Belonen of lokken met voer?
21 januari 2022 
5 min. leestijd

Belonen of lokken met voer?

Je hond naast je laten lopen met een voertje voor zijn neus is iets totaal anders dan je hond belonen voor het netjes naast lopen. Ja, echt.

Je hond met behulp van een koekje van de bank af laten gaan is heel wat anders dan je hond belonen voor het afstaan van zijn plekje op de lekker zachte bank.

Heel veel baasjes zijn (bewust of onbewust) bezig met het lokken, terwijl belonen een betere optie zou zijn! Hoe komt dat?


Lokken is makkelijk

Een snoepje voor de neus van je hond en gaan met die banaan... dat is natuurlijk heel makkelijk. En, laten we heel eerlijk zijn, daar is soms ook niks mis mee. 

Je laat je hond makkelijk achter het voertje aan naast je lopen als je er even voor moet zorgen dat je hond niet in glas stapt. Of als hij even bij de dierenarts op de weegschaal moet stappen met alle vier zijn poten. 

Dit is helemaal niet erg hoor... maar hetzelfde bereik je ook met een handtarget. Je stuurt met de lege hand, en daarna beloon je je hond met iets lekkers of spel. 

hond lokken met snoepjes


Lokken lijkt snel resultaat te geven

Lijkt... dat is hier het toverwoord. Als je 10 keer je hond met een voertje voor zijn neus in de zit lokt en daarna verwacht dat hij op commando kan zitten... nou, dan is de kans groot dat jij nogal gefrustreerd raakt wanneer dat niet zo blijkt te zijn. 

Sommig gedrag moet je min of meer uitlokken in het begin. Neem maar als voorbeeld het volgen. Je kunt je hond naast je lokken, en door middel van lokken hem naast je laten lopen. Maar dat wil niet zeggen dat hij het ook kan als je het snoepje niet voor zijn neus houdt. Lokken wordt een onderdeel van het gedrag

Een heel veel gehoord 'probleem' is dit: 'Mijn hond gaat alleen liggen als ik hem lok met een snoepje'. Dit komt omdat je natuurlijk begint met een voertje omlaag te bewegen, je hond volgt de beweging, gaat liggen en krijgt het snoepje. En dit is dus prima als beginnetje. 

Maak je de beweging met een lege hand en je hond volgt de beweging niet? Grote kans dat je dan wel weer een snoepje in je hand pakt... en je hond leert dus dat het snoepje bij deze oefening hoort. 

hond oefeningen aanleren


Wat moet ik dan wel doen? 

Om even bij het voorbeeld van 'liggen' te blijven... neem in je beide handen een snoepje, stuur met één van de handen je hond in de juiste positie en geef de beloning met je andere hand. Herhaal dit een keer of vijf en ga dan sturen met een lege hand, beloon weer met de andere hand. 

Als dat helemaal vloeiend gaat, dan pas ga je (voor het eerst!) het commando gebruiken, zoals 'af'. Dan zeg je 'af', stuur je met een lege hand, je hond gaat liggen, yes en belonen. 

Naast deze oefening kun je de snelheid van de 'af' of de precisie ervan wel nog steeds oefenen met lokken, maar dan zeg je niet het woord. 


Wat leert je hond met lokken?

Met het voorbeeld van volgen, wordt het snoepje volgen voor je hond een onderdeel van de oefening. Jouw doel is dat je hond leert 'links naast te lopen'. Wat je hond daadwerkelijk leert, is 'het snoepje volgen'.

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je hond leert.

Met lokken kun je wel door-trainen voor het 'fysieke geheugen', dus het herhalen van een bepaalde positie en beweging. Daarnaast kun je je hond door te belonen gaan leren dat hij zelf die positie opzoekt en zelf de beweging gaat aanbieden.

Een oefening kun je dus tegelijkertijd op verschillende manieren opbouwen.

gevaren van lokken hond


Mag je dan echt nooit lokken? 

Zoals je misschien al tussen de regels door leest, is er niet zoveel mis met lokken als je dat gebruikt om een fysieke handeling te perfectioneren, zoals de snelheid van liggen verbeteren, of in noodsituaties. 

En... als je ervan bewust bent dat je aan het lokken bent. Als je ervan bewust bent dat het lokken nog een onderdeel is van je oefening mag je ook lokken. Dat is belangrijk, zodat je niet boos wordt op je hond wanneer hij het zonder lokken nog niet begrijpt. 


Lokken als afleiding 

Een andere situatie waarbij mensen vaak proberen te lokken, is wanneer je hond uitvalt tegen andere honden. Dan wordt er voer of een bal voor de neus van je hond gehengeld om de aandacht maar op jou te richten. Soms lukt het, vaker lukt het eventjes, en nog vaker lukt het helemaal niet. 

Stel je nou eens voor dat je met je vriend op straat loopt. Opeens zie je aan de overkant iemand die volgens jou zwaait met een vuurwapen! Je wilt weg, je wilt roepen naar mensen dat ze moeten oppassen. Je vriend zegt dat je stil moet zijn en gaat met een briefje van 100 Euro voor je neus zwaaien. Ik durf te wedden dat je dat alleen maar irritant en frustrerend vindt! 

hond verkeerd trainen


Samenvatting

- Lokken kan een eerste stap zijn bij het aanleren van gedrag
- Met lokken kun je een beweging herhalen in de gewenste vorm en snelheid
- Lokken met voer of spel is altijd beter dan je hond in de gewenste positie dwingen met fysieke dwang
- Afbouwen met lokken om de oefening op commando te kunnen zetten is belangrijk
- Het is belangrijk om te begrijpen dat lokken makkelijk een onderdeel van een oefening kan wordenSluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Els
Door

Els

op 10 Dec 2022

Dank voor de Blog en andere mensen ook voor hun reacties! Wat een eye openers! Ik heb in mijn leven meerdere honden gehad, en daar ook mee getraind, maar de hond die ik nu heb reageert anders dan ik gewend ben - ik hoop nog veel te leren

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 23 Jan 2023

Hoi Els, ja, van elke hond leer je weer iets nieuws. En het leukste van hondentraining is dat je bent nooit uitgeleerd. Ik wens je heel veel leesplezier met alle blogs van ons over hondentraining en gedrag!

Maartje Bogaerts
Door

Maartje Bogaerts

op 05 Dec 2022

Zeer duidelijk omschreven !! In heb een Mechelse herder die zeer leergierig is en vrij snel leert … hij wordt graag beloond met een speeltje want voertjes neemt hij niet steeds aan . Leuke blog 🤗

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 05 Dec 2022

Dankjewel Maartje! Ja, ik heb 4 mechelse en bij 2 staat speeltje ook ver boven een voertje. Maakt niet uit, als ze maar goed te motiveren zijn. En ja....mechelaars leren erg snel.

Monique Petalas
Door

Monique Petalas

op 05 Dec 2022

Jeetje, zo had ik het nooit gezien. Vandaar dat ik altijd zeg “Voor een voertje doet zij alles, maar zonder heeft zij bananen in haar oren” blijkt dus dat ik het niet goed deed. Nu begrijp ik waarom ze wisselvallig reageert op het commando.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 05 Dec 2022

Hey Monique, ik denk dat iedereen wel eens hier de mist in gaat met een hond. Want, het lokken is zo makkelijk. En soms ook de beste optie. Super fijn dat je nu je hond beter kan begrijpen. En de bananen beter uit de oren kan halen!

Sis
Door

Sis

op 04 Dec 2022

Wel goed dat opfrissen van informatie die je eigenlijk al wel eens weet, maar niet altijd bij stilstaat. Hoop dat vele mensen dit goed lezen, want continu snoepje voor de neus en naast lopen ik irriteer me er vaak aan. Top uitleg dames!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 05 Dec 2022

Hey Sis, dankjewel! Op zich als iemand hele tijd met voer voor de neus wil lopen en daar bewust voor kiest is daar weinig op tegen, alleen het is meestal geen bewuste keuze. Voor de hond ook fijner als die echt begrijpt wat de bedoeling is.

Carolien
Door

Carolien

op 04 Dec 2022

Duidelijke uitleg, hierdoor vraag ik mij wel af, wanneer ze ziet dat ik helemaal niets bij heb heeft ze weinig zin om een commando uit te voeren ziet ze dat ik iets bij heb begrijpt ze ze wel. Is dat dan ook al lokken? Hoe rustig afbouwen?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 05 Dec 2022

Hoi Carolien, ja, dat is eigenlijk het gevolg van lokken die niet helemaal handig is afgebouwd. Het "lokkertje" wordt voor de hond een onderdeel van de commando. Dus voer bij je + woord "zit" (als voorbeeld) betekent zit. Woord zit zonder voer heeft een andere betekenis. Ik zou beginnen met afbouwen met wel beloning bij je, maar ook beloning op een "station". Als je hond dan het woord opvolgt, markeren met clicker of "yes", en rennen naar het station en daar belonen.

Carolien
Door

Carolien

op 07 Dec 2022

Bedankt voor je reactie, ik snap alleen het stukje van belonen op het station en er naartoe rennen nog niet. Wordt dit ook in een cursus uitgelegd?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 08 Dec 2022

Hoi Carolien, ja ook in aantal cursussen! Ik zal wel even een voorbeeld geven van hoe ik dit gebruik met Karma. Ik zet dan bijvoorbeeld 3 stoelen in de trainingsruimte. Op elke stoel heb ik een bakje met lekkers. Ik ga in het midden van de ruimte zodat Karma niet zelf bij de stoelen staat, in het begin kan de hond ook aangelijnd zijn. Dan vraag ik een oefening die ze goed kan, bijvoorbeeld "af". Als ze gaat af, click, en dan rennen we samen naar een van de stoelen en krijgt ze lekkers uit het bakje. Bakje gaat weer dicht, we gaan weer in het midden van de ruimte, ik vraag een andere oefening die ze kan zoals "voet", ze doet dat, click, rennen naar een andere stoel en ze krijgt daar weer lekkers. Bij agility ligt er een bal op een hoge kast. Als ze de raakvlak goed doet, click, en dan rennen we naar de kast en krijgt ze de bal.

Bianca
Door

Bianca

op 04 Dec 2022

Weer een leerzame blog! Hierdoor ga je weer even beter naar jezelf kijken. Heel duidelijk, bedankt!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Graag gedaan Bianca! Ja, de eerste vraag die je als hondenbaasje eigenlijk moet stellen is "waarom begrijpt mijn hond niet wat ik bedoel? Hoe kan ik mijn uitleg veranderen/ verbeteren".

liesbeth heesters
Door

liesbeth heesters

op 04 Dec 2022

Zo had ik het nog niet bekeken. Weer een goede en duidelijke blog. Zelf ben ik bezig met de BIG 6 CHALLENGE. Ook hier is de uitleg super en geeft voor baas en hond veel plezier.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hey Liesbeth, wat fijn om te lezen! En als het uitleg een keer niet duidelijk is, kan je dat gewoon aangeven, en we passen het aan waar nodig. Heel veel plezier met de Big 6 Challenge nog, en natuurlijk ook met alles in het LOCA Adventskalender.

Anuschka
Door

Anuschka

op 04 Dec 2022

Een verhelderende blog, had het niet helemaal door eigenlijk. Je denkt dat je het goed doet maar dus niet. Ik heb het voorbeeld die jullie noemen, van de reactie op een andere hond afleren. Dat doe ik dus verkeerd en lukt me niet om onder controle te krij

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Ja, als we dat door hebben dan doen we het natuurlijk niet. Honden koppelen dingen gewoon heel gemakkelijk, wij mensen denken vaak veel te ingewikkeld. Mocht je er niet uitkomen wat betreft gedrag naar andere honden toe, schroom je niet om ons advies te vragen.

angenis
Door

angenis

op 04 Dec 2022

hallo vandaag kwamen wij er achter dat yoshika een irritatie had naast haar vulva,nu zijn wij naar de dierenarts geweest om een hondenkap te halen voor de avond nu heeft zei met een brokje snoepje de band om gekregen was maar eentje nodig mooi he.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Ja, ook een kapje leren accepteren en onderzoeken bij de dierenarts goed te laten verlopen is belonen wel de beste en makkelijkste manier! Hoop dat de irritatie snel weg is, honingzalf wil ook vaak goed helpen en inderdaad het teveel likken voorkomen! Misschien moet ze loops worden, dan heb je dat ook vaker.

anneke AJ
Door

anneke AJ

op 04 Dec 2022

Ook vandaag weer geleerd door duidelijke teksten en video's. Dit is mijn manier van leren. Het geeft zelfvertrouwen en duidelijkheid aan mij alsook aan Nyna. Wij leren op een positieve manier met hulp van elkaar.

miranda
Door

miranda

op 04 Dec 2022

onbewust aan het lokken en ook juist aan het belonen. Zo krijg je toch weer een nieuwe kijk op hoe je traint. Je staat er middenin en kan je dan blind staren op je methode. Erg leerzaam en weer duidelijk. Blog over lokken/ belonen bij spanning misschien?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hey Miranda, ideetjes voor nieuwe blogs zijn altijd meer dan welkom! Hoe omgaan met spanning is een hele goede, daar gaan we zeker over schrijven, houd dus het website in de gaten! En wat tof dat je een open blik durft te houden, want iets doen zoals je het altijd doet is wel zo veilig.

anneke AJ
Door

anneke AJ

op 04 Dec 2022

Weer iets geleerd en op een duidelijke manier met leesvoer en video's. Hier leer ik het meeste van en door. Geeft me zelfvertrouwen en duidelijkheid voor mij en Nyna.

Cisca
Door

Cisca

op 04 Dec 2022

Dank je wel, duidelijk. Soms is het moeilijk te beoordelen waar de grens ligt tussen trainingsvoertje en lokken. Extra opletten dus.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Ja, en lokken is natuurlijk soms ook helemaal prima, alleen moet je inderdaad dan wel goed opletten wat je nou eigenlijk je hond hebt geleerd. Bedankt voor je reactie Cisca!

Carla Heddes
Door

Carla Heddes

op 04 Dec 2022

Ik heb sinds kort een oppashond voor twee dagen in de week. Trainen met haar is een uitdaging. Buiten is zij zo afgeleid dat ik al blij ben dat ik haar met een lekkertje zou kunnen lokken. Helaas vind Alice de vogeltjes oneindig veel interesanter.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hallo Carla, tja voertje of een vliegende flapperende vogel, voor veel honden wint de vogel het dan. Soms is een vliegende hondenspeeltje met wat veertjes een betere "concurrent" dan een snoepje. En soms extra lekkere snoepjes die je uit de lucht mag vangen ook een optie. Wat voor hond is Alice?

Caroline
Door

Caroline

op 04 Dec 2022

Weer een mooi blog Minna. Ik gebruik heel veel de handtouch Bailey vind het geweldig en vraagt onderweg gaan we nog wat doen. Ze kijkt me dan aan van gaan we iets leuks doen. Lokken gebruik ik in een acute spannende situatie. Ik leer hier zoveel echt top.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Dankjewel Caroline! Ja de touch is echt zo fijne, veelzijdige basisoefening. En voor de blik "hey, wat gaan we nou samen doen", daar smelt je toch van. Ik tenminste wel!

Callens Marianne
Door

Callens Marianne

op 04 Dec 2022

Hele leuke blog. Ik heb alleen een hond die als ze niet begrijpt wat ik van haar verlang ze ook geen snoepjes meer volgt en wegkijkt. Ze is vrij onzeker omdat ik jammer genoeg eerst met haar naar een hondenschool ben geweest waar ze te snel gingen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Ja, sommige honden kiezen voor "uitchecken" als ze niet begrijpen wat je wil. Gelukkig zijn honden ook enorm flexibel, en kan je altijd opnieuw beginnen! Dus, terug naar de basis, en hele kleine stapjes. Komt echt wel goed!

Geeske
Door

Geeske

op 04 Dec 2022

Bedankt dat je in deze blog dit verschil benoemd! Ik heb al heel wat trainingen gedaan met mijn honden, maar dit nog nooit zo duidelijk geleerd. Ik ga het zeker in mijn achterhoofd houden bij het trainen van onze pup

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Graag gedaan Geeske en heel veel plezier met het trainen van je pup. Tijdens het advent komen er ook wat puppy-video's voorbij, morgen ook eentje over wandelen in stad...blijven kijken dus!

Geeske
Door

Geeske

op 04 Dec 2022

Bij een van onze honden is het (blijkbaar) niet goed gelukt om het volgen/naast lopen (al dan niet aan de riem) aan te leren. Lokken lukt in die situatie wel, maar alleen korte stukjes. Een trainingsvideo daarover zou heel welkom zijn!!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hey Geeske, die komt er ook tijdens het advent! En in het LOCA Club besteden we er ook best wel veel aandacht aan. Ook zijn er LOCA Workshops omtrent het trekken aan de lijn. Maar, misschien kan je dit helemaal opnieuw aanleren met de advents tips. Oh ja, en we hebben uiteraard ook nog meer blogs over dit onderwerp, kijk maar naar "Hoe leer ik mijn hond volgen" en "Trekken aan de lijn"

Ondine
Door

Ondine

op 04 Dec 2022

Mooi in beeld gebracht en zo belangrijk: wachten totdat de hond heeft nagedacht en uit zichzelf gedrag laat zien wat je wilt!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hoi Ondine, ja dat vind ik altijd zo'n mooi moment, als je echt ziet dat het kwartje valt bij een hond. Helaas zijn veel trainingen er op gebaseerd dat een hond niet zelf mag denken. Neemt toch een boel plezier weg van het leren.

Anne Louise
Door

Anne Louise

op 04 Dec 2022

Bij ons is het als er iemand voorbij komt neem ik het apart en lok ik met het voertje voor zijn neus,dat helpt heel vaak,en bij lig blijft onze pup ook liggen,want dan moet hij wachten. Vooral onze oudste doen we dat mee.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hoi Anne Louise, er is ook niks mis of verkeerd met lokken, het is alleen dat je hond leert zich dan te focussen op het lokmiddel. Maar als de lokmiddel er niet is, kan het zijn dat de hond niet meer voorbijgangers kan negeren of blijven liggen, en dan is het dus super belangrijk dat de eigenaar begrijpt waarom de hond het dan niet kan!

els de Vries
Door

els de Vries

op 04 Dec 2022

Lieve meiden, ik wordt altijd zo vrolijk van jullie filmpjes, ook al gaat onze hond al prima liggen op comando, toch is het leuk jullie enthousiasme te horen en ik heb er van geleerd dat liggen niet alleen handig is maar ook nuttig

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hoi Els, ja liggen was natuurlijk maar een voorbeeld! Wat leuk dat je het fijn vindt om naar ons te luisteren. Ik wordt gewoon heel blij en enthousiast van hondentraining! Morgen vervolg op het liggen....misschien kent jouw hond dat nog niet?

jenny
Door

jenny

op 04 Dec 2022

ik hier voor eerste keer ik een pup kon niet heb hem veel leren lijgt doe niet maar deze tip wel mee werk binnen en buiten waar op de hondschool maar kon wij niet mee voor uit met hem nu wel bedank hier voor gr jenny en Bagheera

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hoi Jenny (en Bagheera natuurlijk ook!), wat fijn dat het nu lukt om dingen te leren. In kleine stapjes, veel geduld en veel belonen komt het echt wel goed. Blijf kijken want tijdens het advent komen er nog veel meer leuke oefeningen. En je kan natuurlijk nog veel meer blogs lezen, waarin we het aanleren van verschillende oefeningen bespreken.

Trudy Bosveld
Door

Trudy Bosveld

op 04 Dec 2022

Wat een superleuke blog! Zo weer wat geleerd dank jullie wel!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hoi Trudy, wat leyk om te horen, met honden zijn we echt nooit uitgeleerd! Dat maakt het ook juist zo leuk.

Ine
Door

Ine

op 04 Dec 2022

Dankjewel weer voor deze duidelijke uitleg. Ik heb een heel nieuwsgierige hond die snel is afgeleid. Ze kan wel liggen als ik dat vraag, maar ze doet het alleen voor een voertje en blijft dan ook maar 2 seconden liggen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Probeer eens een voertje met beide handen. Je vraagt met een hand (met voertje er in) een "lig" (let op, eerst zeggen dan pas bewegen), en als ze ligt, beloon je uit je andere hand, en na 2 tellen uit de hand waarmee je de beweging maakte. De keer er op heb je in beide handen 2 voertjes, vraagt weer bvb met rechts "lig", beloont met links, na 2 seconden met rechts, en na nog eens een seconde weer met links, en weer na een seconde met rechts. Als ze dan op een bepaalde moment gaat liggen met een lege hand en een hand met 10 voertjes, dan kan je de tijd tussen de snoepjes gaan rekken. Is je hond nog jong?

Karin Knaap
Door

Karin Knaap

op 04 Dec 2022

Dit is weer een hele duidelijke blog, bedankt! Toevallig vergat ik vanmorgen het tasje met snoepjes. Charlie deed alles desondanks heel goed, maar keek wel zo van ‘waar blijft mijn snoepje nou?’

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Hoi Karin, ja, een keertje met minder belonen is bij sommige honden niet zo erg, maar te snel afbouwen kan er voor zorgen dat de hond denkt "ja, krijg niks meer, dan ga ik maar andere dingetjes doen". Gelukkig hebben we naast snoepjes ook andere soorten beloningen zoals snuffelen, rennen, stoeien, masseren en leuke trucjes. Favoriet van mijn honden is ergens op springen!

Dijanne van Eck
Door

Dijanne van Eck

op 04 Dec 2022

Wauw dankjewel voor deze 'eyeopener' Weer zo'n gevalletje, dat leerden we bij ons op de hondenschool niet... Jullie blogs en video 's zijn erg duidelijk. Ik heb de funbundel en die over verlatingsangst. Zoveel van geleerd!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Oh Dijanne wat een fijne reactie, we proberen alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen! Maar ook spontaan en zoals het komt. Want onze honden zijn natuurlijk geen robots en ook niet allemaal hetzelfde.

Reactie plaatsen