Mijn labrador bijt alles stuk
14 oktober 2022 
6 min. leestijd

Mijn labrador bijt alles stuk

Nog vaak horen we dat labrador slopen als het baasje niet thuis is. Ze kauwen dan  op alles wat ze tegenkomen en maken dit dan ook helemaal stuk! Waarom slopen ze alles als je niet thuis bent en wat kan je ertegen doen?


Waarom bijten labradors alles kapot als ik niet thuis ben?

 Je kent het wel, je komt thuis na je werk en je (nieuwe) schoenen of je pas geschilderde deurkozijn tref je helemaal kapot aan! Je wordt verschrikkelijk kwaad (heel logisch) op je super blije labrador want die is namelijk superblij om zijn baasje weer te zien! Je hond weet niet waarom je boos bent al zal hij wel aanvoelen dàt je boos bent. Veel mensen zien dat dan als schuldbewust. "Zie je wel! Mijn hond liep snel weg, hij weet precies wat hij fout heeft gedaan!' Maar dat is niet zo. Dat hij wegloopt is een reactie op jouw verbale- en non-verbale communicatie. Hij ziet en hoort dat en reageert daarop door weg te lopen. Straffen heeft dus geen enkele zin, hij weet niet wat hij verkeerd heeft gedaan.

volet mijn labrador zich schuldig

Niet alleen maakt dit dan je schoenen en je kozijnen kapot maar dan ook de relatie tussen jou en je hond. Jouw gedrag wordt voor je hond onvoorspelbaar waardoor hij angstig kan worden. En een angstige hond WIL je absoluut niet!


Waarom bijt je labrador alles kapot als je weg bent?

Als je labrador sloopt als je weg bent kan dit verschillende oorzaken hebben. Dit is erg moeilijk te achterhalen omdat je simpelweg niet kan zien hoe je hond reageert als je weg bent. Er zijn wel een paar oorzaken te noemen waarom je labrador sloopt als je weg bent. Probeer te achterhalen waarom jouw labrador spullen kapot bijt als je niet thuis bent. Denk maar eens aan de volgende mogelijke oorzaken.


Heeft hij verlatingsangst?

Een oorzaak kan zijn is dat je labrador verlatingsangst heeft. Zijn stress is zo hoog als je weg bent dat hij letterlijk tegen de kanten aanvliegt. En om de stress een beetje te verminderen bijt hij alles kapot dat hij tegenkomt. Ze kunnen dan geen rust vinden en kunnen zelfs van de stress een plasje in huis doen terwijl ze wel zindelijk zijn.

mijn labrador kan niet alleen zijn


Wat kan je doen tegen verlatingsangst?

Als je vermoed dat jouw labrador verlatingsangst heeft dan is het goed om professionele hulp in te schakelen. Angst is vaak een moeilijk op te lossen probleem. Maar dat wil niet zeggen dat het niet op te lossen is. Het zal wel veel tijd en geduld kosten en een goede begeleiding. Het fijnst is natuurlijk dat je verlatingsangst voorkomt. Dit doe je door het alleen laten van je labrador rustig opbouwen. Begin met een paar minuten en bouw dit langzaam verder op. Dit zal je als je een hond hebt met verlatingsangst helemaal in ministapjes moeten doorlopen. Alleen zo bouwt hij weer het vertrouwen op dat je terugkomt.


Is je labrador zich aan het vervelen?

Het kan ook zijn dat je labrador zich verveelt. Zodra je de deur uitgaat heeft hij nog genoeg energie en loopt rustig wat rond in huis of in de tuin. Opeens ziet hij iets wat in zijn ogen, interessant genoeg is om eens lekker op te gaan kauwen. Hij heeft gewoon niks anders te doen en verveelt zich.

heeft mijn labrador last van verveling


Wat kan je doen om verveling bij je labrador tegen te gaan.

Wat doe je voor jezelf om verveling tegen te gaan bij jezelf? Je zorgt dat je voldoende lichaamsbeweging hebt gehad en je hebt iets om jezelf te vermaken. Nu is dat voor ons mensen vaak een telefoon, computerscherm of een ander soort apparaat waar we op kunnen scrollen of kijken. Dat kan natuurlijk niet voor een hond maar er zijn genoeg andere dingen waarmee ze zich kunnen vermaken.


