Spelen met je hond
30 november 2021 
7 min. leestijd

Spelen met je hond

Leuk, met je hond spelen! Hoe vaak speel jij met je hond, en wat voor spel doe je met je maatje? Misschien heb je een pup, en speel je er elke dag wel mee.

En misschien heb je een wat oudere hond, en speel je er juist niet meer mee. Dat is best wel jammer! Want spel is echt een van de belangrijkste dingen die je kunt doen met je hond. In deze blog lees je alles over spelen met je hond.


Waarom zou ik spelen met mijn hond?

Dat had ik natuurlijk al een beetje verklapt... omdat dat één van de belangrijkste dingen is die je met je hond kunt doen. Maar misschien weet je nog niet waarom het zo belangrijk is!

Samen spelen verbetert je relatie met je hond. Jij, als baas, wordt veel meer waard voor je hond, omdat je naast eten, drinken en beweging ook nog eens zorgt voor een superbelangrijke sociale behoefte, het spel.

Omdat je spel ook kunt gebruiken als beloning, kun je door te spelen ook de gehoorzaamheid van je hond 'updaten'. En... het wel of niet kunnen spelen in een bepaalde situatie is een hele goede spanningsmeter!Hoe kan ik spelen met mijn hond?

De allerbelangrijkste maatstaf van spel is, dat jullie het allebei leuk vinden. Als je hond het liefst ruige trekspellen doet, maar jij hebt bijvoorbeeld erg veel last van je spieren en gewrichten, kan dat een punt zijn waar je creatief moet denken.

Wil jij juist stoeien en worstelen, maar is je hond erg terughoudend en voorzichtig? Ook dan moet je kijken naar hoe jullie speelstijlen dichter bij elkaar kunnen komen. En... ook belangrijk: je moet wel ECHT meedoen. Met emotie. Net als bij spelen met kinderen. Wees oprecht speels, vrolijk, durf een beetje gek te doen.


Hoe vaak is goed om te spelen met mijn hond?

Ik vind dat je eigenlijk echt elke dag met je hond zou moeten spelen en met een puppy echt een aantal spelmomenten per dag zou mogen doen. En nee, je hoeft niet elke dag urenlang met je hond te gaan ravotten en trekspelletjes te doen of balletjes te gooien.

Gewoon een bewust spelmoment, elke dag. En elke dag hetzelfde spel is ook maar saai en voorspelbaar. Is je hond gek van bal gooien? Doe dan ook eens bal zoeken. Of voedselcircuit gooien.

hoe vaak speel je met puppy


Waarmee kan ik het beste spelen?

Spelen kun je met alles en met niks. Wij mensen staren ons vaak blind op flostouwtjes en balletjes als het op spelen aankomt. Als je speelgoed uitzoekt, bedenk dan hoe dat in de bek van je hond voelt.

De meeste honden houden van zachtere stoffen, zoals fleece, pluche en zacht rubber of foam. Het nadeel daarvan is dat het natuurlijk sneller stuk gaat dan hard speelgoed. Met speelgoed geldt ook dat het formaat er echt wel toe doet. Speeltjes die lang zijn, zorgen ervoor dat je vingers veilig blijven, en dat je hond niet uit beleefdheid het speeltje niet vastpakt omdat jij het vast hebt.


Spelregels

Vroeger was er één onvoorwaardelijke spelregel: JIJ MOET ALTIJD WINNEN! Nou, dat klinkt leuk, speels en gezellig.... niet echt hè?! Vroeger dachten we dat als jij je hond liet winnen bij een trekspel, je hond dan zou denken dat jij zwak bent en je hond de baas zou worden over jou.

Dit is een beetje onzin, en dat zie je ook bij honden onderling. Daar laat de sterkere hond ook vaak de zwakkere hond winnen, puur om het leuk te houden en om ervoor te zorgen dat hij zijn speelmaatje niet kwijtraakt, omdat hij altijd maar verliest.

waarom spelen met hond


Spelen met je puppy

Zoals ik al zei, met een puppy spelen is iets dat eigenlijk meerdere keren per dag zou moeten. En dan het liefst verschillende spelletjes. Rennen, stoeien, een zoekspel, samen met een speeltje spelen, een speeltje weggooien... zo leert je pup ook dat JIJ het allerleukste op de wereld bent.

Spelen is een behoefte die zich opstapelt. Als je dus niet vaak genoeg een spelmoment aan je pup geeft, stapelt het 'speltekort' zich op en zal je hond een soort van 'spelexplosie' krijgen. En dat gaat vaak gepaard met ongecontroleerd spelen, happen, blaffen....


Je hond wil niet spelen


Ja... maar mijn hond wil niet spelen. Mijn hond houdt niet van spelen. Mijn hond weet niet hoe hij moet spelen. Mijn hond doet niks met speelgoed. Mijn hond heeft nooit geleerd om te spelen.

Dat kan... maar wat je hond nog niet kan, kan hij wel leren! Misschien speelt hij wel met een andere hond? Kijk dan maar eens naar wat zijn spelvoorkeur is. Houdt hij van achter elkaar aan rennen? Dat kan jij ook!

Of vindt hij samen gaten graven erg grappig? Kan jij ook! Misschien ligt hij op zijn rug en de andere hond ook, terwijl ze met open bek gekke geluidjes maken? Probeer dat maar na te doen.

hond wil niet spelen


Je hond wil alleen met andere honden spelen

Ja... en dit is dus één van de redenen waarom spelen met jou zo belangrijk is. Wat als je hond inderdaad al zijn sociale spelbehoeften moet invullen met andere honden? Die andere honden worden dan stukken leuker en belangrijker dan jij.

Dit is vaak een probleem wanneer je hond anders wel komt wanneer je hem roept, maar niet als hij andere honden ziet. Want... daar is het spel, en niet bij jou.


Spelregels met je hond

Zijn er dan ook spelregels? Jazeker, maar niet dat 'jij altijd moet winnen'. Een regel vertelde ik eigenlijk al: het moet leuk zijn voor jullie allebei! Geen van jullie beiden mag de ander pijn doen of angst aanjagen.

Wat vroeger ook altijd werd genoemd als regel, was dat jij altijd bepaalt wanneer jullie spelen, en als je hond komt vragen om spel met een flosje in zijn bek, mag je niet meedoen.

Ik heb goed nieuws... dat mag wel! Als jij daar op dat moment tijd voor hebt en zin in hebt. Je mag dus ook nee zeggen, maar als je altijd nee zegt... hoe leuk ben je dan nog?

hond kan niet spelen


Wat als mijn hond niet leuk kan spelen?

Als je met je hond gaat spelen en hij wordt echt vervelend en hapt in je handen... stop dan direct het spel. Loop weg, echt weg. Als je dit vanaf puppy consequent doet, snapt je hond dat te hardhandig spelen niet ok is.

Heeft je hond bezitsagressie met speelgoed (dat komt vaak omdat baasjes van alles zomaar afpakken van hun hond), zorg dan dat je bijvoorbeeld 5 speeltjes op ruime afstand van elkaar hebt liggen, je hond pakt er een, je gooit nummer 2, je hond pakt nummer 2, je gooit nummer 3. En niet speeltjes afpakken!


Onze TOP 10 van speelgoed!

Deze is in willekeurige volgorde, want niet elke hond houdt van hetzelfde speelgoed en soms kan een oude fluffy sok met een bolletje kussenvulling erin nog leuker zijn voor je hond. Of een lege fles, een oude pannenlap, een sleutelhanger...

Wees creatief, durf te experimenteren (zolang het natuurlijk veilig blijft voor je hond, dus geen glas of hard plastic!)

1. Tugg-En-Nuff speeltjes met bont en bungee-koord

2. Flirt Pole (deze kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld van een oude longeerzweep en flapperende stukken fleece of pluche)

3. West Paws speelgoed (te gebruiken met en zonder voer)

4. KONG speelgoed (ook te gebruiken met of zonder voer)

5. Zelfgemaakte hondenpuzzels (in de LOCA club hebben we superveel tips en inspiratie!)

6. Zelfgeknoopte lange fleecevlechten

7. Snuffelmatten en snuffelkleedjes (ook makkelijk en leuk om zelf te maken!)

8. Chuckit speelgoed (een goed alternatief voor tennisballen!)

9. Pullers (trekspel, gooispel, zoekspel... en ook nog drijven!)

10. Voerdummy (hiermee speel je echt alleen samen, deze laat je niet achter bij je hond)

spelen met puller hondSluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Kato
Door

Kato

op 14 Dec 2021

Nova, onze golden retriever, speelt het allerliefst met een trekspeeltje. Ze komt ons uitdagen om het af te pakken en als je het wilt vastgrijpen loopt ze snel weg. Zo is het eerste spelletje eigenlijk "pak me dan als je kan" en daarna begint het trek spelletje pas. Het probleem is dat ze ook vaak met fragilere knuffels af komt om dit te doen, dan moeten we proberen wisselen van speelgoed voor ze te hard trekt. Voor de rest vind ze achter een bal lopen ook fantastisch. Ze haalt hem zelfs uit water!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 16 Dec 2021

Ja retrievers houden meestal van water, en met bal in water spelen is ook nog beter dan bal gooien op gras. Pak me dan als je kan is natuurlijk een geweldige spel volgens honden! Ik zet dat op cue, zodat ik kan wel spel mee spelen als ik zeg "ga je PAKKEN!", maar het wel duidelijk blijft dat we dat niet gaan spelen bij oefening "Hier". Nova heeft het zo te lezen getroffen met verschillende spelvormen!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 16 Dec 2021

Ja retrievers houden meestal van water, en met bal in water spelen is ook nog beter dan bal gooien op gras. Pak me dan als je kan is natuurlijk een geweldige spel volgens honden! Ik zet dat op cue, zodat ik kan wel spel mee spelen als ik zeg "ga je PAKKEN!", maar het wel duidelijk blijft dat we dat niet gaan spelen bij oefening "Hier". Nova heeft het zo te lezen getroffen met verschillende spelvormen!

Liselotte Leemans
Door

Liselotte Leemans

op 13 Dec 2021

Ze is zot van piepertjes in een tennisbal of in knuffels en het toffe is, ze kent ook de namen van haar beestjes ( vosje, beer, eland) als ik één van die dingen zeg komt er ook mee. Maar ik moet soms wel creatief zijn want ze kan het ook snel beu worden, verder doen we ook zoekspelletje of verstoppertje, trekken maar dan gaan we ook snel voor in zot doen en rennen

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 16 Dec 2021

Leuk om te lezen dat jullie op allerlei verschillende manieren samen kunnen spelen! En dat namen van speelgoed aan leren maakt het gelijk ook een hele goede oefening wat het luisteren betreft!

Ester
Door

Ester

op 13 Dec 2021

Leuk om te lezen. Bij Luna, onze labrador pup van 5 mnd, zijn balletjes favoriet. Ook snoepjes verstoppen/speurtocht door de woonkamer vindt ze erg leuk. Echt alleen spelen vind ze soms nog lastig, op een botje kauwen houdt ze langer vol, maar alleen met een balletjes of touw spelen of ze snel zat. Luna heeft vooral ook uitdaging nodig, het aanleren van nieuwe oefeningen/trucjes vind ze erg leuk. Dus alle dingen die nu langs komen om de adventskalender slaan erg aan. Een groot succes hier!!! Pootjes op vond ze in het begin maar raar en eng, maar nu erg leuk! Dit kan zowel binnenshuis, als ook tijdens een wandeling steeds gevarieerd en moelijker gemaakt worden. We kijken uit naar nog meer ideeën.

Betty van der Veen
Door

Betty van der Veen

op 13 Dec 2021

Wij vinden het heel leuk om met onze hond Lara te spelen. Ze mag graag aan een oude broekspijp trekken, die we voor haar hebben afgeknipt. Één van ons moet de broekspijp vasthouden en Lara trekt daar dan aan. Ze is dan heel enthousiast. Ze mag ook graag met haar rode balletje spelen. Die gooien wij weg en zij brengt het dan terug, alleen wil ze dan niet echt loslaten. Verder vindt Lara het leuk om hondenbrokken, die wij verstopt hebben op te zoeken.

Marina
Door

Marina

op 13 Dec 2021

Beau speelt buiten het liefst met zijn Jolly Egg. Maar ook frisbees en ballen vindt hij top. Zijn snuffelbal gebruiken we binnen, Deze "vul" ik elke morgen met stukjes wortel voordat ik ga werken, en ook zijn voederbal met wortel of brokjes vindt hij de max. Daarnaast (voor binnen) natuurlijk ook de puzzels en trick en treat spelletjes (alles voor voer haha) en allerlei balletjes en pluchen speeltjes met of zonder pieper. Het leuke is dat hij al heel wat namen kent van zijn speeltjes. Als ik om zijn "koe" vraag of zijn "lama" gaat hij op zoek en komt deze brengen. Enig nadeel, opruimen kan hij (nog) niet, dus ik heb nog werk aan de winkel :-)

Lisa van der Neut
Door

Lisa van der Neut

op 13 Dec 2021

Jana heeft artrose dus heel erg spelen thuis doet ze niet meer. ‘s avonds wilt ze wel met haar ouch mouse (egel) spelen. Rent ze achteraan en komt hem terugbrengen. Vroeger vond ze ballen helemaal fantastisch maar sinds ze de puberteit uit is heeft ze alleen nog maar oog voor knuffels❤️ Tijdens de wandeling daagt ze me nog wel eens uit en dan maak ik ook een “spelboog sprongetje” op de mensenmanier en dan doet ze dat ook en gaat vervolgens keihard rondjes rennen haha. Op het strand samen graven, dan zit ik met mn voet mee te doen en zij maakt de rest af. Mijn beste vriendin heeft een basset en onze honden zijn ook beste vrienden. Gezien Jana veel groter is past ze zich aan hem aan. We hebben Baco als pupzijnde bij Jana gezet en ze is echt een mama geweest voor hem terwijl ze normaal niks van pups wilt weten haha. En ze rennen achter elkaar aan, gaan samen zwemmen en als Jana last heeft van de artrose komt ze naast me lopen en gaat Baco ook naast dr lopen. Jana is wel 1 van de weinigen honden die haar spel aanpast aan de hond. Met bepaalde honden beukt ze flink, andere doet ze heel rustig en gaat zij voornamelijk liggend spelen en heel voorzichtig. En met anderen gaat ze weer keihard rondjes rennen. Niet veel honden kunnen zich aanpassen qua spel maar zij wel, zo mooi om te zien!

Sabrina Hanenberg
Door

Sabrina Hanenberg

op 13 Dec 2021

Mijn Husky Akita kruising vind spelen heel leuk. Ze is gek op ballen, van tennisballen met een piepje er in, tot echt groot formaat voetballen of zelfs rugbyballen in de achtertuin. Ze rent er graag achteraan en komt vervolgens de bal terug brengen zodat wij hem weer weg kunnen schoppen of gooien..Maar ook trek touwen en van die gevlochten touw speeltjes vind ze leuk, niet alleen om in te bijten (en het touw doormidden te proberen te bijten), Maar ook om echt trek spelletjes mee te doen.Verder is ze dol op eenden knuffels en van die (rubberen?) varkens speeltjes. Vooral als er dan een ander soort piepje in zit. Niet het gewone piep geluidje, maar bij de varkens een geknor en bij de eenden is het ook weer net iets anders. Daar is ze echt gek op. Ik kan wel zeggen dat de eend (en varkens speeltjes) haar favoriet zijn. Hele grote knuffels vind ze ook geweldig, maar daar word ze iets te enthousiast van. Dan gaat ze als een bezetene er mee rondzwiepen en zit er binnen een paar minuten een gat in het knuffelbeest.Eigenlijk vind Pebbles alles wel leuk om mee te spelen. Ballonnen bijvoorbeeld. Als je het op de grond gooit is het meteen stuk, maar gooi je over naar Pebbles dan kopt ze de ballon keer op keer netjes terug. Echt heel knap. Gaan we bij mijn vader op visite dan verstopt hij meestal voordat we er zijn al koekjes voor haar, en kan ze koekjes gaan zoeken. Aan het begin bleven sommige koekjes lang liggen. Bijvoorbeeld op het hoekje van de zitting van een stoel. Maar inmiddels lijkt ze zich die plekken te herinneren en heeft ze binnen no-time alles gevonden. Dus nu is het telkens nieuwe verstop plekken bedenken.Hondenpuzzels heb ik ook weleens geprobeerd. Zo'n apparaat waarbij de hond op een button moet drukken en er dan een koekje uit het apparaat komt. Waarbij je de button steeds verder weg kan plaatsen. Of een toren puzzel met verschillende lagen waarbij de hond dan de schuifjes er uit moet trekken en er een koekje naar beneden valt. Dat soort puzzels heb ik ook, maar dat wil nog niet echt lukken. Daar is Pebbles een beetje te enthousiast voor. Ik heb het al meerdere keren geprobeerd aan te leren, maar in plaats van een schuifje er uit trekken, of rustig op de button drukken slaat ze echt keihard met haar poot tegen de puzzel apparaten aan. Ze springt er tegen, springt er op. Altijd zo wild dat ik bang ben dat ze het apparaat stuk maakt. Soms lukt het een paar keer, maar daarna begint ze weer als een wilde er tegenaan te springen met haar poten. Dus dat vereist nog wat oefening. En heel veel geduld.. Wel vind ze het allemaal echt heel leuk.

Wendy Puijk
Door

Wendy Puijk

op 13 Dec 2021

Wij hebben een hele speelse hond. En ja dat is zo leuk het samen spelen of over de grond rollen. Het water is ook leuk lekker achter iets aan springen.

Gerda
Door

Gerda

op 13 Dec 2021

Spelen met de bal of een trekspel is wel de favoriet hier. Hij is dat heel fanatiek en vind het moeilijk om los te laten. Ik probeer te ruilen, dat gaat steeds beter. Verder doen we zoek en snuffel spelletjes, dat geeft weer een heel andere energie. Snuf is meer voer gericht. We vinden het leuk om af te wisselen, zoek, snuffel en trekspelletjes, daar worden we beide blij van 😄

Yvonne
Door

Yvonne

op 13 Dec 2021

Bibi is vanaf puppy erg speels komt ook regelmatig per dag met van alles bij mij om te spelen. Ik maak eigenlijk altijd tijd voor haar. Kan ik niet speelt ze ook heel goed alleen. Veel vindt ze leuk, maar balletjes is ze gek op. Sinds ze nu 1 jaar is en haar gedrag buiten naar andere honden niet oké was (sluipen, stokstaartje) gaan we altijd op pad met haar bal. Soms loopt ze de hele wandeling met de bal in de bek en als ze snuffelt of plast legt ze hem even neer, maar pakt hem gelijk weer op of wacht tot ik er een schop tegenaan geef en ze erachter aan kan rennen. Voordeel is dat ze niet taalt naar andere honden en zelfverzekerd rond loopt stoer met 'Kijk ik met mijn bal' houding, zo cute. Ook als ze losloopt werkt de bal perfect en benaderd ze geen andere honden en zo kan ik haar bij mij houden.

Wilma
Door

Wilma

op 13 Dec 2021

Wij doen inderdaad verschillende spelletjes over de dag verspreid. En ook buiten tijdens het lopen doen we regelmatig even een spelletje. Spel heb ik altijd wel bij me (lijf, omgeving en creativiteit), attributen en lekkers lang niet altijd. Mijn jongens zijn dus dol op spelen. Soms zou ik willen dat ze iets meer met elkaar zouden spelen. Dan willen ze allebei heel graag een spelletje doen terwijl ik te moe ben. Maar met elkaar spelen willen ze dan toch ook weer niet

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 16 Dec 2021

Heel veel baasjes vinden het raar als hun honden niet met elkaar spelen, maar dat is eigenlijk heel gewoon. Net zoals niet elke stel mensen hetzelfde zijn in hun relaties. Sommige honden leven gewoon vredig samen, onderzoeken samen hun omgeving, slapen samen, maar gaan niet samen spelen. Reu/teef setjes spelen vaak meer, omdat in het hondenspel vaak ook een "flirt-functie" in zit. Twee teven spelen vaak minder dan twee reuen. En bepaalde type honden spelen gewoon liever met mensen!

Nathalie
Door

Nathalie

op 13 Dec 2021

Ziva speelde altijd met Harvey. Onlangs is Harvey overleden en ze was de weg kwijt. Ze kende geen andere manier van spelen, dan spelen met Harvey. We hebben vanalles geprobeerd en hebben gemerkt dat ze trekspelletjes wel graag doet, dus dat zijn we mee gestart. Ondertussen komt ze ook al met knuffelbeesten afgelopen die we dan door de kamer moeten gooien, zodat ze kan apporteren. We hebben nog een lange (speel) weg te gaan maar we leren elke dag wat bij en elke dag gaan we een stapje vooruit!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 16 Dec 2021

Dat is heel veel voorkomende dingetje bij honden dat ze hebben alleen geleerd om te spelen met andere honden. Gelukkig heeft Ziva weer geleerd om lekker met jullie te spelen, want dat helpt ook om het verlies van Harvey te verwerken.

Reactie plaatsen