Mijn hond kan niet loslopen, is dat zielig?
20 september 2022 
11 min. leestijd

Mijn hond kan niet loslopen, is dat zielig?

Je hond kan niet loslopen, misschien omdat hij dan wegloopt of omdat hij agressief kan reageren op andere honden. Het kan zijn dat je hond achter auto's of fietsers aan gaat, wat leidt tot onveilige situaties. 

Misschien heb je echt alles geprobeerd, maar heb je besloten dat loslopen jammer genoeg niet is weggelegd voor jouw hond. Je vraagt je af of je hond alsnog wel gelukkig kan zijn. 


Honden mogen loslopen als je er als baas eigenlijk helemaal zeker van bent dat je hond onmiddellijk komt wanneer je hem roept. Dat betekent dat je hond onder appel staat, hij luistert naar jou. 

Als dit NIET het geval is, mag je hond niet los, ook niet in een losloopgebied. Binnen een omheind losloopveld kan het nog, en in je eigen tuin, maar niet in het bos of ander niet-omheind terrein waar honden los mogen. Ook niet als hij heel lief is en 'niks doet'. 

Hond leren loslopen


We willen graag dat onze hond kan rennen, spelen, zwemmen, rollen, snuffelen en in zijn eigen tempo de omgeving kan ontdekken. Het los willen laten lopen is dus meestal uit goede bedoelingen. We willen onze hond extra vrijheid geven en hem ervan zien genieten. Soms is het ook een kwestie van gemak. Als je hond los loopt, heb jij je handen vrij en hij trekt dan niet aan de lijn. 


Maar soms gaat het toch fout. Je hond gaat er vandoor. Hij ziet, hoort of ruikt iets waar hij achteraan wil en je kunt roepen wat je wilt, hij komt niet. De meeste honden kunnen prima los als ze pup zijn, maar in de puberteit lijkt het alsof ze doof zijn geworden. 

Na een aantal paniekmomenten, of nadat je hond echt lang is weggeweest of zelfs aangereden is of dagenlang vermist was, wil je hem echt liever niet meer los laten lopen. 

ik durf mijn hond niet los te laten


Honden die uit het buitenland komen en daar altijd vrij hebben gelopen, hebben vaak een verhoogd vluchtrisico. Ze willen graag de vrijheid weer opzoeken, en dan kan het vangen een hele operatie zijn. 

Sommige honden hebben een extreme passie voor het najagen van wild, en als ze ook maar een vleugje wildgeur oppakken, zijn ze verdwenen. Reuen gaan soms achter de dames aan als ze los van de lijn komen. 

Het kan ook zijn dat je hond zich agressief gedraagt tegenover andere honden, mensen of bijvoorbeeld paarden. Dan kun je hem ook niet los laten lopen!


Uiteraard kan elke hond de oefening 'Hier!' wel leren, maar iedere hond heeft ook zijn eigen grens, een plafond. Dat je hond in huis, in de tuin en in het park naar je toe komt is één ding, maar komt hij ook wanneer hij een ree ziet wegrennen? Dat is iets wat niet iedereen elke hond kan aanleren

Als jouw hond-hond agressieve hond losloopt en een andere hond rent naar hem toe, heb je ook een groot probleem, terwijl hij zonder de benaderende hond wel perfect luistert. Er zijn dus grenzen wat betreft het trainen! 

is aangelijnd lopen zielig


Heeft je hond het loslopen gewoon niet zo goed geleerd? Of zit hij misschien midden in zijn puberteit? Is je hond een herplaatser en weet je niet zo goed of hij wel of niet kan loslopen? Begin dan met je hond aan een lange lijn van ongeveer 10 meter te houden. 

Start in een makkelijke omgeving zonder wild en andere honden of andere afleidingen. Beloon hem elke keer als hij contact zoekt met jou. Start met vrolijk 'Hierrrr' (of 'Kom') roepen als je denkt dat hij toch al naar je toe wilde komen. 

Beloon hem met wat lekkers en spel als hij bij je is, en geef hem weer 'vrij'. De lange lijn is dus alleen een voorzorgsmaatregel zodat hij niet weg kan lopen. Wanneer dit feilloos gaat, kun je de lijn over de grond laten slepen. 

Let op; gebruik GEEN rollijn omdat je deze beter niet kunt laten vallen!


Heb je nu een hond die geen serieus gedragsprobleem heeft, maar je vindt het gewoon spannend om hem los te laten lopen? Ga dan het hierkomen oefenen met de lange lijn, en als je denkt dat hij het kan, dan kun je met een groepje andere, zeker goed luisterende honden, meelopen.

De meeste honden vinden het dan gezellig in een groepje en zullen er minder snel vandoor gaan. Laat er anders in het begin een lange sleeplijn aan, zodat je kunt ingrijpen als je twijfelt.

loslopen met andere honden


Heb je een hond met agressieproblemen, of eentje die alleen maar wil weglopen of vluchten, wat je ook doet? Maar je wilt je hond toch de vrijheid geven om te rennen, je wilt ervoor zorgen dat hij genoeg kan bewegen, zwemmen en spelen?

Er zijn gelukkig wat alternatieven, waardoor je hond alsnog erg gelukkig kan zijn, ook zonder loslopen. Niet kunnen loslopen hoeft dus niet zielig te zijn!


Voor voldoende beweging kun je kiezen voor fietsen met je hond, of een loopband. Ben je zelf fit en sportief, dan is sport zoals canicross ook een prima optie. Daarbij loopt je hond aangelijnd. Zwemmen in een hondenzwembad is ook geschikt voor extra beweging. Daar worden honden echt moe en voldaan van!

Er komen ook steeds meer omheinde (en zelfs overdekte en omheinde) speel- en sportplaatsen voor honden. Daar kun je veilig je hond los laten rennen, je kunt een speeltje gooien, en je hond lekker laten ravotten. 

loslopende hond valt uit


Als je hond niet los kan lopen omdat hij een hekel heeft aan andere honden, dan heeft hij hier dus jammer genoeg geen baat bij. Misschien is je hond selectief en vindt hij sommige honden wel leuk. Dan kun je een omheinde speelplaats gebruiken voor de beweging.

Is je hond juist dol op spelen met andere honden, dan kun je naar een openbaar gedeelte van een hondenspeeltuin, of kijken bij hondenscholen bij je in de buurt of ze speeluurtjes organiseren op een omheind terrein!


Als je nou een hond hebt die echt niet los kan lopen, en dat zal in de toekomst waarschijnlijk ook nooit gebeuren, dan kun je hem dus alsnog gelukkig maken met uitlaten aan een lange lijn waardoor hij wel kan rennen, snuffelen en het gevoel van vrijheid kan hebben. 

Je kunt met hem fietsen, canicrossen, hem meenemen naar een hondenzwembad of hem laten rennen op een loopband. Je kunt met hem trainen, onderweg leuke oefeningen doen zoals zoekspelletjes, tricks en body awareness. Dat kan allemaal prima aangelijnd. 


Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen