Welke training is geschikt voor mijn hond?
12 april 2022 
9 min. leestijd

Welke training is geschikt voor mijn hond?

Ja, dat wil je wel! Trainen met je hond, lekker aan de slag, jullie relatie nog beter en hechter maken. Je ziet het al helemaal voor je, je hond gaat beter luisteren en jullie hebben echt heel veel plezier samen. Maar welke training kies je nou voor welke hond


Puppytraining

Puppytraining is uiteraard gemaakt voor puppy's, maar er zijn ook andere honden die het meeste hebben aan een puppycursus. Een 8 jaar oude chihuahua die je uit het asiel haalt en die niet aan de lijn kan lopen, en nooit iets heeft geleerd? Puppy-les. Een buitenlandse hond die niet getraind is, en geen agressieproblemen heeft? Die zet ik ook het liefst in de puppycursus

Want als je hond niet de skills heeft die je in een puppy cursus leert (het beloningssignaal, spelen met de eigenaar, zelf nadenken, omgaan met afleidende prikkels zoals andere honden, socialisatie met geluiden en voorwerpen), dan heeft je hond het echt te moeilijk in een vervolgcursus! 

welke cursus voor puppy


Jonge honden cursus 

Een jonge honden cursus is meestal bedoeld voor honden tussen de 6 maanden en 18 maanden, dus honden in de puberfase. Als het een goede jonge honden cursus betreft, is er veel aandacht voor fysieke uitdagingen en neusgebruik, naast het samenwerken met de baas en vooral veel oefenen op het hierkomen

Ook een oudere hond kan baat hebben bij een jonge honden cursus, als hij bijvoorbeeld ooit wel een puppycursus heeft gedaan en daarna niets meer. 


Ik heb een oudere hond maar hij kan nog niets 

Ja, als het echt 'niets' is... dan zou ik starten met een puppycursus. Heb je toch een beetje een basis, dan kun je instappen bij de jonge honden. Bij een goede hondenschool kun je tijdens een intake-les overleggen met de instructeur wat het beste werkt voor jou en je hond. 

Mensen die een oudere hond hebben die geen training heeft gehad, schamen zich soms en denken dat ze dan te laat zijn om hun hond nog iets te leren. Dit is NIET WAAR! Ik heb zelfs honden van 12-13 jaar op les gehad die nog nooit hadden getraind. En ze vonden het zó leuk... en de baasjes ook! 

met oudere hond naar cursus


Herplaatsers 

Ook met herplaatsers kan het zinvol zijn om eerst te starten met een intake-les, en misschien daarna een paar privé-lessen, gewoon om ervoor te zorgen dat de neusjes van jou en je herplaatser helemaal dezelfde kant op staan. 

Soms hebben herplaatsers echt hele nare ervaringen met trainen, en soms hebben ze helemaal geen training (en zelfs geen opvoeding) gehad. Met sommige herplaatsers kun je dus het beste kiezen voor een basiscursus om de basisregels te leren, en met andere herplaatsers kun je veel beter iets leuks gaan doen, zoals speuren of tricks, om hun zelfvertrouwen en vertrouwen in het trainen te vergroten! 


Fun cursussen of mix cursussen 

Deze cursussen laten je hond (en jou natuurlijk ook) 'proeven' aan verschillende hondensporten en spelletjes. Zo kun je misschien ook wel een verborgen talent bij je hond ontdekken! 

Voor pubers zijn de funmix-cursussen geweldig, door de afwisseling. Pubers zijn snel ergens op uitgekeken. Ook met een herplaatser leer je tijdens zo'n cursus echt heel veel, wat kan hij al, wat kan hij niet, wat vindt hij leuk en wat ligt hem niet zo? Fun cursussen zijn ook leuk voor oudere honden! 

wanneer kies ik een funcursus


Gehoorzaamheid 

Een bepaalde mate van gehoorzaamheid is natuurlijk nodig bij elke hond. Maar gehoorzaamheid écht als hobby, dat is niet voor iedereen weggelegd. Bij gehoorzaamheid zijn er trouwens ook verschillende stromingen, zoals G&G en Engelse obedience. 

Met deze hobby heb je vooral een creatieve instructeur nodig die ervoor zorgt dat het geen saaie bedoening wordt. Op een leuke manier gehoorzaamheid (of obedience) doen, is echt heel leuk, en vooral voor de echte 'trainingsnerds' en fanatieke werkhonden kan dit echt een top hobby zijn! 


Behendigheid of hoopers 

Agility (oftewel behendigheid) is een sport die de meeste honden echt helemaal geweldig vinden! Door tunnels rennen, springen, slalommen... behendigheid combineert fysieke en mentale uitdaging. 

Hoopers ook, alleen moet je hond bij hoopers meer zelfstandig werken, jij loopt als handler niet mee zoals bij agility. De toestellen zijn ook anders, waardoor hoopers ook geschikt is voor honden met een fysieke beperking (op een recreatief niveau). 

welke honden geschikt voor hoopers


Speuren of detectie 

Honden hebben een superfijne neus, en het is echt heel jammer als ze hun neus niet mogen gebruiken. Speuren en zoeken kun je op heel veel verschillende manieren doen. 

Met detectie zoekt je hond (meestal aan de lijn) naar geuren zoals tabak of kaneel als het om sport gaat. Deze sport is afgeleid vanuit het zoekwerk van onder andere douanehonden die drugs, geld of explosieven zoeken. 

Bij speuren volgt je hond een geurspoor van een persoon, en daarbij is je hond aan de lange speurlijn. Met zoeken zoekt je hond een persoon, maar is daarbij los. Voor ieder wat wils dus, en elke hond kan iets doen met zijn neus, of ze nou 8 weken of 8 jaar oud zijn, 8 kilo of 80 kilo wegen. 


Dogdance of tricks

Dogdance of trick dog-cursussen zijn de echte 'brainbrekers' en geschikt voor de honden die juist veel mentale uitdaging nodig hebben. Bij deze cursussen is er enorm veel afwisseling, en deze oefeningen zijn ook heel erg bruikbaar om je hond fysiek fit te houden. 

Wat ras of leeftijd betreft zijn er geen beperkingen omdat er geen 'verplichte' oefeningen zijn. En door dogdance en tricks werk je op een hele leuke manier aan de band tussen baas en hond en bereik je ook nog eens veel wat gehoorzaamheid betreft! 

cursus om trucjes te leren


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen