Je puppy introduceren bij je oudere hond
31 december 2021 
9 min. leestijd

Je puppy introduceren bij je oudere hond

Je hebt een oudere hond en het lijkt je heel leuk om daar een puppy bij te nemen. Maar... wat als het niet goed gaat? Hoe laat je je honden met elkaar kennis maken? Wat als je hond lelijk doet tegen je puppy... Je hoort ook wel eens dat je ze het gewoon zelf moet laten uitzoeken. Is dat wel zo?


Een puppy bij je oudere hond, gaat dat altijd goed?

Nee, dit gaat zeker niet altijd goed. Er zijn gevallen waarbij de oudere hond de puppy aanvalt en ook serieus verwondt. Het idee dat het altijd goed gaat, komt voort uit het fabeltje dat normale honden altijd lief zouden zijn tegen puppy's en kinderen. Ja, dat is een fabeltje.

Normale honden zijn inderdaad vriendelijk tegen puppy's, maar dan wel hun eigen puppy's. Het gaat dus zeker niet altijd goed, maar met wat kennis en voorbereidingen is de kans dat het goed gaat wel stukken groter!

oudere hond en puppy


Je puppy voorstellen aan je andere hond

Eigenlijk begint het voorstellen al voordat je hond je puppy te zien krijgt, door middel van geuren. Als je van een puppybezoek thuis komt, dan gaat je hond zeer waarschijnlijk heel erg aan je ruiken. Of hij ruikt maar heel even op afstand, en weg is hij.

Maak gebruik van het snuffelen, geef je hond wat lekkers of een extra knuffelsessie als hij daar van houdt. De geur van je nieuwe puppy moet voor hem goede dingen betekenen!


Je puppy laten kennismaken met je andere hond

Zorg altijd voor veiligheid. Een neutraal terrein is zeker aan te raden. Ga lekker samen aangelijnd wandelen. Woon je alleen? Vraag dan een vriend(in) mee als je je puppy gaat ophalen.

Geef je puppy aan je vriend(in) om mee te lopen, en loop zelf met je oudere hond. Zo kan hij al wennen aan de geur en het zien van de puppy. Als beide honden ontspannen zijn, ga je steeds iets dichter bij elkaar wandelen.

tweede hond nemen


Twee honden aan elkaar laten wennen in huis

Je huis is uiteraard ook het thuis van je hond die je al hebt. Dus, dat het buiten helemaal koek-en-ei gaat, wil niet zeggen dat het in huis net zo soepeltjes loopt. Je kunt je puppy voor de zekerheid op je arm meenemen. En in huis is een puppyren een ideaal hulpmiddel!

Geen puppyren? Je kunt ook met een traphekje twee ruimtes van elkaar scheiden. Ook al zou het supergoed klikken tussen je honden, toch is het wel fijn dat je ze even apart kunt zetten.


Hoe lang duurt het voordat twee honden aan elkaar gewend zijn?

Soms gaat het meteen goed en kun je achterover leunen en opgelucht adem halen. Soms lijkt het helemaal hopeloos, maar zijn je honden toch binnen een maand de beste maatjes. Soms zie je echt fases van elkaar leren tolereren, daarna accepteren, dan een sociale relatie opbouwen en uiteindelijk echt een band opbouwen.

Dus na een dag hoef je je puppy echt nog niet retour naar de fokker te doen! Maar, maandenlange stress voor het baasje en continu opletten... daar zit je ook niet op te wachten. En als het echt niet gaat... dan moet je misschien toch je pup terugbrengen.

hoe weet je als twee honden elkaar leuk vinden


Voordelen van een pup bij een andere hond

Soms zie je dat de komst van een pup voor een hele opleving zorgt bij je andere hond. Hij wordt weer speelser en actiever. Het kan gebeuren dat als je twee honden hebt, en er komt er een te overlijden, dat degene die achter blijft zich fijner voelt met een vriend erbij.

Maar... neem altijd een puppy omdat JIJ een puppy wilt hebben, niet omdat je te weinig tijd hebt voor je huidige hond. Anders heb je straks 2 honden die tijd en aandacht te kort komen!


Heeft een hond een andere hond nodig?

Soms wel. Er zijn rassen waarvan ik vind dat ze niet alleen gehouden zouden mogen worden. Dat zijn de meutehonden zoals bassets en beagles, maar ook husky's waarderen een soortgenoot vaak wel.

Maar er zijn ook honden die juist het liefst de enige hond zijn. Hoe weet je dat? Nou... eigenlijk weet je dat niet. Sommige honden die agressie inzetten naar andere honden, vinden een eigen puppy dan weer helemaal geweldig. Dat je hond dus niet zo handig is met andere honden wil niet zeggen dat een puppy nemen geen optie is.

hoe laat ik mijn hond kennis maken met een puppy


Je oudere hond accepteert je pup niet

Dat kan. Opeens is er een klein, vreemd beest op zijn terrein dat een heleboel aandacht krijgt. De puppy zit aan zijn spullen en ook zijn geliefde baasje moet hij opeens delen. Vaak loopt je oudere hond wel wat te mopperen op je pup en kan je hond ook corrigeren door te grommen of uit te vallen.

Belangrijk: word niet boos op je oudere hond! Ben je bang dat hij je pup echt zal beschadigen? Of is het constant grommen en uithalen? Dan moet je beter managen en de honden minder bij elkaar laten. Lang leve het hekje dus!


Hoe weet je of je honden elkaar leuk vinden?

Zoeken ze elkaar op, ook als ze alle ruimte hebben om afstand van elkaar te houden? Slapen ze vrijwillig vlakbij elkaar? Zie je verzorgingsgedrag naar elkaar toe? En, hoe zit het met spelen met elkaar?

Spel met elkaar (bij honden) is wel een beetje een overgewaardeerd onderdeel. Ik vind het belangrijkste punt of de honden kunnen ontspannen vlakbij elkaar. Pas ook op dat ze elkaar niet leuker gaan vinden dan jou. Dus, veel één op één aandacht voor zowel je puppy als je oudere hond!


nieuwe hond in huis


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen