Een tweede hond erbij. De voor- en nadelen.
16 februari 2021 
11 min. leestijd

Een tweede hond erbij. De voor- en nadelen.

Waarom wil je graag een tweede hond erbij? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je er nog een hond bij wilt; soms is dat omdat je je eerste hond wat extra gezelschap wilt geven. De reden kan ook zijn dat je zelf iets wilt gaan doen (een hobby of sport) waar je eerste hond geen zin in heeft.

Misschien wil je een hond erbij om te voorkomen dat je “hondloos” wordt als je eerste hond iets zou overkomen. Je tweede hond kan ook een impulsaankoop zijn, er komt iets op je pad en je kunt geen nee zeggen.

Je wilt een hond die in problemen zit, graag een thuis geven, ook dat kan gebeuren. Soms krijgt je eigen hond puppies en daar wil je er natuurlijk wel eentje van houden. De redenen waarom mensen twee, of nog meer honden hebben, zijn erg divers.

Is het beter voor je hond om er een tweede hond bij te hebben?

Twee honden hebben kan erg leuk zijn. Kan… soms is het een regelrechte ramp die eindigt in het herplaatsen van één van je honden, als je honden elkaar bijvoorbeeld niet mogen.
Sommige honden zijn het liefst je enige hond en waarderen een tweede hond helemaal niet. Dit betekent namelijk het delen van aandacht, tijd, voer en speelgoed. En honden zijn van nature niet zo’n fan van “samen zullen we alles delen”. Andere honden hebben daarentegen echt een hondenvriend nodig om gelukkig te zijn. Dat zien we meestal terug in de meutehonden die gefokt zijn om in een groep te werken. Maar niet alle honden zijn een “match”.

een-hond-erbij-nemen

Waarom kan het fout gaan?

Sociaal gedrag

Eén van de redenen waarom er bijvoorbeeld geen match is, is het type hond. Net zoals mensen, hebben honden zo hun eigen voorkeuren wat sociale omgang betreft.  Je hond kan heel erg op zijn privacy gesteld zijn en wil dat een andere hond zijn persoonlijke ruimte respecteert.
Honden die erg territoriaal zijn, vinden het heel belangrijk dat er geen indringers in hun ‘thuis’ komen.

Sommige hondenrassen zijn daarentegen echt gefokt om in een meute te leven en zijn heel tolerant ten opzichte van andere honden. Maar dat geldt dus zeker niet voor alle soorten honden.
Waar een beagle, basset of foxhound in een grote meute gelukkig is als ze samen gaan jagen, zijn herders gelukkig wanneer ze met hun baas kunnen werken.

Spelvoorkeuren van honden

Herders spelen vaak met enorm veel vertoon, met snelle bewegingen, grommen, blaffen, springen en rennen. Er worden wat hapjes uit de vacht van de speelkameraad genomen en zelfs al weet je dat er niks aan de hand is, het kan toch erg intimiderend overkomen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een poedel die ook snel en wendbaar is, maar heel beheerst en licht in zijn spel is.


Bulldogs houden niet zo van supersonisch snel rennen, maar wel van een soort van sumoworstelen. Zet je daar een elegante windhond tegenover, die zich zeer bewust is van zijn eigen persoonlijke ruimte, dan wordt het geen leuk spel, voor beide honden niet.

Je kunt het vergelijken met een jongetje van 12 jaar dat het liefste op de Xbox Warcraft speelt. Als je hem zou vragen om gezellig te gaan spelen met een meisje van 7 jaar dat alleen met barbies wil spelen…. ook geen leuk idee.



nadelen van tweede hond


Precies dezelfde honden dan?

Dat hoeft niet, zolang je honden elkaars ruimte en voorkeuren respecteren en elkaar kunnen negeren, of jij als baas management kunt toepassen.

Hetzelfde ras honden is dus niet altijd de juiste keuze. Het kan soms zelfs een groot nadeel hebben. Twee teven, beide herders, die allebei gek zijn op balletjes en aandacht van de baas en allebei bijvoorbeeld problemen hebben met delen.
Of bijvoorbeeld twee 4-jarige stafford reuen die allebei de loopse teef van de buren wel willen versieren… Ook dan kan het goed fout gaan, wanneer beide honden dezelfde resources belangrijk vinden.
Ook wanneer twee honden een enorme voerdrive hebben, kan dit een mismatch zijn als ze te dicht bij elkaar eten. Van daaruit kan de relatie dus verder achteruit gaan.

Heb jij een, twee of nog meer honden? Vertel het ons in de reacties!

Is een tweede hond extra werk?

Ja. Als je problemen wil voorkomen is het extra werk.

Het is namelijk niet zo handig als je honden een soort van twee-eenheid gaan vormen. Dit is een onderwerp waarover vaak niet genoeg wordt nagedacht.
Je honden gaan samen mee wandelen en samen mee in de auto, ze mogen samen mee op visite, alles samen. Als ze samen spelen, kijk jij als baas toe en ben je intens gelukkig als je ziet dat je honden het zo leuk hebben met elkaar.


En dan moet opeens een van je honden alléén mee naar de dierenarts of naar de fysio, naar een training. Of er gebeurt iets met een van je honden waardoor je andere hond er alleen voor komt te staan.

De kans is dan aanwezig dat je honden zich erg onzeker voelen wanneer ze alleen zijn en pas dan kom je erachter dat jij als baas misschien wat minder “verbinding” heb met je hond dan dat je dacht!
Hoe goed en makkelijk je hond ook luistert als enige hond, vaak is het net wat lastiger om twee of meer honden in een groep net zo goed onder controle te hebben. Het kan wel, maar dat is wel weer extra werk. Het zou fijn zijn als je tweede hond gewoon een voorbeeld nam aan je eerste hond en zonder moeite net zo braaf werd, maar helaas gebeurt dat meestal niet.

hond-aanschaffen

Waar let je op als je er nog een hond bij neemt?

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Speelstijl
  • Voorkeuren van jou en je hond
  • Tijd die je honden nodig hebben met verzorging en training

Vanaf welke leeftijd neem je een tweede hond?

Zorg voor genoeg leeftijdsverschil tussen je twee honden. Zorg er vooral voor dat je eerst één goed opgevoede hond hebt. Zet bijvoorbeeld niet een jonge pup bij een nog niet opgevoede puber. Te groot leeftijdsverschil kan echter soms ook een nadeel zijn. Wanneer je 10-jarige eerste hond niet wilt of kan spelen met je drukke, jonge tweede hond.

Als je eerste hond nu 7 jaar is en je neemt er een puppy bij, dan is je eerste hond 12 jaar wanneer je tweede hond 5 jaar is. Dit kan ook problemen geven. Het komt vaak voor dat een oudere hond wordt aangevallen door een jongere. Het hoeft natuurlijk niet te gebeuren, maar denk er nu alvast over na hoe je dat zou kunnen oplossen.

Derde hond aanschaffen

Reu of teef als tweede hond?

Kies bij voorkeur voor een combinatie van een reu en een teef, maar zorg er wel voor dat er geen ongewenste dekking plaats gaat vinden. Dat is één van de redenen om met je tweede hond te wachten tot je eerste hond volwassen is, zodat als je besluit je hond te laten castreren, dit niet op te jonge leeftijd gebeurt, maar na 24 maanden of later.

Twee reuen kunnen het ook vaak prima met elkaar vinden en als ze al ernstige ruzie krijgen, komt dat vaak door een teef. Soms maken ze ook wel ruzie om voer, speeltjes of aandacht, maar in de meeste gevallen is een dame de oorzaak van ruzies tussen twee mannetjes.

Twee teven is vaak een wat lastigere combinatie. Teefjes kunnen makkelijker ruzie maken om… nou, niks. Of over het feit dat één van je honden met jou mee mocht en je andere hond niet. En bij de meiden is een ruzie wat minder snel voorbij. Eigenlijk gaat het nooit over.

Bij sommige rassen is een teef-teef combi juist wel wat makkelijker en bij andere rassen kun je weer de grootste problemen ervaren met twee reuen. Een goede fokker zou je hierover moeten kunnen adviseren.

Speelstijl

Kies voor twee honden met dezelfde speelstijl. Kijk ook naar andere eigenschappen, zoals het energieniveau. Een Mechelaar die de hele tijd wil ravotten, kan een rustige retriever tot wanhoop en uitputting drijven. Als je een super-lompe rottweiler van 50 kilo hebt en er komt een jonge, kleine, verlegen sheltie van 7 kilo bij, dan kan het zelfs gevaarlijk zijn wanneer je rottweiler in zijn enthousiasme met een goed bedoeld pootje je sheltie een dreun geeft.

honden-kennis-laten-maken-met-elkaar

Voorkeuren

Ken je hond; kan hij een pup in huis waarderen, of neem je een herplaatser? Sommige honden hebben echt een hekel aan puppies. Is dat bij jouw hond het geval, dan zul je tijdens de puppytijd van je tweede hond echt alles heel goed moeten regelen. Denk daarbij aan een puppyren, bench, traphekjes, enzovoort.
Bedenk bijvoorbeeld ook eens wie op dit moment de beste “hondenvrienden” van je huidige hond zijn.

Tijd en geld

Plan genoeg één-op-één-tijd in voor allebei je honden en doe dan ook echt superleuke dingen samen; een wandeling met leuke oefeningen, samen spelen en genieten. Heb je een echte werkhond waarmee je elke week uren op het trainingsveld staat, dan kun je misschien beter kiezen voor een tweede hond die net wat minder arbeidsintensief is. Je moet tenslotte ook nog slapen en werken.

Heb je een hond waarbij je echt uren bezig bent om zijn vacht te verzorgen, dan moet je je afvragen of je in plaats van één uur kammen en borstelen, dit ook twee uur kunt volhouden.

Als je na elk salaris een stuk maand overhoudt, dan is de keuze voor een hond die een kilo per dag eet en misschien wat vatbaarder is voor medische problemen, een minder handige keuze dan voor bijvoorbeeld een middelgrote hond.

ik wil een tweede hond

Praktische verschillen tussen één en twee honden

Twee honden eten 2x zoveel als één. En dus ook twee keer zoveel kluifjes, twee keer de hoeveelheid training en twee keer zoveel ruimte. Dit laatste ligt natuurlijk ook aan het type hond. (Is je eerste hond een dog en neem je er een chihuahua bij, dan valt het allemaal reuze mee. Je tweede hond eet dan ongeveer een tiende van je eerste en waar één dog ligt, kunnen twintig chihuahuas plaats nemen). Houd ook rekening met 2x zoveel geld voor dierenartskosten en wandelen met twee honden aan de lijn is soms ook een handigheidje dat je echt moet leren.

Daarbij heb je (als je een puppy hebt) eerst een periode waarbij je je puppy 12x per dag een kort uitlaatrondje moet geven om te plassen. En je puppy kan ook nog niet een gemiddelde wandeling van 5-10 km mee lopen. Je zult dus zelf vaker en meer moeten gaan lopen.

Probleemgedrag

Als een van je honden ongewenst gedrag gaat laten zien, bijvoorbeeld fietsers najagen, zul je tijdelijk beide honden apart uit moeten laten. Soms wordt een tweede hond aangeschaft omdat een eerste hond verlatingsangst heeft en de boel bij elkaar blaft, jankt of sloopt. Een tweede hond kan ervoor zorgen dat er 2x zoveel wordt gesloopt!
Als je hond in huis veel blaft, gaat je tweede hond er zeer waarschijnlijk niet stil bij staan kijken.

welke-honden-kunnen-niet-alleen

Checklist aanschaf tweede hond

  • Denk er goed over na; waarom wil JIJ een tweede hond?
  • Wat voor type hond heb je nu en welke hond past daar bij?
  • Kies je voor een puppy of voor een herplaatser?
  • Hoe kun je de situatie in huis veilig maken voor beide honden?
  • Waar doe je de kennismaking?
  • Is een tweede hond financieel haalbaar (buiten alleen de aanschafskosten)?
  • Heb je de tijd om beide honden genoeg één-op-één-tijd te geven met jou?
  • Als het grote honden zijn, ben je dan fysiek in staat om ze vast te houden als ze aangelijnd zijn en bijvoorbeeld een kat zien wegrennen (natuurlijk is dit iets wat je zou kunnen trainen, maar soms kan een dergelijk scenario je overkomen)?
  • Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een oppas of een uitlaatservice, kan dat ook met twee honden?
  • Hoe ga je om met de eventuele puppytijd, of met een hond die ouder wordt, of in de combinatie van een reu met een teef, met de loopsheden?

Ga je voor een hond erbij? De voor- en nadelen op een rijtje!

Voordelen:

  • Als alles goed gaat, is het erg fijn om te zien hoe je honden elkaar steunen, elkaar verzorgen en met elkaar “praten”.
  • Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond.
  • Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken.
  • Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
  • Je hond heeft leuk gezelschap en heeft jou minder nodig om mee te spelen.
  • Als je werkt, is je hond niet helemaal alleen.

Nadelen:

  • Twee honden meenemen in je auto, in een hotel of op vakantie is wat lastiger dan met één hond, vooral als het wat grotere honden zijn.
  • Je moet veel met je honden apart ondernemen, dat kost dus 2x zoveel tijd.
  • Twee honden kosten 2x zoveel als één hond.
  • Twee honden versterken elkaar, ook in slechte gewoontes.
  • Als je honden elkaar niet (meer) mogen, moet je daar oplossingen voor vinden.
  • Je hond heeft jou minder nodig, dus de relatie tussen jou en je hond kan minder sterk worden.


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Kirsten Dokman
Door

Kirsten Dokman

op 09 May 2021

Ik heb 8 honden, de oudste 2 zijn broer en zus wheaten terriers, z eworden 11 dit jaar. zuZus is hier gekomen als pup, broer als herplaatser van 1 jaar oud. Toen broer kwam, kwam ongeveer tegelijkertijd een laekense herder pup. Na ongeveer 1 jaar kwam een hollandse herder ruwhaar pup. Toen een tijdje niks(5 jaar). Toen een x mechelse herder, een jaar later nestje gefokt met de hollander en een pup aangehouden. Een jaar later 2 x hollandse herders, zusjes. Alles loopt bij elkaar en gaat goed met elkaar. Alleen tijdens de loopsheden is het even oppassen haha. Dus 8 honden, 2 reuen waarvan 1 gecastreerd en 6 teven, waarvan 2 gecastreerd. Met de x mechelaar en de x hollanders trainen we knpv. Zoals gezegd, alle honden in huis, allemaal tegelijk mee wandelen. Nooit problemen....

Reactie plaatsen