Bewegen met je labrador

Maar zorg er eerst voor dat je labrador genoeg lichaamsbeweging heeft gekregen. Ook labradors hebben meer beweging nodig dan het noodzakelijke blokje om. Ga lekker een lange wandeling samen maken dan hebben jullie beide de nodige lichaamsbeweging gehad. Als je terug bent leg dan speelgoed neer die hij al een tijdje niet heeft gezien en leg het speelgoed waar hij de afgelopen weken mee heeft gespeelt weer even in de kast. Zo raakt hij minder snel uitgekeken op zijn speeltjes en houd je het spannend. Of geef hem regelmatig een nieuw bot, daar zijn ze vaak erg “zoet “mee.

Daag hem ook mentaal uit door even met hem te trainen. Het hoeft echt niet uren te duren, train gewoon een kwartietje met je hond zodat hij even mentaal is uitgedaagd.

hoe vaak labrador uitlaten


En een pup? Waarom bijten die op alles, maar dan ook echt op alles..?

Een pup ontdekt, eigenlijk net als bij onze baby’s, door de mond. Baby’s stoppen alles in de mond om te ontdekken wat iets is. Ze proeven en kauwen op alle spullen die ze tegenkomen. Zowel grote als kleine spullen alles gaat in de mond van de baby of bek van de pup let daar dus goed op want ze hebben het zo doorgeslikt…

Een labrador pup kan ook last hebben van jeukende tanden omdat zijn melkgebit wordt ingewisseld voor een volwassen gebit. Ze gaan dan de jeuk tegen door op voorwerpen te kauwen.


Wat kan je doen tegen het kauwen op spullen van je pup?

Je kan met een pup nog geen lange wandelingen maken, daar is zijn lichaam nog niet klaar voor. Zorg liever voor voldoende kauwspeeltjes of een bot waar je pup op kan kauwen. Kijk goed naar wat voor bot je koopt en welk speelgoed je geeft. Je pup moet erop kunnen kauwen zonder dat er kleine stukjes van kunnen afbreken. Bij twijfel niet de pup met het bot of speelgoed alleen laten maar eerst onder toezicht

Twijfel je wat voor bot je moet kopen voor je labrador pup, lees dan: Je labrador pup een bot geven... kan dat wel?

puppybijten labrador


Tanden wisselen bij je labrador

Het wisselen van een melk- naar een volwassengebit duurt meestal tot 7 maanden. Daarna vinden honden het nog wel fijn om op harde botten of speelgoed te kauwen. Het geeft ze een ontspannen gevoel en dan wordt gelijk het gebit schoon geschraapt.

Een ander effectief hulpmiddel is de bench. De bench zorgt ervoor dat je pup niet bij je favoriete schoenen of stoelen kan om een lekker aan te knagen. Een bench is wat ons betreft onmisbaar als je een labrador pup hebt. Natuurlijk moet je je pup wel eerst laten wennen aan de bench, maar zodra je pup gewend is aan de bench zal hij daar zijn rust vinden. Hij weet dan dat hij mag gaan slapen en even niks “hoeft”. Leer je omgeving ook dat je pup in de bench niet mag worden gestoord, hij is namelijk aan het rusten. In de opvoedperiode is dit echt een uitkomst maar houdt de periodes in de bench kort zodat hij geen hekel krijgt hij de bench. De bench moet een fijn rustpunt zijn en geen strafplek.


Hoe stop je het bijten op spullen?

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er verschillenden redenen waarom een labrador kan gaan slopen als je niet thuis bent en het verschilt dus per situatie hoe je hier het beste op kan reageren. Ga dus eerst na waarom jouw hond sloopt en onderneem daarna de juiste actie zodat je samen een gezellig dag hebt zonder kapotte meubels of schoenen!

hoe leer ik mijn labrador om niet te slopen


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Wij, team Mijn-Labrador, hebben al ruim 20 jaar ervaring met het trainen en opvoeden van labradors. Naast dat onze labradors huishonden zijn, hebben we ook veel apporteerwedstrijden gelopen. We hebben momenteel 1 (bijna) volwassen Labrador en deze week krijgen wij er een pup bij.We vinden het leuk om onze kennis te delen over dit geweldige ras en hebben daarom een website www.mijn-labrador.nl. Wil je dus meer weten over labradors, neem een kijkje op onze website.Met vriendelijke groeten, C. PietersenTeam Mijn-Labrador
Reactie plaatsen