Mijn hond wil niet bij mij liggen
06 september 2022 
6 min. leestijd

Mijn hond wil niet bij mij liggen

Je houdt van je hond, en je hebt een hond voor de gezelligheid. Je verheugde je erop om samen gezellig op de bank te liggen, je hond aaien, knuffelen, wederzijdse affectie. Maar je hond wil niet bij je liggen, als je hem aait loopt hij weg... wat is er aan de hand?


Waarom wil je hond niet bij je liggen?

Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Het kan aan het karakter van je hond liggen, er zijn honden die aandacht en fysiek contact met mensen niet zo belangrijk vinden.

Het kan ook liggen aan de omstandigheden, zoals de aanwezigheid van andere huisdieren. Socialisatie kan een hier een aandeel in hebben, en ook wat je hond heeft geleerd en meegemaakt. Misschien is er iets gebeurd waardoor je hond bij jou liggen nu vermijdt.

mijn hond wil niet bij mij zijn


Is je hond sowieso afstandelijk?

Is je hond eigenlijk met alles een beetje afstandelijk? Hij komt niet bij je liggen, maar aaien en knuffelen vindt hij ook niet zo noodzakelijk? Hij laat het toe, maar vraagt er niet om? Je moet vaak echt je best doen om contact te kunnen maken met je hond? Hij leeft een beetje in zijn eigen wereldje?

Dit kan gewoon de aard van het beestje zijn (dit zien we vaak bij sommige rassen, zoals de Oosterse rastypes, die heel zelfstandig zijn). Het kan ook een indicatie zijn voor pijn, dus laat dat altijd uitsluiten bij een goede dierenkliniek!


Socialisatie

Socialisatie speelt ook een grote rol in hoe een hond menselijk contact ervaart. Als je hond als pup al veel is aangeraakt en is gewend om al bij de fokker veel op schoot te zijn en bij mensen in de woonruimte, dan is dit normaal voor de pup.

Heeft de pup voornamelijk met moeder en andere puppy's in een kennel of een schuur of buiten geleefd en hij is niet zo veel aangeraakt (laat staan geslapen bij mensen), dan kan dit op latere leeftijd echt raar zijn voor een hond.

puppy bij je laten liggen


Het verleden van je hond

Misschien is je hond een herplaatser, en heeft hij bij de vorige eigenaar/eigenaren (soms hebben honden al op hele jonge leeftijd meerdere huisjes gehad) juist niet bij de baasjes mogen liggen.

Er zijn veel baasjes waarbij een hond bijvoorbeeld alleen in de bijkeuken of buiten mag komen. Niks mis mee als de hond buiten wel genoeg aandacht krijgt. Maar als je hond gestraft is voor het aandacht opzoeken, dan kan dat de verklaring zijn voor waarom hij nu op afstand blijft.


Karakterverschillen

Er zijn mensen die graag tegen elkaar aan liggen en knuffelen en veel fysiek contact hebben. Er zijn ook mensen die wel van elkaar houden, maar niet zo van het fysieke contact zijn. Voor deze mensen is in één ruimte zijn en meer affectie tonen door praten of oogcontact fijner.

Dit kan ook het geval zijn met je hond. Dat je hond niet bij je ligt, wil niet zeggen dat hij je niet mag of niet van je houdt.

honden met verschillende karakter


Wie zijn er nog meer?

Soms komt een hond niet bij je liggen als je andere huisdieren hebt. Misschien ligt er een andere hond voor je voeten, en laat deze af en toe door een strakke blik weten dat je andere hond beter op afstand kan blijven.

Of je kat zit bij je in de buurt, en je bent boos geweest op je hond omdat deze achter de kat aan ging. Dat wil hij niet nog een keer meemaken, dus hij vermijdt de kat. Een partner die bij je zit kan ook datzelfde effect opleveren.


Is er iets gebeurd?

Het hoeft niet zo te zijn dat je partner bijvoorbeeld je hond heeft geslagen, en dat dat de reden is dat je hond contact vermijdt als je partner bij je zit. Het kan ook iets heel kleins zijn. Je hond heeft bijvoorbeeld bij het op de bank springen zijn poot bezeerd. Of je hond heeft een tik gehad vanwege statische elektriciteit.

Misschien wilde je hond bij je komen liggen, en net op dat moment gebeurde er buiten je raam iets wat hem deed schrikken. Sommige honden zijn nu eenmaal erg gevoelig!

hond wil niet knuffelen


Je hond heeft dat nooit geleerd

Naast de socialisatieperiode kan het ook zijn dat je hond uit een situatie komt waar geen of weinig contact is geweest met mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de buitenlandse honden. Een hond die op straat leeft, is gewend om alleen te slapen (of met haar puppy's, met de moeder of partner wanneer ze klaar was voor een dekking).

Bij mensen liggen is totaal onbekend voor deze hond. Misschien denk je dat hij dan juist erg graag bij je zou zijn omdat hij zoveel contact heeft gemist, maar zo werkt het niet altijd. Honden kiezen ook vaak voor wat ze gewend zijn.


Aaien en knuffelen

Voor ons is aaien en knuffelen affectie. Dit lijkt ons ook echt heel logisch. Voor je hond ligt dit toch even anders. Aaien is echt mensengedrag, en je hond moet echt leren dat wij dat met goede bedoelingen doen en dat dat onze manier van affectie tonen is. Dit gebeurt het makkelijkste in de vroege socialisatieperiode (5-12 weken).

Knuffelen is nog moeilijker, want je armen om een hond heen sluiten is voor een hond best wel bedreigend.

hond vindt knuffelen spannend


Kijken naar de lichaamstaal

Laat je hond bijvoorbeeld deze signalen zien, stop dan met aaien en/of knuffelen.

  • Tongelen (de tong snel uitsteken)
  • Bek-likken
  • Wegkijken
  • Je strak aankijken
  • Grommen
  • De haren overeind zetten
  • Van je af leunen
  • Weglopen
  • De tanden laten zien
  • Happen


Bij elkaar liggen

Bij elkaar liggen versterkt sociale relaties. Honden slapen vaak graag bij de eigenaar, en ook graag zo dat ze de eigenaar aanraken, bijvoorbeeld door op je voeten te liggen. Dit heet contact-liggen. Vroeger werd gedacht dat dat dominantie was tegenover de baas, dus werden de honden vaak juist afgestraft voor deze uiting van sociaal gedrag.

Honden die met elkaar leven in huis kunnen ook de voorkeur hebben om bij elkaar te liggen. Maar... dat hoeft niet. Het kan ook zijn dat je hond wel graag bij jou of de andere hond in de buurt slaapt, maar niet te dichtbij.

honden slapen bij elkaar


Je hond bij je leren liggen

Ga je hond niet dwingen! Bij je MOETEN zijn, zorgt er juist voor dat hij dat gaat vermijden. Beloon je hond met wat lekkers als hij bij je komt.

Leer hem eventueel op een kleedje te liggen op de grond, en plaats het kleedje steeds dichterbij je bank. Als je hond graag op het kleed voor de bank ligt, leg je het kleedje op de bank, eerst op een afstandje van jou. Als je hond dan toch eens tegen je aan komt liggen, ga hem dan niet meteen uitgebreid knuffelen en aaien. Geef hem even een kriebeltje en wat lekkers.

Kleine stapjes werken het beste! Werk daarnaast ook op andere manieren aan meer vertrouwen in jou, bijvoorbeeld door leuke trainingen met je hond te doen en door met hem samen te wandelen.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Zorro
Door

Zorro

op 14 Sep 2023

Onze hond wil met het ene baasje graag spelen en ravotten maar met het andere baasje speelt ie haast nooit maar ligt ie altijd tegen aan en wil ie door gekriebeld worden en wordt ie het liefst door uitgelaten wat betekent dat Presies?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 15 Sep 2023

Dit betekent dat jullie hond in beide eigenaren andere kwaliteiten ziet. Een baas is veel beter in het spelen, en heeft daarin misschien net wat betere timing en techniek in, terwijl de andere baasje beter is in knuffelen. Net zoals wij met sommige mensen liever knuffelen, en met anderen dan weer uitgaan, en weer met andere is sporten super leuk. Wees dus heel trots op jullie kwaliteiten, dat vult elkaar mooi aan. Mijn vriend is ook beter in spelen (hij kan verder gooien, en hij is sterker in trekspel, dat kan ik bijna niet), en ik ben beter in uitlaten. Iedereen zijn kwaliteiten! :-)

Reactie plaatsen