Mijn hond schrokt
04 november 2022 
5 min. leestijd

Mijn hond schrokt

Hoe kan ik mijn hond leren om niet te schrokken? Veel eigenaren zijn bezorgd omdat hun hond erg gulzig eet. Wat zijn de risico's van schrokken, en kun je je hond leren om rustiger te eten?


Waarom schrokken honden?

Honden schrokken omdat dat voor honden een normale manier van eten is. Honden hebben geen kiezen om eten fijn te malen, honden hebben knipkiezen. Die zijn gemaakt om stukken uit het voedsel te knippen, om deze vervolgens door te kunnen slikken.

Maar... waarom schrokken dan niet alle honden? Dit kan te maken hebben met het karakter van de hond, en ook hoe lekker hij zijn eten vindt. Een andere reden waarom sommige honden heel rustig eten, is omdat ze veel te veel te eten krijgen en dus eigenlijk de hele tijd echt vol zitten.

In deze video gaan we dieper in op waarom een hond schrokt of dat nou slecht is of niet en meer!


Schrokken voorkomen

Kun je schrokken dan voorkomen? Ja, sommige redenen voor schrokken wel. Zo kan je hond die bang is dat je zijn eten afpakt, veel sneller gaan eten om toch zoveel mogelijk te kunnen eten. Nog een reden dus om NIET de voerbak van je hond af te pakken.

Uiteraard moet je hond genoeg te eten krijgen. Een hond die uitgehongerd is zal dus sneller gaan schrokken. Maar dat wil dus niet zeggen dat een hond die schrokt, uitgehongerd is geweest... het kan gewoon een hond zijn die een extreme eetlust heeft!


hond schrokt voerbak leeg


Schrokken en meerdere honden

Soms schrokken honden omdat er concurrentie is. Als je twee of meerdere honden hebt, dan willen ze vaak hun eten snel op hebben zodat er geen kans is op een conflict met de andere hond.

Heb je nu meerdere honden en één of meerdere honden schrokken... kijk dan of het helpt wanneer ze in aparte ruimtes eten. Kan dit niet, zet dan de voerbakken zo ver mogelijk uit elkaar en wanneer de ene hond zijn eten op heeft, zorg er dan voor dat hij niet naar de bak van de andere loopt, of er naar blijft staren.

hoe voer ik meerdere hondenIs schrokken wel slecht?

Schrokken is op zich niet slecht. Mits je hond geen afwijking heeft, en mits het voedsel dat je geeft geschikt is voor die manier van eten.

Maar er zijn situaties waarbij schrokken wel een risico kan zijn! Bijvoorbeeld wanneer je hond een afwijking heeft aan zijn slokdarm of strot. Voedsel dat in de luchtpijp terechtkomt, kan hele nare gevolgen hebben. Stikken in voer kan helaas ook gebeuren.

Veel lucht happen vanwege schrokken kan winderigheid tot gevolg hebben (niet zo fijn voor de baasjes en je hond zelf...).


Schrokken afleren

Schrokken kun je niet echt afleren. Als je hond een gezonde eetlust heeft en zijn eten is lekker genoeg, dan zal hij schrokken omdat dat nu eenmaal de hondse manier van eten is.

Je hond eten gaan geven dat hij niet lekker vindt, puur om het tempo van eten langzamer te maken, is niet fijn. Wij willen zelf ook niet elke dag iets eten dat we eigenlijk niet lusten...

Natuurlijk kun je het schrokken eventueel wel verminderen door ander voer te geven (zoals stukken die je niet in een keer kunt doorslikken) of door het voer anders aan te bieden.

welke voer voor schrokkende hond


Hoe leer ik mijn hond zijn brokken te kauwen?

Nou... brokken zijn dus klein genoeg om door te slikken. Daarom kauwt je hond er niet op. En dat is eigenlijk ook goed, want daardoor komt er minder brok tussen de tanden van je hond, waardoor er ook minder tandplak komt, en dus ook minder tandsteen en minder risico op tandvlees-ontstekingen.

Je kunt je hond dus niet leren om op zijn brokjes te kauwen. Hij kan ook niet een maalbeweging maken met zijn kaken, zoals bijvoorbeeld schapen, koeien en mensen dat doen. Wij kunnen onze kaken ook zijwaarts bewegen, een hond niet.Mijn hond schrokt en stikt bijna

Kijk dan eerst naar de voeding. Brok kan heel droog zijn als je hond niet enorm veel speeksel aanmaakt voor en tijdens het eten. Om de brok minder in de keel vast te laten zitten, kun je bijvoorbeeld schapenvet of zalmolie en/of een beetje lauw water door de brokken heen mengen. Zo glijdt het makkelijker door!

Geef je stukken vlees, en staat je hond vaak bijna te stikken? Maak de stukken dan juist groter, zodat je hond deze wel kleiner moet knippen en scheuren. Of kijk hoe het gaat met gemalen vlees!

waarom schrokt mijn hondMijn hond eet te snel en geeft dan over

... en vaak eet je hond dan ook weer zijn kots op. Bah! Meestal is dit trouwens niet echt kots. De voeding is dan nog niet verteerd. Dat je hond het nogmaals op eet is niet erg, je kunt dat beter zo laten. Vaak eet je hond dan juist iets rustiger.

Er zijn wel meerdere redenen waarom honden makkelijk overgeven, dus bij twijfel raadplaag je altijd je dierenarts, zodat je zeker weet dat het komt door het schrokken en niet door bijvoorbeeld een aandoening aan de slokdarm.


Anti-schrokbakken

Tegenwoordig zijn er ook allerlei anti-schrokbakken te koop. Met cirkels, sterretjes, rondjes, vakjes... deze zijn erg leuk als puzzels, en het kan een leuke toevoeging zijn als verrijking voor elke hond, puur omdat een hond dan langer met zijn maaltijd bezig is.

Maar dat is hij ook als je zijn voer buiten gaat strooien, of als je een snuffelmat gebruikt, of je doet handvoeren. Bij sommige honden veroorzaakt dit langzaam voeren juist frustratie, en kan het zelfs agressie oproepen in nabijheid van voer. Dus altijd goed kijken naar je hond!

zijn anti-schrokbakken goed


Welke voeding voor een hond die schrokt?

Als je hond vers vlees eet, en hij schrokt enorm, dan kan het helpen om juist grotere stukken te geven. Dus in plaats van fijngemalen kvv, kun je dan bijvoorbeeld vleeslappen en karkassen proberen. Let er wel op dat je alles in de juiste verhoudingen geeft. Op bijvoorbeeld Barfplaats.nl kun je hierover heel veel informatie vinden.

Eet je hond brok? Dan zou je kunnen kijken of hij juist wel kvv wil eten. Niet dat hij dan minder schrokt, maar hij zal wel minder luchthappen, en het is niet droog, dus de keel wordt minder geïrriteerd.


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen