Hoe leer ik mijn puppy aan de riem lopen?
08 februari 2022 
in Puppy
6 min. leestijd

Hoe leer ik mijn puppy aan de riem lopen?

Je puppy wil niet naar buiten, stuitert van voor naar achter en van links naar rechts, stopt, wil niet mee lopen, een stuk van honderd meter lijkt soms wel een halve marathon.

Hoe kun je nu het beste je puppy leren om netjes mee te lopen aan een lijn?


Waarom is aan de lijn lopen zo lastig?

Voor puppy's is alles nieuw. Jij, het baasje, bent nieuw. De omgeving buiten is nieuw, de geuren zijn nieuw, de geluiden zijn nieuw. Broertjes en zusjes zijn er niet, zijn moeder ook niet.

En sommige fokkers beginnen niet in het nest al met aangelijnd wandelen. Er zijn zelfs fokkers die de puppy's niet laten wennen aan een halsband of tuig. Dat kan een extra uitdaging zijn voor de nieuwe baas, want dan is ook het aangelijnd zijn nieuw. Vraag er naar bij de fokker!

wandelen met puppy


Je puppy aan de lijn leren lopen

Start met meelopen aan de lijn in de makkelijkste omgeving. Dat kan in de woonkamer zijn, of in je tuin. Daar kun je je puppy gewoon laten wennen aan het feit dat hij een halsband of tuig om heeft en dat daar een riempje aan vast zit.

Je kunt gewoon het uiteinde van de lijn vasthouden en achter je puppy aan lopen. Als volgende stapje kun je je puppy belonen als hij achter jou aan gaat lopen. Je mag hem aanmoedigen en roepen, en als hij achter je aan loopt, uiteraard ook belonen met iets lekkers!


Welke riem kies ik voor mijn puppy?

Toen ik Googelde op 'riem voor puppy', schrok ik echt heel erg. Want het eerste dat ik te zien kreeg, waren sliplijnen die de strot dicht knijpen. Ik hoop dat niemand die koopt voor een pup (of voor welke hond dan ook!).

Voor puppy's is veiligheid belangrijk, maar ook preventie van kwetsuren is belangrijk. Een fijn Y-tuig is een goede keuze, maar een brede, zachte halsband kan ook. Let wel op met rassen met dikke nekken. De halsband moet niet per ongeluk over de kop schieten.

De riem die je dan vast zet aan het tuig of de halsband is het liefst een meter of twee lang, en met een veilige, niet te zware sluiting.

tuig voor puppy


Hoe ga ik mijn puppy leren aangelijnd te wandelen?

Als je dan naar buiten gaat, neem dan een heleboel super lekkere, zachte beloninkjes mee. Bijvoorbeeld hele kleine stukjes hondenworst! Als je puppy enigszins met je mee beweegt, beloon hem dan royaal, dat mag echt om de paar meter zijn.

Laat de riem zo lang mogelijk, en probeer druk op de lijn te vermijden. Laat je puppy ook gewoon snuffelen en rondkijken. En mocht hij nou plassen of poepen, dan beloon je hem natuurlijk ook!



Wat als mijn puppy niet wil lopen?

Wat dan als je pup gewoon gaat zitten of liggen, of als hij alleen de andere kant op wil dan wat jouw bedoeling is? Misschien is je pup al moe. In dat geval, optillen, en de volgende keer minder ver lopen.

Het kan ook zijn dat je puppy erg onder de indruk is van de omgeving en niet zo goed durft mee te lopen. Als dat het is, ga dan even naast je pup zitten, geef hem steun, en kijk of het een poosje later wel lukt om samen verder te lopen.

Nog een mogelijkheid is dat je pup van alles ziet, hoort en ruikt. Ook in dat geval, geef hem gewoon tijd. Pups gaan meestal, na een aantal minuten, wel weer in beweging!

pup wil niet aan de riem lopen


Lokken of meetrekken?

Het liefst geen van beide. Meetrekken is helemaal niet zo handig, want druk = tegendruk, dus als jij vooruit trekt, stimuleer je eigenlijk je pup om de andere kant op te trekken.

Lokken met iets lekkers kan, maar het risico hiervan is dat je pup daaruit kan opmaken dat stilzitten ervoor zorgt dat jij wat lekkers tevoorschijn tovert en hem ermee gaat lokken. Je kunt je pup wel aanmoedigen met je stem, speels bewegen, en als je hond dan in beweging komt... belonen!


Waar loop je heen?

Wat ook heel vaak voorkomt bij puppy's, is dat ze graag richting thuis lopen, maar dat weg van thuis juist lastig is. Als dit het geval is, kun je eerst oefenen door je pup op te tillen, iets verderop neer te zetten, een paar metertjes van huis af wandelen, en dan terug richting thuis gaan.

Als deze wandelingen maar heel kort zijn, kun je het aangelijnd lopen verder in en om je huis oefenen, en het wandelen op straat op rustige tijden oefenen. Pups kunnen best wel onder de indruk zijn van prikkels in je omgeving. Verkeer, andere honden, en soms vinden ze het lastig als het donker is.

hoe lang mag pup lopen


Je puppy kan niet aan de riem lopen

Pups moeten het meelopen dus echt leren. Er is geen genetische aanleg waardoor een hond begrijpt dat hij met je mee moet bewegen, naast je moet lopen, of niet aan de riem mag trekken. Je moet dus geduld hebben, veel belonen, niet boos worden en geen wonderen verwachten.

Sommige puppy's (meestal puppy's die bij de fokker al hebben geoefend en voor wie het dragen van een halsband of tuig al normaal was) lopen misschien met een paar dagen al mee, terwijl andere pups echt weken of zelfs maanden nodig hebben om dapper mee te wandelen.


Hoe lang kan ik lopen met een puppy?

Dit is ook een vraag waar menig pup-eigenaar zijn hoofd over breekt. Dat ligt aan je pup en aan hoe je loopt. Als je aangelijnd lopen echt aan het oefenen bent met je pup, dan moet je niet overdrijven. Het leren (naast het lopen) kost energie. Met hele kleine en hele grote rassen gebruik ik de '5 minuten per maand leeftijd, per wandeling regel'.

Dat zou dus betekenen dat wanneer je je pup krijgt met 8 weken, je 10 minuten per rondje mag lopen. Staar je daar niet blind op... de gemiddelde regel is 10 minuten per maand leeftijd, per wandeling.

Uiteraard ga je dan niet tien keer per dag twintig minuten wandelen. Je kunt drie langere wandelingetjes doen, en dan verder de talloze 'plasje-doen-rondjes' gewoon kort houden.

pup hapt met wandelen


Je puppy bijt in de riem

Herders staan hier berucht om, maar andere rassen kunnen het ook! Deze pups bijten zich vast aan je riem en dan wordt het wandelen wel lastig met een spartelende vier-potige piranha aan de lijn.

Vaak is dit een manier om met de spanning om te gaan. Maar het kan ook puur speels puppygedrag zijn. In beide gevallen geldt: zorg voor een beter alternatief. Een fleece touwtje, een zacht balletje, iets waar je pup in kan en mag bijten! Uiteraard geef je dit voordat je hond begint met het riemhappen.


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen