Hollandse Smoushond
05 april 2024 
4 min. leestijd

Hollandse Smoushond

Ze hebben een uiterlijk van een straathondje en de intelligentie van einstein. Tel daarbij een handzame formaat, en je hebt een hollandse smoushond! Een onbekende hondenras, die vrijwel niet voorkomt buiten nederland. In deze blog lees je meer over deze geweldige ras! 

Hollandse smoushond 

Hollandse smoushond is, zoals de naam het al zegt, een Nederlandse hondenras. Hoewel je meestal te horen krijgt als smous-baasje "wat een grappige kruising, wat zit er allemaal in?".
Een smous is een kleine ras, met schofthoogte tussen de 35 cm en 42 cm, met wat uitschieters naar boven en beneden. Hun vacht is rommelig uitziende ruwe plukvacht. Met hun donkere ogen en neus en kleine, naar voren gevouwen oortjes zien ze er erg leuk en slim uit. En dat zijn ze ook! 


Oorsprong van een Hollandse smoushond 

Het geschiedenis van hollandse smous ligt in hun werk als geweldige ratten- en muizenvangers. Vroeger, in het begin van 19e eeuw, waren smousjes (toen bekend als Heeren Stalhond) zeer gewild.
Waarschijnlijk waren de smousjes eigenlijk afkomstig uit Duitsland, waar bij de Duitse Ruwharige Pinscher (die later werd omgedoopt tot schnauzer) af en toe puppies met ongewenste kleur, namelijk strogeel, werden geboren.
Helaas vonden steeds meer mensen buitenlandse rashonden meer "chique en de luxe" en zo'n Nederlandse stalhond niet zo hip. Het ras stierf dus eigenlijk uit door deze voorkeur en het Tweede Wereldoorlog.

Hollandse smoushond van tegenwoordig 

In 1973 begon een wederopbouw van deze geweldige ras. Door een oproep in allerlei krantjes en bladeren werden er 30 smousje-look-a-likes gevonden waar verder mee werd gefokt. Ook border terriers werden gebruikt voor het opnieuw maken van de smoushond.
Met het terugfokken werd vooral gelet op gezondheid en karakter. Daardoor (en door diversiteit in genen van het beginperiode) is een smousje heel licht, andere donker, een heel klein en andere groter. 


Karakter van een hollandse smoushond

Een hollandse smous is een vriendelijke, levendige en gevoelige hond. Ze zijn sociaal en speels, maar niet opdringerig en irritant. Ze zijn extreem intelligent, dat kan ik ook uit eigen ervaringen volmondig beamen. Van alle honden die ik heb gehad, was mijn smoushond verreweg de meest intelligente. En ook alle smosujes die ik in lessen en workshops heb mogen begeleiden, zijn echt bovengemiddeld slim!
Door hun gevoeligheid en aanhankelijkheid is alleen kunnen zijn vaak iets waar eigenaren tegen aan lopen. Een smous houdt van gezelschap, en is bijvoorbeeld echt geen kennelhond. 

Gezondheid van een hollandse smoushond

Er zijn geen erkende erfelijke afwijkingen bij een hollandse smoushond, het is dus een gezonde ras in het algemeen. Sommige smoushondjes hebben wel gevoelige maag of gevoelige huid, en natuurlijk kunnen er niet-erfelijke kwaaltjes voorkomen, zoals bij elke ras of kruising.
Mijn eigen smoushondje had bijvoorbeeld een baarmoederontsteking en een auto-immuunziekte. Zij werd 12,5 jaar oud. Meeste smousjes worden gezond oud, en kunnen met gemak 15-16 jaar halen. 

Opvoeding van een Hollandse smoushond? 

Smousjes zijn erg vriendelijk en sociaal, en begrijpen heel snel wat je wel en niet van hun verwacht.
Doordat ze zo slim zijn, is het wel belangrijk dat je voorkomt dat ze kans hebben om ongewenste gedrag (zoals je koelkast openen en het inhoud inspecteren...) te beoefenen, vooral als dat ook nog eens zelfbelonend is. Omgang met kinderen en andere huisdieren is meestal geen probleem met smousjes. 

Hondensport met een smousje!

Omdat smousjes meestal heel gezond zijn en zo ontzettend slim, kan je het zo gek niet bedenken en doet een smous dat met twee pootjes in de neus! Ze zijn makkelijk te trainen, omdat ze ook graag samen met de baas bezig zijn. Het is wel ontzettend belangrijk dat de training op een beloningsgerichte en niet hardhandige manier gebeurt. Smousjes zijn toppers in agility, dogdance, hoopers, speuren...nou ja, ze kunnen eigenlijk alles qua sport en training. Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen