De Franse bulldog
11 november 2022 
9 min. leestijd

De Franse bulldog

Franse bulletjes zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden. Komt dat door hun uiterlijk, door hun vaak clowneske karakter, of door hun handzame formaat? In deze blog stellen we de Franse bulldog voor.


Oorsprong van de Franse bulldog

De Franse bulldog is ontstaan uit mixen van Engelse bulldogs (de honden die te klein waren om effectief deel te nemen aan de sport van stierenbijten werden vaak weggedaan als gezelschapshond), mopshonden en terriërs.

Hun uiterlijk en karakter sprak mensen erg aan, vooral bij de excentrieke Franse kunstenaars en dames van plezier.

franse bulldog opvoeden


Karakter van een Franse bulldog

Franse bulldogs zijn energieke, clowneske, vrolijke en grappige honden. Ze kunnen erg volhardend zijn als ze iets willen, dat is een typische bulldog-eigenschap. Als je iets wilt, ga je er 120% voor, en dan laat je je door niks of niemand tegenhouden.

Frenchies zijn aanhankelijk, vooral naar mensen. De omgang met andere dieren is soms wel problematisch. Deze honden vinden leuk bezig zijn met de eigenaar erg belangrijk, ze zijn intelligent, en zeker niet slaafs.


Opvoeding van een Franse bulldog

Een Frans bulletje moet natuurlijk wel opgevoed worden. Socialisatie met andere dieren is een belangrijk punt! Met frenchies is (net als bij alle andere honden) opvoeden met rust, het voorkomen van ongewenst gedrag en belonen van gewenst gedrag erg belangrijk. Dit kun je ondersteunen door naast de opvoeding thuis ook naar een goede puppycursus te gaan met je bulletje.

franse bulldog verzorging


Trainen met een Frans bulletje

De meeste Franse bulletjes vinden trainen helemaal te gek, en genieten er echt van! Samen lekker bezig zijn met de baas, en daarbij iets lekkers of spel verdienen... welke frenchie wil dat nou niet!

Let wel op dat de klassieke gehoorzaamheid waarschijnlijk iets te saai is voor je bulletje, en sommige hondensporten lukken niet vanwege de fysieke beperkingen. Maar tricks, dogdance, funcursussen, hoopers en andere leuke, speelse bezigheden passen prima bij een Frans bulletje!


Verzorging van een Franse bulldog

Franse bulletjes hebben op zich een makkelijke vacht, een bostelbeurtje op zijn tijd is wat dat betreft voldoende. De huidrimpels op de kop moet je regelmatig checken op smetplekken. De ogen en het gebit vragen extra werk.

En dan de ademhaling... vaak is een operatie noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je bulletje moeiteloos kan ademhalen. Daarom is het ook belangrijk dat je bij een Frans bulletje absoluut geen sliplijnen gebruikt (uiteraard geldt dit voor elke hond) omdat ze dan echt snel bewusteloos kunnen raken door zuurstofgebrek. De beste keuze is een Y-tuig, of wanneer je hond echt niet aan de lijn trekt, een brede halsband.

franse bulldog problemen


Problemen met Franse bulldogs

Het meest in het oog springende probleem is uiteraard de neuslengte. Het is sinds kort niet meer toegestaan om met honden te fokken die een te korte neus hebben. Dit geldt voor alle rassen! De serieuze fokkers, die het beste voor het ras voor ogen hebben, vinden dit prima. Helaas zijn er ook een heleboel fokkers die alleen maar fokken voor het geld... en als korte snuitjes verkopen, dan fokken ze korte snuitjes...

Ook huidproblemen komen voor, en dan vooral in de kleuren blauw en merle, die een Franse bulldog officieel niet eens mag hebben. Met deze kleuren weet je dus al dat je waarschijnlijk te maken hebt met een broodfokker!

Andere problemen bij Franse bulletjes zijn knieproblemen, darmproblemen, oogproblemen en soms ook problemen met het gedrag, en dan voornamelijk agressie tegen andere honden, vooral van hetzelfde geslacht.


Een Franse bulldog kopen

Overweeg je dus om een Franse bulldog aan te schaffen? Dan kun je het beste contact opnemen met de rasvereniging! Dan heb je de meeste kans op een gezond, gelukkig Frans bulletje. Wat je dan niet krijgt zijn de hippe kleurtjes die je bij de broodfok wel ziet, zoals merle en blauw.

Maar ongeveer 10% van alle Franse bulletjes die je ziet, zijn echte Franse bulletjes met stamboom. Soms mixen de broodfokkers met mopsen (voor een nog kortere neus) of met Engelse bulldogs (voor grotere honden) of met chihuahua's (voor nog kleinere honden).

Investeren in een goede fokker is dus echt de moeite waard! Het bespaart je op lange termijn heel veel ellende.

franse bulldog puppy


Voordelen van een Franse bulldog

 • Vrolijk, sociaal en levendig karakter
 • Niet extreem veel beweging nodig (5-10 km per dag)
 • Makkelijk in huis vanwege het kleinere formaat
 • Sociale en vriendelijke hond
 • Redelijk makkelijk op te voeden, houdt van training
 • Vachtverzorging valt mee


Nadelen van een Franse bulldog

 • Soms moeilijk met andere honden
 • Erg vastberaden karakter wanneer ze iets willen
 • In sommige situaties erg luidruchtig, met bijzondere geluiden zoals gillen
 • Veel gezondheidsproblemen binnen het ras
 • Voor een goede puppy lange wachtlijsten
 • Vaak veel extra kosten door gezondheidsproblemen

franse bulletje kopen


Sociaal gedrag van een Franse bulldog

Met mensen zijn Franse bulletjes vaak extreem sociaal, ze willen door iedereen geknuffeld worden, en houden van aandacht van mensen. Toch kom ik wel eens Franse bulletjes tegen die wel enige agressie inzetten bij bezoek. Dit zijn in het algemeen honden uit de broodfok met een slechte socialisatie.

Een ander probleem binnen het sociale gedrag is het uitvallen, en dan komen vooral reu-reu of teef-teef ruzies voor. En bij sommige frenchies zien we agressie naar andere dieren zoals katten, geitjes, of varkentjes.


Voeding voor de Franse bulldog

Frenchies hebben de neiging tot winderigheid. Er zijn heel wat grapjes over de geuren die deze kleine hummeltjes dan produceren...

Frenchies zijn meestal geen kieskeurige eters. Ze willen alles wel eten, en dit brengt dus een aantal risico's met zich mee, zoals obesitas... heel veel bulletjes zijn echt veel te dik. Let dus goed op de hoeveelheid voer voor je hond.

In verband met de winderigheid werkt graan-, koolhydraat-, en suikervrije voeding vaak het beste. Denk hierbij aan gestoomd vlees of kvv.

franse bulletje welke voeding


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen