Mijn hond kan niet loslopen, is dat zielig?
20 september 2022 
7 min. leestijd

Mijn hond kan niet loslopen, is dat zielig?

Je hond kan niet loslopen, misschien omdat hij dan wegloopt of omdat hij agressief kan reageren op andere honden. Het kan zijn dat je hond achter auto's of fietsers aan gaat, wat leidt tot onveilige situaties.

Misschien heb je echt alles geprobeerd, maar heb je besloten dat loslopen jammer genoeg niet is weggelegd voor jouw hond. Je vraagt je af of je hond alsnog wel gelukkig kan zijn.

Waarom willen we onze hond los laten lopen?

We willen graag dat onze hond kan rennen, spelen, zwemmen, rollen, snuffelen en in zijn eigen tempo de omgeving kan ontdekken. Het los willen laten lopen is dus meestal uit goede bedoelingen. We willen onze hond extra vrijheid geven en hem ervan zien genieten. Soms is het ook een kwestie van gemak. Als je hond los loopt, heb jij je handen vrij en hij trekt dan niet aan de lijn.


hond leren los lopen zonder riem

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden mogen loslopen als je er als baas eigenlijk helemaal zeker van bent dat je hond onmiddellijk komt wanneer je hem roept. Dat betekent dat je hond onder appel staat, hij luistert naar jou.

Als dit NIET het geval is, mag je hond niet los, ook niet in een losloopgebied. Binnen een omheind losloopveld kan het nog, en in je eigen tuin, maar niet in het bos of ander niet-omheind terrein waar honden los mogen. Ook niet als hij heel lief is en 'niks doet'.

Mijn hond kan niet loslopen

Maar soms gaat het toch fout. Je hond gaat er vandoor. Hij ziet, hoort of ruikt iets waar hij achteraan wil en je kunt roepen wat je wilt, hij komt niet. De meeste honden kunnen prima los als ze pup zijn, maar in de puberteit lijkt het alsof ze doof zijn geworden.

Na een aantal paniekmomenten, of nadat je hond echt lang is weggeweest of zelfs aangereden is of dagenlang vermist was, wil je hem echt liever niet meer los laten lopen.

ik durf mijn hond niet los te laten


Waarom kan je hond niet loslopen?

Honden die uit het buitenland komen en daar altijd vrij hebben gelopen, hebben vaak een verhoogd vluchtrisico. Ze willen graag de vrijheid weer opzoeken, en dan kan het vangen een hele operatie zijn.

Sommige honden hebben een extreme passie voor het najagen van wild, en als ze ook maar een vleugje wildgeur oppakken, zijn ze verdwenen. Reuen gaan soms achter de dames aan als ze los van de lijn komen.

Het kan ook zijn dat je hond zich agressief gedraagt tegenover andere honden, mensen of bijvoorbeeld paarden. Dan kun je hem ook niet los laten lopen! Hetzelfde geldt voor overenthousiaste honden, ook dat kan leiden tot vervelende situaties.

Kan een loslopende hond die 'niets doet' ook gevaarlijk zijn?

Een loslopende hond die luistert is geen probleem, maar een loslopende hond die niet luistert kan ook een probleem vormen. Bijvoorbeeld wanneer hij 'te enthousiast' naar anderen toe rent, ja, zelfs wanneer hij 'niks doet'.

Want een andere hond of baasje kan dat nog steeds als erg vervelend ervaren. Het is gevaarlijk en kan zelfs leiden tot bijtincidenten en/of woordenwisselingen tussen de baasjes.


Kan elke hond leren loslopen?

Uiteraard kan elke hond de oefening 'Hier!' wel leren, maar iedere hond heeft ook zijn eigen grens, een plafond. Dat je hond in huis, in de tuin en in het park naar je toe komt is één ding, maar komt hij ook wanneer hij een ree ziet wegrennen? Dat is iets wat niet iedereen elke hond kan aanleren.

Als jouw hond-hond agressieve hond losloopt en een andere hond rent naar hem toe, heb je ook een groot probleem, terwijl hij zonder de benaderende hond wel perfect luistert. Er zijn dus grenzen wat betreft het trainen!

is aangelijnd lopen zielig


Hoe kun je een hond leren om los te lopen?

1. Stel eerst vast waarom je hond (nog) niet los kan lopen: Heeft je hond het loslopen gewoon niet zo goed geleerd? Of zit hij misschien midden in zijn puberteit? Is je hond een herplaatser en weet je niet zo goed of hij wel of niet kan loslopen?

2. Begin dan met je hond aan een lange lijn van ongeveer 10 meter te houden. Start in een makkelijke omgeving zonder wild en andere honden of andere afleidingen.

3. Beloon hem elke keer als hij contact zoekt met jou. Start met vrolijk 'Hierrrr' (of 'Kom') roepen als je denkt dat hij toch al naar je toe wilde komen.

4. Beloon hem met wat lekkers en spel als hij bij je is en geef hem weer 'vrij'. De lange lijn is dus alleen een voorzorgsmaatregel zodat hij niet weg kan lopen. Wanneer dit feilloos gaat, kun je de lijn over de grond laten slepen.

Let op; gebruik GEEN rollijn omdat je deze beter niet kunt laten vallen!


Wat als ik mijn hond niet durf los te laten lopen?

Heb je nu een hond die geen serieus gedragsprobleem heeft, maar je vindt het gewoon spannend om hem los te laten lopen? Ga dan het hierkomen oefenen met de lange lijn. Denk je dat je hond los kan lopen? Dan kun je met een groepje andere, zeker goed luisterende honden, meelopen.

De meeste honden vinden het dan gezellig in een groepje en zullen er minder snel vandoor gaan. Laat er anders in het begin een lange sleeplijn aan, zodat je kunt ingrijpen als je twijfelt.

loslopen met andere honden


Wat zijn alternatieven voor je hond los te laten lopen?

Heb je een hond met agressieproblemen, of eentje die alleen maar wil weglopen of vluchten, wat je ook doet? Maar je wilt je hond toch de vrijheid geven om te rennen, je wilt ervoor zorgen dat hij genoeg kan bewegen, zwemmen en spelen?

Dan zijn er gelukkig wat alternatieven, waardoor je hond alsnog erg gelukkig kan zijn, ook zonder loslopen. Niet kunnen loslopen hoeft dus niet zielig te zijn!


Bewegen zonder loslopen

Voor voldoende beweging kun je kiezen voor fietsen met je hond, of een loopband. Ben je zelf fit en sportief, dan is sport zoals canicross ook een prima optie. Daarbij loopt je hond aangelijnd. Zwemmen in een hondenzwembad is ook geschikt voor extra beweging. Daar worden honden echt moe en voldaan van!

Er komen ook steeds meer omheinde (en zelfs overdekte en omheinde) speel- en sportplaatsen voor honden. Daar kun je veilig je hond los laten rennen, je kunt een speeltje gooien, en je hond lekker laten ravotten.

loslopende hond valt uit


Spelen met andere honden

Als je hond niet los kan lopen omdat hij een hekel heeft aan andere honden, dan heeft hij hier dus jammer genoeg geen baat bij. Misschien is je hond selectief en vindt hij sommige honden wel leuk. Dan kun je een omheinde speelplaats gebruiken voor de beweging.

Is je hond juist dol op spelen met andere honden? Dan kun je naar een openbaar gedeelte van een hondenspeeltuin, of kijken bij hondenscholen bij je in de buurt of ze speeluurtjes organiseren op een omheind terrein!


Wat als mijn hond nooit los kan?

Als je nou een hond hebt die echt niet los kan lopen, en dat zal in de toekomst waarschijnlijk ook nooit gebeuren, dan kun je hem dus alsnog gelukkig maken met uitlaten aan een lange lijn waardoor hij wel kan rennen, snuffelen en het gevoel van vrijheid kan hebben.

Je kunt met hem fietsen, canicrossen, hem meenemen naar een hondenzwembad of hem laten rennen op een loopband. Je kunt met hem trainen, onderweg leuke oefeningen doen zoals zoekspelletjes, tricks en body awareness. Dat kan allemaal prima aangelijnd.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen