Wil jij een werkhond?
12 november 2021 
8 min. leestijd

Wil jij een werkhond?

Vol bewondering bekijk je de honden die schitteren met hun gehoorzaamheid, je kijkt op social media de ene prachtige film na de andere, en ja... jij wilt ook zo graag zo'n echte werkhond.

Eentje die echt alles kan doen wat jij wilt. Eentje die allemaal bewonderende blikken van andere baasjes in jouw richting gaat sturen!


Wat is een werkhond?

Met een werkhond wordt een hond bedoeld uit een werkhondenras die niets liever wil dan werken. Deze honden hebben het trainen en werken dus echt nodig. En ze hebben er niet genoeg aan om eens per week naar een cursusje te gaan, of aan lange wandelingen.

Nee, werkhonden hebben dagelijks mentale en fysieke uitdaging nodig. Voorbeelden van werkhonden zijn Mechelse herders en kruisingen ervan, border collies, Aussies, terriërs, beagles, rottweilers, staande honden, spaniëls en retrievers... eigenlijk alle honden die van oorsprong zijn gefokt voor een werkdoel.

wat is een werkhond


Werklijn en showlijn

In sommige rassen zijn verschillende foklijnen ontstaan. De zogenaamde 'showlijn' en de 'werklijn'. Bij sommige rassen lijken beide types niet eens meer op hetzelfde ras.

Waar bij de werklijn vooral het werklustige karakter en de functionele bouw van belang zijn, is bij een showlijn het mooie uiterlijk (vaak gepaard met een langere vacht) en het minder pittige karakter van belang. Vooral bij retrievers is deze verdeling heel duidelijk zichtbaar.


Het karakter van werkhonden

Voor werkhonden zijn de volgende eigenschappen erg belangrijk: uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en snel leren

Dat klinkt dus heel positief. Maar dat uithoudingsvermogen is wat minder leuk wanneer je hond besluit je bankstel te slopen. Of het doorzettingsvermogen wanneer hij achter een kat aan wil jagen, ondanks dat jij dat verbiedt. Keer op keer op keer.

En het snel leren... tja, dat geldt niet alleen voor het snel leren van oefeningen. Maar ook voor het snel leren hoe je deuren open kunt maken en snel iets verkeerd begrijpen omdat jij wat minder snel was met je timing.

wat heeft werkhond nodig


Aangeboren talent

Soms denken mensen dat ze met opvoeding ook instinct weg kunnen gummen. Dus, met je beagle nooit in het bos gaan lopen, want wat als hij dan een konijn ruikt? Geen trekspelletje doen met je herder, want dan leert hij bijten.

Helaas, wat er in zit, zit er in. Een beagle of basset hoef je niet te leren speuren, dat kunnen ze. Een werklijn herder kan bijten. Een working retriever kan apporteren. Een pointer gaat al in het nest voorstaan. Een border collie weet wat hij aan moet met schapen.

Dat kunnen ze vaak al in het nest. Voordat de pups 8 weken oud zijn, zie je deze aangeboren talenten al.


Wat heeft een werkhond nodig?

Werkhonden hebben werk nodig. Dat hoeft niet altijd datgene te zijn waar de hond oorspronkelijk voor is gefokt. Maar soms moet dat wel. Denk daar aan als je weer met verbazing kijkt naar het drijfwerk van een border collie.

Heb jij een boerderij en een kudde schapen, of woon je 3 hoog in het centrum...?

Een ras dat extreem goed is in het bewaken van het eigen terrein zal ook in een tussenwoning of appartement doen aan terreinbewaking. En het feit dat vreemden dan alsnog in hun straat lopen, leidt vaak tot frustratie en agressie.

problemen met werkhonden

De werkhond als huishond

Honden uit werkhondenrassen kunnen ook vaak in huis leven. Mits je ze wel vaak genoeg aan het werk kunt zetten. Je kunt met je beagle of basset gaan speuren. Met een retriever apporteersport gaan doen, met je herder naar een pakwerkclub. Je border kan bij schapen, of treibballen.

Of je kunt kijken of een andere vorm van sport je hond tevreden houdt. Agility, frisbee, freestyle, het maakt niet uit wat je doet, als je hond en jij het maar leuk vinden en het je hond voorziet van een 'baan'. Maar dat is dus iets anders dan een lange wandeling!


Problemen met werkhonden

Als jij je werkhond niet genoeg werkuren geeft, gaat hij het zelf aanvullen met freelance opdrachten. Dit kan zijn slopen, constant blaffen, weglopen, najagen van alles, de bank bewaken, zelfs tegen het eigen gezin.... echt niet leuk voor jou als baas, maar ook niet voor je hond.

Een werkloze werkhond is niet gelukkig. Vaak zie je ook toename van stress en frustratie, met als gevolg het inzetten van agressie, asociaal gedrag of nervositeit. Werkloosheid kan ook leiden tot fysieke problemen, zoals problemen met de spijsvertering en huidproblemen.

past een werkhond bij jou


Past een werkhond bij jou?

Geef nou heel eerlijk antwoord op de volgende vragen:


- Ben je van plan om een sport of werk te gaan doen met je hond?
- Heb jij veel tijd om met je hond bezig te zijn?
- Ben je fanatiek wat betreft training met een hond?
- Wil jij dagelijks met je hond op pad als hij dat nodig blijkt te hebben?
- Ben je bereid om je hond zijn werkuren te geven, ook wanneer je moe bent of het regent?

Als je ergens gaat twijfelen, kies dan voor een ander ras of een retriever of herder uit de showlijn, waar niet zoveel werkvermogen in zit. Bij de aanschaf van een hond moet je altijd eerlijk tegen jezelf en de fokker zijn. Koop een hond die bij jou past, niet eentje die geweldig bij een ander past!


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen