Hondenuitlaatservice
18 maart 2022 
9 min. leestijd

Hondenuitlaatservice

Een uitlaatservice voor je hond, dat is pas een fijne uitvinding! Je hond wordt uitgelaten terwijl jij werkt, zodat jij na een lange werkdag niet ook nog eens uren op pad hoeft met je trouwe viervoeter. Hij kan dan lekker loslopen en spelen met andere honden.


Voordelen van een uitlaatservice

Het voordeel is, zoals gezegd, dat je hond tussendoor naar buiten kan, hij kan plassen en poepen, hij krijgt beweging en als het een groepsgebeuren is, kan hij ook spelen met andere honden. Je hond is dus uitgelaten en moe als jij van je werk thuis komt.

Voor sommige honden is het juist zo dat ze door de groep goed leren hoe het hoort met loslopen en hierkomen. In het algemeen lopen honden minder snel weg uit een groep dan wanneer ze alleen zijn.

waar op te letten met uitlaatservice


Nadelen van een uitlaatservice

Een nadeel van een uitlaatservice is dat niet elke hond even goed luistert naar een vreemde. Ja, soms is het zo dat je hond beter luistert naar de mevrouw of meneer van de uitlaatservice. Dan moet je jezelf als baas misschien even achter de oren krabben en je afvragen waarom dat zo is.

Een nadeel kan ook zijn dat je hond zich niet helemaal lekker voelt binnen de groep, en daardoor is de uitlaatronde dus niet zo leuk. Wat ook kan gebeuren, is dat je hond iets leert dat je hem eigenlijk helemaal niet wilt leren.

Stel dat jouw hond nooit achter wild of schapen aan gaat. Nu zit hij in een groep die wel achter een ree aan gaat, jouw hond gaat mee... instant leren, en de kans is groot dat de volgende keer als je hond een ree ziet, hij ertussenuit piept.


Verschillende uitlaatservices

Er zijn verschillende diensten die uitlaatservices bieden. Natuurlijk laat je een fanatieke jager niet mee gaan om los te lopen in het bos, en een hond die andere honden om zich heen niet accepteert... daar zoek je uiteraard een individuele dienst voor.

 • Individueel uitlaten, aangelijnd of los
 • Groepjes uitlaten, aangelijnd
 • Groepjes uitlaten, loslopend in losloopgebieden
 • Groepjes uitlaten op een eigen omheind terrein

nadelen uitlaatservice


Een goede uitlaatservice kiezen

Er zijn nogal wat verschillen tussen uitlaatservices, dat is namelijk net als een hondentrainer geen beschermd beroep. Iedereen kan dus een uitlaatservice beginnen, maar lang niet iedereen is er geschikt voor. Waar let je op bij de keuze van een uitlaatservice?

 • Veilig vervoer! Als je hond niet vanuit thuis aangelijnd wordt uitgelaten, maar mee gaat in een bus, hoe zit dat dan? Zitten de honden veilig apart in stevige, veilige autokennels?
 • Heeft de begeleider kennis van honden(gedrag)? Welke diploma's of certificaten zijn er?
 • Loop een paar keer mee en kijk hoe de begeleider omgaat met de honden. Is dat zoals je dat zelf ook zou doen? Zie je dingen die je niet aanstaan, zoek dan verder.
 • Hoe gaat de begeleider om met andere bos-gebruikers als ze geen eigen terrein hebben?
 • Hoe groot is de groep? Als er ruzie ontstaat tussen honden, is het al lastig om 2 of 3 honden uit de situatie te halen. Bij meer dan 5 honden is dit echt bijna onmogelijk als je alleen bent.
 • Wat staat er in het contract? Elke uitlaatservice heeft een sleutelcontract, lees dit goed door!
 • Hoe staat het met de verzekeringen? Is de uitlaatservice goed verzekerd als verantwoordelijke voor jouw hond?


Je hond laten wennen aan de uitlaatservice


Loop een aantal keren mee met de uitlaatservice. Eventueel ga je eerst zonder hond mee, en dan met je hond. Als een uitlaatservice dit niet toelaat, zoek dan een andere uitlaatservice.

Heb je een hond die eigenlijk altijd prima met andere honden door één deur kan, dan is een keer samen met je hond lopen meestal voldoende. Heb je een hond die andere honden spannend vindt? Overleg dan met de uitlaatservice, zodat hij of zij de best passende groep voor jou en je hond kan adviseren.

hond aan uitlaatservice mee geven


Kan elke hond mee met de uitlaatservice?

Nee. Er zijn honden die je daar echt geen plezier mee doet. Sommige honden zijn veel liever alleen thuis en gaan liever, nadat het baasje thuis is, lekker rustig met zijn tweetjes aan de wandel.

Ook kan de leeftijd van je hond een rol spelen. Puppy's kunnen natuurlijk nog geen lange boswandeling maken, maar er zijn uitlaatservices die speciaal voor pups en oudere honden kortere wandelingen of aangepaste services aanbieden.

Wat ook wel eens gebeurt, is dat een hond in de puberteit tijdelijk niet mee kan omdat hij hyper-sexueel gedrag laat zien, met iedereen ruzie wil maken of tijdelijk niet luistert.


Hoeveel honden kan een uitlaatservice mee nemen?

Dit ligt een beetje aan de werkwijze van de uitlaatservice. Als de uitlaatservice een eigen terrein heeft waar ze groepjes kunnen vormen, dan kan het groepje wat groter zijn.

Voor heel veel losloopgebieden geldt dat je maximaal 3 honden per geleider los bij je mag hebben. Dit betekent dus groepen van 3, of 6 honden als er 2 begeleiders mee lopen. Deze beperkingen zijn er niet voor niks...

hondenuitlaatservice kiezen


Waarom wordt het aantal honden beperkt?

Een reden heb ik al benoemd... als de vlam in de pan slaat en honden gaan vechten, is het wel zo dat hoe meer honden, hoe meer schade. Je kunt een groepsgevecht krijgen waarbij een hond helemaal toegetakeld wordt. Dat wil je natuurlijk niet!

Ook is het voor andere honden heel erg intimiderend als ze opeens een groep van tien honden tegenkomen. Aanlijnen tijdens het passeren van andere honden, ruiters of fietsers (ja, ook in losloopgebieden!) wordt natuurlijk een erg lang proces met 10 honden.

En als de honden achter wild aan gaan en ze zijn met een hele groep, verhoogt dit wel de opwinding in de jacht... en is de kans ook groter dat ze uiteindelijk iets te pakken krijgen. Tien honden luisteren ook slechter dan een of twee!


Nog een paar tips...

Betaal je voor een uurtje uitlaten? Vraag je buren te kijken wanneer je hond wordt opgehaald en teruggebracht, of kijk mee met een camera. Er zijn gevallen waarbij het baasje betaalde voor elke dag een uurtje wandelen, en tussen het ophalen en terugbrengen bleek maar een half uurtje te zitten....

Let op de prijs. Individueel uitlaten is duurder dan een groepswandeling. Een redelijk gangbare prijs voor een uitlaatservice varieert tussen de 10 en 25 Euro per wandeling.

Voor honden met probleemgedrag die individueel worden uitgelaten en eventueel ook training krijgen tijdens het uitlaten, kan het tarief nog hoger liggen.

Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen