Puppy fases, probleempjes en planning

>

p>Er zijn een aantal puppy fases waar je (toekomstige) lieve kleine pup doorheen gaat. Elke fase heeft zo zijn eigen ‘probleempjes’ of liever gezegd: uitdagingen én zijn charmes natuurlijk ;)

Als baasje wil jij natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn op die fases. Want weet jij wat er komt (en wat er is gebeurd)? Dan kan je jouw puppy beter begrijpen en hem moeiteloos helpen te veranderen in een lieve hond, maarrr.. 

Niet té snel natuurlijk ;) Want in de puppyfase is je hond misschien wel op zijn schattigste. Aan de andere kant, zo heeft elke fase natuurlijk zijn charme. Toch?


Welke puppyfase is het belangrijkste voor jou als baasje?

De belangrijkste fase voor puppy baasjes is volgens veel experts de socialisatiefase. Als je erover nadenkt is dat ook best logisch.

In deze fase van socialisatie leert je pup namelijk voor een groot deel hoe hij om moet gaan met honden / pups, mensen / kinderen, dieren en objecten. 

Denk bijvoorbeeld maar aan “meneer de stofzuiger”, waar hij voor het eerst kennis mee maakt. Je pup went in die fase dus eigenlijk al aan een heel groot deel wat hij dagelijks of regelmatig gaat zien.

En dat is best belangrijk bij het vormen van zijn gedrag voor later. Hoe schattig het er nu ook uitziet dat je kleine Labrador of Duitse herder pup de stofzuiger als speelgoed ziet.. Of dat hij er bang voor is!

Later als hij groot is wil je niet dat hij de stofzuigerbuis uit je handen trekt of ervandoor gaat als je de robotstofzuiger aan zet. Toch? 

Dus...


Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende puppy probleempjes die baasjes ervaren?

De meest voorkomende puppy probleempjes volgens baasje zijn in het kort; zindelijkheid,  (te hard) bijten, (gebrek aan) socialisatie en het ‘niet goed luisteren’. Daar hangen veel andere genoemde dingetjes mee samen die ook genoemd worden, zoals; te veel blaffen of piepen (vooral 's nachts...), trekken aan de lijn en niet terugkomen als je roept. 

Ja, die ken ik! Maar.. Wanneer ontstaan die problemen dan?

Bij elke puppy fases kan een  probleem ontstaan, let op: dus ook een probleem ‘voor later’. Zo’n probleempje hoeft je nu niet op te vallen, 'hij is gewoon een beetje bang voor de viste'..

Toch kan dat later zorgen voor grotere problemen. En meestal, hoe ouder de hond wordt, hoe groter het probleem kan worden. Ook als er een heel ingrijpende gebeurtenis was, kan het zelfs zorgen voor een trauma, jep, die kunnen pups helaas ook krijgen! Zelfs al voor je pup bij jou thuis komt. 


6 puppy fases en hondenfases.

Dit zijn de 6 (puppy)fases van je hond, met uitleg over  problemen en hoe jij je er op kanvoorbereiden:

1. Prenatale fase. (“In de buik van de moederhond”)

De prenatale fase bestaat uit de ongeveer 9 weken voor de geboorte van je pup. Het is de tijd in de buik van de moederhond. Deze fase is super belangrijk voor je pup natuurlijk én ja, zelfs voor zijn gedrag. 

Denk je nou dat jij als toekomstig baasje die een pup koopt weinig invloed heeft op deze fase? Dat is niet helemaal waar. 

Want als jij geen pup koopt bij een broodfokker of puppyhandelaar of gelegenheidsnestje waarbij de moeder slecht wordt verzorgd, krijg je ook niet met de problemen te maken die in deze fase ontstaan zoals nervositeit en angstagressie. En.... Als steeds meer mensen geen pups kopen bij fokkers waar de moederhond slecht wordt verzorgd, stoppen deze fokkers hopelijk sneller! 

Ga je een puppy kopen of puppy’s in huis krijgen? 

Dan zijn dit de belangrijkste 2 dingen waar jij als toekomstig baasje invloed op hebt: 

• Goed onderzoeken welke erfelijke factoren de pup (waarschijnlijk) heeft die jij als toekomstig baasje wilt kopen. 

• Heb je zelf een teef waar je mee fokt? Zorg dan dat ze niet te veel stress heeft ;) want net als mensen heeft stress (cortisol) invloed op een zwangerschap.


2. Neonatale fase ("Awwww, het is een piepkleine puppy!")

De eerste 2 weken (14 dagen) na de geboorte van je puppy worden de Neonatale fase genoemd. Deze fase is cruciaal voor je puppy en de moederhond. 

Je toekomstige pup is namelijk piepklein en wordt blind en doof geboren. Hij kan niets zelf en moet daarom verzorgd worden door zijn moeder. Het is belangrijk dat zijn piepkleine lichaam warm blijft, verder slaapt en drinkt de pup vooral. De moederhond stimuleert het stoelgang en plassen en eet dit ook allemaal op.  

Wat kan je als toekomstig puppy baasje in deze fase doen?

In deze fase kan je als toekomstig puppy baasje maar een paar dingen doen, zelfs al streep je de dagen op je kalender op.. Want.. Je krijgt de pup pas écht bij 7-8 weken in huis, chips, nog even wachten dus!

Wiebel jij net als veel toekomstige puppy baasjes door je enthousiasme bijna van je stoel? En wil je de tijd iets sneller laten gaan?

Dan kan je wel alvast;

• Je huis veilig en puppy vriendelijk inrichten.

Jezelf voorbereiden en een online hondencursus aanschaffen (zo ben je goed voorbereid als je pup in week 7-8 komt)

• Je toekomstige pup zijn benodigdheden (zoals zijn riempje, mand, bench, enz.) én natuurlijk veilige speelgoedjes en gezonde voer, kluifjes en beloningen bestellen!