Mijn hond plast overal tegen aan
31 mei 2022 
5 min. leestijd

Mijn hond plast overal tegen aan

Overal tegen aan plassen, oftewel markeren... dit is een probleem waar baasjes van reuen in de puberteit vaak tegen aan lopen. Maar ook volwassen reuen kunnen flink markeren... en dat is niet altijd even fijn.

Vlak teefjes ook niet uit, vooral voor en tijdens hun loopsheid zetten ze ook graag overal geurvlaggen neer...

Wat kun je hier nou aan doen?


Waarom plassen honden overal tegen aan?

Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun 'boodschap' veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje.

Honden die helemaal niet markeren en altijd zo dicht mogelijk op de grond plassen op één plek, zijn wat minder extroverte types. Die hoeven niet zo nodig anderen te laten weten dat ze aanwezig zijn.

jonge reu markeren


Plasgedrag van honden

Puppy's vinden buiten plassen vaak lastig, omdat ze dan als het ware een visitekaartje afgeven op het terrein van andere, volwassen honden. Voor een pup is het veel verstandiger om zoveel mogelijk 'onzichtbaar' te zijn.

In de puberteit gaat dit veranderen, want dan wordt de interesse in de andere sekse aangewakkerd. En ja, om een date te krijgen, moet je omgeving wel weten dat je bestaat! Dus wordt markeergedrag in de pubertijd nuttig en belangrijk.


Dominantie

Vaak wordt het markeren afgedaan als 'dominant gedrag'. Als je hond over een autoband plast, tegen wie is hij dan eigenlijk dominant? Tegen de hele auto, of alleen de band?

Als je een nieuwe pup neemt en je reu plast er overheen (ja, sommige reuen doen dat...) is dat meestal ook puur om de omgeving te vertellen 'deze pup hoort bij mij'. Niet om dominant te zijn tegen de pup. Markeren heeft ook niets te maken met dominantie naar jou.

waarom markeren honden


Territorium afzetten

Plassen en poepen, en markeren in het bijzonder, zijn ook manieren om aan te geven dat iets jouw terrein is, jouw leefgebied.

Sommige honden markeren erg driftig in hun eigen omgeving, en op vreemde plaatsen nagenoeg niet. Andere honden markeren juist hun eigen terrein op een paar vaste plekken, maar in een nieuwe omgeving worden er binnen vijf minuten wel vijftig vlaggen uitgehangen!

Hoe vaak je hond dus markeert, kan ook erg verschillen per omgeving en het aantal andere honden in die omgeving. Als vrijgezelle reu hoef je jezelf niet erg veel te promoten als in jouw wijk alleen maar gecastreerde teefjes wonen....


Markeren afleren


Markeren helemaal afleren is af te raden, omdat je daardoor echt je hond gaat beperken in zijn communicatie. Markeren, plassen en poepen is normaal hondengedrag. Uiteraard moet je je hond wel uitleggen waar het wel kan en waar juist niet.

Onder het mom van 'ja, hij is nu eenmaal een reu' mag je dus NIET je hond maar tegen alles aan laten plassen. Management, belonen voor het plassen op gewenste plekken en het voorkomen van markeren op ongewenste plekken, dat zijn de hacks om het markeren binnen de perken te houden!

poot optillen afleren


Markeren binnenshuis

Het huis waar je hond woont is natuurlijk zijn terrein. Logisch dus dat het markeren vaak binnenshuis begint. Je hond wil dus eigenlijk aangeven 'dit is mijn thuis, hier wil ik me veilig voelen'.

Nou is het natuurlijk wel zo dat niemand zit te wachten op een hond die je bank onder pist. Meestal markeren honden op plekken waar ook veel geur van de eigenaar aanwezig is. Dat functioneert in hun beleving als 'teambuilding'.

Honden uit één huishouden plassen ook vaak op één plek, achter elkaar. Daarmee kunnen honden aangeven dat ze bij elkaar horen.


Buiten markeren

Buiten markeren is enorm belangrijk voor het onderhouden van sociale contacten. Je hond moet dus kunnen plassen en snuffelen. Nogmaals, dit betekent niet dat het overal kan en mag. Jij, als baasje, moet ervoor zorgen dat er genoeg snuffel- en plasgelegenheid is.

Vaak zijn er ook plekken waar alle honden uit de wijk markeren. Dat zijn een soort van 'prikborden' met vraag en aanbod, contactadvertenties en nieuws. Laat je hond (hoe vies jij het misschien ook vindt) wel het plasnieuws rustig doorlezen!

De enige uitzondering daarbij vind ik jonge reuen die bij elk tevenplasje gaan schuimbekken en kwijlen en dan de rest van de dag helemaal van slag zijn. Daar mag je best wel wat grenzen in stellen. Puberale jongens kunnen ook beter niet 24/7 de Playboy lezen...

hond plast tegen bank


Hoe voorkom ik dat mijn hond overal tegen aan plast?

Management is het belangrijkste punt! Dus, niet uit het oog verliezen. Een plasband is een prima hulpmiddel om ongewenst markeren tegen te gaan.

Met wandelen kun je je hond leren dat er 'looptijd' is, dan blijf je dus in beweging (natuurlijk beloon je je hond royaal voor het lopen op deze stukken!) en het liefst loop je dan zelf aan de kant van de auto's/fietsen/spullen waar je hond NIET tegen aan mag plassen.

En dan is er 'plastijd'. Dan geef je dus duidelijk de 'plastijd' aan op plekken waar hij wel mag markeren, dus bij bomen en struiken die niet in iemand's voortuin staan... Dan laat je de lijn lang, blijf je staan of loop je in een slentertempo en beloon je het markeren.


Mijn teef markeert

Ja, reuen hebben niet het alleenrecht op markeren. Teven kunnen er ook wat van! Sommige teven tillen, net als reuen, hun poot op. Andere teven doen een complete handstand.

Het markeren neemt vaak toe als je teef bijna loops wordt. Dit heeft een functie, want je teef wil natuurlijk allemaal leuke reutjes aantrekken om uiteindelijk een keuze te maken voor een partner (of partners, honden zijn niet echt monogaam).

Bij teven kan het vaak kleine beetjes plassen ook blaas- of baarmoederontsteking zijn. Dus als je teef opeens vaker gaat plassen, denk dan niet meteen 'oh, dat zal wel markeren zijn'. Bij twijfel een test laten doen!

teef markeert


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel-/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar. En vind je de zintuigen van je hond fascinerend?


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons online hondencursus aanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen