Zomertips voor je hond
11 maart 2022 
7 min. leestijd

Zomertips voor je hond

Zomer, heerlijk zeg! Lekker in het zonnetje, zwemmen, lange avonden buiten, barbeque aan... echt genieten. 

Waar moet je nou op letten om de zomer ook voor je hond leuk te houden? Op naar een zonnige en veilige zomer. 


Wanneer is het te warm voor je hond?

Dit is uiteraard per hond verschillend. Een windhond, zoals een whippet, kan beter tegen de warmte dan een grote hond met een dikke vacht die zijn oorsprong in het Noorden heeft, zoals bijvoorbeeld een malamute. 

Sommige honden gaan echt in het zonnetje liggen, ook wanneer er schaduwplekken beschikbaar zijn. Andere honden liggen het liefst binnen, op koele tegels, of graven een kuil onder een struik om zo de warmte te kunnen ontwijken. Kijk dus naar je hond! 

hoe weet ik als mijn hond het te warm heeft


Hoe herken je oververhitting?

Een hond die het echt te warm heeft, gaat uiteraard enorm hijgen. Hijgen met een opgekrulde tong is een serieuze waarschuwing dat je hond echt oververhit aan het raken is. 

Breng je hond in een koelere omgeving, en koel hem met lauw water bij zijn liezen, hals en oksels. Daar lopen de grotere bloedvaten dichter bij zijn huid en door die te koelen, zakt de temperatuur het snelste. 

Ook de poten koelen helpt je hond om weer af te koelen. Is je hond al zo ver oververhit dat hij zijn evenwicht verliest? Of raakt hij zelfs buiten bewustzijn? Dan zorg je dat je al koelend zo snel mogelijk bij de dierenarts komt, want oververhitting is levensgevaarlijk! 


Een hittegolf overleven met je hond

We hebben steeds vaker te maken met echte hittegolven. Maar ja, je hond moet toch naar buiten, hij heeft zijn uitlaatbeurtjes nodig om te kunnen plassen en hij heeft ook zijn beweging nodig. 

Natuurlijk ga je niet met 30+ graden in de volle zon een balletje gooien, of hardlopen op het heetste tijdstip van de dag. De grote wandelingen bewaar je dus voor 's ochtends vroeg en 's avonds laat. 

Tussendoor kijk je naar wat je hond aangeeft. Gymnastiek, zoekspelletjes en oefeningen aanleren in huis, zijn een prima vervanging voor buitenactiviteiten.

hond helpen met hitte


Je hond koel houden

Je kunt natuurlijk je hond binnen houden en eventueel een airco aanschaffen, maar er zijn ook andere koelhouders voor honden die goed van pas kunnen komen wanneer het heet wordt. 

Koelmatten in huis zijn fijn, omdat je hond kan kiezen om er op te gaan liggen als hij dat fijn vindt. Is je hond bijvoorbeeld in een bench als je boodschappen gaat doen, zorg er dan voor dat een deel van de bench met koelmat, en een ander deel zonder koelmat is. 

Is je hond een loper die van alles op vreet? Dan geen koelmat in de bench! Koelbandanas en koelhalsbandjes zijn ook prima. Bij honden met een hele dikke vacht rond hun nek helpen deze vaak iets minder. 


Waterpret met je hond

De meeste honden vinden lekker spetteren en zwemmen echt heerlijk. Let wel op dat je hond niet over zijn grenzen heen gaat. Zwemmen is goed voor de conditie en een fantastische manier van bewegen, maar als je hond niet zo'n goede conditie heeft, kan het snel te veel zijn. Een vuistregel is 10 minuten zwemmen, een kwartier lopen, 10 minuten zwemmen, enzovoort. 

Watervergiftiging is ook een gevaar voor de waterratten, en dat kan zelfs dodelijk zijn. Watervergiftiging is lang niet zo bekend als oververhitting. 

TIP: wil je je hond leren zwemmen met een zwemvest, of heb je een hond die niet kan zwemmen, start dan op tijd met het wennen aan het dragen van een vest. Voordat je een echt zwemvest hebt, kun je een klein dekentje op zijn rug binden met een paar strookjes fleece of rekverband. Doe het vest of dekentje om bij je hond, voer je hond, en neem het vest weer af. 

hond watervergiftiging


Watervergiftiging herkennen

  • Je hond is sloom en lusteloos
  • Je hond is misselijk en moet overgeven
  • Kwijlen en grote pupillen zijn ook symptomen van watervergiftiging
  • Een opgezette buik
  • Spierkrampen en stuipen


Lekker op vakantie met je hond

Vakantie, daar kijken we al zo lang naar uit! Maar... wat doen we dan met de hond? Gaat je vakantie naar een tropisch eiland en zijn je plannen vooral zonnebaden en uitgaan, dan doe je je hond waarschijnlijk geen plezier als je hem meeneemt op vakantie. 

Ga je op vakantie in eigen land of er buiten en bestaan je vakantieplannen voornamelijk uit wandelingen, dan is je hond meenemen een prima idee. Er zijn zelfs vakantieparken waar je hond de hoofdgast is... en jij als baasje mag mee! 

Meer tips en weetjes voor een geslaagde vakantie met je hond? Lees dan ook deze blog

vakantie met je hond


Wandelen in de zomer

Niks zo leuk als een lange wandeling met een zomers zonnetje erbij. Maar voor sommige honden is het zomerweer een kwelling. 

Heeft jouw hond moeite met de warmte, probeer dan de langere wandeltochten zo vroeg mogelijk en zo laat mogelijk te maken. Nog een reden waarom dit handig kan zijn: als je hond reactief is, zit je niet te wachten op de drukte bij recreatiegebieden en mooie wandelroutes. 


Kleine beestjes, grote gevolgen

Wespen, mieren, vliegen... brrr, bij de gedachte alleen al krijg je de kriebels! Honden gaan vaak happen naar vliegende insecten. Op zich geen probleem, een vlieg uit de lucht plukken. 

Maar wat als je hond dit doet met een wesp? Een wespensteek in zijn keel kan een zwelling veroorzaken die vervolgens kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Wespennesten zitten soms ook in de grond, en wanneer je hond loopt te struinen en te snuffelen, kan hij in zijn poten en snuit worden gestoken door een wesp. 

Bij meerdere steken en bij steken in de buurt van zijn snuit of keel ga je altijd met spoed naar de dierenarts! Als eerste hulp kun je koelen met water of azijn. 

hond gebeten door adder



Addertje onder het gras

Adders komen op sommige plekken veelvuldig voor. Honden worden meestal gebeten in hun poten of in hun snuit. Soms omdat ze uit nieuwsgierigheid aan de adder willen snuffelen of hem met de poten aan willen raken. 

Maar vaak gaat het ook per ongeluk. Je hond loopt rond, snuffelt, speelt en stapt per ongeluk op de adder. De adder bijt uiteraard uit schrik en zelfverdediging. Probeer je hond na een beet rustig te houden, om de verspreiding van het gif af te remmen. 

Kleine honden kun je dragen, met grote honden heb je een uitdaging en zou de beste optie zijn dat iemand je met de auto op kan halen. 


Barbecue-tijd! 

Niks zo lekker als barbecueën! Honden vinden eten uiteraard ook erg belangrijk. Let dus erg goed op de veiligheid, want als je hond een karbonade van de bbq wil pikken en daarbij hete kolen over zich heen krijgt... dat is wel een heel afschuwelijk einde van je bbq feest. 

Zorg dus dat je hond niet bij de bbq kan komen. Een ander bbq risico zijn botten. Botten van kip of spareribs die verhit zijn geweest, kunnen splinteren en de darmen van je hond perforeren. Alle botten dus direct in een container buiten het bereik van je hond. 

hond en zomer


Zomer-shoppen voor je hond:

  • Een handige waterfles met drinkdop voor tijdens wandelingen, zoals H2K9 
  • Een koelmat, koelbandana of beide
  • Een zwembadje voor verkoelende waterspelletjes
  • Een goed, veilig zwemvest 
  • Een leuke, hondvriendelijke vakantie boeken
  • Zonnebrandcrème speciaal voor honden (vooral als je een hond hebt met een dunne, lichte vacht of plekken zonder haar) 



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen