Hoe verzorg ik mijn hond?
15 juli 2022 
6 min. leestijd

Hoe verzorg ik mijn hond?

De basisverzorging van een hond, wat houdt dat in? Een hond kost tijd en geld. Maar wat heeft elke hond nou echt nodig? 

In deze blog vind je alles over de basisverzorging van een hond. Goed om over na te denken voordat je een hond aanschaft, want waar je bij de ene hond met een half uurtje per week verzorging klaar bent, kan de basisverzorging van een andere hond echt uren in beslag nemen! 


Voeding en water

Je moet je hond natuurlijk voorzien van eten en drinken. Logisch! Je hond moet altijd vers drinkwater ter beschikking hebben. Ja, echt altijd. Het is niet voldoende als je hem bij het eten een glaasje water geeft. 

Je moet je hond eten geven. Voor volwassen honden geldt dat ze 1 of 2 keer per dag eten, puppy's eten 3 tot 4 keer per dag. Goede voeding is niet altijd goedkoop. Hoe groter en actiever je hond, hoe duurder het natuurlijk is om hem te voeden. Heeft je hond een voedselallergie, dan kan het nog duurder worden. 

Hond eten geven


Beweging

Waar een gemiddelde Pekinees 5 kilometer per dag al een heel eind vindt (maar toch moeten die ook bewegen!), vindt een husky dat een leuk, klein plasrondje, een opwarmertje voor een echte wandeling. De gemiddelde bewegingsbehoefte voor een middelgrote hond ligt zo rond de 12 kilometer. Als je hond dus niet kan loslopen, krijg jij ook lekker veel beweging

Fietsen en zwemmen kunnen ook prima opties zijn om je hond lekker in beweging te houden. Naast wandelen moet je je hond ook uitlaten om te plassen en te poepen. Dat is bij een volwassen hond zo'n 4 keer per dag, bij puppy's natuurlijk veel en veel vaker!


Opvoeding en training

Met goede training en opvoeding voorkom je probleemgedrag en is het samenleven met je hond stukken prettiger. Hier speelt het formaat van je hond wat minder mee. Waar een werklustige terriër echt wel elke dag sportief bezig wil zijn, kan een grote Berner Sennen het prima vinden om af en toe wat leuks te doen met zijn baasje. 

Een basis opvoeding is voor elke hond van belang (aan de lijn kunnen lopen, geen overlast veroorzaken, komen als je roept) en vind je dat eigenlijk meer dan genoeg, dan is het verstandig om geen actief werkhonden-ras te kiezen! 

hoe vaak hond uitlaten


Huisvesting

In Nederland leven de meeste honden gewoon bij hun baas in huis, met een mand of een kussen in de kamer. Maar er zijn ook honden die in een kennel leven, of buiten op het erf. Dat hoeft echt helemaal niet zielig te zijn (al wordt dat wel vaak gedacht). 

Een erf-bewaker met een dikke vacht vindt het fijner om in de tuin of stal te liggen dan voor de kachel. Elke hond moet wel een tochtvrije slaapplek hebben. Heb je een hond in een kennel, dan zijn er allerlei regels waar de kennel aan moet voldoen wat afmetingen betreft. 


Medische verzorging

Als houder van een hond ben je ook verplicht om je hond medische zorg te geven wanneer nodig. Als je hond dus ziek of gewond is, ga je naar de dierenarts

Bij bepaalde types honden kun je er van uitgaan dat je wat vaker bij de dierenarts zult komen en met sommige rassen weet je dat je misschien eens in de drie jaar langs moet voor een enting of titertest en dat voor de rest de kans groot is dat je hond lekker gezond oud wordt. 

hond verzorgen


Vachtverzorging

Kammen, borstelen, plukken of wassen... vachtverzorging kan vijf minuten per jaar in beslag nemen, of vijf uur per week. Denk er echt over na. Heb je die tijd, en vind je het leuk om je hond te kammen, borstelen, wassen en föhnen? Zo niet, neem dan een meer onderhoudsarm ras. 

Het gaat er niet om dat je hond er mooi uitziet, maar klitten en viezigheid in de vacht is niet fijn en niet gezond voor je hond. 


Nagels 

Dit onderdeel van de verzorging vinden de meeste mensen erg spannend. En hetzelfde geldt ook voor veel hondjes. Met als gevolg lange nagels, nagels die in de voetzolen groeien, bewegingsproblemen en agressie of angst als iemand aan hun poten zit. 

En ja, bij sommige honden hoef je pas nagels te gaan knippen als ze wat ouder worden en een beetje door hun polsen zakken. Maar ja, dat weet je dus niet van een pup. Het is dus altijd beter om deze verzorgingsactiviteit juist wel te trainen en te onderhouden.

Knip altijd met een stevige, scherpe nagelknipper speciaal voor honden. Kleine puppy's kun je nog met een 'mensen nagelknipper' doen, maar daarna niet meer. Hondennagels zijn best wel hard! 

tanden poetsen hond


Oren en ogen 

De oren en ogen van je hond schoon houden hoort ook bij de basisverzorging. Vieze ogen of oren kunnen gaan ontsteken, en dan heb je een dierenarts nodig. Bij honden die uitpuilende ogen hebben of losse huid rond de ogen (afhangende oogleden) kunnen de ogen ook makkelijk geïrriteerd raken. 

Afgekoelde kamillethee is prima om de ogen zachtjes mee te reinigen. Gebruik een zacht doekje of een wattenschijf die niet pluist. Het schoonmaken van de oren doe je met een oorcleaner en een doekje. Nooit met een wattenstaaf in de oren van je hond gaan rommelen! 


Tandjes poetsen

Tandplak en tandsteen kun je natuurlijk grotendeels voorkomen door zo min mogelijk meelproducten zoals brokjes, koekjes en dentastix aan je hond te geven. In plaats daarvan kun je vers vlees voeren, met af en toe een penslap. Verse penslappen zijn de allerbeste tandenborstels! 

Maar sommige honden ontwikkelen ondanks alles toch een flinke laag tandplak. Poetsen doe je met een tandenborstel en speciale tandpasta voor honden. Tandpasta voor mensen mag je bij een hond niet gebruiken! De bek van je hond heeft een hele andere verzorging nodig dan onze mond. 

verantwoordelijkheid voor de hond


Wie doet de verzorging?

Als je alleen bent, dan is de keuze natuurlijk makkelijk. Maar soms schiet de verzorging er juist bij in als je een groter gezin hebt. Want de baas dacht dat het vrouwtje het deed, het vrouwtje dacht dat de dochter het had gedaan en de dochter dacht dat dit papa's taak was...

Bespreek dus wie welke verzorgende taken doet. En één iemand mag dan ook checken dat het wel gebeurt. Ook kleine kinderen kun je bij de verzorging betrekken, maar je kunt niet de hele verzorging aan hen over laten. Ouders zijn altijd verantwoordelijk, je hond is geen speelgoed voor je kinderen! 



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen