Gymnastiek voor jouw hond
01 april 2022 
5 min. leestijd

Gymnastiek voor jouw hond

Gymnastiek voor je hond... wat moet je je daar nou weer bij voorstellen? En waarom zou dat nodig zijn? Je hond gaat toch elke dag lekker mee wandelen?

Ja, dat klopt, alleen is wandelen een hele andere vorm van bewegen dan gymnastiek voor je hond. Net zoals bij ons mensen... lopen is iets anders dan yoga, en pilates is een andere beweging dan joggen!


Body Awareness

Vanaf 1999 geef ik gymnastiek-cursussen voor honden onder de noemer Body Awareness. Want dat is eigenlijk het doel van de gymnastiek-oefeningen voor honden... dat je hond zich bewuster wordt van zijn eigen lijf en zich op een bewuste manier gaat bewegen.

Bewust bewegen en begrijpen hoe je je lijf kunt gebruiken, heeft enorme voordelen voor je hond! Later heb ik nog de DOBO opleiding gedaan, DOBO is dan weer gymnastiek voor hond en baas!

hondengymnastiek


Balans en coördinatie

Onder de noemer Balans en Coördinatie zijn er ook overal in het land cursussen te volgen. Het mooie hiervan is dat je dan ook kunt werken met professionele balans-attributen, zoals een balanskussen, planken-parcoursen en cavaletti's. En hoewel je sommige oefeningen prima thuis kunt doen, is het wel altijd handig als er een vakkundige instructeur met je mee kijkt.


Sporthonden

Balans en coördinatie, Body Awareness, of Hondenfitness (of welke tak van gymnastiek voor honden je ook gaat doen) is erg fijn om je sporthond voor te bereiden op de fysieke inspanning en om de kans op blessures te verkleinen. Dit geldt voor alle vormen van sport, van hoopers tot pakwerk, van dogdance tot agility. Onder andere het FitDog programma is speciaist ontwikkeld voor (toekomstige) sporthonden!

hondenfitness


Blessures voorkomen

Niet alleen sporthonden kunnen een blessure oplopen, sterker nog, de meeste ongelukken met honden gebeuren niet met sporten maar juist tijdens de dagelijkse bezigheden.

Een bal gooien op een nat grasveld? Klinkt onschuldig, net als je hond lekker met andere honden laten spelen. Toch zijn deze twee situaties de meest risicovolle momenten waarin je hond geblesseerd kan raken.


Revalidatie na een operatie

Het kan ook gebeuren dat je hond betrokken raakt bij een ongeluk waarbij hij iets breekt, of dat hij geopereerd moet worden vanwege heupdysplasie. Of hij heeft zijn knie geblesseerd door wild te spelen met andere honden of door achter een bal aan te rennen op dat natte grasveld....

Na een operatie heeft een hond rust en revalidatie nodig om weer goed te kunnen bewegen. Een deel van de revalidatie bestaat ook uit gymnastiek oefeningen die je kunt krijgen van een fysiotherapeut.

hond revalideren


Jonge honden

Honden groeien heel snel. In een mum van tijd is je kleine puppy van amper 7 kilo een puber van 27 kilo. Niet zo raar dus, dat jonge honden echt moeten wennen aan hun nieuwe afmetingen.

Omdat het lijf zo snel groeit en verandert, helpt Body Awareness je jonge hond om zijn lijf beter te leren kennen en te gebruiken. Ook versterken de oefeningen de spieren en zo krijgt je jonge hond meer controle over zijn bewegingen!


Senioren

Vanaf 7 jarige leeftijd gaat de spiermassa bij je hond afnemen en worden de gewrichten vaak wat strammer. Een senior hond kan dus zeker wat hulp gebruiken om fit en flexibel te blijven!

Door gymnastiek leeft je hond langer en heeft hij minder last van gewrichtspijnen. En als je senior vroeger fanatiek mee deed aan trainingen, kan gymnastiek een mooie afbouwmethode zijn, terwijl je alsnog één-op-één quality time geeft aan je oudere hond.

beweging voor oudere hondenMentaal effect bij honden

Wanneer je je lijf goed kent en je lichaam ook volledig kunt vertrouwen en je bent fysiek echt fit, ben je mentaal ook sterker. Fysiek zelfvertrouwen vergroot dus je mentale zelfvertrouwen!

Daarom zijn de Body Awareness oefeningen ook heel fijn voor alle honden die misschien wat onzeker zijn.Zelf thuis oefenen?

Misschien denk je nu ok... ik heb geen sporthond, hij is niet geopereerd, hij is gewoon een blije, volwassen hond. Waarom zou ik dan Body Awareness met mijn hond doen? Nou, omdat het ook gewoon LEUK is! Je hond wordt er toch fitter van, jullie zijn samen bezig, dus jullie band wordt er beter van.

Eigenlijk moet je jezelf dus afvragen: waarom zou ik dit NIET doen met mijn hond. En daar kunnen we dan geen goede reden voor geven! Pssst... bij de LOCA club vind je ook een superleuke online cursus Body Awareness. Ben jij al lid?

fitness voor een hond


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen