Mijn hond optillen... mag dat?
09 juli 2021 
8 min. leestijd

Mijn hond optillen... mag dat?

Je hond al dan niet optillen in een situatie waarin je hond zich onzeker of angstig voelt, daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Sommige mensen geloven nog steeds dat je hond optillen ervoor zorgt dat hij angstig wordt en uitvalgedrag gaat vertonen.

De fanatiek blaffende, kleine hondjes die altijd in tassen worden gedragen zijn daar toch het bewijs van! Nee, een hond moet je niet optillen, hij heeft toch niet voor niks pootjes?

Maar... hoe zit het nu? Is je hond optillen slecht? Of mag het wel?


Je hond optillen

Je hondje optillen in bepaalde situaties en constant met je hondje op de arm lopen zijn twee totaal verschillende dingen!

Een hond, hoe klein dan ook, moet genoeg beweging krijgen en rond kunnen snuffelen, met zijn poten het gras, het zand en het water voelen. Je hond standaard in een tasje mee dragen is dus echt niet gezond voor zijn ontwikkeling.

Maar er zijn dus zeker situaties waar optillen prima kan en mag. Dit kan zijn uit veiligheid (je hond wordt aangevallen) of om ongewenst gedrag te voorkomen (je hondje vertoont ongewenst gedrag op de grond).

hondje optillen


Je puppy optillen

Ook over het optillen van je puppy kunnen de meningen sterk verdeeld zijn. 'Hij heeft 4 poten gekregen', 'zo leert hij het nooit'..., dat zijn een paar opmerkingen die je kunt krijgen wanneer jij je pup op wilt tillen. Maar wat is dan het alternatief?

Stel, je pup vindt een schuifdeur erg spannend. Je kunt je pup dan even optillen om naar binnen te gaan, je kunt je pup mee trekken, je kunt ervoor kiezen om daar dan maar niet naar binnen te gaan.

Als je je pup optilt en je loopt met je pup op de arm rustig door de schuifdeur en je zet je pup binnen weer neer, wat heeft hij dan geleerd? Dat jij rekening houdt met hem, hem veiligheid geeft en dat hij jou kan vertrouwen. Niet slecht, toch? Daarnaast kun je uiteraard samen met je pup gaan zitten kijken naar schuifdeuren en samen rustig werken aan het er doorheen lopen.


Je hond optillen in gevaarlijke situaties

Als jij je hond niet beschermt in een gevaarlijke situatie, zal het vertrouwen van je hond in jou snel bergafwaarts gaan. Maar... wat is nu een gevaarlijke situatie?

Als een hond met ontblote tanden op je af stormt, duidelijk van plan om jouw hondje als lunch op te peuzelen, daar is natuurlijk geen twijfel over. Je MOET in deze situatie alles doen wat je kunt om je hondje te beschermen. Natuurlijk bestaat er dan een risico dat je zelf wordt gebeten, daar moet je je wel bewust van zijn.

Maar soms is een gevaarlijke situatie niet zo makkelijk herkenbaar.

hondje optillen bij gevaar


Je hond optillen als hij bang is

Wat als een situatie niet direct levensgevaarlijk is, maar je hond is wel bang?

Wat als er 3 enthousiaste, vriendelijke, grote honden op je af lopen en hun eigenaar roept 'ze doen niks hoor'... maar je hondje vindt het echt heel eng? Je bent bang dat de honden over jouw hond heen zullen walsen? Ja, je mag je hond dan optillen.


Wat je natuurlijk ook kunt doen, is zelf op de grond op je hurken gaan zitten om je hond te steunen... maar dan heb je dus de kans dat je omver wordt gelopen.


Wanneer til je je hond het beste op?

Het liefst zo vroeg mogelijk, dus eigenlijk direct als je een probleem verwacht. Dus niet tot het laatste moment wachten en dan supersnel je hond de lucht in slingeren. Rustig op tijd optillen dus. Behalve in een noodsituatie, dan mag alles. Ja, echt alles!

Jij mag jezelf en je hond altijd beschermen. Altijd! Maar... als er geen probleem is (er loopt iemand langs met een aangelijnde hond op ruime afstand van jullie) dan alleen tillen als dat voorkomt dat jouw hond als een gek tekeer gaat tegen de andere hond.

angstige hond optillenJe hond optillen en roedelleider zijn

Dit was natuurlijk 'vroeger' (helaas af en toe nog steeds) een punt voor de tegenstanders; als jij je hond optilt, dan wordt hij De Baas Over Jou! Jullie relatie gaat helemaal fout, je verwent je hond, en weet ik wat voor smoesjes nog meer. Hoe zit het nou?

Als jij je hond optilt, oefen je fysieke controle uit over je hond. Met andere woorden, jij neemt juist op dat moment de leiding over de situatie. Ik begrijp even niet hoe je hond dit zou kunnen zien als onderdanigheid van jou.

Dus, als het al van belang zou zijn dat jij een 'roedelleider' bent... van optillen in een risicosituatie word je dat zeker niet minder.Een bange hond optillen

Nog zo'n veel gehoorde 'oneliner'... als jij je hond op gaat tillen wanneer hij angstig is, wordt hij alleen maar banger.

Hmmm. Laten we eens kijken naar een menselijk voorbeeld. Je bent echt bang voor slangen. Je loopt in de jungle, met je partner. Bij elke ritseltje op de grond gaat je hartslag omhoog en ga je hyperventileren met tranen in je ogen van angst.

Stel, je partner is supersterk, hij tilt je op. En hij draagt je de jungle uit. Wow. Ik denk dat je je partner dan als baken van veiligheid ziet... en ben je dan nog angstiger geworden? Ik denk het niet!

hoe hond optillen


Hoe til je een hond op?

Dit ligt een beetje aan de situatie. Altijd het liefst ruim op tijd en rustig. Ik geef zelf een seintje voordat ik begin met het tillen en bij mij heet dat gewoon 'lift'. Ik heb grote honden, maar soms, in hun werk als reddingshond, moet ik ze bijvoorbeeld over een gevaarlijk hek tillen.

Een kleine hond die uitvalt tegen een andere hond op straat, zou ik zo optillen dat zijn kop naar achteren staat. Uiteraard til je een hond nooit op bij zijn halsband, of aan zijn poten. Als je hond een goed, stevig tuig heeft, kun je met 1 hand aan het tuig tillen en met andere hand onder zijn lichaam.

Een iets grotere hond til je anders op: met 1 arm onder zijn buik door en de andere arm door zijn voorpoten van jouw kant naar buiten toe.


Heb je hulp nodig?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond? Je hond beter leren begrijpen? Hulp bij het opvoeden van je puppy? Of met de training van je puber of herplaatser?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen en een mega gezellige community met veel leerzame video’s en artikelen en de mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.


Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen