Sport en spel met je hond
15 maart 2022 
4 min. leestijd

Sport en spel met je hond

Sport en spel met je hond... ja, dat klinkt wel leuk, maar wat houdt dat precies in? Zou het ook geschikt zijn voor jouw hond? 

Misschien twijfel je, denk je dat je hond waarschijnlijk niet zo'n top-atleet is. Of je twijfelt tussen een spelcursus en gehoorzaamheidscursus... want je wilt toch ook dat je hond goed gaat luisteren. 


Wat is sport en spel voor honden?

Een sport en spel cursus is vaak een mix-cursus van verschillende oefeningen die uit verschillende takken van sport komen. Door een tunnel lopen zoals bij agility, een spoor volgen zoals bij speuren, om tonnetjes heen rennen zoals bij hoopers... je kunt bij sport en spel een heleboel verschillende leuke oefeningen tegen komen! 

vanaf welke leeftijd sport met hond


Waarom zou ik sport en spel doen met mijn hond? 

Allereerst gewoon omdat het leuk is! En samen leuke dingen doen, verbetert de band tussen jou en je hond. Trainen op een leuke manier verkleint trouwens de kans op probleemgedrag bij honden. 

En bij een sport en spel cursus kun je er achter komen welke sport nou precies bij jouw hond past, waar heeft hij talent voor, wat vindt hij (en jij) leuk om te doen. 


Vanaf welke leeftijd kan ik sport en spel doen met mijn hond?

Meestal is sport en spel geschikt voor alle leeftijden, maar dit kan variëren. Soms heb je ook speciale fun-cursussen, speciaal voor jonge honden of juist voor senioren. Sport en spel is ook een ideale cursus voor sporthonden die niet meer op en top met wedstrijdsport bezig zijn. 

welke talent heeft jouw hond


Voor welke honden is een cursus sport en spel geschikt?

Sport en spel is geschikt voor eigenlijk alle honden... en eigenaren!

Jonge honden die even wat anders nodig hebben dan gewoon een gehoorzaamheidscursus, honden die zich snel vervelen, honden die graag bezig zijn, honden waarvan je nog niet weet waar hun talenten liggen, honden die door leeftijd of blessures niet meer super fanatiek kunnen sporten, herplaatsers waarmee je een hechte band op wilt bouwen...

...voor al deze honden is sport en spel gewoon een superleuke keuze! 


Voordelen van een sport en spel cursus

Zoals al gezegd, de band met je hond wordt beter. Soms heb je eigenaren die bij een bepaalde sport erg fanatiek en prestatiegericht worden (en daar is niks mis mee!), maar hun hond kan daar niet altijd mee omgaan. 

Dan is iets recreatiefs vaak een betere keuze. Met een herplaatser kun je er met zo'n afwisselende cursus achter komen wat je hond nou eigenlijk leuk vindt en wat zijn talenten zijn!  

gehoorzame hondMaar de gehoorzaamheid dan?

We krijgen vaak vragen over welke effect 'leuke dingen doen' heeft op de gehoorzaamheid. Want ja, het is natuurlijk wel belangrijk dat je hond naar je luistert. Daar zijn wij het uiteraard mee eens! 

Gehoorzaamheid betekent eigenlijk dat je hond jouw aanwijzingen opvolgt. En dat is bij sport en spel niet anders. Ook daar doet je hond de opdrachten die jij van hem vraagt. Er is alleen meer afwisseling! 


Kan ik dit niet gewoon thuis doen? 

Ja, dat kan. Heel veel oefeningen kun je ook gewoon thuis of tijdens de wandelingen doen. Het is alleen lastiger als je oefeningen wilt doen waar ook hindernissen worden gebruikt. 

Bij een goede hondenschool zijn alle toestellen veilig, met een anti-slip ondergrond  en veilige materialen. En met een groep geniet je natuurlijk ook van de gezelligheid! 

veiligheid van lessen


Sport en spel met je oudere hond

Ook met een wat oudere hond is het juist geweldig om een sport en spel cursus te doen. Door de afwisselende oefeningen en een afwisselend bewegingspatroon blijft een oudere hond juist langer fit! 

Oudere honden die alles uit de 'gewone' cursussen al kunnen en kennen, kunnen door sport en spel weer nieuwe uitdagingen aan gaan. En misschien heb je inmiddels ook weer een jongere hond, en is dit de perfecte manier om wat één-op-één quality time aan je oudere hond te geven. 


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen