Een puppy uitzoeken
02 september 2022 
11 min. leestijd

Een puppy uitzoeken

Denk je erover om een pup in huis te nemen? En heb je er een rooskleurig beeld bij? Lekker spelen en knuffelen met je pup, samen de wereld ontdekken en een fijne vriend hebben die altijd blij is om jou te zien? 

Is een puppy wel de juiste keuze voor jou? En hoe kies je nou een puppy die bij jou past? 


Ik wil een puppy

Puppy's zijn schattig, lief, geven je onvoorwaardelijke liefde, houden van knuffelen en ja, soms zijn ze een beetje stout en stelen ze een rol WC papier of een schoen. 

In reclames en films zijn puppy's echt zo onweerstaanbaar schattig! En als we op straat mensen tegenkomen met een pup, is het bijna onmogelijk om niet te vragen of je de pup mag aaien. Je gaat minstens spontaan glimlachen bij het zien van een puppy! 

Dan wil jij toch echt wel aan het andere einde van de lijn staan.... krijg jij ook eens een vriendelijke blik en een glimlachje!

Puppy in huis nemen


Waarom wil je een puppy?

Eén van de antwoorden die ik wel eens krijg op de vraag 'waarom een pup?' is dat je een pup zo kunt opvoeden dat hij precies wordt zoals jij het graag ziet. Hier schep je wel een verwachting waar een puppy misschien helemaal niet aan kan voldoen. Want een puppy is geen blanco papiertje, geen onbeschreven blad. 

Wil je er dus zeker van zijn dat je een hond krijgt die goed samen kan met katten en kinderen, sociaal is met andere honden en mensen, zich rustig gedraagt, alleen kan zijn, geen baknijd heeft, geen jager is... dan is de keuze voor een volwassen hond, waarvan dit alles al bekend is, echt wel slimmer! 

Helaas voor jou zullen niet veel mensen zo'n perfecte hond herplaatsen. Ja, de beschrijving op Marktplaats is dat vaak wel... totdat jij met de hond thuis aankomt. 


Hoe kies je een nest?

Hopelijk heb je eerst goed je huiswerk gedaan, en een ras gekozen dat echt bij je past. Dan wordt het tijd om contact op te nemen met verschillende fokkers. Let op: bij veel goede fokkers heb je te maken met een wachtlijst, en word je min of meer gekeurd om te achterhalen of je wel een geschikte kandidaat bent om een pup in huis te nemen. 

Het is bij een goede fokker dus niet zo dat je gaat kijken en meteen naar huis gaat met een puppy! Ga op bezoek bij verschillende fokkers, maak kennis met de honden die worden gebruikt voor de fok, en heb vooral geen haast. 

kijken naar een nest puppies


Hoe kies je een puppy uit het nest?

Wat je vaak hoort als advies is 'laat de pup kiezen'. De pup die als eerste bij je komt, die moet je nemen. Nou... vaak is het een en dezelfde pup die als eerste naar iedereen toe gaat. Dat zou dus betekenen dat die pup de beste keuze is voor iedereen. Dat is natuurlijk niet zo. 

Die pup is gewoon de snelste en vaak ook de brutaalste. Laat de fokker jou helpen. Ze hebben vaak een puppytest gedaan of laten doen, en kunnen dus goed inschatten welke pup het beste past in een gezin met kinderen, of juist bij 3 andere honden of bij een sportieve baas! 


Wanneer kies je je puppy?

Wanneer een fokker jou vraagt om een pup uit te kiezen als deze nog maar een paar weken oud zijn... NIET doen. 

Je kunt pas een beetje een beeld hebben van de karakters als de pups rond de 5 tot 6 weken oud zijn, en het is het beste de definitieve keuze zo laat mogelijk te maken. Kies dus niet op kleur, maar op karakter. Daar zal elke goede fokker ook 100% achter staan. 

puppy naar huis brengen


Je puppy ophalen

Als je je pup gaat ophalen, zou het ideaal zijn als iemand anders kan rijden en jij je pup op schoot, of naast je op de achterbank kan vasthouden. Je wilt niet dat de eerste ervaring van je pup met jou is dat hij in een bench wordt gezet en een uur lang moet gaan janken...

Informeer ruim voor de tijd of de fokker de pups mee heeft gehad in de auto, wat zijn ze gewend, hoe lang hebben ze gereden. Het is misschien verstandig om van één uur rijden juist 3 x 20 minuten te maken, met tussendoor een plaspauze en iets te drinken. 

Let wel op dat je pup dan een veilig tuigje om heeft waar hij niet uit kan ontsnappen. Even zonder riempje op een grasveldje zetten, is nu nog niet handig. Je pup kan nog niet luisteren naar jouw geroep, en puppy's zijn razendsnel. 


De eerste dagen met je nieuwe gezinslid

De eerste dagen ben je helemaal verliefd op het kleine bolletje. Je kunt je ogen er niet van afhouden. je gaat om het uur naar buiten en prijst je pup de hemel in als hij buiten plast. 

Je slaapt op de bank, want de eerste nachten je pup alleen laten is meestal niet verstandig. Dan heb je een grotere kans dat je pup gaat huilen. Maar dat heb je er allemaal voor over, je bent zo blij met je pup. 

puppy is veel werk


Je pup is toch wel heel veel werk

Na een weekje (of misschien twee) kun je nog steeds niet je ogen van je pup afhouden. Want als je niet naar hem kijkt, knaagt hij je elektriciteitskabels stuk, gaat hij er met je was vandoor en draait hij een drolletje op je vloerkleed. 

De charme van om 2 uur's nachts in de regen staan, al herhalend 'plasje doen, brave pup, plasje doen' en slapen met je kleren aan om te voorkomen dat je in je pyjama op blote voeten naar buiten moet rennen, is er een beetje af...


Zo klaar met je pup...

Na een paar maanden had je een beetje verwacht dat je was aangekomen bij dat moment dat je met je schattige viervoeter in het park loopt, en iedereen zich verbaast over de schoonheid en goede manieren van je pup. 

De realiteit: je pup trakteert mensen in zijn enthousiasme op modderpoten op hun kleding. Deze mensen spreken weinig bewondering uit over je opvoedkunde.... je pup rent ook schattig achter de eenden en katten aan en lijkt dan compleet doof. 

puppy heeft veel aadacht nodig


Is het normaal om je te ergeren aan je pup?

Ja. Iedere puppyeigenaar is wel eens echt klaar met het zoveelste plasje op je tapijt, de zoveelste keer dat je voor de twintigste keer naar buiten gaat om je pup te laten plassen en hij vervolgens alleen maar achter bladeren aan huppelt... om dan weer binnen op het tapijt te plassen. Ieder puppybaasje vloekt wel eens bij een gesloopte schoen of stukgebeten kabel. 


Verwachtingen en werkelijkheid met een puppy

Je krijgt dus meestal niet wat je verwacht. Maar... je vergeet alle minder leuke aspecten van een pup hebben vrij snel. Dat komt omdat je hond in de puberteit komt. En in vergelijking met de puberteit, lijkt de puppytijd wel een soort van paradijselijke beleving. 

Vervolgens overleef je (meestal dan...) de puberteit ook weer, en weet je wat? Na een jaar of zo ben je ook dat vergeten. En dat zorgt ervoor dat je, jawel, weer een pup in huis haalt! 

is zorgen voor een puppy veel werk


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Jezelf alvast voorbereiden op de komst van je nieuwe puppy? Lees hier alvast de beste puppytips. Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen