Lassie, Rex en Rin Tin Tin
24 augustus 2021 
7 min. leestijd

Lassie, Rex en Rin Tin Tin

Ken je de films waarin een vrouw op straat valt en overeind wordt geholpen door een George Clooney of Brad Pitt? En dan is daar het magische moment van liefde op het eerste gezicht. Ze zijn meteen verliefd, hebben nooit ruzie, en leven nog lang en gelukkig op een roze wolk.

Is de relatie met jouw partner ook net zoals in de meest romantische films? Of moet je er misschien ook wel iets voor doen om je relatie te vormen en in stand te houden...?


Hondenfilms

Wat heeft dit dan te maken met Lassie en Beethoven en de andere harige helden uit de films? Alles. Als je verwacht dat je hond net zo is als deze filmsterren, dan kan het zijn dat je een beetje teleurgesteld zal worden.

Waar Lassie heldhaftig hulp ging zoeken toen zijn baasje was gevallen, likt jouw hond je gezicht af en gaat hij vervolgens lekker verder met snuffelen en gaten graven... en waar Max in de film een inbreker tot staan brengt totdat de politie hem kon inrekenen, gaat jouw hond lekker in zijn bench liggen, terwijl je huis wordt leeggehaald.

lassie realistisch


Lassie

Lassie was, toen ik klein was, echt mijn favoriete TV serie, naast Rin Tin Tin. En... we hadden thuis ook een kruising collie met Duitse herder, met nog een vleugje Finse spits er doorheen. Een hele lieve hond, waarmee ik ben opgegroeid.

Hij had de eer om mijn 'patiënt' te zijn toen ik als 5-jarige oefende met verbanden en onderzoeken om dierenarts te worden. Ik vind het echt een wonder dat ik nooit door hem ben gebeten... hij was dus ergens erg heldhaftig, omdat hij al mijn spelletjes mee speelde. Pas op latere leeftijd begreep ik dat het stabiele, dappere karakter van Lassie niet echt rastypisch is. Collies zijn eerder zachtaardig en gevoelig.


Rex

Jaren geleden, toen Commissaris Rex net een 'hit' werd op TV, kreeg ik een man op de puppycursus, met een Duitse herder pup. En ja, hij heette Rex. Vol trots kwam meneer het veld op voor hun eerste puppyles en begon tegen zijn kleine Rex 'AAAFF!!! PLAAATSS!! VOLGEN!!!!!!' te roepen.

Nadat ik hem had uitgelegd dat honden tig keer beter horen dan mensen, ging ik verder met de informatie dat je je puppy deze oefeningen eerst moet aanleren en daarna pas het woordje eraan moet koppelen. Meneer keek mij aan en zei 'maar... hij is een Duitse herder'.

Verrassing! Commando's begrijpen en opvolgen is niet ingeprogrammeerd.

filmhonden


Rin Tin Tin

Nog zo'n jeugdliefde van mij, Rin Tin Tin. Ik denk dat daar toch stiekem een beetje mijn liefde voor herders is begonnen.

Mijn pogingen om onze hond ook over hekken te laten springen, een paard aan het halstertouw mee te laten nemen en van alles te laten apporteren, wierpen geen vruchten af. Ik vond onze hond een beetje dom.

Ja, tegenwoordig weet ik dat hij het niet leerde omdat ik een waardeloze lerares was. Maar ja, op TV laten ze niet zien hoeveel werk het is om een hond te trainen voor een scène in een film of serie.


Benji

Benji was vooral schattig en heel dankbaar dat hij een thuis kreeg na een leven op straat. Helaas ervaren niet alle straathonden hun 'redding' op deze manier. Als je dan dankbaarheid verwacht en je krijgt alleen stress, angst en/of agressie... dan kan dat een flinke teleurstelling zijn.

Benji krijgt in de film ook een vriendin en samen gaan ze een ontvoering oplossen en de slachtoffers redden. Tja, als je dit verwacht van je hond, dan leg je de lat misschien iets te hoog...

st bernard ziektes


Beethoven

Die Beethoven! Na 'Cujo' was deze film, waarin een enorme sint-bernard géén mensen aanvalt vanwege rabies, wel welkom, aangezien de oppas van mijn zoon een enorme sint-bernard had.

Het trieste van deze film is dat er enorm veel vraag kwam naar dit ras. De broodfokkers springen dan in op de toenemende vraag. Helaas nemen deze fokkers de bijbehorende gezondheidsonderzoeken en de best mogelijke ouders vinden niet zo nauw. Met als gevolg een toename van honden met HD, oogproblemen, hartproblemen, enzovoort.


Pongo en Perdita

'Hallo, ja, ik zoek zo'n rijst-met-krenten-hond. Ja, die van de film! Maar ik hoef er geen 101 te hebben, 1 is genoeg. Ik zou graag het model willen dat de lichten aan kan doen en de gordijnen dicht doet. Hebben jullie die ook?'.

Dit is een SERIEUS telefoontje naar een asiel, nadat deze mevrouw de film 101 Dalmatiërs had gezien. Helaas hadden we dit model niet en hebben we deze dame doorgestuurd naar Bart Smit. Dit prachtige ras werd ook opeens fabrieksmatig gefokt door broodfokkers, tot groot verdriet van de goede, verantwoordelijke fokkers.

pongo en perdita


Max

Max, de prachtige Mechelse herder, die zijn geleider heeft kwijtgeraakt in de oorlog en lijdend aan PTSS een wonderbaarlijk herstel doormaakt wanneer het kleine broertje van zijn overleden baas met hem gaat trainen.


Helaas is het hebben van een Mechelse herder meestal iets meer een uitdaging dan alleen zit, af en een bal gooien in je tuin. Deze fantastische werkhonden (ja, ik heb er 3, dus ik vind ze fantastisch!) hebben echt veel uitdaging nodig, zowel fysiek als mentaal. Krijgen ze dit niet, dan is het resultaat meestal probleemgedrag zoals uitvallen, slopen en blaffen...


Hachi

De film over 'Hachi' is een echte tranentrekker, iedereen leeft mee met Hachi die diep verdrietig, trouw 9 jaar lang wacht op de terugkeer van zijn baas. En dan loopt jouw hond met iedereen mee die hem maar enige aandacht geeft, geniet hij op zijn vakantieadres en lijkt hij geen probleem te hebben met jouw afwezigheid. Nou, wat trouw...

Nog een nadeel van deze film is dat iedereen dan een 'Hachi' wil, of een mini-hachi. Dit wil zeggen dat de Japanse rassen zoals Akita Inu en Shiba Inu heel erg populair worden. En dit zijn nou net de rassen die zo'n beetje het moeilijkste zijn om op te voeden en te trainen...

hond als filmster


De waarheid over honden in films

Voor de meeste filmrollen worden meerdere honden van hetzelfde ras gebruikt. Zo heb je een Rex die de springstunts doet en een Rex die een hotdog kan apporteren. Er is een Lassie die zo snel als de bliksem door een vallei rent, en een Lassie voor de scène met lammetjes.

Het is dus niet 1 'superster' die al die oefeningen in de film kent. Spoiler: eigenlijk gaat Lassie geen hulp halen nadat Timmy in de put is gevallen omdat Timmy roept 'Lassie, haal hulp'. Lassie rent weg bij de put omdat hij eerst de cue krijgt voor 'pootjes op de rand van de put', en daarna een 'hier' cue van de trainer die buiten beeld staat...


Verwachtingen en realiteit

Door de verwachting van 'trouw' zoals bij Hachi, heeft het herplaatsen van je hond ook een erg negatieve klank gekregen. Nee, herplaatsen is niet niks voor een hond, maar soms is het juist in het belang van de hond een betere optie dan de hond houden op een plaats die niet bij hem past.

De verwachting van aangeboren gehoorzaamheid, bijna zonder training, is niet eerlijk tegenover herders. Afwezigheid van dankbaarheid bij rescues zou geen verrassing moeten zijn. Jij verwacht toch ook niet dat je partner alles nadoet wat hij of zij in een film ziet? Ik heb tenminste nog nooit iemand horen klagen dat zijn partner niet laat zien wat James Bond of Lara Croft laten zien...

hond reclames


Mijn hond op het witte doek

Eén van mijn honden (Chic) had een rol als waakhond van de ontvoerders van Heineken. Lange dagen op de set, bedenken hoe je in bepaalde situaties bepaald gedrag eruit krijgt... het was een leuke ervaring en zij kon de situatie op de set aan omdat zij alle aandacht van al die mensen fantastisch vond.

Er zijn castingbureau's voor honden (en andere dieren), dus wanneer je een stabiele, stressbestendige hond hebt en je houdt van trainen, dan kun je je hond aanmelden bij een van de castingbureau's.Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemmingOver de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen