Belt een vrouw naar de dokter...
01 oktober 2021 
8 min. leestijd

Belt een vrouw naar de dokter...

Puberaal en hormonaal...

'Goedemorgen, met huisartsenpraktijk Schepers. Waarmee kan ik U helpen?'

'Goedemorgen, U spreekt met mevrouw Kolen. Ik zou graag een afspraak maken voor mijn zoon om hem te castreren.'

'Eh... dat is een nogal ongebruikelijke vraag mevrouw, wilt U even uitleggen wat er aan de hand is?'

'Nou, Stefan is net 14 geworden. En laatst vond ik zo'n blad met naakte meisjes onder zijn bed. En ik hoorde dat hij ook op school hand in hand liep met een meisje. En, ja dit is heeeel genant, ik denk dat hij zo'n zaadlozing heeft gehad. Er zaten vlekken op zijn lakens. Dus ja, dan denk ik dat ik hem misschien beter kan laten castreren. Maar ben ik dan nog wel op tijd? Hij moet niet dominant gaan doen of op iemand rijden!'

puberteit hond


Is ze al 'geholpen'?

'Goedemorgen, U spreekt met huisartsenpraktijk Schepers.'

'Ja, goedemorgen, met mevrouw Zwaan. Ik bel omdat ik een probleem heb met mijn dochter.'

'Wat is er aan de hand mevrouw?'

'Nou, ze is 12 en voor het eerst ongesteld geworden. Maar ik zit niet te wachten op allerlei bloedvlekjes op de kleding of misschien zelfs op de bank! Ik vind het zo vies en we willen toch geen kleinkinderen van haar. Dus misschien steriliseren of zijn er ook spuitjes voor ofzo? Ik heb echt geen zin in het extra werk dat erbij komt. Ik heb liever dat ze geholpen wordt.'

teef loops


's Nachts piepen en janken...

'Huisartsenpraktijk Schepers, waarmee kan ik U helpen?'

'Ja, goedemorgen, met Sanne Kepers. Ik heb 2 maanden geleden een baby gekregen en hij jankt 's nachts. Ik snap niet waarom hij dat doet, want overdag kan hij ook al een paar uur slapen zonder zo vervelend te doen. 

Wij doen echt alles goed hoor, als hij huilt 's nachts dan laten we hem janken want anders beloon je het huilen. We negeren het dus, blijven gewoon liggen. Maar het gaat soms de hele nacht door en we vinden het echt vervelend worden, voor ons, maar eigenlijk ook voor de buren. Hoe kunnen we dat gejank nou het beste corrigeren? Of is het gewoon iets waar we nog langer consequent mee moeten zijn?'

janken en piepen


Zindelijkheid

'Met huisartsenpraktijk Schepers, wat kan ik voor je doen?'

'Ja, goedemiddag, ik maak me zorgen over onze Peter. Hij is al 10 maanden en hij is nog niet zindelijk! Hij heeft nog zo'n luierbroekje om en als hij die niet om heeft, plast hij soms in zijn broek. Ik schaam me daar een beetje voor!'

'Maar mevrouw... dit is normaal bij een kind van 10 maanden. Gaat hij ook wel eens op het potje of op de wc?'

'Ja ook wel, maar Thomas (dat is de zoon van onze buren) is net zo oud en die is wel al zo goed als zindelijk. Onze Karel was ook veel sneller!
Ik denk toch, dat als dit niet snel beter gaat, dat we hem laten adopteren of naar een tehuis brengen, want dit is wel heel erg, al die extra was en laatst kwam er ook plas op het tapijt! En dat is ook eens in bed gebeurd. Daarom mag hij ook echt niet bij ons op bed kruipen. Echt vies zeg!' 

hond wordt niet zindelijk


In laten slapen bij gedragsproblemen

'Huisartsenpraktijk Schepers, goedemiddag. Waarmee kan ik je helpen?'

'Ja hallo, Dorothea Smits hier. Ja, ik weet niet of er nog iets aan te doen is, maar zo niet, dan wil ik graag afspraak maken voor mijn man, Rogier.'

'Dat klinkt ernstig, wat is er met Rogier aan de hand?'

'Nou, hij toont agressief gedrag. Ik ben bang dat ik hem, hoe moeilijk het ook is, maar moet laten inslapen. Gisteren zat hij op de bank Studio Sport te kijken. Ik pakte de afstandsbediening en wilde GTST opzetten. En hij staat ineens half op en zegt heel agressief 'heee, ik was sport aan het kijken!'

Ik ben toch bang dat hij misschien een keer gaat slaan. Hij reageert soms ook geïrriteerd als ik zijn biertje afpak. Ik vind het wel een beetje onvoorspelbaar gedrag. Scheiden en hem aan een andere vrouw geven, lijkt mij ook niet zo handig, want stel dat hij daar ook dit gedrag laat zien. Ik wil niet dat een ander daar last van krijgt.'

baknijd


Last van ouderdom

'Huisartsenpraktijk Schepers, een hele goede morgen.'

'Hallo, je spreekt met mevrouw van der Veen. Ik ben gisteren bij jullie geweest met mijn moeder, Johanna. Ze is wat slecht ter been en moet eens per twee weken bij jullie komen voor een controle in verband met trombose. Maar er zijn nog een paar problemen waar ik het over wilde hebben. 

Ze staat ook elke nacht een keer op om naar het toilet te gaan. Ze kan het wel zelf, maar wij worden er wel wakker van en dat is heel vermoeiend. En vroeger deed zij altijd bij ons in huis de afwas en stofzuigen, maar ja, de laatste paar maanden lukt het haar niet meer.'

'Ja mevrouw, dat is begrijpelijk, want met afwassen en stofzuigen moet ze dan weer langer staan. En ze is natuurlijk al 85 jaar en heeft trombose en een zwakke blaas.'

'Ja, ik wilde eigenlijk vragen wat er nog aan veranderd kan worden. Wordt het weer zoveel beter dat ze het huishouden nog kan doen en ons niet meer 's nachts wakker laat worden? Want als ze niet meer kan werken en we hebben er extra werk mee en last van, dan kan ze denk ik beter naar een verzorgingshuis. 

Ik moet natuurlijk geen last van haar hebben, ik heb haar in huis genomen omdat ze dan kon helpen met poetsen en zo. Dat ik één keer in twee weken met haar naar jullie toe moet vind ik al heel wat. Hebben jullie nog goede tehuizen waar zo'n oudje heen kan?'

oude hond


Hij luistert niet

'Huisartsenpraktijk Schepers, goedemiddag. Wat is er aan de hand?'

'Goedemiddag, met meneer Van Leeuwen. Ik bel over mijn zoon Sander. Doen jullie ook gedragsconsulten?'

'Nou, we kunnen altijd wel een gesprek regelen met een kinderpsycholoog als dat nodig is. Maar wat is er dan aan de hand met Sander?'

'Nou, hij is nu bijna 7 jaar en echt zo vervelend. Hij schreeuwt, huilt, luistert niet, wil niet altijd zijn bord leeg eten, hij maakt dingen kapot. We zijn ten einde raad met hem. Zo'n vervelend kind hadden we niet verwacht, want zijn moeder is ook een hele lieve vrouw.'

'En is hij alleen thuis zo problematisch, of zijn er ook strubbelingen op school?'

'Nou, hij gaat niet naar school. Dat is niet nodig, want we hebben al 2 oudere kinderen dus we kunnen zelf wel een kind opvoeden. Hij hoeft geen circusartiest te worden en op school is tegenwoordig alles alleen spelen, gesprekjes, knutselen en gymnastiek. Beetje onzin.'

'Oh ok... dit is best bijzonder. Maar doen jullie dan thuisonderwijs zodat hij wel dingen leert?'

'Ja hoor, hij kan al een beetje lezen en simpele sommetjes doen. Hij hoeft verder niks, hij mag gewoon kind zijn en hij hoeft niet weg van de boerderij. Dus als hij straks trekker kan rijden en een beetje kan lezen, is dat wel goed hoor.'


'Maar hoe zit het dan met sport en hobby's, heeft hij veel vrienden en hoe gaat hij daarmee om?'

'Nee, geen hobby's of sport, want dan moeten wij er ook tijd in steken om hem erheen te brengen en zo. Wij gaan zondags wel eens ergens lopen, en dan mag hij contact hebben met andere kinderen als we die tegenkomen. Hij is dan best wel braaf, tikkertje spelen doet hij wel eens met de andere kinderen. Maar van verstoppertje spelen maakt hij maar een potje, want hij kan maar tot 10 tellen.'

'Nou meneer... ik denk dat Sander op deze manier erg veel achter loopt in zijn ontwikkeling. En dat de gedragsproblemen een gevolg zijn van verveling!'

'Zeg, nou doe je net alsof wij geen goede ouders zijn! Wij slaan onze kinderen niet, ze hebben allemaal een eigen bed en we geven ze goed te eten, drie keer per dag. Ze zijn niet mager of te dik en ze mogen gewoon ook veel naar buiten. En hij heeft ook 3 speeltjes, een auto, een pop en een speelgoedrobot. We willen gewoon dat zo'n psychiater hem even snel fixt!'

niet luisteren hond


Rare verhalen, of niet dan?

Nou... dit is de werkelijkheid als je de puberale zoon vervangt door een reutje van 9 maanden. Of de 12 jarige dochter met een teef die voor het eerst loops wordt. Een baby die 's nachts huilt? Een puppy in de bench. Een niet zindelijke peuter? Een puppy van 3 maanden. Een hond die gromt bij de voerbak, een oudere hond die extra aandacht nodig heeft, een jonge hond die zich verveelt... 

En dit zijn echte hulpvragen, maar dan vervormd alsof het om een mens ging. Waarom vinden we dat dan 'anders'? Denk na voordat je een hond aanschaft...


Wil jij graag persoonlijk advies van Minna over 1 of meerdere vragen over je hond(en)?

Weet je dat je bij ons een uur kunt inboeken? Klik hier voor meer informatie

begeleiding voor hondenbaasjes


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemmingOver de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Karin
Door

Karin

op 14 Dec 2021

Charlie is mijn soulmate, Ik zag haar foto tussen de tientallen foto’s bij een stichting die honden redt in Portugal en voelde in mijn buik…dát is ze. Ze kan me met die bruine kijkers aankijken en aanraken, ik wilde al heel lang een hond, maar als je allebei heel de week werkt, kan dat niet vinden we. Gelukkig kon mijn man door Corona blijvend thuis werken en heb ik door de komst van Charlie ingezien dat er meer is in het leven. Ik heb mijn directeursbaan opgegeven en ben weer heerlijk 4 dagen voor de klas gaan staan. We hebben al veel bereikt, ze is nu ruim twee jaar en ruim een jaar bij ons. Ze was erg bang voor brommers, maar kan nu 9 van de 10 zonder uitvallen langs zien komen. Hetzelfde met andere honden. Ze is echt helemaal thuis en kent onze gewoontes beter, dan wij die van onszelf. Na een DNA test blijkt ze een kruising Stafford en windhond. Dat betekent dat we in een aantal landen niet meer kunnen gaan kamperen. So what…Dan gaan we waar ze wel welkom is. Inmiddels heeft ze haar jonge hondtraining gedaan en gehoorzaamheid 1 als beste meisje van de klas. Ik heb ook allerlei online cursussen gedaan om me te verdiepen in het hondenbeest. We gaan nu samen meer agility doen, maar altijd op voorwaarde dat zij het leuk vindt. Uiteraard hebben wij de leukste hond, die er is 😉

Betty van der Veen
Door

Betty van der Veen

op 14 Dec 2021

Onze hond Lara en kat Simba zijn alles voor ons. Ze zijn altijd blij als je weer thuis komt. Ik heb zelf autisme en een paniekstoornis. Lara probeert mij uit een paniekaanval te halen, door haar balletje bij mij te brengen, zodat ik die weg kan gooien en zij die dan weer terug brengt. Simba komt mij weleens aankruipen of bij mij liggen om mij te steunen. Zo lief. We hopen nog heel lang van ze te kunnen genieten. 😀

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Honden kunnen soms zo een grote steun zijn, en ze voelen ook aan wanneer het niet zo goed gaat met de baas. Ik hoop ook dat ze nog heel lang bij jullie mogen blijven!

Sabrina H
Door

Sabrina H

op 14 Dec 2021

Pebbles is alles voor mij. Ik heb haar sinds dat ze ongeveer 7 maanden oud was. Ik heb haar overgenomen van een vriend, die weer bij zijn ouders ging wonen. Daar was al een hondje en dat was te druk samen, dus moest Pebbles weer weg. Ik wilde absoluut niet dat ze in het asiel zou belanden en had het geluk dat ik net op mezelf zou gaan wonen. Pebbles moest daar snel weg, dus snel gezorgd dat de basisdingen in mijn huis stonden en toen eerder dan gepland samen met Pebbles mijn huisje in gegaan. Sindsdien zijn we samen. Ze is inmiddels al 5 jaar en ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing om die grote stap te maken. Voor het eerst op jezelf gaan wonen en gelijk je eerste hond erbij is natuurlijk heel wat, maar ik wist waar ik voor koos en als ik voor een hond ga dan is dat ook voor altijd.. Pebbles is een geweldige hond. Lief, schattig, grappig, ondeugend, energiek en nog heel veel meer. Ze is een topper en ik zou echt niet meer zonder haar willen. Ik heb verder niet echt sociale contacten, dus Pebbles is ook alles wat ik zo'n beetje heb. Zij zorgt ervoor dat ik opsta en naar buiten ga. En ze brengt me altijd weer een lach op het gezicht. Pebbles is gewoon echt mijn maatje. En ik hoop dat ze nog heel lang bij me mag blijven. :D

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Een hond kan echt je beste vriend zijn! Wat fijn dat Pebbles nu zijn forever home heeft.

Mia
Door

Mia

op 14 Dec 2021

Mijn honden zijn mijn alles. Ze horen bij het gezin, het zijn mijn kindjes maar ze moeten wel gewoon hond kunnen zijn. Iedere hond heeft zijn eigen karakter, iedere is lief op zijn eigen manier, maar ze zijn me allemaal even lief en dierbaar ook al kan ik ze soms achter het behang plakken. Ik probeer dingen mensen soms ook op dezelfde manier uit te leggen, vaak zie je mensen dan wel even nadenken. Heel goed verwoord in dit blog.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Dankjewel voor het compliment! Ja, elke hond is anders, en elke mens ook. Maar dat maakt het juist zo mooi! En ach, dat achter het behang plakken herkennen we ook allemaal.

Saskia & Maya
Door

Saskia & Maya

op 14 Dec 2021

Maya is een rescuedog uit Roemenië. Zij heeft veel meegemaakt en ondanks dat is zij een sociaal en lief hondje. Soms bij onverwachte dingen merk je dat ze even moet herstellen. Ik laat haar dingen beleven en onderzoeken op haar eigen tempo. Omdat zij zo ontzettend lief en geduldig is, is zij knuffelhond bij dementerende bewoners in het verpleeghuis. Ook daar mag zij haar eigen dingen en tempo kiezen. Maya, bewoners en personeel zijn blij met elkaars gezelschap. Voor mij is Maya een heerlijke knuffel, fijn gezelschap. Zij is ook mijn wandeltherapeutje, door chronische ontstekingen in mijn bewegingsapparaat is bewegen belangrijk en door Maya gaan we nu regelmatig naar buiten. Wij zouden niet meer zonder deze kleine lieve Tuttebol kunnen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Wat fijn dat Maya het zo goed doet. En ja, door een hond te hebben blijven we in beweging. Ik heb ook met honden gewerkt in verzorgingstehuizen en andere zorg. Wat een geweldige effect kunnen honden hebben op mensen. Natuurlijk moet dat niet ten koste gaan van de hond, dus heel fijn dat Maya dat op haar tempo kan doen.

Tonny Nikkelen
Door

Tonny Nikkelen

op 14 Dec 2021

Wat onze honden voor mij betekenen? Alles, ze zijn mijn gezin, mijn familie, mijn honden kinderen, mijn beste vrienden, mijn steun en toeverlaat, mijn leven.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Ja, hier hetzelfde! En voor ons is het weer heel moeilijk te begrijpen dat het voor sommigen een soort wegwerp artikel is.

Monica H
Door

Monica H

op 14 Dec 2021

Interessante blog. Confronterend? Voor sommige mensen misschien wel. Zij zullen waarschijnlijk ook zeggen mijn hond is een dier, geen mens. In mijn beleving zijn er veel paralellen tussen kinderen en honden.. Ik heb de blog gedeeld in de hondengroepen waar ik in zit. Altijd goed voor een andere kijk op zaken ;-)

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Ontzettend bedankt voor het delen! Qua cognitieve niveau zit een hond op het niveau van een kind van 2-3 jaar. En leerprincipes zijn natuurlijk voor alle dieren hetzelfde. En ja, een hond is een dier, maar een mens is ook een dier. Wel twee verschillende diersoorten, met verschillen en ook gelijkenissen!

Mariska
Door

Mariska

op 14 Dec 2021

Mijn honden betekenen heel veel voor mij. Benji mijn oudste hond heb ik in huis gehaald toen ik zelf door een moeilijke periode ging. Ik ging eigenlijk voor zijn broertje kijken maar hij ging gelijk bij mij op schoot zitten. Hij is echt mijn maatje. Samen zijn we gegroeid. Drie jaar later heb ik Ollie in huis genomen. Waar Benji nogal een hondje is die veel nadenkt is Ollie relaxter en een clowntje. Zo grappig om de verschillen tussen beide te zien. Ze gaan bijna overal mee naartoe. Ik vind het leuk om met ze te wandelen en te spelen en nieuwe dingen aan te leren. Ze zijn mijn maatjes mijn vriendjes en moet er niet aan denken dat ze er op een dag niet meer zijn.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Ja dat ze er opeens niet meer zijn...dat is het enige nadeel van honden, ze zijn er maar zo kort. En het afscheid nemen is altijd zo vreselijk moeilijk. Maar daarom nu juist zo genieten van onze viervoeters, er leuke dingen mee doen, heerlijk wandelen spelen trainen en bankhangen!

Wilma
Door

Wilma

op 14 Dec 2021

Mijn jongens gaan ook niet naar school en niet naar een hobbyclub (en ja, dat heeft vooral te maken met dat IK dat niet volhoud), maar ze hebben wel hun hobby's en ze krijgen (best pittig) thuisonderwijs. Ze worden dus wel flink uitgedaagd om koppie en lijf te gebruiken. Gait heeft er ook veel langer over gedaan om echt zindelijk te worden dan Elco, en is nog steeds makkelijker met het in huis doen van z'n behoeften. Uiteraard krijgen ze ruim de gelegenheid om alles buiten te doen, maar soms heb je diarree, he. En Elco zal dan toch z'n uiterste best doen het op te houden tot iemand hem naar buiten laat, liefst ook uit de tuin. Gait doet het sneller maar gewoon in huis of in de tuin, maar wel altijd op vaste plekken. Uiteraard ruim ik alles zonder gemopper op, want normaal gesproken is ook hij gewoon echt zindelijk en geeft het netjes aan (maar dat is 's nachts een beetje lastig, met het slapen in verschillende ruimtes) . Castreren doen we alleen als het medisch noodzakelijk is. Tot nog toe gaan de beide heren, op wat kleine onenigheden na, prima met elkaar om. Ook buiten hebben we weinig problemen met reu-reu-gedrag. Lastigste zijn de gecastreerde reutjes, want daar weten ze vaak slecht raad mee. En gecastreerde teven worden ook duidelijk minder serieus genomen dan intacte (1 van hun vriendinnen is op latere leeftijd gecastreerd en het verschil voor en na is op dat punt echt groot, van uiterst respectvol als ze een grens aan gaf, naar nu maar blijven pushen als ze de kans krijgen)

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 14 Dec 2021

Ja dat van castraties is heel herkenbaar. Voor honden is het geslacht toch een belangrijke punt, en als een hond dan gecastreerd is verandert dat een heleboel. Intacte reuen en teven vinden gecastreerde reuen vaak zelfs aantrekkelijk, of gaan ze echt "pesten". Soms moet je uiteraard kiezen voor castratie, maar het lijkt wel alsof dat meer een regel wordt dan uitzondering. En daardoor hebben steeds meer honden wat problemen met hun gedrag.

Reactie plaatsen