Het gebit van je hond gezond houden
24 september 2021 
7 min. leestijd

Het gebit van je hond gezond houden

Een gezond gebit is enorm belangrijk. En voor honden is dat misschien nog belangrijker dan voor mensen. Voor honden zijn hun tanden niet alleen om mee te eten, maar ook om mee te verzorgen, te spelen, te ontdekken en zichzelf te verdedigen. In deze blog kijken we naar het voorkomen van gebitsproblemen en naar het verzorgen van het gebit.


Gebitsproblemen bij honden

Er zijn veel verschillende problemen die vaak voorkomen bij honden:
- Tandplak
- Tandsteen
- Barsten in de tand
- Verkeerde stand van de tanden (over- of onderbeet)
- Problemen met wisselen

tandplak hond


Pijn aan het gebit

Eten is een eerste levensbehoefte voor alle dieren. Maar wat nou als je hond pijn aan zijn tanden heeft door een barst of ontsteking aan de kaak? Dan kan het zijn dat je hond slecht(er) gaat eten.

De meeste honden vinden spelen leuk. Een trekspel doen met een pijnlijk gebit? Weinig kans dat je hond daar echt zin in heeft. Apporteren? Het is op zich al een lastige oefening voor veel honden, maar met gevoelige tanden wordt het nog moeilijker. Heb je een hond die slecht(er) eet, of minder overtuigend speelt? Laat zijn gebit dan maar eens goed nakijken!


Poetsen

Tanden poetsen is geen onzin. Heeft je hond aanleg voor tandplak, poets dan regelmatig zijn tanden. Voer je veel droogvoer? Poetsen! Ongeveer 1x per week poetsen is meestal genoeg als basisverzorging.

Heeft je hond al tandsteen? Laat dat dan eerst weghalen bij een dierenarts of trimsalon en start dan met poetsen. Er zijn verschillende tandenborstels voor honden. Ik vind een vingerborstel zelf het fijnste. Gebruik altijd tandpasta speciaal voor honden! Mensen-tandpasta is echt gevaarlijk voor honden.

heeft mijn hond pijn aan het gebit


Je hond laten wennen aan tanden poetsen

Als je hond niet mee wil werken met poetsen... nou, dan is het zeker geen pretje om de tandjes van je tegenstribbelende hond te verzorgen. Wen je hond er dus vanaf puppy aan dat je zijn tandjes mag bekijken en verzorgen.

Om te starten kun je wat leverpastei of smeerkaas op je vinger, zonder borstel, smeren en daarmee langs zijn tanden en tandvlees gaan. Daarna doe je een beetje op de borstel en ga je daarmee langs zijn tanden en kiezen. Het gaat vooral om de zijkanten. Oefen in het begin echt in sessies van een paar secondes, belonen en later nog een sessie.


Wat er niet op komt, hoeft er ook niet af

Je kunt vorming van tandplak (dat dan weer tandsteen vormt) voorkomen door geen graan- en/of meelproducten te geven aan je hond. Dus geen kluifjes die van deeg zijn gebakken, geen brood en geen brokjes. Uiteraard ook geen gebakjes, dentalsticks en andere suikerbommetjes. Het is niet zo dat als je dit niet geeft, je hond nooit tandplak kan krijgen. En het is ook niet zo dat het echt helemaal voorkomen kan worden. Wij eten ook wel eens een Snickers!

botten en hondengebit


Kluifjes en botjes

Je kunt uiteraard ook juist kluifjes en botjes geven die helpen om het gebit te reinigen. Voor hele kleine hondjes kunnen pensstaafjes en konijnenoren met vacht prima tandenpoets-kluifjes zijn vanwege hun structuur.

Een grote hond heeft zo'n kluif in tien seconden op, dus dat is van te korte duur. Voor grotere honden kun je beter pensplaten of runderoren met vacht geven. Verse botten zoals runderknars (borstbeen) mag zeker ook, mits je hond gewend is om vlees te eten. Kan je hond niet tegen botjes en kluifjes? Probeer dan eens kluifspeelgoed zoals Nylabone, of kauwdingen zoals koffieboomwortel of olijfboomhout!


Wat eet je hond?

Voeding heeft dus veel invloed op het gebit van je hond. Natuurlijke voeding met natuurlijke snacks genieten zeker de voorkeur. Soms is dat niet mogelijk, door bijvoorbeeld zware darmproblemen. Is dit het geval bij jouw hond? Overleg dan met een voedingsdeskundige!

Voer je wel vlees, maar meestal gemalen? Geef je hond dan echte penslappen. Dat zijn fantastische tandenborstels! Een nadeel... het ruikt naar pens. Heb je een tuin? Ideaal om het daar te geven!

hond heeft slecht gebit


Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt ook een grote rol bij gebitsproblemen. Sommige honden hebben echt een zwak gebit, dat ze erven van hun voorouders. Andere honden hebben een extreem sterk gebit. Wij hadden 2 uitersten, één hond had een aantal gebroken tanden, terwijl ze er nooit iets raars of geks mee deed. En een hond die altijd sleepte met stoeptegels (ja, met haar tanden...) en zelfs nooit een versleten puntje had.

Zwakke gebitten komen vaak voor bij kleine gezelschapshonden, terwijl terriërs vaak gezegend zijn met sterke tanden. Vanuit het oorspronkelijke doel is daar honderden jaren op geselecteerd, terwijl voor een gezelschapshond een sterk gebit minder belangrijk was dan een zachte vacht en een kleiner formaat.


Wisselen

Jonge honden wisselen zo tussen de 4 en 6 maanden oud hun vreselijk scherpe melktandjes naar een volwassen gebit. In deze periode is het enorm belangrijk om het gebit regelmatig te controleren. Puppy's zijn in deze periode vaak extreem bijterig en kunnen ook echt last hebben van het wisselen. Dit kan variëren van diarree tot een hele pijnlijke, opgezwollen bek.

De kauwbehoefte neemt enorm toe, maar kauwen doet ook weer zeer. Probeer speeltjes en kauwsnacks van verschillende materialen. Als je hond tijdens het wisselen problemen heeft met eten, geef dan tijdelijk zachtere voeding.

TIP: Geef je jonge hond tijdens het wisselen een gevulde Kong uit de vriezer. Dit verlicht de pijn aan het tandvlees.

pup tanden wisselen


Een tandarts voor honden

Heeft je hond een probleem met zijn gebit? Laat dit dan behandelen bij een tandarts voor honden! Sommige dierenklinieken hebben ook een tandheelkundige dienst. Twijfel je over het gebit van je hond? Laat er dan zo snel mogelijk een dierenarts naar kijken. Wachten maakt het alleen maar slechter!

Een simpele gebitsreiniging kun je bij de meeste dierenartsen laten doen, maar als het gaat over een verkeerde stand van de tanden, dan kun je beter doorverwezen worden naar een specialist.


Mijn hond stinkt uit zijn bek

Soms stinkt je hond echt vreselijk uit zijn bek... dit is zo niet leuk, want door de stank neem jij meer afstand van je hond. Je wilt dan niet (meer) dat hij je gezicht of handen likt, dus je blokkeert een deel van zijn gedrag dat onderdanig en vriendelijk bedoeld is.

Je hond kan hier behoorlijk onzeker van worden, want je kunt hem niet uitleggen dat het te maken heeft met de geur uit zijn bek. Als je de adem van je hond dus niet echt fris vindt, laat dit dan nakijken bij je dierenarts. Het kan namelijk ook iets anders zijn dan het gebit... ook maag- en darmproblemen geven een minder frisse adem.

adem van hond ruikt niet fris


Alle tips op een rijtje

  • Geef je hond zo min mogelijk producten die tandplak veroorzaken
  • Wekelijks tanden poetsen met een hondentandpasta is een prima idee
  • Verse penslappen zijn fantastische tandenborstels
  • Je hond mag constant gezond kluifmateriaal ter beschikking hebben
  • Elke dag een natuurlijke kauwsnack kan en mag, mits je hond niet dikker wordt
  • Eet je hond minder goed, zie je een gebroken tand, of speelt hij minder graag? Check bij de dierenarts!
  • Tijdens het wisselen elke week goed het gebit nakijken
  • Leer je hond vanaf begin af aan dat tandjes kijken leuk is!
  • Bij slechte adem, check bij de dierenarts
  • Probeer na het reinigen van het gebit of om plak te voorkomen bijvoorbeeld ProDen Plaque Off


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming



Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen