Online puppycursus: doen of niet?
24 maart 2023 
12 min. leestijd

Online puppycursus: doen of niet?

Hoi baasje! Voelt het wel of niet volgen van een (online) puppycursus voor jou nog als een dilemma? Houd jij op dit moment een serieuze “wel-niet-wel-niet” pingpong wedstrijd in je hoofd? Dan is dit het perfecte blog voor jou!

Na het lezen van dit blog weet jij precies wat de voor- en nadelen zijn én of jij een online puppycursus wilt volgen of niet!

Let op. Dit blog gaat niet over of een puppycursus nou wel écht nodig is. Want.. In het kort: Ja, die is nodig! (Als je je nu afvraagt: “Waarom?” of “Wanneer moet ik ermee beginnen?” lees dan eerst even het blog: “Is een puppycursus nodig?”)

Is een fysieke puppy training een goede optie?

Wanneer kies je voor een fysieke puppy cursus?

Train jij graag in een groepje? Of houd je van persoonlijke begeleiding door iemand naast je? Dan is een fysieke puppycursus écht wat voor jou.

Elke pup, baasje en situatie (gezin, werk, hoe je woont, enz.) is uniek. Daardoor ontstaan vaak ook ‘unieke uitdagingen’ (of in een slecht geval: problemen). Loop je tegen dat soort dingen aan? Dan is het fijn dat je ze aan iemand met verstand van zaken kan voorleggen.

Let op, voor zo’n sparsessie met je trainer moet er wel tijd zijn natuurlijk ;)

puppy training puppycursus puppy's

Voor- en nadelen van een gewone puppycursus

Dit zijn de voor- en nadelen van een gewone puppy training bij de hondenschool:

Voordelen van een fysieke puppy cursus

Straks, nadat je onderzoek hebt gedaan, heb jij de perfecte hondenschool gevonden (yessss! Eindelijk!). Je mag er dan vanuit gaan dat de hondentrainer (kynologisch instructeur) weet waar hij over praat.

• Je vragen? Die kan je dus stellen aan een pro.

• Specifieke problemen? Je trainer weet de oplossing voor je!

• Baasjes en pups ontmoeten? Check! Zo went je hond snel aan deze ‘nieuwe prikkels’.

Nadelen van een fysieke puppycursus

• Een puppy cursus van degelijke kwaliteit? Dat kost best wat geld.

• Kan je pup niet omgaan met zoveel prikkels? Dan kan het een vervelende ervaring worden.

• Is je hond snel afgeleid? Dan heeft hij misschien wel lol, maar leert hij weinig.

• Je pup kan ziek worden van andere honden als hij niet voldoende beschermd is. (Dat is hij pas na het titeren.)

Vaak wordt nog het (slechte) advies gegeven: “begin pas na 12 weken, ná alle vaccinaties!”. Op zich een logische redenering, toch? Maar je pup mist dan wel dé belangrijkste weken in zijn ontwikkeling op; sociaal, emotioneel en fysiek gebied. Dus oefenen met je pup is vooral in die weken ook écht belangrijk, los van of je naar eentraining gaat of dit thuis oefent. 

nadelen fysieke puppycursus volgen

Wat leer je in een fysieke puppy cursus?

In de puppy cursus ga je in op de basisvaardigheden voor een hond. Je leert hem te luisteren naar jou, zich te ontwikkelen én natuurlijk te gedragen. Plasjes op het tapijt, geknabbel aan de bank en (hard) bijten in je hand? Dat zijn het soort dingen die je leert te voorkomen en hoe je er op reageert wanneer het onverhoopt toch ooit gebeurt.

Vaak wordt er gezocht op termen als 'hoe leer ik mijn hond af om..." of termen gebruikt door trainers als 'hoe je jouw hond afleert om..', maar eigenlijk klopt die term niet. Je leert je puppy (of later volwassen hond) 'vervangend gedrag aan',. Dat is belangrijk inzicht als het gaat om je hond(en) iets 'afleren'. :)

Je leert je puppy dus juist andere dingen weer aan. Ja, “zit” en “af” leer je dus ook bij een puppy cursus. Dit vinden veel aanbieders van een puppycursussen al een goede basis, maar die 'basis' ziet er bij ons toch écht iets anders uit ;)

Je leert de commando's wel hoor én ook: “Kom!” Want je wilt niet dat je avontuurlijke puppy zijn eigen plan trekt als hij ‘even los mag’. Toch?

Maar het gaat om meer dan commando’s, want je houdt van je tapijt en bank zoals ze zijn, droog en heel. Daarom behandel je ook zaken zoals zindelijkheid (buiten plassen) en alleen kunnen zijn (wanneer jij gaat werken). Daar zijn je buren je dan weer dankbaar voor ;)


pup met speeltje in zijn mond bij puppycursus

Hoe werkt een puppy training volgen bij een hondenschool? (offline)

Je komt bij de gemiddelde offline hondenschool zo’n 5-12 weken wekelijks samen voor een training. In de dagen tussen de training is het de bedoeling dat jij en je pup dagelijks bezig zijn met ‘het huiswerk’. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen dus!

Waar let als je op als je een fysieke puppytraining wilt volgen?

Als je kiest voor een fysieke training is het belangrijk om goed te letten op:

• De kwaliteit en achtergrond van de trainer én of je er een klik mee hebt.

• De manier waarop les gegeven wordt.

• Hoe verzorgd is de locatie waar de cursus wordt gegeven - en welke middelen zijn er?

Tips. Kijk altijd naar wat anderen zeggen en schrijven baseer je keuze nooit alleen op mooie praatjes. Let goed op uitspraken zoals “neus in de plas duwen”, “hem op zijn rug leggen” of überhaupt het woord “straffen” hoort moeten er alarmbelletjes gaan rinkelen. Dat zijn nog duidelijk achterhaalde methodes. In het blog: “Is een puppycursus nodig?” kan je nog veel meer informatie vinden over waar je op moet letten.

Welke hondentrainingen zijn er nog meer voor je puppy of hond?

Zowel on- als offline zijn er specialistische hondentrainingen te volgen. We raden je altijd aan om, waar je ook les neemt, altijd eerst te starten met een algemene (online) hondentraining. Jij wilt als baasje altijd het beste voor je hond en dat is logisch, maar in de praktijk gaat het het vaakst fout bij ‘te snel aan de basis voorbijgaan’. En dat is jammer, want dan haal je nooit het maximale uit je specialistische hondentraining. Toch?

En natuurlijk het alternatief! We gaan er al vanuit dat je weet dat een online hondencursus werkt, lees anders eerst nog even blog: "Een online cursus voor honden... Dat kan toch niet?"

Online puppy training volgen bij Van Maanen LOCA

De voor- en nadelen van een online puppytraining en "hoe zoiets werkt".

Wanneer kies je voor een online puppycursus?

Een online puppycursus is de perfecte keuze als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om jouw planning af te stemmen op die van de hondenschool. Het leven is nou eenmaal druk. Toch?

Een tweede reden is dat je soms kan zoeken wat je wilt, maar dat je toch niet dé hondenschool in de buurt hebt gevonden waar je van zegt: “nou, daar wil ik echt les bij volgen!”. (Ben je nog aan het zoeken in de buurt? Check dan het blog: Hoe vind een goede hondenschool?"

En train je juist liever alleen en lekker vanuit thuis? Ook dan is een online puppy cursus een uitkomst. Een voordeel is dat je hele gezin de lessen kan volgen wanneer het ze uitkomt.

Mama kijkt bijvoorbeeld 's ochtends, papa in de avond en de kids na school. Zo weet iedereen in het gezin precies wat hij moet doen, dat is wel zo handig. Toch?

Bij een fysieke cursus zou het hele gezin mee moeten, maar dat is lastiger. Want 1. het moet dan mogen om met meerdere mensen te komen (voor dezelfde prijs) en 2. het is vaak op schooldagen. Vrij vragen voor een puppycursus? Dat is voor de meeste scholen helaas een no-go.

5 voordelen van een online puppycursus volgen:

1. Je hoeft niet te reizen, yes! Dat scheelt jou weer een boel geld en gedoe.

2. Je traint op de momenten dat het JOU uitkomt en kan dus ook altijd starten. (Ook handig als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt).

3. Je krijgt veel informatie en video’s die helder zijn uitgelegd. Ben je een keer iets vergeten? Dan kan je gewoon terugspoelen of nog een keer bekijken.

4. Je traint op je eigen tempo en dat van je pup. Handig, want de ene hond leert nou eenmaal sneller dan de ander.

5. De beste hondentrainer? Die is ineens wél binnen handbereik, je zit dus niet vast aan de kwaliteit ‘waar je het maar mee moet doen’ als er toevallig geen goede hondenscholen bij jou in de buurt zijn.

Onze Kynologisch instructeur Minna die jou online training geeft, heeft bijvoorbeeld internationaal opleidingen gevolgd bij vooraanstaande opleidingsinstituten op het gebied van hondentraining. Ze heeft prijzen gewonnen voor verschillende wedstrijden (EK, NK en WK) met haar honden, ze is speur- en reddingshonden geleider en nog veel meer. 

Dat iemand met zo’n achtergrond toevallig een hondenschool bij jou in de buurt heeft? Dat is niet zo waarschijnlijk. 

online puppycursus volgen thuis nadelen man

Heeft een online puppycursus ook nadelen?

• Je krijgt uitleg a.d.h.v. video’s en teksten, maar kan niet meteen je vraag aan een expert stellen. (Bij ons kan dat wel als je lid bent van de LOCA club, maar let op, een terugkoppeling op het antwoord kan wel 24 uur duren.)

• Je pup socialiseert vooral met jou, maar socialiseren met andere honden is ook belangrijk.

• Wil je zelf graag andere baasjes ontmoeten? Dan zit dat niet standaard in een online hondentraining.

• Let goed op wat een online hondenschool bij een puppytraining je vraagt om "extra te kopen". (Spoiler: Voor een puppytraining heb je géén dure middeltjes nodig, maar wel veel hondensnoepjes ;)) 

Handige tips! 

Voor je pup is het belangrijk om te socialiseren, met mensen en andere honden (specifiek: volwassen, sociale honden), waar je lieve pup van kan leren.

Let op: in contact komen met andere honden is een klein onderdeel van de training, want socialiseren blijft natuurlijk altijd belangrijk (en dat is natuurlijk grotendeels juist buiten de training). 

Het maakt daarbij niet uit of je hond nu een pup, puber, volwassene of senior is. Doordat je hond regelmatig andere honden en mensen ziet raakt hij er aan gewend én blijft hij er aan gewend. Dat is zowel fijn voor jou als voor je hond zelf ;)

Speelt je eigen ‘socialisatie’ met hondenbaasjes ook een rol? Kom dan gezellig bij onze LOCA club! Ook super handig wanneer je toch nog een heel specifieke vraag hebt. Hier krijg je onbeperkte begeleiding en kan je al jouw vragen stellen! Liever 1-op-1 advies? Plan dan een zoomsessie of afspraak met Kynologisch instructeur Minna :)

Wat leer je in een online puppycursus?

In een online puppy cursus leer je hetzelfde en vaak méér dan in een offline training. Dat klinkt misschien raar, maar is eigenlijk best logisch. Door de opzet is er  veel meer tijd om diep in te gaan op  onderwerpen.

We kunnen alleen spreken voor onze eigen training, maar hondentrainster Minna gaat bijvoorbeeld voor jou ook in op zaken die je misschien nooit zou horen bij een fysieke hondenschool.

Hoe gaat een online hondentraining in zijn werk?

Bij een online puppycursus train je aan de hand van video’s, uitleg en oefeningen.

online puppycursus hondentraining volgen

Waar je op let als je kiest voor een online puppycursus

Kies je voor een online puppycursus? Dan let je op bijna dezelfde zaken als bij een offline puppytraining. Denk aan:

• Hoe betrouwbaar en ervaren is de hondentrainer?

• Wat is de visie en lesmethode van de online hondenschool? (Sluit dit aan bij hoe jij denkt?)

Wat zeggen anderen erover en hoeveel mensen hebben de training gevolgd?

• Heb ik altijd toegang of maar voor beperkte tijd?

• Past dit bij de wensen en behoeften van mij en mijn puppy?

• Als je andere baasjes wilt ontmoeten of advies wilt, wat zijn dan de mogelijkheden? (zoals de LOCA club of zoomsessies in ons geval)

Hoe voed ik mijn hond verder op na een (online) puppycursus?

Je puppy verandert in een puber, volwassen hond en uiteindelijk een senior. Gedurende zijn hele leven blijft hij leren, net zoals jij.

Het grootste verschil is dat jij er een boek bij kan pakken of les kan volgen, je hond kan dat natuurlijk niet, maar daar heeft hij jou gelukkig voor, het liefste en beste baasje ter wereld! ;)

Je mag natuurlijk helemaal zelf weten hoe jij je hond verder opvoedt. Bij gedragsproblemen is het duidelijk waar de aandacht naartoe moet, daar zijn vaak ook specifieke gedragstrainingen voor.

Maar..

hondentraining na puppycursus herdershond

Als je, net als ons, gelooft dat je bijtgedrag, uitvallen, verlatingsangst en dat soort zaken beter kan voorkomen dan genezen. Dan kan je het beste eerst de big six hondentraining en de training basis bagage volgen.

In de big six leer je de 6 belangrijkste bouwstenen beheersen die je nodig hebt voor een hond die goed luistert, in de training leer je in het kort alles wat je nodig hebt om alles aan je hond aan te kunnen leren.

En heb je al eerder een puppycursus gevolgd, maar luistert je hond de ene keer wel en de andere keer niet, bijvoorbeeld omdat je een tijdje niet geoefend hebt? Dan is de online training basis bagage ideaal.

Met de basis eenmaal onder de knie kunnen jij en je hond echt alles doen wat jullie leuk vinden. In de puberfase moet je je hond, net als de kids op de juiste wijze prikkelen en soms even bijsturen.

Eenmaal volwassen kan je samen met je hond allerlei interesses en hobby's ontdekken, zoals bijvoorbeeld dogdance of juist zoek- en snuffelwerk. Zelfs als je hond een senior is vindt hij het natuurlijk nog steeds leuk om dingen met jou te doen. En in de tussentijd is fun even belangrijk als leren. Daarom zijn er altijd bergen met fun oefeningen en spelletjes die jullie kunnen doen!


Wil je een online puppycursus of hondencursus volgen?

Volg de puppycursus en leer je pup beter te begrijpen, voor hulp bij het opvoeden van je puppy tot hondentraining van je puber of herplaatser. Wij zijn er voor je. Op LOCA, dé hondenschool online, kies je uit een ruim aanbod met online hondencursussen. Los elk ongewenst gedrag van je pup of hond op óf beleef samen simpelweg heel veel fun! Nóg meer fun?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen