Rijgedrag van je hond
01 maart 2022 
7 min. leestijd

Rijgedrag van je hond

Je hond rijdt tegen je been, of tegen je kinderen... soms ook tegen je bezoek en dan schaam je je helemaal kapot. Je puppy rijdt op zijn kussen... is dat wel normaal? Je puber rijdt op alle honden die bij hem in de buurt komen, en je denkt er aan om hem te laten castreren.

Is dat rijgedrag nou dominantie, hormonaal of misschien toch iets anders? En hoe leer je dat toch af?


Is rijgedrag seksueel?

Wij denken meestal direct aan seksueel gedrag wanneer je hond ergens op gaat rijden. Bestijgen en rijden is natuurlijk wel gedrag dat bij een dekking ook te zien is. Maar rijden is niet altijd seksueel.

Wanneer een reu zijn penis (gedeeltelijk) uit-schacht, en zeker wanneer er ook sprake is van een zaadlozing, dan is het rijgedrag inderdaad seksueel. Teven die tijdens hun loopsheid tegen elkaar rijden, worden ook hormonaal gestimuleerd om dit gedrag te laten zien.

puppy rijdt op andere hond


Is rijgedrag dominantie?

Een andere populaire verklaring voor rijgedrag is dominantie. Je hond rijdt tegen je been om te laten zien dat hij De Baas, Alfa, Rang-hogere of Koning Van Je Huis is. Het advies luidt dan ook vaak dat je je hond stevig moet corrigeren.

Dat is een beetje jammer, want vaak komt het rijgedrag juist voort uit spanning en stress... en door de correcties ervaart je hond nog iets meer stress en spanning.

Rijgedrag kan ook bedoeld zijn als dreiging, daarom is het belangrijk om te kijken naar de rest van de lichaamstaal!


Is rijgedrag stress?

Rijgedrag kan dus ook stress of overmatige spanning zijn. Als je bijvoorbeeld de hele dag met je hond op pad bent geweest naar een of ander evenement, kan het zijn dat hij bij thuiskomst op zijn kussen gaat rijden.

Ik had vroeger een smoushond (teefje) die na een dagje op een wedstrijd of workshop bij thuiskomst op een grote knuffelbeer ging rijden. Dat was haar manier om alle indrukken van de dag te verwerken.

rijgedrag hond stress


Je hond rijdt tegen een been

Tegen benen rijden kan dus verschillende redenen hebben. Jonge reuen kunnen dit doen bij ongestelde vrouwen om hormonale redenen. Honden kunnen tegen je benen aan rijden omdat ze stress of spanning ervaren.

Je benen strak omklemmen en je tegelijkertijd strak aankijken met een hoge staart, de oren naar voren gericht en met een strak lijf, kan ook bedoeld zijn als een dreiging.


Je hond rijdt op kussens of dekens

Honden rijden vaak op hun kussens, of op dekens. Misschien zelfs op de kussens op je bank. Dit is meestal spanning, maar het kan ook hormonaal zijn.


Als er een loopse teef in de buurt is en jouw reu raakt door de geurtjes in de buurt wat opgewonden, dan kan het zijn dat de armleuning van je loveseat een surrogaat wordt voor het knappe teefje van drie deuren verder.

hond rijdt op kinderen


Je hond rijdt op andere honden

Dit kan uiteraard ook hormonaal zijn, maar ook spanning, en het kan ook interactie zijn om de andere hond te intimideren. Kijk goed naar de situatie. Rijdt je intacte reu op een intacte teef, en zie je ook andere tekenen van seksuele opwinding? Hormonaal!

Gaat het om een jonge hond die op willekeurige andere honden rijdt, maar dan met een lage houding (de oren plat, de staart laag, de ogen geknepen, je hond staart de tegenpartij niet aan)? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een hond die erg veel spanning ervaart in de situatie.

In principe moet je het rijgedrag wel altijd afbreken, lijn je hond aan en haal hem (of haar) uit de situatie.


Rijgedrag bij puppy's

Bij puppy's is er uiteraard nog geen sprake van seksueel gedrag. Rijgedrag bij puppy's is dus meestal puur verwerking van spanning en stress. Rijdt je pup op je eigen oudere hond, en kan je oudere hond dit makkelijk zelf oplossen door 'buiten bereik' van je puppy te gaan, of kan hij door een waarschuwing de pup makkelijk laten ophouden? Top.

Kan je oudere hond dit niet, of is het lastig? Haal dan je puppy weg, en geef hem een plek om tot rust te komen, een kluifje erbij, en als hij gekalmeerd is, ga dan wat leuke activiteiten ondernemen met je pup.

opwinding hond rijgedrag


Rijgedrag bij puberhonden

Puberhonden kunnen erg makkelijk seksueel opgewonden raken. Wat dat betreft zijn ze niet zo verschillend van menselijke pubers. Meestal doen pubers dit omdat ze sociaal nog niet heel erg handig zijn, onzeker zijn en ook snel algemeen opgewonden raken van andere prikkels.

In spel kan je hond ook omslaan in rijden. Onderbreek het gedrag, lijn je puber aan, ga wat snuffelspelletjes doen met je puberhond, maak een rustige wandeling of doe leuke oefeningen, en pas als hij weer bereikbaar en rustig is, weer contact met andere honden.


Rijgedrag uit spanning

Stress en spanning zijn wel de meest voorkomende oorzaken van rijgedrag. Dit kan van alles zijn: contact met mensen (zoals bezoek) waar je hond erg opgewonden van raakt, kinderen waarvan je hond niet helemaal weet wat hij er wel of niet mee moet, contact met andere honden, een dag vol met prikkels, een vreemde omgeving, nieuwe ervaringen.

Spanning kan dus ook omhoog schieten door best wel leuke ervaringen. Als jouw hond dan rijden inzet als strategie om de spanning kwijt te raken, dan is dit eigenlijk heel normaal.

hond corrigeren voor rijgedrag


Waarom rijden honden ergens tegen aan?

Ergens tegenaan rijden, het wrijven met hun borstkas tegen een object zoals een been of een kussen, zorgt voor toename van bepaalde gelukshormonen in de hersenen. Als je hond dus spanning ervaart, is rijden één van de gedragingen die je hond kan proberen om zich beter te voelen.

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld iets in de bek pakken, kauwen, graven, rollen of rondjes gaan rennen. Als jij het iets in de bek pakken gaat belonen en stimuleren, kan je hond dat vaker gaan doen in plaats van rijden. Wel zo fijn!


Rijgedrag bij je hond afleren

Rijgedrag is dus normaal, maar niet altijd gewenst gedrag. Dit gedrag afbreken is wel verstandig, omdat het ook zelfbelonend werkt en je hebt dus de kans dat je hond er verslaafd aan raakt.

Ik zou rijden op kussens, knuffels of een deken wel toestaan, maar dan in een bepaalde context. Dus zijn eigen kussen, niet alle kussens in huis. En goed in de gaten houden dat het gedrag niet toeneemt.

In andere situaties moet je je hond aanlijnen en uit de situatie halen. Bijvoorbeeld bij bezoek, dan hou je je hond aangelijnd of in zijn bench met een kluifje.

rijgedrag hond is dat normaal


Gevaren van rijgedrag

Rijgedrag kan gevaarlijk zijn. Als jouw hond in een spel, dat doorslaat in opwinding, gaat rijden op een andere hond die er niet van gediend is, kan dit dan weer overgaan in een gevecht. En daardoor heeft jouw hond de volgende keer, in een vergelijkbare situatie, nog veel meer spanning.

Als je hond tegen jou aanrijdt als vorm van dreigen en jij gaat hem 'aanpakken' (wat helaas vaak wordt geadviseerd), kun je gebeten worden.

Als je grote puber-reu van 50 kilo gaat rijden op een oudere hond met een zwakke rug, kan dit serieuze gevolgen hebben zoals verlamming. Neem je verantwoordelijkheid en hou je rijgrage puber dus aangelijnd als er kleinere of zwakkere honden aanwezig zijn!


Wat te doen bij rijgedrag?

  • Rijgedrag zo snel mogelijk afbreken
  • Je hond aanlijnen of anders uit de situatie halen
  • Zelf vooral rustig blijven
  • De situatie herkennen en later in soortgelijke situaties rijden voorkomen
  • Indien het rijden uit spanning was, je hond andere manieren aanleren om ermee om te gaan
  • Bij extreem veel rijden wegens hormonen eventueel supplementen zoals PUUR Hypersex of chemische castratie overwegen
  • Is je hond aan het dreigen door middel van rijgedrag? Contacteer een gedragsdeskundige, en totdat je hulp hebt, voorkom situaties waar dit plaats vindt. Hou je hond aangelijnd om het gedrag veilig te kunnen onderbreken.


Wat niet te doen als je hond rijdt?

  • Boos worden, schreeuwen en je hond corrigeren door 'een tik op de neus' of 'flink aanpakken'
  • Honden het 'zelf laten uitzoeken'
  • Een 'knietje' geven
  • Als het seksueel is en de honden zitten in elkaar (het is dus echt een dekking) aan de honden gaan trekken.
  • Je hond zijn gang laten gaan want 'hij vindt het gewoon beetje spannend'

wat niet te doen bij rijgedrag hond


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen