Fietsen met mijn hond, hoe pak ik dat aan?
10 augustus 2021 
8 min. leestijd

Fietsen met mijn hond, hoe pak ik dat aan?


Fietsen met je hond... hoe doe je dat eigenlijk? Is dat wel leuk voor je hond, naast de fiets lopen? Waar moet je eigenlijk op letten als je dat wilt gaan doen? Kan dat wel met elke hond en wanneer kun je er mee beginnen? In deze blog lees je echt alles over fietsen met je hond. En misschien maak je straks de mooiste fietstochten met je beste vriend, dat is echt genieten!


Rechts!

Officieel moet een hond altijd rechts naast je fiets lopen. Dit heeft te maken met passerend verkeer. (Fiets je gewoon op een verlaten landweggetje, dan maakt het natuurlijk niet zoveel uit.) Het is dus heel handig als je hond al rechts naast je kan lopen.

Als je hond dus, om wat voor reden dan ook, alleen links heeft leren lopen, oefen dan eerst gewoon op rechts meelopen, zonder fiets. Leer je hond ook dat als hij van de ene naar de andere kant moet wisselen, hij dit altijd achter je langs doet. Straks, met fietsen, wil je natuurlijk je hond echt niet voor je voorwiel...

hond fietsen


De voordelen van fietsen met je hond

Fietsen is (naast zwemmen) één van de betere manieren om je hond voldoende beweging te geven. Je hond kan bewegen in zijn meest natuurlijke gang (de draf). Fietsen is vaak rechtlijnig, je hond maakt, als het goed is, geen rare bokkensprongen naast je fiets.

Met fietsen kan je hond dus veilig een goede basisconditie opbouwen. Fietsen met je hond kan voor jou als baas minder belastend zijn dan bijvoorbeeld hardlopen. En, honden die niet los kunnen lopen, kun je op deze manier wel genoeg beweging geven!


Fietsen met je hond - checklist

  • Je hond loopt in draf naast je fiets
  • Je hond kan stoppen op commando
  • Je hond beheerst het bochten maken naast je fiets
  • De ondergrond is gelijkmatig en veilig
  • Je controleert regelmatig de voetzolen van je hond
  • Het is niet te heet
  • Je hond draagt een goed tuig of een brede zachte halsband
  • Je hond is veilig aangelijnd met of zonder Springer
  • Je past de afstand en de tijd aan, aan de conditie van je hond

jonge hond en fietsen


Met welke leeftijd kun je beginnen met fietsen?

Je kunt beginnen met fietsen meteen als je pup een week of 10 oud is. Nee, niet naast de fiets rennen! Maar wel wennen aan een fiets. Als je hond al vanaf pup weet dat hij naast de fiets moet lopen, moet stoppen als de fiets stopt en ook bochten kan maken met je fiets, is het later echt stukken makkelijker om echt te gaan fietsen.

Met echt naast de fiets draven, kun je in hele kleine stukjes (denk aan 1-5 minuten in een rustig drafje) beginnen tussen de 6 en 16 maanden, afhankelijk van het ras. En ook in kleine stapjes opbouwen dus. Krachttraining start je pas als je hond echt volwassen is en pas na een sport-check bij een professional.


Beginnen met aanleren

Zet je fiets neer op een plek zodat je hond daar kennis mee kan maken (en wel opletten dat de fiets niet kan omvallen!). Ga met je hond wandelen en als het kan, vraag iemand om met de fiets mee te lopen.

Let op; laat je hond gedrag zien dat later problemen zou kunnen geven met fietsen? Is hij angstig voor de fiets, of probeert hij in de wielen te happen? Ga met dat gedrag dan meteen aan de slag! Eerst met een stilstaande fiets en dan met een heel langzaam bewegende fiets. Vraag oefeningen die je hond kan; aandacht, target, zit, sta... en beloon veelvuldig.

fiets aanleren hond


Wat is je doel?

Je kunt dus met naast de fiets laten lopen gewoon werken aan de basisconditie van je hond, maar je kunt ook krachttraining doen door je hond te laten trekken, of je hond een vest met gewichten te laten dragen. Misschien wil je werken aan de duurconditie van je hond, of is je doel om bikejoring te gaan doen.

Je doel kan ook zijn om juist de sprintconditie van je hond beter te krijgen. Of puur om van huis naar je vriendin te kunnen fietsen terwijl je hond mee gaat. Fietsen met je hond kan dus met verschillende doelen!



Welke riem gebruik je?

Met fietsen (net als met wandelen) ben ik een fan van een tuig. Maar soms wil je in het begin wat extra controle. Dan kun je overwegen om de Springer aan de fiets te bevestigen en daar het tuig aan vast te zetten en een gewone halsband ernaast te gebruiken met de lijn naar je hand.

Waar ik met wandelen voorstander ben van een lange lijn, is dat met fietsen niet handig. Een lijn met een stuk 'bungee-touw' kan wel heel fijn zijn om onverwachte rukjes te voorkomen.


Waar ga je fietsen?

Start in een rustige omgeving met weinig verkeer. Een goede startplaats kan een grote parkeerplaats van een supermarkt op een zondagavond zijn. Of een doodlopend weggetje voor je huis.

Start nadat je hond net een wandeling heeft gehad, dan is hij stukken rustiger en hoeft hij niet te plassen of te poepen . Eerst een stuk met je fiets aan de hand, even de stops en draaien oefenen en als je het idee hebt dat je hond goed oplet, rustig opstappen en rustig een klein stukje fietsen, een meter of 20 is genoeg. Belonen, herhalen.

waar fiets je met je hond


Op welke ondergrond kun je fietsen?

Het belangrijkste is dat de ondergrond veilig is. In de berm naast het fietspad ligt vaak allerlei troep, zoals kapotte flesjes of blikjes. Daar wil je niet in trappen! Dus, laat je hond ook op het fietspad lopen.

Zand is ook een prima ondergrond, of heel kort gras. Op harde ondergrond zijn dikke voetzolen wel belangrijk. Over het algemeen hebben honden met rozige voetzolen eerder 'slijtage' dan honden met zwarte voetzolen. Check na elke fietstraining de voetzolen!

voetzolen van je hond en fietsen


Pauzes

Fiets je langer dan een kwartier? Neem dan ongeveer om de 10-15 minuten een pauze. Geef je hond een klein beetje vers water en controleer zijn voetzolen (ook weer een handige toepassing van de oefening 'pootjes geven'). Voetzool stuk? Dan naast de fiets wandelend naar huis.

Hoelang je pauzeert, ligt aan de afstand die je net hebt afgelegd en de conditie van je hond. Met een hond die te zwaar is, moet je denken aan 5 minuten fietsen, 10 minuten rust. Met een fitte hond kun je 15 minuten fietsen en 5-10 minuten uitrusten.


De Springer

Een Springer is een speciaal systeem dat bevestigd is aan het frame van je fiets, waar een spiraalveer aan vast zit. Zo wordt de klap opgevangen wanneer je hond trekt. Eigenlijk net zoals met een lijn waar een stukje elastiek of bungeekoord aan vast zit.

Dit effect kun je nog versterken door een stuk elastische lijn tussen de Springer en het tuig van je hond te zetten. Door een Springer te gebruiken, kun je beide handen aan het stuur houden. Een Springer heeft ook een veiligheidssysteem waardoor je hond los komt als hij aan de andere kant van een paal langsloopt dan waar jij met de fiets passeert.

waarom fietskar voor hond


Een fietskar of een fietsmand?

Natuurlijk is het niet voor elke hond weggelegd om lekker naast de fiets te lopen. Hier zijn verschillende redenen voor; ouderdom, een handicap of gewoon het formaat van je hond. Of misschien wil je een lange fietstocht maken en kan je hond deels meelopen en deels zou hij toch moeten uitrusten.

In deze situaties is een fietskar of fietsmand een oplossing! Wen je hond thuis aan de fietskar of fietsmand. Hierin volg je eigenlijk dezelfde stapjes als met benchtraining. En natuurlijk zorg je ervoor dat je hond een goed tuig draagt waarmee hij veilig vast zit in de fietsmand en ook in de fietskar als die open is.


Wanneer ga je niet fietsen?

Er zijn situaties wanneer fietsen niet erg verstandig is. Zoals bij hitte, maar wat nu precies te warm is, ligt natuurlijk ook aan je hond. Voor sommige honden kan 15 graden en zonneschijn al zwaar zijn, terwijl een andere hond met 22 graden en zon nog prima met je mee kan lopen aan de fiets. Let goed op je hond; een opgekrulde tong of overmatig hijgen betekent tempo verlagen. Dat zijn de tekenen dat hij het echt te warm begint te krijgen.

Natuurlijk ga je niet fietsen met een hond die kreupel is, of last heeft van diarree of op een andere manier niet fit is. Overgewicht en fietsen is ook iets waar je een beetje mee op moet letten. Dan ga je liever in hele kleine stukjes fietsen in een rustige draf en op een zachtere ondergrond.

mountainbiken met hond


Bikejoring

Ofwel mountainbiken met je hond die aangelijnd is en mag trekken. Je hond draagt een speciaal tuig en zit met een 2.5 meter lange lijn vast aan je fiets. Een speciale houder zorgt ervoor dat je lijn niet de wielen kan raken.

Bikejoring is een wedstrijdsport, om aan wedstrijden mee te doen, moet je hond minimaal 18 maanden oud zijn. Met bikejoring kun je met meer dan 30 km per uur racen, dus dit is zeker geen sport voor iedereen. Je hond moet daarom ook echt goed luisteren.

Bij deze sport ga je over paden met een zachte ondergrond. Ook lekker sportief voor jou als baas, want je moet zelf wel mee trappen! Lijkt het je wel wat? Bij RunDog kun je naast alle benodigdheden ook terecht voor hoe te starten met deze topsport!


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming



Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen