Belonen of lokken met voer?
21 januari 2022 
8 min. leestijd

Belonen of lokken met voer?

Je hond naast je laten lopen met een voertje voor zijn neus is iets totaal anders dan je hond belonen voor het netjes naast lopen. Ja, echt.

Je hond met behulp van een koekje van de bank af laten gaan is heel wat anders dan je hond belonen voor het afstaan van zijn plekje op de lekker zachte bank.

Heel veel baasjes zijn (bewust of onbewust) bezig met het lokken, terwijl belonen een betere optie zou zijn! Hoe komt dat?


Lokken is makkelijk

Een snoepje voor de neus van je hond en gaan met die banaan... dat is natuurlijk heel makkelijk. En, laten we heel eerlijk zijn, daar is soms ook niks mis mee. 

Je laat je hond makkelijk achter het voertje aan naast je lopen als je er even voor moet zorgen dat je hond niet in glas stapt. Of als hij even bij de dierenarts op de weegschaal moet stappen met alle vier zijn poten. 

Dit is helemaal niet erg hoor... maar hetzelfde bereik je ook met een handtarget. Je stuurt met de lege hand, en daarna beloon je je hond met iets lekkers of spel. 

hond lokken met snoepjes


Lokken lijkt snel resultaat te geven

Lijkt... dat is hier het toverwoord. Als je 10 keer je hond met een voertje voor zijn neus in de zit lokt en daarna verwacht dat hij op commando kan zitten... nou, dan is de kans groot dat jij nogal gefrustreerd raakt wanneer dat niet zo blijkt te zijn. 

Sommig gedrag moet je min of meer uitlokken in het begin. Neem maar als voorbeeld het volgen. Je kunt je hond naast je lokken, en door middel van lokken hem naast je laten lopen. Maar dat wil niet zeggen dat hij het ook kan als je het snoepje niet voor zijn neus houdt. Lokken wordt een onderdeel van het gedrag

Een heel veel gehoord 'probleem' is dit: 'Mijn hond gaat alleen liggen als ik hem lok met een snoepje'. Dit komt omdat je natuurlijk begint met een voertje omlaag te bewegen, je hond volgt de beweging, gaat liggen en krijgt het snoepje. En dit is dus prima als beginnetje. 

Maak je de beweging met een lege hand en je hond volgt de beweging niet? Grote kans dat je dan wel weer een snoepje in je hand pakt... en je hond leert dus dat het snoepje bij deze oefening hoort. 

hond oefeningen aanleren


Wat moet ik dan wel doen? 

Om even bij het voorbeeld van 'liggen' te blijven... neem in je beide handen een snoepje, stuur met één van de handen je hond in de juiste positie en geef de beloning met je andere hand. Herhaal dit een keer of vijf en ga dan sturen met een lege hand, beloon weer met de andere hand. 

Als dat helemaal vloeiend gaat, dan pas ga je (voor het eerst!) het commando gebruiken, zoals 'af'. Dan zeg je 'af', stuur je met een lege hand, je hond gaat liggen, yes en belonen. 

Naast deze oefening kun je de snelheid van de 'af' of de precisie ervan wel nog steeds oefenen met lokken, maar dan zeg je niet het woord. 


Wat leert je hond met lokken?

Met het voorbeeld van volgen, wordt het snoepje volgen voor je hond een onderdeel van de oefening. Jouw doel is dat je hond leert 'links naast te lopen'. Wat je hond daadwerkelijk leert, is 'het snoepje volgen'.

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je hond leert.

Met lokken kun je wel door-trainen voor het 'fysieke geheugen', dus het herhalen van een bepaalde positie en beweging. Daarnaast kun je je hond door te belonen gaan leren dat hij zelf die positie opzoekt en zelf de beweging gaat aanbieden.

Een oefening kun je dus tegelijkertijd op verschillende manieren opbouwen.

gevaren van lokken hond


Mag je dan echt nooit lokken? 

Zoals je misschien al tussen de regels door leest, is er niet zoveel mis met lokken als je dat gebruikt om een fysieke handeling te perfectioneren, zoals de snelheid van liggen verbeteren, of in noodsituaties. 

En... als je ervan bewust bent dat je aan het lokken bent. Als je ervan bewust bent dat het lokken nog een onderdeel is van je oefening mag je ook lokken. Dat is belangrijk, zodat je niet boos wordt op je hond wanneer hij het zonder lokken nog niet begrijpt. 


Lokken als afleiding 

Een andere situatie waarbij mensen vaak proberen te lokken, is wanneer je hond uitvalt tegen andere honden. Dan wordt er voer of een bal voor de neus van je hond gehengeld om de aandacht maar op jou te richten. Soms lukt het, vaker lukt het eventjes, en nog vaker lukt het helemaal niet. 

Stel je nou eens voor dat je met je vriend op straat loopt. Opeens zie je aan de overkant iemand die volgens jou zwaait met een vuurwapen! Je wilt weg, je wilt roepen naar mensen dat ze moeten oppassen. Je vriend zegt dat je stil moet zijn en gaat met een briefje van 100 Euro voor je neus zwaaien. Ik durf te wedden dat je dat alleen maar irritant en frustrerend vindt! 

hond verkeerd trainen


Samenvatting

- Lokken kan een eerste stap zijn bij het aanleren van gedrag
- Met lokken kun je een beweging herhalen in de gewenste vorm en snelheid
- Lokken met voer of spel is altijd beter dan je hond in de gewenste positie dwingen met fysieke dwang
- Afbouwen met lokken om de oefening op commando te kunnen zetten is belangrijk
- Het is belangrijk om te begrijpen dat lokken makkelijk een onderdeel van een oefening kan worden


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen