Honden Speelgoed
28 juli 2023 
8 min. leestijd

Honden Speelgoed

Wat zijn de beste hondenspeeltjes? Een veelgestelde vraag, en het antwoord is per hond (en baas) verschillend. Want als je op zoek bent naar de beste hondenspeeltjes voor een powerkauwer, of juist puppyspeelgoed voor een boomertje, dan is de uitkomst wel erg verschillend. Uiteraard wil je altijd dat de speeltjes veilig zijn voor je hond, en dat je hond het fijn vindt om ermee te spelen!

Waar speelt een hond graag mee?

Smaken verschillen, en dat de hond van je buren een flostouw een geweldig speeltje vindt, wil niet zeggen dat jouw hond dat leuk vindt. Het ras en de persoonlijkheid van je hond bepalen zijn voorkeur voor speelgoed.
• Herders zijn berucht om hun liefde voor ballen.
• Terriërs zijn vaak dol op speeltjes die piepen.
• Windhonden vinden vaak speelgoed met echte vacht interessant.
• Retrievers houden van zachte, grotere speeltjes.

Soms koop je voor tientallen euro's allerlei prachtig speelgoed voor je hond, en toch speelt hij dan het liefst met... Een oude handschoen.


Waarmee kan een hond zichzelf vermaken?

Spelen is natuurlijk het leukst om samen te doen, maar soms kan je niet meedoen met het spel. Of je hond is even alleen thuis. Dan is het fijn als hij zichzelf even kan vermaken. Dan is het belangrijk dat het speelgoed interessant genoeg is voor je hond om ook zonder jou er mee te spelen.

Tegenwoordig is er een ballenwerper op de markt die de hond zelf kan bedienen. Handig? Nee, niet echt. Met dit soort speelgoed is het risico groot dat jij misschien minder met je hond gaat spelen (want hij kan het toch zelf?), waardoor je relatie met je hond minder sterk wordt.

Is al het hondenspeelgoed veilig?

Heel veel hondenspeelgoed dat je kunt kopen is absoluut niet veilig. Een voorbeeld hiervan zijn de flostouwen die je eigenlijk overal kunt kopen, gemaakt van een heleboel dunne draadjes. Wanneer een hond hieraan gaat plukken, kan hij dunne draadjes inslikken die vervolgens overal omheen gaan zitten. Niet kopen dus! 

Wat is veilig honden speelgoed? 

Je kunt beter kiezen voor flostouw van dikke repen stof zoals fleece en spijkerstof. Veilig hondenspeelgoed wil zeggen dat het speeltje de juiste maat heeft (het kan niet doorgeslikt worden, of vast komen te zitten in de keel) en je hond kan er geen stukken af bijten


Wat is het sterkste hondenspeelgoed?

Alles kan uiteraard kapot, maar bepaalde merken hondenspeelgoed zijn speciaal gemaakt voor hele sterke honden met veel kracht in hun kaken. Dit is een kleine greep uit merken met sterk hondenspeelgoed:

Hondenspeelgoed voor sterke kauwers:

  • Kong (zwarte Kong voornamelijk)
  • Sumo
  • West Paws
  • BamBam
  • Bionic
  • Starmark
  • Chuckit

Speelgoed waarmee je met je hond kan spelen

Met alle speelgoed kun je natuurlijk samen spelen. Speeltjes kun je verstoppen, weggooien of gooien, en je kunt er samen aan sjorren. Daarbij is het wel belangrijk dat je handen na het spel nog steeds heel zijn! Voor trekspel kies je dus speelgoed dat minimaal de breedte van de bek van je hond heeft, plus de breedte van 2 handen + 10-20 cm "speelruimte". Heb je snel last van je gewrichten? Een langer speeltje met elastisch handvat geeft extra gemak bij trekspel.


Kan je speeltjes gebruiken om je hond te belonen?

Er zijn honden die liever spel dan voer hebben als beloning tijdens een training. Dit speelgoed is alleen beschikbaar tijdens het trainen, in combinatie met jou. Doordat je hond niet thuis continu met dit speelgoed kan spelen, blijft het voor hem extra interessant.

Je kunt hierbij denken aan balletjes zoals StarMark en Chuckit aan een touw of handvat. Speelgoed van Agilitoy en van Tugg-E-Nuff is ontwikkeld om te gebruiken als beloning tijdens training, zowel bij agility als bij alle andere hondensporten. Een jute bijtrol is vaak een favoriet beloningsspeeltje bij herders en andere werkhondenrassen.

Wat zijn de beste hondenspeeltjes voor een puppy?

Jouw hond kan in zijn puppy fase ander speelgoed nodig hebben dan wanneer hij volwassen is. Pups houden van ontdekken met hun bek, dus vooral voor puppy's is het belangrijk om ze veel verschillende materialen aan te bieden. Verschillende soorten rubber, fleece, hout, vacht, spijkerstof, canvas, leer, jute en brandweerslang om maar wat materialen te noemen. 

Puppyspeelgoed is kleiner en lichter dan speelgoed voor volwassen honden, maar let op; speelgoed moet altijd groot genoeg zijn zodat je pup niet in de verleiding komt om te proberen het speeltje door te slikken. Dan kan een speeltje vast komen te zitten in zijn keel, of als het doorslikken lukt, in de darmen. Dus een Jack Russell-puppy heeft ander formaat puppyspeelgoed nodig dan een Oudduitse herderpup.

Puppy training zorgt voor veilig spel

Veilig speelgoed is even belangrijk als veilig spelen voor een puppy. Je wilt niet dat je pup wat overkomt doordat je hem perongeluk het verkeerde speelgoed geeft, waarop hij kauwt en waarvan hij per ongeluk (of bewust) wat kan inslikken tijdens het spelen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je puppy leert dat jouw handen geen speelgoed zijn om even lekker in door te happen. Met name voor het tweede onderdeel (puppy bijten) is een goede puppy training volgen dan ook belangrijk.Welk speelgoed geef je een pup die zijn tanden aan het wisselen is? 

Tijdens het wisselen hebben veel puppy's een enorme kauwbehoefte, maar tegelijk doet hun bek echt zeer. Trekspellen tijdens het wisselen kunnen dus pijnlijk zijn,  soms zorgt dit ervoor dat je hond ook op latere leeftijd geen trekspellen meer wil doen. Wees er dus voorzichtig mee,  speel tijdelijk geen trekspellen als je pup piept of heel onrustig gaat verhappen in het speeltje.

Heel fijn speelgoed tijdens het wisselen van de puppy tandjes zijn dus kauwspeeltjes waar de pup zelf aan zijn kauwbehoefte kan voldoen. Ook speeltjes van Sodapup die je zowel gevuld als ongevuld kunt gebruiken zijn heel geschikt!

Welke hondenspeelgoed kies je voor jonge honden? 

Puppy's worden groter, het worden jonge honden, oftewel pubers! Pubers hebben vaak fases waarin ze heel graag alles slopen. Speelgoed voor pubers moet dus sterk zijn, maar niet te veel frustratie oproepen. De populaire "eggs" (grote hardplastic eieren die de hond niet vast kan pakken, dus ook niet kan slopen) veroorzaken vaak enorm veel frustratie; honden worden er echt helemaal gek van, hun spelgedrag neemt dan echt obsessieve vormen aan. Niet zo handig dus. Dit speelgoed is echt alleen geschikt voor honden die matig intensief reageren op speelgoed en zelf stoppen.


Moet ik hondenspeeltjes wassen?

Hondenspeelgoed wordt natuurlijk vies tijdens het gebruik. Je hond houdt het speeltje in zijn bek, neemt het mee naar buiten, gooit het in een modderpoel, begraaft het in het zand... en sommige honden plassen graag op hun speeltje. Dus wassen is geen overbodige luxe!

Hoe maak je hondenspeelgoed schoon?

Zacht speelgoed zoals knuffels, fleece touwen en tug-speeltjes kun je wassen in de wasmachine op 40 graden, liefst met neutraal wasmiddel vrij van geurstoffen. En zonder wasverzachters! Wasmiddelen en wasverzachters kunnen namelijk de bek en huid irriteren.


Bestaat er ook natuurlijk hondenspeelgoed?

Er zijn steeds meer bedrijven die zich focussen op duurzame ecovriendelijke speeltjes voor honden, zonder giftige stoffen en van natuurlijke materialen zoals hennep en katoen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. speeltjes van Hugglehounds en van Greenandwilds. Ook focussen sommige fabrikanten zich op speelgoed waarbij gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. West Paws gebruikt bijvoorbeeld gerecyclede flessen om hun kauwspeelgoed voor sterke kauwers te maken!

Wat zijn mentaal uitdagende hondenspeeltjes?

Er is ook speelgoed waarmee je jouw hond echt flink mentaal kunt uitdagen! Denk hierbij aan hondenpuzzels zoals die van Nina Ottoson, of aan ander speelgoed waar je wat lekkers in kunt verstoppen en je hond moet puzzelen hoe het eruit komt. Onze favoriet is de Toppl serie (ook weer van West Paws) waarmee je verschillende stukken speelgoed aan elkaar kunt vastmaken, elk deel weer gevuld met een heerlijk hapje. En natuurlijk zijn al die stukken ook los van elkaar te gebruiken.

Liever geen voer? Het zachte puzzelspeelgoed van ZippyPaws is dan super geschikt!


Hondenspeelgoed of hondentraining?

Verschillende soorten speelgoed zijn goed voor je hond. Je hond wil lekker kauwen en spelen. Om jouw relatie met je hond te versterken is het dus goed dat jij samen met hem met zijn speelgoed speelt. Een ander alternatief om je hond te laten bewegen, mentaal uit te dagen en je band te versterken is hondentraining. Met een hondencursus ben je nog meer met je hond bezig, het helpt hem zijn talent te ontdekken. En.. Je kan natuurlijkook een heleboel fun met je hond beleven. Je kan bijvoorbeeld je hond helpen zijn zoek- en speurtalent te ontwikkelen of met hem op dogdance gaan!


Meer weten over hondenspeelgoed of heb je wat hulp nodig? 


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen