Mijn hond is te mager, wat kan ik doen

Meer dan de helft van de honden in Nederland heeft overgewicht. Dit percentage wordt zelfs geschat op 75%. Er zijn dus maar weinig honden met een ideaal, gezond gewicht. En nog minder honden met ondergewicht. Maar als jouw hond ondergewicht heeft, is dat een serieuze zorg!

Is jouw hond te mager?

Misschien hoor je opmerkingen zoals: "Nou, die mag ook wat meer eten," of "Hij is wel erg dun, hoor," of zelfs "Is hij ziek geweest?" Maar omdat zoveel honden te zwaar zijn, herkennen mensen een gezond gewicht vaak niet meer. Een slanke, fitte hond lijkt dan al snel mager. Voordat je je zorgen gaat maken over het gewicht van jouw hond, is het goed om eerst zeker te weten: is hij echt te mager, of valt het eigenlijk wel mee?

Te dik, te dun, of precies perfect? 

Ideaal gewicht bepalen

Een hond met een gezond gewicht heeft een duidelijke taille, zowel van boven als van opzij gezien. Het is ook helemaal niet erg als je een welving van de ribbenkast ziet, of zelfs één of twee achterste ribben in rust. Een hond op een ideaal gewicht is gespierd en slank. Dat geldt voor alle rassen—er is geen enkel ras waar dik zijn gezond of gewenst is.

Gezond gewicht voor pups en senioren

Ook pups en oudere honden horen niet dik te zijn. Juist bij deze groepen zijn de gewrichten kwetsbaar, en spieren niet sterk genoeg om extra gewicht te dragen. Bij pups is de bespiering nog in ontwikkeling, en bij senioren neemt de spiermassa vanaf een jaar of zeven langzaam af. Nieuwe spieren opbouwen wordt dan ook steeds lastiger.

Overgewicht hoort bij geen enkele hond, ongeacht ras of leeftijd! 

Oorzaken van ondergewicht

Honden met ondergewicht krijgen soms niet genoeg te eten of voer van slechte kwaliteit. Als reactie geven baasjes vaak meer en meer eten, wat juist kan zorgen voor verdere vermagering door een overgestimuleerde stofwisseling. Ook ouderdom, ziektes, of stress kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. En dan zijn er nog die ongecastreerde reuen die stoppen met eten omdat ze een loopse teef ruiken—ze kunnen daar flink van afvallen!

Hoe herken je ondergewicht?

Een te magere hond herken je aan uitstekende heupbotten, waarbij er een duidelijke kuil zit tussen de ruggengraat en de heupbotten. De ruggengraat steekt vaak uit, en je ziet meer dan twee tot drie ribben, zelfs in rust. Let op: bij gezonde honden zie je soms ook veel ribben, bijvoorbeeld na inspanning of bij hijgen, maar bij magere honden zie je ze altijd. Een magere hond heeft weinig bespiering, een doffe vacht, en vaak een slappe uitstraling. Vooral de bespiering is een belangrijk punt om op te letten!

Een magere hond

Hoe help ik mijn hond aankomen?

Is jouw hond te mager? Dan is het tijd om hem te helpen op een gezond gewicht te komen. Als er een medische oorzaak is, behandel die dan eerst. Maar ook met voeding kun je veel bereiken! Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: voer niet ineens overmatig veel. Dat kan de stofwisseling juist zo stimuleren dat je hond alleen maar meer gaat poepen in plaats van aankomen.

Hond dikker maken

Wat kun je dan wel doen? Kies voor kwalitatief goed voer. Met dezelfde hoeveelheid of iets meer kan jouw hond dan al aankomen. Heeft je hond gevoelige darmen, maagzuurproblemen, of andere voedingsgerelateerde issues? Kies dan voor makkelijk verteerbare voeding, zoals gestoomd voer. Bied tijdelijk meerdere maaltijden per dag aan, zodat je hond niet alles in één keer hoeft te verteren.


Een sloughi op een perfecte gewicht

Gezond gewicht behouden

Zodra jouw hond bijna op het gewenste gewicht zit, bouw je het voer geleidelijk af. Anders groeit het gewicht door en krijg je een groter probleem: overgewicht. Voer altijd "op het oog" en pas de hoeveelheid aan als je merkt dat het nodig is. Heeft jouw hond moeite met eten? Sluit dan medische oorzaken uit. Slechte eters hebben vaak maag-darmproblemen, of het kan een kwestie van smaak zijn. Want ja, wie eet nou graag iets wat niet lekker is?

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming