Honden en katten
03 september 2021 
5 min. leestijd

Honden en katten

Leven als kat en hond... een uitspraak die niet veel goeds voorspelt. Maar toch zijn er veel honden en katten die wel in vrede samenleven. Is dat gewoon een kwestie van je hond opvoeden? Of zijn er ook situaties waar dat niet kan? En hoe wen je een kat aan een hond, en andersom? 


Ik heb een kat en ik wil een puppy 

Dit is vaak de makkelijkste situatie. Ik zou wel kiezen voor een fokker die de puppy's ook socialiseert met katten, vooral als je zelf nog niet zoveel trainingservaring hebt. 

Neem de geur van de puppy mee naar huis met geurdoekjes en zet, ruim voordat je pup arriveert, alles klaar voor je pup (bench, puppyren, traphekjes, etc). Laat je kat ruiken aan de puppygeur voor elke maaltijd die je je kat geeft. Speel puppygeluidjes (blaffen, piepen) af in huis. Sommige katten zijn erg territoriaal en vinden zo'n kleine druktemaker op hun terrein maar niks.



Je kat en puppy kennis laten maken

Veiligheid moet je allereerste zorg zijn. Je wilt er zeker van zijn dat de eerste ervaringen met elkaar fijn en positief zullen zijn. Als je pup bij de eerste kennismaking met je kat een hap uit je kat neemt, of je kat slaat een nagel in het oog van je pup...

Zorg voor een veilige afscheiding. Dit kan een ruime puppyren zijn, of een traphekje tussen de keuken en de kamer (als voorbeeld). Wanneer je pup in huis komt, zorg er dan voor dat je, op het moment dat je kat de pup ziet, je kat gaat voeren. Het liefst met zijn favoriete eten. Je pup geef je een heerlijk kluifje. Beide doe je op ruime afstand van het traphekje (of puppyren). 

puppy wennen aan kat



Ik heb een hond en ik wil een kitten

Ken je hond. Is je hond helemaal geobsedeerd door katten en denk je dat hij ze wel zou willen opvreten als hij erbij komt? Misschien is een kat erbij dan niet de beste keuze. 

Is je hond helemaal ok met katten, dan zou ik wel een kitten uitzoeken bij een cattery die ook honden heeft, of de kittens met honden socialiseert. Hetzelfde geldt natuurlijk ook als je een boerderijkat of een 'oeps-kitten' kiest, of een kitten uit het asiel. Laat je hond thuis alvast wennen aan de geur van je kitten en aan geluidjes van een kat. Je kunt zelfs een 'nep-kat' gebruiken die je voorziet van de geur van de echte kat. 


Je hond kennis laten maken met een kat

Ook hierbij geldt: veiligheid eerst. Als je binnenkomt met je kitten in een reismand, laat je hond dan niet meteen aan het mandje gaan snuffelen, dit kan erg spannend zijn voor je kitten. Je kunt een kitten in een ren zetten, met de kattenbak, speeltjes, voer en verstopplekjes. Je hond kun je tijdelijk aangelijnd houden. Ook hier geldt, probeer je hond en je kitten zo te voeren dat ze op een veilige afstand elkaar kunnen zien, ruiken en horen. 

hond en kat samen



Herplaats-hond en kat

Een probleem dat ik vaak tegenkom, is dat mensen een hond adopteren (uit het asiel, of uit het buitenland, of particulier) waar bij staat 'kan met katten'. 

Dan kom je thuis met je hond en hij valt zonder pardon je kat aan. Kat gewond, hond door het dolle heen, jij boos vanwege de foute informatie. Maar de informatie hoeft niet persé fout te zijn. Het kan zijn dat je hond in zijn vorige huis met die specifieke kat wel heel goed overweg kon, maar dat alle veranderingen bij elkaar gewoon teveel zijn. Start dus met je herplaatser en een kat, alsof het omgaan met katten helemaal nieuw is voor je hond. 



Checklist voor een hond en kat in huis

- Heeft je kat genoeg mogelijkheden om op hoogte een eigen weg te vinden? (Kasten, planken aan de muur, krabpalen, klimrekken, enzovoort.)
- Kun je veilig met zowel je kat als je hond 1-op-1 tijd inplannen? (Spel, verzorging, aandacht.)
- Kun je beide dieren een veilige ruimte geven als je weg bent?
- Als je kat naar de kattenbak moet, kan ze dat dan zonder je hond te moeten passeren?
- Kunnen beide dieren veilig eten terwijl ze elkaar wel kunnen zien, horen en ruiken?
- Is het kattenvoer buiten bereik van je hond (en andersom)?
- Is het wegrennen door je kat (en najagen door je hond) onmogelijk gemaakt?

hond en kat



Wat je NIET moet doen

- Ze het maar 'zelf laten uitzoeken'
- Je hond corrigeren als hij gromt tegen je kat
- Je kat corrigeren als hij blaast tegen je hond
- Stappen in het gewenningsproces overslaan
- Je hond de kans geven om je kat na te jagen (en je kat niet de kans geven om te gaan rennen)



Wanneer ga je voor een andere oplossing?

Als het woongenot van je kat, je hond of jezelf ernstig benadeeld wordt, dan zou je een andere oplossing moeten zoeken. Je hond 22 uur per dag in de bench of kennel houden, is geen oplossing. Je kat alleen opsluiten in een kamer ook niet. 

Als je hond de hele tijd alleen maar obsessief bezig is met 'waar is de kat', of als je kat de hele tijd je hond aanvalt, dan zou ik je het advies geven om eens een erkende gedragstherapeut voor hond EN kat naar je situatie te laten kijken en wanneer die ook geen oplossingen ziet, zou je een van de twee jammer genoeg moeten herplaatsen

hond jaagt achter katten




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen