Hond laten traplopen, wel of niet?
13 oktober 2023 
7 min. leestijd

Hond laten traplopen, wel of niet?

Traplopen, dat moet je niet doen met je hond. Tenminste, dat wordt wel heel vaak gezegd. Traplopen zou gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld heupdysplasie veroorzaken. Een pup? Die zou je al helemaal geen trap op moeten laten lopen. Maar zijn deze uitspraken nou echt waar? Is traplopen nou echt zo slecht voor je hond?

Is het slecht voor een hond om trap te lopen?

Voor een gezonde hond is traplopen zeker niet slecht. Zolang je hond maar rustig en met de juiste techniek een trap op- en afloopt. Op die manier is het geen zware belasting voor je hond. Natuurlijk spelen er verschillende factoren mee, zoals: het type trap, hoe vaak de hond de trap op- en afloopt en het materiaal van de trap.

Voor een hond die al gewrichtsproblemen heeft kan traplopen nadelig zijn, omdat het slijtage bij gewrichten in combinatie met de kracht en beweging extra pijnprikkel kan veroorzaken. Zeker als: de hond erg vaak de trap op en af moet, de trap steil en/of glad is of de hond geen goede "looptechniek" heeft.

hond traplopen risico vallen blessure

Wat zijn de risico's van traplopen voor een hond?

Een risico is dat de hond kan uitglijden of vallen van de trap. Daarom is het juist belangrijk dat je hond bewust, gecontroleerd en rustig een trap op en af kan stappen. Een ander risico is dat je hond zijn spieren en gewrichten te zwaar belast, waardoor hij kans heeft op blessures en slijtage aan de gewrichten. Dit gebeurt wanneer je hond springt van de ene naar de andere trede (vooral bij het naar beneden gaan op de trap). Hierdoor ontstaat een grote piekbelasting op de ellebogen. Het rustig stappen is geen grote belasting voor de spieren en gewrichten.

Welke lichaamsdelen van je hond worden belast bij het trapklimmen?

Bij het omhoog klimmen worden de knieën, heupen en onderrug van je hond meer belast. Bij het naar beneden gaan worden zijn schouders, ellebogen en polsen meer belast.

Is het verstandig om je hond te leren traplopen?

Het is zeker verstandig om je hond te leren traplopen. Want op het moment dat traplopen een keer noodzakelijk is voor je hond, kan hij dat op een rustige en veilige manier doen. Misschien denk je: "Nou, juist mooi dat mijn hond niet kan traplopen, want dan gaat die tenminste niet boven op de slaapkamer op mijn bed liggen."

Maar wat als je op vakantie gaat met je hond en een deel van de reis bestaat uit een boottocht? Je parkeert je auto op het parkeerdek, je hond moet eruit, en jullie moeten de trap op? Of je gaat met je hond naar een hotel of een appartement met een trap...

hond leren traplopen veilig thuis

Op welke trappen kan je hond veilig lopen?

Voor honden zijn dichte trappen met lage brede treden het veiligst en makkelijkst om op te lopen. Uiteraard is het ook belangrijk dat de trap niet te glad is. De beste trap voor buiten kan een stenen of houten trap zijn (let wel op dat hout erg glad kan zijn wanneer het nat is). Metalen trappen met gaten zijn ook een risico; een nagel kan vast komen te zitten in de gaatjes!
Binnenshuis is een rechte, dichte trap met tapijt erop de veiligste keuze. De hoeveelheid traplopen heeft uiteraard ook te maken met veiligheid. Dus, hoeveel treden heeft de trap en hoe vaak moet je hond erop en neer lopen.

Vanaf welke leeftijd kan een hond traplopen?

Dat ligt zowel aan de hond als aan het type trap. Een gezonde puppy met normale lichaamsbouw kan zonder problemen leren traplopen rond de leeftijd van 10 weken. Let er wel op dat de pup rustig de trap op en af loopt en dus niet gaat springen. Bij pups van hele kleine rassen is het even een klusje om een geschikte trap te vinden, want doordat ze zo klein zijn, gaan ze snel springen. Ondersteun je pup aan zijn tuig, laat hem niet los "op goed geluk" als een kamikazepiloot een trap afrennen.
En oefen uiteraard heel kort!


Moet je een puppy al leren traplopen?

Bij puppies wordt traplopen vaak met klem afgeraden. Terwijl het eigenlijk een belangrijke basisvaardigheid is voor zijn hondenleven. Natuurlijk ga je met een pup niet tig keer een steile trap op en af. Ook laat je jouw puppy natuurlijk niet los op een gladde trap. Maar.. Je leert op een veilige manier je pup aan hoe traplopen werkt. Dat zorgt er namelijk voor dat je pup minder kans maakt om uit te glijden of van de trap te vallen.

Vaak wordt ook gezegd dat traplopen als puppy ervoor zorgt dat je hond later HD (heupdysplasie) of andere gewrichtsproblemen krijgt. Dit is niet waar. Er zijn heel veel honden die nooit hebben trapgelopen, maar wel zware HD hebben, en honden die veel traplopen maar 100% perfecte gezonde gewrichten hebben.

Waarom is traplopen voor een oudere hond vaak moeilijker?

Voor een oudere hond kan traplopen moeilijker worden om verschillende redenen. Als eerste neemt de spierconditie af naarmate hij ouder wordt. De oudere hond heeft daardoor dus minder kracht om een trap op en af te komen. Ook hebben oudere honden vaak artrose. Daardoor kan bewegen pijnlijker worden, en dat geldt ook voor traplopen. Nog een probleem is het verminderen van zicht, waardoor het voor de hond lastiger is om de diepte van de traptreden in te schatten. Tot slot neemt door ouderdom ook de coördinatie van het lichaam af. Dat wil zeggen dat de oudere hond meer moeite heeft om zijn poten bewust neer te zetten.

oudere hond traplopen moeilijk waarom kenmerken

Hoe leer je een hond traplopen?

Je leert je hond traplopen door te starten met een makkelijke, lage trap van een paar treden.
Idealiter zijn de traptreden van deze trap niet hoger zijn dan halverwege de voorpoot van de hond. Brede lage traptreden zijn het makkelijkst, vooral als de traptreden niet glad zijn. Leg eventueel iets lekkers op de treden, hierdoor kijkt de hond naar datgene waar hij loopt. Als je voer of een speeltje in je hand houdt, kan het zijn dat je hond te veel focust op je handen en struikelt over de trap. Daardoor wordt het traplopen uiteraard minder leuk.

Sommige honden vinden traplopen eng. Honden vinden omhoog vaak minder eng dan omlaag. Kleine hondjes kan je natuurlijk tillen, maar wat als je een grote zware hond hebt die trappen eng vindt?

Wat doe ik als mijn hond traplopen eng vindt?

Begin helemaal opnieuw met traplopen aanleren (zie ook hierboven). Neem de tijd, heb geduld. Ga in het begin met je hond een trede omhoog, en gelijk weer omlaag. Dan twee traptreden omhoog en twee omlaag. Houd het oefenen kort. Blijft je hond angstig en gespannen met traplopen? Laat dan voor de zekerheid een professional zoals een dierenarts of fysiotherapeut met je meekijken. Misschien heeft je hond fysiek ergens last van, en vindt hij het daarom eng.

hond vindt traplopen eng bang angstig

Het beste advies? Begin op tijd met je hond trainen

Bij voorkeur begin je zo snel mogelijk met het trainen van je hond, vanaf dat hij een pup van 7 of 8 weken is. Dat geldt overigens niet alleen voor traplopen. Het is echter nooit te laat om je hond nieuwe dingen aan te leren (of hem over zijn angsten heen te helpen)! Door op tijd te beginnen met trainen voorkom je echter vaak problemen die je hond op latere leeftijd kan krijgen. Meer over de samenhang tussen de leeftijd van je hond en trainen lees je hier. Deze samenhang is handig om te weten, want naast traplopen zijn er namelijk nog tal van andere dingen waarvan je wilt dat je hond ze zo snel mogelijk leert. in het blog lees je ook meer over onder hoe lang je mag trainen, hoe vaak je kan trainen met je hond en hoe je dat veilig doet.

Online hondentraining

Sta je te trappelen om samen met je puppy of hond te gaan trainen? Bekijk dan snel ons online hondentraining overzicht. Hier kan je alle hondencursussen, van puppytraining en gehoorzaamheid tot fun- en gedragstrainingen volgen. En dat allemaal gewoon lekker vanuit huis :)

Wil je alvast een voorproefje van online training? Omdat onze hondencursussen zo uitgebreid zijn hebben we een aantal pagina's met gratis video's voor je. Op deze pagina vind je video's met de belangrijkste oefeningen voor je hond.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming




Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen