Wat kan ik doen als ik word lastig gevallen door een hond?
03 februari 2023 
8 min. leestijd

Wat kan ik doen als ik word lastig gevallen door een hond?

Er bestaat zoiets als hondenetiquette. Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor het gedrag van jouw hond.

Het is aan jou ervoor te zorgen dat je hond geen overlast veroorzaakt. Niet bij andere honden, maar ook niet bij andere mensen.

Maar... wat doe je als je een eigenaar tegenkomt die het met deze verantwoordelijkheid niet zo nauw neemt?

Wat kun je doen als een hond van een ander jou (of je hond) benadert en jij dat helemaal niet wilt?


De eigenaar aanspreken

Wij mensen willen liever geen ruzie met andere mensen. En een wildvreemde aanspreken is soms echt heel erg lastig.

We doen dit dan ook vaak zo lief en verontschuldigend mogelijk.

'Mevrouw, zou u heel misschien, als het kan, uw hond bij u kunnen houden?' 'Alstublieft?'

Het probleem hier is dat 'mevrouwen met loslopende honden' niks doen om het probleem op te lossen (tenminste geen poging om hun hond bij zich te houden), óf ze nemen deze voorzichtige suggestie voor kennisgeving aan.

hoe spreek in hondenbaas aan


Hoe spreek je dan wél een eigenaar aan?

Wees duidelijk. Je hoeft je natuurlijk niet te verontschuldigen vanwege een fout van een ander!

De eigenaar had er uit zichzelf voor moeten zorgen dat zijn/haar hond op tijd aangelijnd of zichtbaar onder controle is (ongelukken daargelaten).

Je kunt dus gewoon zeggen 'Hond bij je houden, dankjewel'.

Je bent geen uitleg schuldig, je bent niet verplicht om honden van anderen bij jou (en/of je hond) te willen hebben.

Maar wat als die eigenaar jou dan een stom mens vindt? Ja... wat dan?

Is dat erger dan dat je over je grenzen heen laat lopen, of dat jouw hond zijn vertrouwen in jou verliest? Nee toch?


De hond negeren

Als jij zelf geen hond bij je hebt, en je wordt opeens gevolgd door een andere hond, dan kan negeren een prima optie zijn.

Het is wel verstandig om vanuit je ooghoek het gedrag van de vreemde hond te blijven observeren. Waarom vanuit je ooghoek?

Omdat sommige honden het als bedreigend kunnen ervaren als jij die hond echt bewust aan blijft kijken. En een bedreiging kan agressie oproepen.

Negeren is trouwens NIET hetzelfde als 'word een boom'. Bij negeren ga je je gedrag helemaal niet aanpassen. Je doet alsof er geen hond is.

vreemde hond komt naar mij toe


'Word een boom'

Dit advies wordt vooral veel gegeven aan kinderen, word een boom.

Doe je handen langs je zij en kijk omhoog. Ook voor volwassenen is dit geen slecht advies, maar is dit altijd een oplossing? Nee, helaas niet.

Een hond die hoog in de opwinding is, en al heeft besloten om te gaan opspringen of om te bijten, kan alsnog doorgaan met dat gedrag.

Herders die enorm getriggerd worden door de beweging kunnen stoppen omdat het object ook stil staat, maar ze kunnen ook gaan happen en duwen om het object weer in beweging te krijgen.

'Boom worden' is ook abnormaal gedrag, en dat alleen al kan voor sommige honden een trigger zijn om te gaan blaffen en happen.


De hond corrigeren

Dit zou het probleem op dat moment kunnen oplossen, maar het kan er zeker ook voor zorgen dat de situatie erger wordt.

Een 'knie geven' bij een opspringende hond was lang een veel geadviseerde handeling, maar bij een hond die dat ziet als uitdaging om een gevecht aan te gaan, kan dat je broekspijpen (of je knie) kosten.

Vooral met rassen zoals herders, rottweilers en andere wat pittigere honden zou ik dit niet adviseren.

Je stem verheffen en de hond streng wegsturen kan vaak een beter idee zijn dan fysiek ingrijpen. Maar ook dat kan bij de werkhondenrassen het tegenovergestelde effect hebben.

hond negeren


Andere opties?

Altijd sowieso de eigenaar aanspreken, met uitzondering van noodsituaties.

Als een andere hond opeens naar mijn hond rent, ga ik eerst proberen de losloper weg te jagen, en dan pas de eigenaar uitleggen dat hij of zij beter op de hond mag letten.

Als een hond je voorzichtig benadert, is je stem verheffen, een stapje naar voren zetten en duidelijk vertellen dat de hond moet 'WEGWEZEN' meestal voldoende.

Met puppy's negeer ik eigenlijk de pup en loop ik naar de eigenaar. Als ik met een hond ben, probeer ik de pup door voer te strooien op afstand te houden totdat de eigenaar deze te pakken krijgt.

Dit is natuurlijk niet ideaal, want zo wordt de hond beloond voor het benaderen van vreemde mensen en/of honden. Maar soms is het kiezen uit twee kwaden, en ik wil liever niet een puppy traumatiseren.


Hallloooo, ik vind je LEUK!

 Een overenthousiaste hond die naar je toe rent, opspringt, niet reageert op wegsturen... en ook niet afremt op negeren of boom zijn... wat dan?

Sommige honden gaan zelfs in je kleding happen. Als je het durft en de hond draagt een halsband of tuig, dan kun je de hond vasthouden en zorgen dat hij niet kan springen.

Je kunt ook een strenge 'nee' proberen.

Heb je zelf een hondenriem mee, dan kan een propeller de belager op andere gedachten brengen. Ik gebruik de propeller als ik zelf een hond bij mij heb.

Dan laat je de lijn dus als een propeller rond draaien, en draai je zelf steeds richting de loslopende hond. Zo vormt de propeller van je lijn een barrière tussen jou en de hond.

hond wegsturen naar baas


Een hond komt agressief op je af

Dit is dus de lastigste situatie, omdat het potentieel gevaarlijk is.

Correcties en bedreigen hebben vaak het tegenovergestelde effect.

Negeren en 'boom worden' kunnen agressie afremmen, alleen weet je dat pas op het moment dat de hond bij je is.

Ik zou hoe dan ook kijken of er een echte boom, een muur, of iets anders staat zodat je kunt voorkomen dat de hond achter je komt te staan. Als je van achteren wordt aangevallen en je ziet dat niet aankomen, dan kan dat heel slecht aflopen.

Soms kan het helpen om zakelijk te worden en commando's te geven aan de hond. Je kunt dingen zoals 'Blijf!' of 'Af' proberen, maar dan zonder allerlei gebaren erbij.

Bij herders kan iets gooien een omslag betekenen van aanvallen naar apporteren.

Heb je koekjes op zak? Dan kun je proberen om de voertjes voor de hond te gooien, voordat hij echt bij je is. Hij kan daardoor overgaan op snuffelgedrag en eten! Op dat moment kun je rustig weglopen, of wachten tot de eigenaar zijn hond ophaalt.


Wat doe je als de hond hapt?

Modderpoten op je broek is vervelend, maar als een hond gaat happen of bijten is dat natuurlijk nog erger. Hoe moeilijk ook, niet gaan gillen en niet gaan schoppen of slaan met je handen.

Als de hond hapt, loslaat, hapt, loslaat, dan kun je nog proberen om met iets wat je bij de hand hebt (een grote tak, een riem, een tas) een flinke mep uit te delen.

Hierbij kun je een brul geven. Maar dit is echt een uiterste nood-oplossing bij een hond waarvan je eigenlijk zeker weet dat hij zal vluchten.

Met een afgerichte herder zal dit je alleen maar verder in de problemen brengen.

wat als een hond hapt naar mij


Wat als je echt wordt gebeten?

Het ergste dat je kan overkomen is dat een hond jou echt aanvalt en zich vastbijt.

Dat is extreem pijnlijk, vooral als het een grote hond is. Met een kleine hond die jij fysiek aan kan, kun je proberen om hem van je af te slaan met een tak, je tas of wat je dan ook bij de hand hebt.

Maar als het een grote hond is die fysiek sterker is dan jij, dan heb je dus wel een echt probleem.

Probeer je kwetsbare delen te beschermen. Als je valt, rol jezelf op met je polsen bij je hals. Gillen en spartelen maakt een hond in deze situaties steeds fanatieker.

De meest effectieve manier van een echte aanval stoppen, is de halsband vast te pakken en te draaien, zodat de hond geen lucht meer krijgt.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan als je onder een hond komt te liggen en je vergaat van de pijn. Gelukkig zijn dit soort aanvallen vrij zeldzaam.


Bij welke afstand ga je reageren?

Hoe eerder hoe beter! Als eerste probeer je de hond en zijn bedoelingen in te schatten. Dit is soms moeilijk... kun je nagaan hoe lastig het is als je zelf helemaal geen hond hebt en niks weet over de hondentaal.

Hoe kun je dan weten of een hond blaft uit onzekerheid, uit opwinding, of misschien toch uit agressie?

Als je pas iets gaat doen wanneer de hond op 3 meter afstand is, dan ben je toch wel ernstig te laat, en heb je geen tijd meer om een plan B in te zetten.

Ik zou zeggen... zodra je ook maar denkt dat een hond jou ongewenst benadert, de eigenaar aanspreken en de hond verbaal proberen weg te sturen.

Als dat mislukt, kun je altijd nog kiezen voor een propeller of voertjes gooien en kun je je omgeving inschatten.

hoe om te gaan met honden die naar mij toe komen


Maar mijn hond doet niks!

Als je nou na het lezen van deze blog denkt 'wat een overdreven gedoe, mijn hond loopt ook naar andere mensen toe en hij doet niks'... denk dan even nog een keer na.

Naar iemand toe lopen is al niet 'niks doen'. Opspringen of snuffelen is voor veel mensen erg vervelend, vooral als ze angstig zijn voor honden.

En dan kun je dus opeens in een situatie komen waar iemand schrikt en gaat duwen, slaan of schoppen. En dan hapt je hond, en roep jij 'doet hij anders nooit'.

Doe iedereen (hondeneigenaren, wandelaars, mensen die angstig zijn, gewoon iedereen) een plezier en hou je hond gewoon bij je, los of aangelijnd.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen