Van hond kopen tot opvoeden!
14 april 2023 
27 min. leestijd

Van hond kopen tot opvoeden!

Laat je niet verleiden door een gratis hond of puppy..

Je staat te springen om een puppy in huis te nemen, zo snel en zo goedkoop mogelijk! Toch?

Als je dat op dit moment nog denkt, lees dan dit blog snel en goed door ;)

Want lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Zeker als het gaat om een puppy of hond kopen. Er worden namelijk vaak honden en puppies ‘gratis’ aangeboden, maar waarom?

Met het doel dat jij er later achterkomt dat je puppy ziek is? Of merkt dat je herplaatser toch wel behoorlijke gedragsproblemen heeft? Nee, maar dat is wel het resultaat.. En als je daar achterkomt is het te laat.

En ben jij net als mij en veel andere baasjes? Dan kan je het moeilijk over je hart verkrijgen hem ‘dan maar weg te doen’, want dat is zielig. Dus bespaar jezelf een boel ellende, stress en kosten in de nabije toekomst.

Kies nu voor een erkende, goed aangeschreven fokker. Je leest overigens ook nog andere opties in dit blog ;)

Weeg hoe dan ook je keuze goed af, want of je nu gaat voor een puppy, puber of volwassen hond. Jullie gaan samen best wat tijd doorbrengen, toch?

Puppy loopt op straat

Welke hond of puppy kies je? 


Een van de meest gestelde vragen van toekomstige baasjes is:

"Welke hond past bij mij?" Heb jij die vraag ook? Super! Ga op onderzoek uit. Veel info vind via de links in dit Blog. Hoe beter jij nu over deze vraag nadenkt? Hoe kleiner de kans op teleurstellingen later.

Veel toekomstige (ex)baasjes denken namelijk te weinig na over die vraag voordat ze een hond aanschaffen. Ze hebben dan heel andere verwachtingen dan de realiteit. Dat is jammer, want vaak moet de hond dan weg offf het wordt een stuk minder gezellig in huis.


De meest genoemde reden? “Een hond hebben is toch niet hoe ik het me voorgesteld had”. 

Logisch, want.. Kies je een buitenhond die je binnenhoudt? Of een werkhond die ‘wil werken’, terwijl jij juist vaak ‘wilt rusten’ dan komt dat meestal niet goed, het tegenovergestelde is geen garantie, maar gelukkig wel vaak waar ;)

Het allerbelangrijkste bij het proces van een hond kopen is: "Wees eerlijk naar jezelf”, zowel op financieel gebied als over je houding en de inspanningen die je wilt leveren. Beide werken (later) alleen maar in je voordeel.

Misschien ben je pas net aan het oriënteren? Geen zorgen, een goed begin is lezen over wat de eigenschappen van verschillende hondenrassen zijn.


Hoe koop je een hond?

Daar zijn verschillende manieren voor. Dat begint bij de vraag: wil je (perse) een pup? Of overweeg je juist een puber/herplaatser? Bijvoorbeeld van een overleden baasje.

Dit zijn grofweg de keuzes:

• Een asielhond
• Een puppy (via een erkende en goed aangeschreven fokker)
• Een herplaatser (liefst via een erkende tussenpartij)
• Een gratis hond via marktplaats, maar daar hebben we het al over gehad ;)

Je kan ook nog kiezen voor rashond, daar hangt dan wel een kostenplaatje aan (nee, de kruisingen uit broodfok zijn vaak juist duurder dan rashonden. Plus dat met een rashond waar de ouders onderzocht zijn heb je minder kans op erfelijke afwijkingen en ziektes dan bij de pups uit niet-onderzochte ouders).

Maar het is hoe dan ook belangrijk dat je onderzoek doet naar het hondenras, met een Mechelse herder ga je bijvoorbeeld weer anders om dan met een Golden Retriever. En met een kleine hond anders dan met een grote, ieder ras (kruising of lookalike) heeft zo weer zijn voor- en nadelen, ook qua gezondheid en veelvoorkomende kwaaltjes bijvoorbeeld.

Dus ook hier geldt: denk vooraf goed na over wat jij ervoor over hebt, wat je zelf wilt doen in je leven - en wat jij wilt doen met je hond. En ga zeker niet alleen af op uiterlijk, want het uiterlijk van een hond zegt namelijk lang niet alles over zijn dagelijkse behoeften en zijn karakter ;)

Tot slot kan je nog kiezen om je hond in Nederland te kopen of juist te adopteren uit het buitenland. Bijvoorbeeld omdat je een heel specifieke hond wilt, geduld is, zeker bij het laatste, een schone zaak.

En over geduld gesproken. Dat heb je ook behoorlijk nodig voor puppy’s van Nederlandse bodem ;) Lees hier over de realiteit versus verwachting bij een puppy uitzoeken en hardnekkige misvattingen. Een eye-opener als jij er nu nog heilig van overtuigd bent dat je de puppy moet kiezen die als eerste naar je loopt.

hond kopen en onderhouden kosten

Wat kost een hond?

Een terechte vraag, maar zonder eenduidig antwoord, helaas. He bah, wat flauw denk je nu waarschijnlijk, kun je niet gewoon zeggen wat het kost? Nee, helaas! ;)

Het gaat nou eenmaal heel erg om zaken als ‘welke hond kies je?’ kies je bijvoorbeeld voor een rashond of kruising? Ofwel een die je al vanaf een paar honderd euro kan kopen of een die misschien al €15.000,- kost om aan te schaffen?

Heeft hij/zij specifiek voer nodig - en hoeveel? Moet hij vaak trainen of is het een hond die veel rust? En wat wil jij? Naar fysieke trainingen, online trainingen of liever zo min mogelijk?

Wat is de kans om naar de dierenarts te moeten, enz. neem je een hondenverzekering? Of juist niet? En ga zo maar door.. en door.. en door.


Dus als je weer een snel antwoord ziet op internet op vragen die jij hebt zoals:
Wat kost een hond per maand of jaar? Trap dan niet in de valkuil om dat antwoord direct voor waarheid aan te nemen.


Wat ik wel ga doen is alvast een voorzetje geven voor je lijstje waar je sowieso rekening mee moet houden.

• De aanschaf van je hond
• Hondenvoer
• Hondensnoepjes / snacks
• EHBO koffer
• Speelgoed en kauwspeeltjes
• Mand, kussen en soms een bench
• Tuigen en halsbanden
• Honden trainingen
• Honden verzekering
• Dierenarts bezoekjes
• Verzorging (nagels, knippen en wassen)
• En vaak vergeten:

- Simpelweg reiskosten en tijd (Moet je er veel op uit of juist niet?)
- Speeltjes gaan kapot en soms ook je meubels als je pech hebt, zeker als je hond (nog) niet alleen kan zijn ;)

Moet je overigens al die dingen nieuw kopen? Nee, natuurlijk niet! In dit super handige blog lees je volop tips over hoe je kosten bespaart op spullen voor je puppy en hond.


De beste puppy tips op een rij

Krijg je een kersverse puppy? Dan wil je goed voorbereid zijn op de eerste dagen dat je puppy in huis komt. In dit blog lees je o.a. meer over:
• Een puppy schema
• Hoeveel je bezig moet zijn met een puppy training.
• Je huis ‘puppy proof’ maken
• Hoe lang je mag wandelen met je puppy
• Welke spulletjes je in huis wilt hebben


En in dit blog lees je wat normaal gedrag is voor een puppy en hoe je ermee omgaat:
• Een fijne rustplek voor je pup maken.
• Moet je slapen bij je pup?
• Hoe maak je jouw puppy zindelijk?
• Het belang van socialisatie
• Waarom regels nodig zijn en welke
• Hoe je omgaat met zijn voerbakje
• Uitzonderingen bij het wandelen


Hier lees je alvast een heleboel van de beste puppytips, maar een pup wordt ook groter. Daarom geef ik alvast.


spelen met je hond is belangrijk voor zowel puppy's als honden



Antwoorden op algemene vragen die handig zijn voor zowel puppy- als hondenbaasjes.


Waarom luistert mijn hond niet en hoe los ik dat op?
• Wat moet ik doen als mijn hond niet wil eten?
• Waarom zijn regels nodig? En wat zijn dan de belangrijkste regels voor honden?
• Hoe bouw je vanaf de start een goede relatie op met je hond?
• Hoe ga je om met je hond belonen?
• Hoe kan je leuk spelen met je hond en moet dat überhaupte
Mag mijn hond op de bank en hoe krijg ik hem er vanaf?
• (Wanneer) mag je nou wel of niet je puppy optillen?
• Hoe voorkom je angst voor de dierenarts?
• Alles over hondenpoep en het opruimen.
• Wat als mijn hond niet alleen kan zijn?
Titeren of enten?
• Hoe zorg je ervoor dat je hond gezond blijft?
Hoe pak ik iets van mijn puppy af dat hij niet mag?
• Wees er op tijd bij als je denkt dat je hond een gedragsprobleem heeft en wat je moet doen als je eigenlijk al iets te laat bent..


De beste tips voor kersverse puppy’s en baasjes.


1. Je puppy krijgt altijd wel stress, als je het goed doet. Huh, wat!? 

Als je jouw puppy probeert ‘stressvrij te houden’ door hem volledig af te zonden? Dan is dat een voedingsbodem voor andere problemen. Maar wat is nou een goede manier om de stress van je hond te voorkomen, verminderen en hem er gedoseerd bloot aan te stellen? Lees verder over stress bij honden.

2. Denk goed na voordat je er een tweede hond bijneemt. 

De belangrijkste vraag die je waarschijnlijk hebt is ‘gaat dat altijd goed’? Het korte antwoord is: Nee. Dus denk er goed over na voordat je een tweede hond neemt en lees je er over in!

3. Je puppy aan de riem leren lopen 

en wat te doen als hij aan de lijn blijft trekken.

4. Zorgen dat je puppy zindelijk wordt. 

He, vervelend je schattige pup plast (nog steeds) binnen. Hoe leer je hem dat nu af? Dat is waar we in dit blog over zindelijkheid dieper op ingaan.

5. Denk na voor je uitspraken doet als: “Mag hij niet gewoon los om te spelen?”

Een goede en logische vraag is “Mag mijn puppy niet gewoon los?”. Over het loslopen van honden wordt vaak makkelijk gedacht, dat is jammer want het kan leiden tot veel (soms ernstige) problemen die goed te voorkomen zijn..

6. Socialisatie en habituatie van je puppy is belangrijk 

Hij moet wennen aan jou, de omgeving, je gezin, mensen om je heen, maar ook dieren en dingen zoals een stofzuiger. Train daar dus actief mee.

7. Speel regelmatig met je puppy en hond. 

Net als jij wil je hond zich ook vermaken. En speelt hij liever (even) niet met jou? Dan haal je hier al wat belangrijke inzichten uit ;)

Je hebt nu al aardig wat tips verzameld voor je puppy, maar een van de belangrijkste mijlpalen blijft toch wel..


puppy bijt in hand

De puppy training

Reken eerst af met hardnekkige aannames en ga op onderzoek uit. Er zweven nog heel veel ouderwetse theorieën, maar vooral ook serieuze misvattingen in de rondte. Hieronder lees je er alvast een paar om jezelf te wapenen tegen misinformatie.

Je bent als baasje geen moederhond en wij mensen hebben ook niet de timing van een hond. Een van de slechtste adviezen naast ‘hem met zijn neus in zijn plasje duwen’ is een puppy in zijn nekvel pakken. Doe dat nooit! Want...dat doet de moederhond ook niet als straf...

Daar snapt je pup helemaal niks van, maar hij denkt wel dat jij hem pijn wil doen. Dat zorgt weer voor heel andere problemen, zoals agressie, angst, enz.

En oh ja, maak je geen zorgen, je hoeft dus ook geen ‘roedelleider’ te zijn. Maar ja, als je geen moederhond of roedelleider bent..

Hoe corrigeer je jouw puppy dan wel? Leer hem de betekenis van “nee!” aan. Ik zeg bewust betekenis, omdat je hond geen ‘mensentaal’ begrijpt. Je moet hem dus eerst letterlijk leren wat het betekent.

Wordt dit je eerste pup of heb je misschien zelfs al meerdere honden gehad? Ik beloof je dat dit blog over of een puppycursus nodig is je aan het denken zet. Twijfel je nog of een online puppy training de oplossing is? Lees dan hier of je een online puppy cursus bij jou past.

Heb je juist al een puppy en loop je tegen wat dingetjes aan? Dan wil je hem waarschijnlijk eerst zindelijk maken, of bijt hij je en wil je je puppy bijten afleren dat soort zaken. Je denkt waarschijnlijk, maar hij moet toch gewoon luisteren?

puppy aan de riem leren lopen

Spoiler.. Een puppy training is waarschijnlijk niet je laatste training ;)

Net als kinderen en wijzelf, leren we dingen aan, maar leren we ze ook weer af, meestal onbewust. We laten de kennis simpelweg een beetje versloppen, we oefenen niet meer actief. Dat werkt bij honden ook zo, maar ja. Je wilt natuurlijk wel een hond die luistert en die blijft luisteren. Het liefst wil je zelfs dat hij steeds beter gaat luisteren! Toch?

Dat is precies waarom hondentraining ook na de puppyfase zo belangrijk is. Want net als ‘menspubers’ kunnen honden pubers er ook wat van. Daarom moet je het trainen door de fases heen natuurlijk wel goed aanpakken.

En wil je nu al direct actiever aan de slag? Dan hebben we in onze online hondenschool een geweldig leuk aanbod met online trainingen voor jou en je trouwe viervoeter, in welke fase hij, zij of jullie samen ook zitten.

En dan denk je, het is tijd.. tijd voor een tweede hond!



Een tweede hond erbij? (Of is dit je tweede misschien al?)


Voor veel baasjes is één hond genoeg, maar.. misschien wil je er nog wel een tweede hond bij! Of misschien heb je er al een en wordt dit je tweede. Lees dan zeker eerst even dit blog over waar je op let als je er een tweede hond bij neemt en of dat wel altijd goed gaat..



Een nest met puppy's en een bankrekening vol geld? Interessant.


Je wilt een nest met puppies! Yaaayyyyyy, toch? Ho-ho, een stapje terug. Ook hier geldt.. Let goed op: ‘bezint eer ge begint’. Want een nestje krijgen is iets om goed over na te denken. Ja, het idee van centjes verdienen is leuk en alleen al de puppy's op zich al (toch?)

Ja, natuurlijk! En dat is ook echt wel leuk, maar.. Er komt behoorlijk wat bij kijken. En voor je er wat aan verdient? Gaat het ook wat kosten, daar moet je wel op berekend zijn.

Ik zou nog uren verder kunnen schrijven over hondengedrag en waar je op moet letten, wat je kan doen, wat wel en niet ‘normaal’, maarrr dat vat ik voor nu maar heel kort even samen ;)

Daarom lijkt het me leuk om af te sluiten over normale vragen die ik vaak hoor.


mijn hond doet allerlei dingen is dat gewoon?



“Mijn hond ……. is dat wel normaal?


Of je het nu gelooft of niet, jij bent écht niet de enige die af en toe met verbazing kijkt naar wat je hond of puppy nú weer doet. Soms is het schattig, soms is het een beetje eng of maak je je zorgen en soms weet je niet of je moet lachen of boos zijn.

Loop jij met een van deze vragen? Dan kan je hier meteen de antwoorden vinden.

• Waarom blaft mijn hond zoveel, is dat normaal? En hoe kan ik mijn hond blaffen afleren?
• Is rijgedrag voor een puppy of hond wel normaal?

• Is het zielig als mijn hond niet los kan lopen?
• Is het normaal dat hij overal tegenaan plast?
• Is het normaal dat mijn hond niet bij me wil liggen?
• Mijn hond jaagt op dieren, is dat normaal?
• Mijn hond eet poep, gatver! Maar.. Dat is normaal?
• Mijn hond gromt tegen me, is dat wel normaal?


Van Maanen LOCA is dé hondenschool online. Je volgt lekker vanuit thuis - op jouw tempo en tijd -alle trainingen die je wilt. Wil je socializen met andere baasjes en onbeperkt vragen stellen over de trainingen die je volgt? Sluit je dan gezellig aan bij de gezelligste hondenclub van Nederland, de LOCA club!

Meer weten over puppy training waarin we dit en nog veel meer behandelen?

Wil je je hond beter leren begrijpen of hulp bij het opvoeden van je puppy?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!
Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9.95 p/m en maandelijks opzegbaar.

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk al onze online hondentrainingen hier.

Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen