De Franse bulldog
11 november 2022 
6 min. leestijd

De Franse bulldog

Franse Bulldogs worden ook wel Franse Bulletjes of Frenchies genoemd. Deze honden zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden. Komt dat door hun uiterlijk, door hun vaak clowneske karakter, of door hun handzame formaat? In deze blog stellen we de Franse Bulldog voor. Je leest over zijn oversprong, maar ook over de bekende problemen en aandachtspunten. Dit is een handig blog wanneer je overweegt een Frans Bulletje aan te schaffen.

Wat is de oorsprong van de Franse Bulldog?

De Franse Bulldog is ontstaan uit mixen van Engelse Bulldogs (de honden die te klein waren om effectief deel te nemen aan de sport van stieren-bijten werden vaak weggedaan als gezelschapshond), mopshonden en terriërs.

Hun uiterlijk en karakter sprak mensen erg aan, vooral bij de excentrieke Franse kunstenaars en dames van plezier.

franse bulldog opvoeden

Wat is het karakter van een Franse Bulldog?

Franse Bulldogs zijn energieke, clowneske, vrolijke en grappige honden. Ze kunnen erg volhardend zijn als ze iets willen, dat is een typische Bulldog-eigenschap. Als je iets wilt, ga je er 120% voor, en dan laat je je door niks of niemand tegenhouden.

Frenchies zijn aanhankelijk, vooral naar mensen. De omgang met andere dieren is soms wel problematisch. Deze honden vinden leuk bezig zijn met de eigenaar erg belangrijk, ze zijn intelligent, en zeker niet slaafs.

Opvoeding van een Franse Bulldog

Een Frans bulletje moet natuurlijk wel opgevoed worden. Socialisatie met andere dieren is een belangrijk punt! Met Frenchies is (net als bij alle andere honden) het opvoeden met rust, het voorkomen van ongewenst gedrag en belonen van gewenst gedrag erg belangrijk. Dit kun je ondersteunen door naast de opvoeding thuis ook naar een goede puppycursus te gaan met je bulletje.

franse bulldog verzorging

Trainen met een Franse Bulldog

De meeste Franse bulletjes vinden trainen helemaal te gek. Ze genieten echt van het trainen! Samen lekker bezig zijn met de baas en daarbij iets lekkers of beloning (spel) verdienen... Welke Frenchie wil dat nou niet?!

Let wel op dat de klassieke gehoorzaamheid waarschijnlijk iets te saai is voor je bulletje. Ook lukt het niet om deel te nemen aan sommige hondensporten vanwege de fysieke beperkingen van een Franse Bulldog.

Wat voor soorten trainingen en activiteiten zijn wel geschikt voor een Franse Bulldog?

Activiteiten die geschikt zijn voor Franse bulletjes zijn onder andere: tricks, dogdance, funcursussen, hoopers en andere leuke speelse bezigheden. Deze passen allemaal prima bij een Frans bulletje!

Wat zijn aandachtspunten bij de verzorging van een Franse bulldog?

Franse bulletjes hebben op zich een makkelijke vacht, een bostelbeurtje op zijn tijd is wat dat betreft voldoende. De huidrimpels op de kop moet je regelmatig checken op smetplekken. De ogen en het gebit vragen extra werk.

En dan de ademhaling... vaak is een operatie noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je bulletje moeiteloos kan ademhalen. Daarom is het ook belangrijk dat je bij een Frans bulletje absoluut geen sliplijnen gebruikt (uiteraard geldt dit voor elke hond) omdat ze dan echt snel bewusteloos kunnen raken door zuurstofgebrek. De beste keuze is een Y-tuig, of wanneer je hond echt niet aan de lijn trekt, een brede halsband.

franse bulldog problemen

Problemen met Franse Bulldogs

Het meest in het oog springende probleem is uiteraard de neuslengte. Het is sinds kort niet meer toegestaan om honden te fokken die een te korte neus hebben. Dit geldt voor alle hondenrassen! De serieuze fokkers, die het beste voor het ras voor ogen hebben, vinden dit prima. Helaas zijn er ook een heleboel fokkers die alleen maar fokken voor het geld... Als deze fokkers korte snuitjes kunnen verkopen, dan fokken ze korte snuitjes...

Ook huidproblemen komen vaker voor bij Franse Bulldogs. Vooral bij bulletjes in de kleuren blauw en merle, die een Franse bulldog officieel niet eens mag hebben. Zie je een hond met deze kleuren? Dan weet je dus al dat je waarschijnlijk te maken hebt met een broodfokker!

Andere problemen die je vaker bij Franse bulletjes ziet zijn: knieproblemen, darmproblemen, oogproblemen en soms ook problemen met het gedrag. In het geval van probleemgedrag gaat het voornamelijk om agressie tegen andere honden, vooral van hetzelfde geslacht.

Waar kan ik een gezonde Franse Bulldog kopen?

Wil je een gezonde Franse Bulldog aanschaffen? Dan kun je het beste contact opnemen met de rasvereniging! Dan heb je de meeste kans op een gezond en gelukkig Frans bulletje. Wat je dan niet krijgt zijn de hippe kleurtjes die je bij de broodfok wel ziet, zoals merle en blauw.

Slechts ongeveer 10% van alle Franse bulletjes die je ziet, zijn echte Franse bulletjes met stamboom. Soms mixen de broodfokkers met mopsen (voor een nog kortere neus) of met Engelse Bulldogs (voor grotere honden) of met chihuahua's (voor nog kleinere honden).

Investeren in een Franse Bulldog via een goede fokker is dus echt de moeite waard! Het bespaart je op lange termijn heel veel ellende.

franse bulldog puppy

Wat zijn de voordelen van een Franse Bulldog?

  • Vrolijk, sociaal en levendig karakter
  • Redelijk makkelijk op te voeden, houdt van training
  • Makkelijk in huis vanwege het kleinere formaat
  • Vachtverzorging valt mee
  • Niet extreem veel beweging nodig (5-10 km per dag)

Wat zijn de nadelen van een Franse Bulldog?

  • Kan soms moeilijk overweg met andere honden
  • Erg vastberaden karakter wanneer ze iets willen
  • In sommige situaties erg luidruchtig, met bijzondere geluiden zoals gillen
  • Veel gezondheidsproblemen binnen het ras
  • Vaak veel extra kosten door gezondheidsproblemen
  • Voor een goede puppy lange wachtlijsten

franse bulletje kopen

Wat is het sociaal gedrag van een Franse Bulldog?

Met mensen zijn Franse bulletjes vaak extreem sociaal, ze willen door iedereen geknuffeld worden. Franse Bulldogs houden van de aandacht van mensen. Toch kom ik weleens Franse bulletjes tegen die enige agressie inzetten bij bezoek. Dit zijn in het algemeen honden uit de broodfok met een slechte socialisatie.

Een ander probleem binnen het sociale gedrag is het uitvallen, en dan komen vooral reu-reu of teef-teef ruzies voor. En bij sommige Frenchies zien we agressie naar andere dieren zoals katten, geitjes, of varkentjes.

Wat zijn aandachtspunten bij de voeding van Frenchies?

Frenchies hebben de neiging tot winderigheid. Er zijn heel wat grapjes over de geuren die deze kleine hummeltjes dan produceren...

Frenchies zijn meestal geen kieskeurige eters. Ze willen alles wel eten,  dit gedrag brengt een aantal risico's met zich mee, zoals obesitas... Heel veel bulletjes zijn echt veel te dik. Let dus goed op de hoeveelheid voer die je jouw hond geeft.

In verband met de winderigheid werkt graan-, koolhydraat-, en suikervrije voeding vaak het beste. Denk hierbij aan gestoomd vlees of kvv.

franse bulletje welke voeding

Wil je meer lezen over hondenrassen die bij je passen?

Toch maar geen Franse Bulldog, maar je oriënteren of een Amerikaanse Bulldog of Golden Retriever misschien beter past? Of wil jij jezelf simpelweg zoveel mogelijk verdiepen in de voor- en nadelen van andere soorten en formaten honden? Lees dan snel het blog: hondenrassen die bij mij passen. We gaan in op kleine honden zoals Chihuahua's, maar ook op andere beagles, Bulldogs en andere honden. Zo ben je goed voorbereid wanneer je een hond wilt gaan kopen.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen