 

Een hond die alle signalen van een andere hond om uit zijn persoonlijke zone te blijven, negeert, dus alle waarschuwingen links laat liggen, is dus niet erg sociaal.

Natuurlijk is extreme agressie tegen andere honden op tientallen meters afstand ook niet gewenst en sociaal. Maar dit heeft meestal wel een reden. 

En die reden kan zijn dat deze hond nooit een enkel contact heeft gehad met andere honden... of dat hij juist te vaak heeft meegemaakt dat vreemde honden zonder toestemming in zijn persoonlijke zone komen en dat zijn baas hem dan ook niet helpt....


Verschillen tussen rassen 

In de praktijk zien we vaak verschillen tussen honden van verschillende rassen. 

Waar labradors, bassets en beagles vaak erg amicaal met elkaar omgaan, zie je bij herders en terriërs een hele andere mate van je eigen persoonlijke zone voor jezelf houden. 

En het een is niet beter of normaler dan het ander!

Bij meutehonden is een van de selectiecriteria geweest om goed samen te kunnen werken in een grote groep. 

Daarentegen is bij herders vaker sprake van het verdedigen van een eigen territorium. Dat wil zeggen degenen die niet bij je eigen familie horen, wegjagen. 

honden elkaar benaderen


Bekende of onbekende hond?

Ook de relatie tot het andere individu heeft uiteraard invloed op hoe fel de persoonlijke zone wordt bewaakt. 

Iemand die je goed kent en volledig vertrouwt laat je zonder problemen dichtbij komen. Iemand die onbekend is, en die je misschien niet helemaal begrijpt of misschien zelfs een beetje bedreigend vindt... dat is een hele andere situatie. 

Zo kan het dus zijn dat je hond thuis met je andere hond samen in een mandje ligt, terwijl hij een onbekende hond op tientallen meters afstand wil houden. 


Mensen in de persoonlijke zone van je hond

Het kan uiteraard ook zo zijn dat je hond geen andere honden in zijn persoonlijke ruimte accepteert, maar wel mensen. 

Andersom kan ook... je hond ligt lekker op een kluitje met drie andere honden, maar bij mensen is een gepaste afstand aan te raden.

Het kan zijn dat je hond wel alles toelaat van jou, maar vreemde mensen worden getrakteerd op grommen en bijten als ze in de buurt komen. 

Dit kan te maken hebben met slechte ervaringen, maar ook puur met de natuurlijke aanleg en de persoonlijkheid van je hond. 

Mijn hond wil niet aangeraakt worden


Mag een hond zijn persoonlijke zone bewaken?

Net zoals ik vind dat wij er mensen op aan mogen spreken dat we die goedbedoelde knuffel van een wildvreemde niet op prijs stellen, vind ik dat een hond ook zeker mag aangeven dat hij het niet fijn vindt dat een ander in zijn persoonlijke zone binnenkomt.

En ik vind ook dat jij als eigenaar je hond hierbij mag helpen. Als je hond knuffels van vreemde mensen niet waardeert, durf dan ook duidelijk 'nee' te zeggen wanneer iemand je hond wil aanhalen. 

Zorg ervoor dat andere honden niet zomaar jouw hond lastig vallen. Als jij het niet doet... dan moet je hond het zelf doen. 

En dan zit jij straks met een uitvallende hond, of met een hond die wil vluchten. 


Moet je de persoonlijke zone van je hond respecteren?

Ja, mits het uiteraard kan. Heeft je hond zijn poot gebroken, dat zal de dierenarts wel dichtbij je hond moeten komen om hem te onderzoeken. 

Verzorging is ook iets dat een hond zal moeten leren toe te laten. 

Maar je hond verplichten om met je kinderen te knuffelen omdat ze dat graag willen... nee.

Als je een hond hebt die veel waarde hecht aan zijn eigen persoonlijke ruimte, dan kun je hem trainen om in situaties waar het echt noodzakelijk is benadering van mensen te accepteren. 

Maar wat geeft jou het recht om over de grenzen van iemand anders te stampen? 

mag een hond grommen


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen